Slovenija

Sindikati: Če bodo podražitve, bomo zahtevali višje plače

Ljubljana, 19. 01. 2011 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Podražitev hrane se bo poznala predvsem pri tistih, ki za to namenjajo velik del prihodka, je dejal Semolič. Morebitne podražitve pa nameravajo upoštevati tudi pri pogajanjih za plače.

Dušan Semolič
Dušan Semolič FOTO: Blaž Garbajs

Ob dvigu cen hrane bodo ogroženi zlasti tisti, pri katerih hrana v strukturi potrošnje predstavlja velik del, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič. Pri tem je navedel upokojence s 400 ali 500 evri pokojnine, brezposelne, mlade, prejemnike socialne podpore in delavce z nizkimi plačami, posebej tiste z minimalno plačo.

Glede slednje je Semolič spomnil, da so od ministra za delo Ivana Svetlika decembra zahtevali, naj se ob januarski uskladitvi minimalne plače upošteva, da je že leta 2009 prag revščine v Sloveniji znašal 593 evrov. Minimalna plača je po januarski uskladitvi z inflacijo pri 748,10 evra bruto oziroma okoli 573 evro neto.

Podražitev hrane se bo poznala za pogajalskimi mizami pri plačah, sporoča Semolič. "To ne moreta biti dva ločena svetova. To se bo zagotovo poznalo, ko se bomo pogajali z delodajalci, ker imajo plače funkcijo, da ščitijo delavski standard," je dejal predsednik ZSSS.

Na ravni EU bi morala biti prioritetna tema hrana in lahkota, meni Semolič in dodaja, da bi moral Bruselj sprejeti mehanizme, ki bi preprečevali špekulacije. "Preprosto se je preveč nesreč zgrnilo nad delavce in upokojence, da bi bili tiho," pravi.

Osnovni razlog za podražitve je po mnenju izvršnega sekretarja ZSSS Ladislava Rožiča "pogoltnost" posameznih členov v verigi, od proizvodnje do prodaje živil.

Navedel je, da od maloprodajne cene 1,66 evra najbolj prodajanega kruha gre 58 odstotkov trgovini, 25 odstotkov peku, 8,8 odstotka je strošek moke, 7,8 odstotka pa predstavljajo davki. "Država bi morala narediti pravilna razmerja v celotni verigi," je prepričan Rožič.

Minister za kmetijstvo Dejan Židan
Minister za kmetijstvo Dejan Židan FOTO: panvita.eu

Židan: Cena kmetijskih surovin ne more bistveno vplivati na končno ceno

Napovedane podražitve hrane je komentiral tudi kmetijski minister Dejan Židan. Kot je dejal, so na ministrstvu pričakovali dvig cene osnovnih kmetijskih surovin, saj so bile te v zadnjih letih zelo nizke. Kot je dejal na novinarski konferenci, na področju pridelave mleka cene še vedno zaostajajo za evropskim povprečjem, pričakovana je bila tudi podražitev na področju mesa, "medtem ko za cene, ki so podivjale na področju žit, v tem trenutku ni enotne razlage", je pojasnil minister. Ugiba se, da so na ta trg stopili špekulanti.

