Slovenija

Štrukelj: Vlada le daje vtis, da popušča

Ljubljana, 16. 04. 2012 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Vlada je pred sindikate javnega sektorja prišla s predlogom, po katerem bi se masa plač za javni sektor letos znižala za pet odstotkov, kar pa je v primerjavi s prejšnjim predlogom za eno odstotno točko manj. Sindikalna stran se do tega predloga še ni opredelila.

Sindikati javnega sektorja so odločeni, da v sredo izvedejo množično stavko s protesti, če z vlado ne dosežejo skupnega jezika glede predlaganih varčevalnih ukrepov. Danes so se znova sestali na pogajanjih o predvidenih posegih v plače.

Državni sekretar na ministrstvu za finance Aleš Živkovič je po pogajanjih dejal, da predlog, ki je bil danes predstavljen sindikatom, ne odstopa bistveno od tistega, ki so jim ga predstavili prejšnjič. "Po vsebini je identičen zadnjemu, pri čemer pa smo sindikatom ponudili ali znižanje plač za 10 odstotkov in odpravo plačnih nesorazmerij ali pa linearno znižanje plač za pet odstotkov, se pravi dejansko petodstotno znižanje mase plač," je dodal.

Na današnjih pogajanjih so sindikati le poslušali predloge vlade.
Na današnjih pogajanjih so sindikati le poslušali predloge vlade. FOTO: B.G.

To pomeni, da je vlada od svojega zadnjega predloga pri znižanju plač javnih uslužbencev popustila za eno odstotno točko. V predlaganem zakonu o uravnoteženju javnih financ pa je medtem predvideno 7,5-odstotno znižanje plač, tako da je vlada glede na predlagani rebalans popustila za 2,5 odstotne točke, je spomnil Živkovič.

Po njegovih besedah so se s sindikalno stranjo dogovorili, da se zdaj opredeli do tega predloga. Državni sekretar upa, da se bo to zgodilo že po jutrišnjem srečanju pogajalske skupine pod vodstvom ministra za delo, družino in socialne zadeve Andreja Vizjaka, zadolžene za pogajanja s stavkovnimi odbori sindikatov javnega sektorja. Pogajalska skupina, ki je zasedala danes, bi se tako z odzivom sindikatov lahko seznanila že v torek, je dodal.

Ker je bilo sindikatom obljubljeno, da se bo mogoče o vladnih ukrepih usklajevati ves čas postopka sprejemanja rebalansa, zdaj pa bodo predloge zakonov o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012, dohodnini in davku od dohodkov pravnih oseb obravnavali po nujnem postopku, so se v Pozitivni Sloveniji odločili, da bodo obstruirali sejo Odbora DZ za finance in monetarno politiko.

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štukelj pa je po koncu pogajanj dejal, da je sindikalna stran le poslušala vladni predlog, medtem ko se do njega še niso opredelili. Počakali bodo namreč, kaj bo v pogajanjih s konfederacijo stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja, ki jo prav tako vodi Štrukelj, v torek ponudila vladna skupina pod vodstvom Vizjaka. Štrukelj namreč pravi, da vlada včasih daje vtis, da pri svojih predlogih popušča. "A ko enkrat preračunate, se to ne potrdi," je dejal. "Danes se o tem predlogu nismo opredeljevali in smo pustili, da slišimo tudi, kaj je z drugimi predlogi. Predvsem nas zanima, kakšen bo odgovor vlade na naše stavkovne zahteve," pravi.

Štrukelj pravi, da možnost za to, da bi pravočasno prišli do skupne besede in bi bila tako stavka dela javnega sektorja odpovedana, ostaja do zadnjega trenutka. "Mislim, da jo bomo jutri temeljito izkoristili in se poskušali osredotočiti na iskanje kompromisa," je še dejal.

Javni uslužbenci bodo odvisni od uspešnosti svojega dela

Sicer pa vlada pripravlja tudi druge dolgoročne ukrepe. Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je napovedal, da bo vlada do konca leta sprejela zakon, ki bo javne uslužbence izenačil z zasebnim sektorjem. Tako bodo njihove plače odvisne od tega, kako uspešno bodo opravili svoje delo.