Tako Slovenija kot EU sicer ugotavljata, da je prišlo do t. i. nepravičnosti porazdelitve dodane vrednosti. V Sloveniji v tem trenutku potekajo pogovori na ravni skupine, ki sta jo ustanovila kmetijsko in gospodarsko ministrstvo, v njej pa sodelujejo predstavniki potrošnikov, trgovine, živilske industrije in kmetijstva. "Cilj te skupine je, da poskušamo podobno kot v nekaterih razvitih demokracijah EU priti do dogovornega kodeksa pravične porazdelitve," je povedal Židan.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cencha
24. 01. 2011 12.02
Kako pa mi bo firma dala še višjo min plačo, če pa mi še te z zakonom določene ne dajo?
Javoje
20. 01. 2011 17.22
lunica_mb: možno, da vam je kršena pravica do sojenja v razumnem roku. Ja vaš odvetnik pomislil na pritožbo na Evropsko sodišče zaradi tega oz. zakaj je ni vložil? No, sindikat se je pa v vašem primeru - če prav razumem (?) spet "izkazal" ...
X-XY
20. 01. 2011 14.28
ElSalbi 19.01.2011, 17:17 So mogoče dobili tudi izjavo v podpis, da se jim bodo plače postopoma dvigale, glede na zakonsko predpisano minimalno plačo, bruto. Avtoprevozniki so to delali s šoferji, tuji podpišejo, naši se kregajo,...
korintos1
20. 01. 2011 11.35
Pa cene bencina naj tudi določa Semolič?
zepel
20. 01. 2011 11.07
Vladi ustrezajo višje cene hrane, saj bo pobrala več davka. Jesti pač moraš. Tudi trgovci so srečni. Sindikati se pa v tem trenutku skoraj nič ne upajo. Lahko se samo repenčijo zaradi boljšega vtisa.
zepel
20. 01. 2011 10.59
Vladi ustrezajo višje cene saj bo pobrala več davka. Kam
korintos1
20. 01. 2011 10.59
Zato pa tuji trgovci tako radi pridejo v Slovenijo, ker na maržah fajn zaslužijo. Res nimajo slabih.
mamica55***
20. 01. 2011 10.31
admin kako pa lahko drugače rečeš takim izjavam vladih sindikatov kot, no bom napisala butelni namesto be.bci ker si mi jih zbrisal.
mamica55***
20. 01. 2011 10.20
*sindikalni, raje se vprašajte kaj boste naredl, da se ne bo dražilo, treba je znižat marže in ne vem kako še vse rečejo dobičkom ki jih poberejo od proizvajalca do potrošnika.
laufer
20. 01. 2011 10.10
Židan je v Panviti zniževal cene kmetijskim pridelkom, da je ustvarjal višje dobičke. Pa mu verjemite!
laufer
20. 01. 2011 10.08
Nov dokaz, da dosedanje vlade niso razumele pojma konkurenčnosti in niso sankcionirale dogovornega dviga cen!
variolog
20. 01. 2011 08.51
Višje cene so že.Takrat ko je bilo so paradirali po Ljubljani ,sedaj pa samo gobcajo.Klinc pa taki sindikati,ki so namenjeni samemu sebi.Sicer pa zmeraj takratko potegne kmet ki je temu najmanj krivi.Glavni krivci pa so trgovci in vlada,ki si ne moreta in ne moreta nabasati vreč brez dna.
cirenij
20. 01. 2011 07.33
Sindikati bodo zahtevali višje plače(pa saj so ponekod mizerne), Toda če jaz, kot podjetnik, čeprav to nisem, nimam od kod vzet, lahko crknem. Sindikati bi se morali zavzemat, da "vladarji" na vseh segmentih birokracije znižajo stroške in s tem prispevke. S tem bi omogočili razvoj gospodarstva. Tako pa se bohotijo le na račun zviševanja cen in svojih trošarin, ki zvišuje stroške gospodarjenja. Tako razmišljam jaz, kot nepomemben državljan in neekonomist.
sinaya
20. 01. 2011 01.05
In kako naj zaupam našemu sodstvu,ce tega v vseh teh letih niso sposobni zaključit?Če je sodnik ali katerakoli druga pravna oseba,ki je verodostojna mi je vseeno kakšno ime ima ali priimek.
sinaya
20. 01. 2011 00.57
Sindikat je svoje delo opravil tako,da je zadeva skoraj zastarala,zato smo najeli svojega odvetnika,ki je zadevo spravil toliko naprej,da bodo,ce bodo dobili vsi upniki sorazmern delez.In to se vlece ze 15 let ?Ce bi bilo vse kot bi moralo bit potem bi ze zadeva morala biti resena ne pa trajat 15 let kajti sedaj je vsa zadeva na sodiscu in na njih je,da mu zasezejo premozenje ker denarja za poplacilo dolgov tako vec nima.
Javoje
20. 01. 2011 00.33
Lunica_mb: če vašemu partnerju in njegovim sodelavcem delodajalec kaj dolguje - če so člani sindikata - kar tja z zahtevo, da sindikat na svoje stroške (zakaj se pa plačuje članarino sindikatom?) najame odvetnika, ki bo za vse oškodovance ugotovil, kako s pravnimi sredstvi doseči spoštovanje dogovorjenega.
Javoje
20. 01. 2011 00.29
Lunica _mb: pojem "oblast" je preširok. Je treba biti bolj knkreten. Če firma delavcem ne izplača plač, je za to verjetno odgovorno izključno njeno vodstvo (morda tudi sindikat zaradi svoje nesposobnosti?) in ne "oblast". Kako se preganja kriminal - za to so tožilstva in ne "oblast". Kako se sodi na sodiščih - za to so sodniki (z imeni in priimki v vsaki posamezni zadevi) in ne kar počez "oblast", "politiki" itd.
dukenukem
20. 01. 2011 00.14
semolič bo samo malo pojamral, naredil pa nebo NIČ ,ker je nesposobnež ,naj te sindikati že nehajo delat sramote in se enkrat postavijo po robu
major1
19. 01. 2011 23.17
CtrlDelete 19.01.2011, 19:33 Za 600eur dela večina njegovega članstva, pa Semoliča to nič ne moti, saj njegov populizem nima meja.
mozolcek
19. 01. 2011 23.10
POTREBUJEMO enega Lahovnika,vsaj malo poštenosti in omejitev vnebo letečih plač.Nekdo bi moral v tej godli narediti red.Samo prosim nobeden od vladajočih v parlamentu.Nastaviti ekonomista veste katerega mislim,pametnega banćnika,sodnika,ostalo pa v smeti.