Senko Pličanič
Senko Pličanič FOTO: Miro Majcen

Pličanič je prepričan, da so javni uslužbenci v boljšem položaju kot zaposleni v zasebnem sektorju, saj bodo "samo enkrat stiskali pas, medtem ko ga bodo tisti, ki so v zasebnem sektorju, stiskali dvakrat". S tem ko bo javni sektor stiskal pas, bo namreč za zasebni sektor manj dela in bo torej po krizi, ki ga je prizadela v zadnjih letih, že drugič stiskal pas, je ocenil.

Okrožnica, ki je razburila

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je vrtcem, osnovnim, srednjim in glasbenim šolam poslalo okrožnico, v kateri narekujejo, kako ravnati ob napovedani stavki. V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) menijo, da gre za zastraševanje in zavajanje ter neustrezno sklicevanje na zakon o stavki.

Pred stavko sta se oba policijska sindikata sestala še z vodstvom policije in ministrstvom za notranje zadeve. "Tudi če bodo drugi stavkali za začetek samo en dan, bodo policisti stavko nadaljevali tudi po sredi, torej bo večdnevna,"  sporočajo sindikalisti, ki dodajajo, da bodo v času stavke na meji vendarle natančno opravljali preglede.

'Slepilni manever vlade'

Stavko podpirajo tudi v Sindikatu vojakov Slovenije, kjer se ne strinjajo z vladnimi ukrepi za zmanjšanje porabe javnih finančnih sredstev. "Vojaki" pa se bodo stavki pridružili le z "besedami", saj vojaškim osebam zakonsko ni dovoljeno opozarjati s stavko.

V sindikatu pravijo, da gre pri vladnih ukrepih predvsem za "zelo dobro premišljene ukrepe za zaščito kapitala in teptanje težko dobljenih pravic delavcev in prebivalcev Slovenije splošno. S predvidenimi spremembami se ne posega v največje porabnike proračuna, ki bodo ob pripravljenih ukrepih še dalje nekontrolirano trošili javna sredstva v neomejenem obsegu."

Bodo slovenski vojaki pahnjeni v revščino?
Bodo slovenski vojaki pahnjeni v revščino? FOTO: Miro Majcen

V sindikatu vojakov so zato prepričani, da vsa področja na strani proračunskih porabnikov niso bila deležna sorazmernih ukrepov za zmanjšanje porabe in da bodo mnogi porabniki še naprej mnogokrat nekontrolirano trošili javni denar. "V javnosti se zavestno ustvarja slika, da je najpomembnejše v okviru zmanjševanja porabe javnih sredstev znižati plače javnim uslužbencem. Verjamemo, da je to le uspešen slepilni manever, saj predstavlja predviden del zmanjšanja porabe pri plačah javnih uslužbencev le približno 10 odstotkov vsega načrtovanega prihranka, medtem ko se o ostalih 90 odstotkov iz področij, ki močno najedajo standard prebivalcev, delavcev in pripadnikov slovenske vojske nihče ne pogovarja,"  so ogorčeno zapisali v sindikatu, kjer menijo, da ni realnih potreb za tako grobe reze v porabo proračunskih sredstev.

SVOZ za profesionalizacijo vojske in ureditev statusa zaposlenih

Stavkovnim zahtevam se je pridružil tudi Sindikat vojske, obrambe in zaščite (SVOZ), kjer hkrati zahtevajo, da se vlada – "preden začne z grobimi varčevalnimi ukrepi, ki v večji meri posegajo v pravice pripadnikov Slovenske vojske in zaposlenih na obrambnem področju" – opredeli do profesionalizacije Slovenske vojske ter do ureditve statusa zaposlenih na obrambnem področju.

V Sindikatu vojakov Slovenije menijo, da bo zaradi vladnih ukrepov veliko Slovencev in predvsem vojakov pahnjenih v revščino, saj vojaki s plačami med 600 in 700 evri že danes živijo na pragu revščine.

Kot pravijo, se zavedajo stanja v Sloveniji, a nasprotujejo načinu varčevanja, ki ga predlaga vlada, ker so ukrepi krivični in predvsem usmerjeni proti najrevnejšim delavcem in tako tudi proti pripadnikom Slovenske vojske, ki so že do sedaj bili zgolj drugorazredni državljani. "Vlada je v preteklosti enostransko spremenila in sprejela plačni sistem v Slovenski vojski, znižala plače zaposlenim na obrambnem področju, odvzela številne dodatke, nerazumno povečevala razlike v plačah med zaposlenimi, kasneje vrsto let intenzivno varčevala izključno pri pripadnikih in zaposlenih na obrambnem področju. Prav tako še vedno izsiljuje pripadnike z visokimi nagradami in stroški usposabljanja.“

Večje število pripadnikov Slovenske vojske je že zapustilo Slovenijo in odšlo na delo v tujino, pravijo. "In ko pripadniki oboroženih sil zapuščajo državo, potem je nekaj hudo narobe, predvsem z državo in tudi s političnimi strankami, ki se očitno ne zavedajo pomena učinkovitega obrambnega sistema," so še zapisali.

'Najprej se naj odpravijo stare krivice'

Oster pa je tudi odziv poslovnih sekretarjev vzgojno izobraževalnih zavodov Slovenije. Menijo, da so zaposleni v javnem sektorju iz plačne skupine J že od nekdaj najmanj cenjeni in najmanj plačani delavci v celotni javni upravi. Z zadnjo plačno reformo pa naj bi se jim položaj še poslabšal, zato pravijo, da se bodo lahko pogovarjali o zniževanju plač, "šele ko bodo odpravljene krivice za nazaj, prej pa ne".

Janša: Varčevalni ukrepi niso radikalni

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Reuters

Predsednik vlade Janez Janša je sicer danes v državnem zboru odgovarjal na vprašanja poslank in poslancev. Poslanko Alenko Bratušek (PS) je zanimalo, zakaj je treba tako radikalno posegati v vrsto socialnih pravic državljanov, ko pa so na voljo tudi druge poti za varčevanje.

Janša je opozoril, da marsikatere stvari ne bi bilo treba sprejemati, če bi bile sprejete v preteklih letih. Ker niso bile, jih je treba po njegovih besedah sprejeti zdaj, saj se nam lahko v nasprotnem primeru zgodi, da nam bodo ukrepe narekovali drugi. Varčevalni ukrepi, ki jih predlaga vlada, so po njegovih besedah podobni tistim, ki so jih izvajale ali pa jih izvajajo druge države EU, ki so na podobni stopnji razvoja kot Slovenija. Ukrepi zato po njegovi oceni niso radikalni. Zavrnil je tudi navedbe, da ne bi bilo treba posegati v socialne pravice.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

Okrožnica šolam in vrtcem
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1526)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

narobe_svet
17. 04. 2012 11.13
+1
Kako se Janši smeji. Nič ne rabi naredit, ima svoje vojake, ki ga veselo ščitijo :S.
JEZNI_JAGER
17. 04. 2012 09.14
+3
Tole jamranje JU me močno spominja na tisto izpred nekaj let, ko so na občinskih uradih uvedli sobotno delo! Najbolj za lase privlečen izgovor je bil: "Ma, mi ne moremo delati ob sobotah! Imamo doma otroke!" Ja, prosim vas lepo... a trgovke jih pa nimajo? Sedaj pa isto: "Če nam bodo vzeli, si ne bomo mogli več privoščiti..." Ja, kdo si pa še lahko? Delavci? NE! Torej... Pa še ena bosa:" En regres smo porabili za registracijo avtomobila..." Fantje in deklata na JU: regres NI namenjen registraciji avtomobila! Če pa zaradi tega, ker ne boste dobili regresa (oziroma vam ga bodo zmanjšali) pač kakšno leto ali dve ne boste odšli na dopust, vas pa tudi ne bo konec!
kawboy
17. 04. 2012 14.37
+1
Točno tako v gospodarstvu marsikdo še plač ne dobi, da o dopustu in regresu lahko samo sanja. Medtem ko v JU bi pa še kar naprej plesali in to na davkoplačevalski račun. Sindikati se pa obnašajo kot, da ne živimo v isti državi in pod isto streho. Vladi pa tudi iz Afganistana naj pokličejo vojake nazaj saj so nam samo nepotreben strošek in v breme davkoplačevalcev. Če je kriza za vse naj bo za vse in ne sme biti izjem? Sindikatom pa prestavite stavko na začetek maja, če se ne boste dogovorili z vlado, še imate čas. Sicer boste naredili preveč škode gospodarstvu, ki je že tako na kolenih.
Mariposa1
17. 04. 2012 15.42
Po eni strani imata prav. JU ima privilegije, kot jih v gospodarstvu že dolgo nimamo več. Ampak po drugi strani pa to ni prava rešitev. Varčevati bi se moralo drugje...
politik70
17. 04. 2012 09.11
-1
In tisti optimisti ki so mislili da se z Ivanom da pogajat se danes držijo za glavo.... Le zakaj? Z Ivanom ni pogajanj. Bo tako kot je Ivan si zamislil in nič drugače. Še c+vsi njegovi podložniki govorijo z istim naglasom in tonom kot Ivan tako da če samo poslušaš sprva ne veš ali govori Ivan ali minister Turk... Brez veze. Pred očmi se mi odvija ples katerega je Ivan plesal (nekakšno kolo) 2 uri po razglasitvi predčasnih volitev na skladbo od skupine Victory..... Že takrat je Ivan tuhtal in potuhtal kako se nam bo vsem maščeval za poraz....
Spetsnaz
17. 04. 2012 10.21
-2
politik70 koncno pametna in odlocna vlada. Samo upamo lahko da bo v drzavi uvedla red ! Tako je ! Brez pogajanj !
mamica55***
17. 04. 2012 08.57
+1
pismo, dons so pa rdečkoti zgodaj vstal, res jim teče voda v grlo
faceoff
17. 04. 2012 08.43
+3
admin...če misliš komentarje brisati, potem raje prispevek zakleni za komentiranje
faceoff
17. 04. 2012 08.41
+2
kdo je bil najbolj proti, da se mimimalna plača v gospodarstvudvigne? SHM...zagovornik kapitalistov,,,tako da za slabo stanje v gospodarstvu so v največji meri zaslužni ljudje na sami gospodarski zbornici..
RMM
17. 04. 2012 08.40
+3
vsi pluvate:en po janši en po pahorju spet tretji po tretem.... dobr,da ni vmes Zmagota-se mu verjetn doma smeje!!
cyklon
17. 04. 2012 08.38
+1
Admin briše!!! Grem drugam!! Pa,pa!!
yss
17. 04. 2012 08.34
+3
Vse skupaj je spet velika pravara vlad, politike in kapitala. Mi , navadni državljani pa vedno na novo verjamemo, da bo bolje, da moramo še malo potrpeti, da so tisti, ki imajo oblast, že vedo, kako je treba. Zavedati se je potrebno, da na vrh politike in vlad prodrejo samo najbolj pokvarjetni in podkupljivi ljudje, brez hrbtenice in vsaj malo empatije. To so ljudje ki služijo sistemu v najbolj banalni obliki..Vedno nas zmanipulirajo, če ne gre drugače z grožnjami in strahom, na drugi strani pa ponujajo upanje in napredek. Ali res še kdo verjame, da nam bo po teh ukrepih šlo bolje ??.
RMM
17. 04. 2012 08.19
+2
Živela siva ekonomija in delo na črno!!! Kolikor narediš toliko dobiš!!
olgcaa
17. 04. 2012 08.22
+3
VOY
17. 04. 2012 08.05
+8
Mene pa nekaj zanima: Kje ste bili Sindikati..Štrukelj..Semolič...takrat ko Država kod lastnica ni plačevala prispevkov delavcem v Steklarski Novi?? Pa saj se vendar borite za delavce...pa to A so Strici prepovedali..SHODE..ŠTRAJKE..Itd Sorry....ste navadni Pokvarjeni EGOISTI ! ! !
HAJDUK-1911
17. 04. 2012 08.07
+10
Pa v Sct ju, G 7, Vegradu, pa da ne omenjam Praštala in kompanije. Pozdravljen
lilim
17. 04. 2012 08.02
+9
Pozdravljeni-govori se o varčevanju in prezadolževanju in blabla.Ampak,saj mi delavci se nismo zapufali,ali pač.Če jaz vzamem kredit ga moram sama odplačat,če kaj ukradem in se razve moram sama nosit posledice za to dejanje.Ne vem zakaj se ne vzame posameznikom za katere se ve da so kradli,aja mogoče zato,da se ne razve še to kdo je bil zraven,v prvi vrsti naši vrli gospodje z vlade.Pa saj to vemo,že ptički čivkajo okol.Seveda kazni se bojijo,pa pridejo na vrsto sodniki---haha nikoli dokončane zgodbe,medtem pa ljudje navadni državljani te naše preljube državice preobračamo vsak euro da bo nekako čez cel mesec zdržala ta naša uboga plača.Saj Janša govori,da ne bo prizadelo najšibkejših-to ne saj bolj že ne more,le število le teh se bo zvišalo,pa saj to njih gospode nič ne briga.S tujim denarjem je ful lahko upravljati,ko ga zmanjka se povišajo davki,znižajo plače,.......pa je spet za nekaj časa polna malha,a kaj ko je ta malha brez dna in kar leti skozi v določene žepe,ki pa tudi skoz puščajo,Torej izhoda iz krize ne bo,dokler ne pride en dober krojač z močnim sukancem in zašije te luknje v malhah inžepih.Medtem pa se bodo polnili računi v Švici,mi navadni državljani pa kot kaže bomo še kar dolgo na prisilni dijeti.Pa lep dan vam želim!
Komentiranje prepovedano
17. 04. 2012 08.07
+0
...in prvo naj Majer plača vsaj davek od prodaje orožja.
cyklon
17. 04. 2012 08.00
+6
Janša si je v marsičem sam kriv za obstoječe razmere. V opoziciji je taktiziral, paktiral s sindikati in jih podprl pri referendumu proti pokojninski reformi. Zdaj se mu vse to vrača kot bumerang. Danes se te taktike oprijema opozicija. Sindikalnim rušenjem vlade se pridružujejo tudi drugi, ki jim ni mar, če zaradi tega vsi propademo. Vendar tokrat ne gre zgolj za zrušitev vlade, ampak za pogubo vseh nas. Zato je sindikatom treba reči ne in jih enkrat za vselej poslati na smetišče zgodovine. Sicer se bo Slovenija spremenila v pokopališče Semoličevega in Štrukljevega luzerskega politikanstva./Dr.Maja Sunčič/ Vidiš,Janko! Za vsako rit palica zrase!!
Komentiranje prepovedano
17. 04. 2012 08.07
+3
Meni pa zgleda, da smo pod to vlado že pogubljeni in se gre samo še za to, da se zaščitijo bogati.
cyklon
17. 04. 2012 07.57
+2
Semoličevo politikantstvo vidimo tudi iz predlogov ZSSS vladi. Ti se sploh ne ukvarjajo z delavskimi pravicami, ampak so bliže strankarskemu programu. Zakaj bi sindikati govorili o zmanjšanju števila občin? O sivi ekonomiji? O učinkovitem izkoriščanju evropskih sredstev? O uvedbi davčne obremenitve za zavezance, ki imajo v lastništvu prazna stanovanja oziroma poslovne objekte? Če imaš takšne apetite, potem moraš ustanoviti stranko in iti na volitve. Semoliča in Štruklja sem v lanski kolumni Vsi na volitve! pozvala, naj to storita. Vendar nista. Ker nista demokrata. Zato uporabljata nedemokratične prijeme, ker raje brez odgovornosti rušita slovenski ustavni red. Ker vesta, da bomo zapitek njune demagogije plačevali drugi. Oziroma ga že plačujemo./Dr.Maja Sunčič/ Večni sindikalist in večni sindikalist plešeta po krovu,mi pa že grgramo........!!
prašek
17. 04. 2012 07.55
-4
Ura je čas , čas pa je za kavico !! Pa-pa ! :-))
weinheim
17. 04. 2012 07.57
+2
MikaP
17. 04. 2012 08.06
-3
joj daj Weinheim zaposli se v Ju ali kaj si tak fauš ?
prašek
17. 04. 2012 07.53
+1
Stavka se mora raztegniti do izpolnitve zahtev !!! Tako , kot bodo storili policisti !!!
Lux Ferre
17. 04. 2012 07.56
+2
lahko, da se bo videlo koliko ljudi se dejansko potrebuje.
politik70
17. 04. 2012 07.50
+3
Mislm da našemu Ivanu tud Urška ne verjame več!
flamengo
17. 04. 2012 07.49
-1
Učiteljski privilegij: delajo 6 ur, šteje se jim pa 8 ur. Na vse kar delajo dobijo dodatek. Zraven pa proizvajajo tisoče brezposelne mladine, ki je nevzgojena, brez delovnih navad in ki misli, da so samo pravice brez dolžnosti.
prašek
17. 04. 2012 07.51
+1
Prav imaš , le kaj nam bo mladina ki zna razmišljati !!! Mi potrebujemo ovce , brez pameti !!!
zvirob
17. 04. 2012 08.10
+2
Od kdaj pa so učitelji dolžni vzgajat otroke, jim vcepljat delovne navade....za to smo v prvi vrsti starši!!!!
Mariel
17. 04. 2012 08.14
+1
To lahko komentira samo nekdo, ki ne pozna dela učiteljev. Ni vse tako kot je videti navzven, pogledati je treba tudi druge obveznosti, ki jih imajo učitelji, to pa je znotraj šole. Poleg učnih obveznosti morajo učitelji početi še vse kaj drugega.
cyklon
17. 04. 2012 08.22
+1
To lahko komentira vsakdo,ki ima otroke v šolah!! Komentarji so še mili!! Tudi največji intuziasti,neskončno zaljubljeni v svoj poklic učitelja,velikokrat utonejo v sivo povprečje večine!! Vprašajmo se zakaj!!?
prašek
17. 04. 2012 07.45
+9
Vzeli bodo regrese , vzeli bodo mladini malice , udarili po upokojencih ki smo vplačevali čez 40 let , vzeli bodo ........ Kar podpirajte to vlado , jaz bom šel na demonstracije !!
Saloreich
17. 04. 2012 07.47
-7
prašek
17. 04. 2012 07.49
+3
Sem naročil lepo vreme in temperature tam do 16stopinj !
weinheim
17. 04. 2012 07.52
-1
potem pa lahko stavkate 1 mesec....poznalo se itak ne bo veliko,bolje pa tudi ne bo.....za vas stavkajoče....ker državne jasli so prazne.....
Saloreich
17. 04. 2012 07.55
+1
Upam, da čimprej dobimo upravo iz Bruslja. Potem bodo pa lahko vsak dan stavkali !!
cyklon
17. 04. 2012 08.24
+3
Potem bodo pa sindikalisti ostali brez "džoba" !! No ja!!Semolič je tako že zrel za penzjijo!! Pa velika bo!!
faceoff
17. 04. 2012 07.44
+7
kaj pa bo z zaposlenimi, ki so zaposleni v podjetjih, katerih večinski lastnik je država? o njih ni govora nikjer...mislim dars, pošto, telekom, HSE,kad,gen,elektro, NLB, NKBM,sid,triglav,SIJ....in seveda podjetja, katerih so ustanoviteljice omenjene družbe, itd.....
Mariel
17. 04. 2012 08.16
+2
Pri teh bi bilo potrebno začeti reševati problem zapufane države, ampak ne zdaj, že veliko prej.