Slovenija

Janša ne vidi razlogov za dvig premij za zdravstveno zavarovanje

Ljubljana, 11. 06. 2012 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
G.G./V.L./STA
Komentarji
55

Premier Janša meni, da bi morala Vzajemna pred podražitvijo premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja poiskati rezerve znotraj sistema. S trenutnim sistemom je porušena solidarnost, pa menijo v Sindikatu upokojencev Slovenije.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Reuters

Spremembe na področju zdravstva, ki jih je uvedel zakon za uravnoteženje javnih financ, so bile nujne, sicer bi v zdravstveni blagajni letos zmanjkalo skoraj 100 milijonov evrov, celoten sistem financiranja zdravstva pa bi se sesul, je ocenil premier Janez Janša.

Janša je podobno kot pred nekaj dnevi minister za zdravje ocenil, da ni razlogov za to, da je Vzajemna podražila premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, "brez da se prej preučijo vsi učinki zakona in se poiščejo rezerve znotraj sistema". Ob tem je opozoril, da omenjena zavarovalnica za lastno delovanje porabi kar 15 odstotkov vseh sredstev, ki jih zbere.

Nekateri, ki spadajo v t. i. državni parasektor, po oceni Janše očitno izkoriščajo položaj. Tudi zato misli, da se bo moral DZ "v kratkem srečati z razpravo o tem, kako drugače postaviti ta del sistema, s katerim financiramo zdravstveno varstvo".
Podražitve premij se zdijo Janši nepotrebne tudi zato, ker omenjeni zakon prinaša pozitivne učinke tudi za zdravstvene zavarovalnice.

Dvig premij razburil tudi Sindikat upokojencev Slovenije

Prejšnji teden so zavarovalnice z napovedanim dvigom premij za dopolnilno zavarovanje poskrbele za negodovanje ljudstva. Da bo treba odšteti vsaj 28 evrov za dopolnilno zavarovanje, je še posebej razburilo Sindikat upokojencev Slovenije, ki se je na športnih igrah v Kidričevem pri Ptuju odločil, da mora o tem spregovoriti na glas.

"S sprejeto socialno zakonodajo so številni starejši prebivalci države potisnjeni v hude socialne stiske, država se polašča njihovega velikokrat bornega premoženja, ki pomeni majhno hiško z malo zemlje, ali pa kupljeno stanovanje na kredit," so zapisali v pismu, v katerem jih poleg varčevalnih ukrepov, s katerim so upokojencem "znižali ali vzeli letni dodatek, in to brez sklepov ustreznih organov", zlasti zmotila vest, da se bodo povečale premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

"V sindikatu upokojencev že leta opozarjamo in zahtevamo, da je potrebno dopolnilno zdravstveno zavarovanje preurediti, saj je s sistemom, kakršen je, porušena solidarnost," so ogorčeni v SUS, kjer menijo, da v Sloveniji preveč denarja (skoraj 30 odstotkov) za zdravstveno varstvo namenjamo iz lastnega žepa. Sprašujejo se, ali je to še socialna država, ko si mnogi plačila premij ne morejo več privoščiti.

V SUS so ostri. Pravijo, da se vsi odgovorni, od ministra za zdravje Tomaža Gantarja, direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Sama Fakina do vlade in političnih strank, zdaj sprenevedajo, češ da so presenečeni, da so Vzajemna in druge zavarovalnice napovedale zvišanje premij.

Stroški v zdravstvu
Stroški v zdravstvu FOTO: Thinkstock

Ne na plečih najšibkejših

"Ali niso vlade v vseh letih z ministri, pristojnimi za zdravje, mirno gledali, kako so v Vzajemni zapravljali denar, ki smo ga namenjali za zdravstvo. Sprenevedajo se, češ, kako morejo komercialne zavarovalnice voditi le interes za dobičkom. Saj te vendar poslujejo v tržnem gospodarstvu, kjer je edino merilo profit. Ali nam gospodje v vladi tega ne želijo vgraditi tudi v javni socialni sistem, ko govorijo o tem, da je potrebno javni sektor preurediti po sistemu gospodarstva, da je potrebno v večji meri prenesti dejavnost splošnega pomena v zasebni sektor,“ se ne bojijo zapisati v SUS in vlado pozivajo, da razmisli o svojih dejanjih in "napake, storjene v zadnjih dveh desetletjih, ne popravlja z uravnoteženjem državnih financ na plečih najšibkejšega prebivalstva – na otrocih, starejših in revnih."

Kdaj bodo izločili izplačila pokojnin?

Franca Juršo (DeSUS) pa je danes zanimalo, kdaj se bodo iz obveznosti Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije izločila izplačila pokojnin, za katere zavod nima kritja v plačanih prispevkih iz naslova delovne dobe.

Janša je v odgovoru izpostavil, da veljavni pokojninski zakon vsebuje 54 različnih kategorij upravičencev do sredstev iz pokojninske blagajne, ki nimajo podlage v plačanih prispevkih. Kot je pojasnil, je bilo samo lani za te kategorije izplačanih 280 milijonov evrov, kar predstavlja skoraj desetino izplačil. Nekatera od teh izplačil so po Janševih besedah sicer upravičena, nekatera ne, pri tretjih pa bi bilo treba razpravljati o višini teh izplačil.

Janša meni, da je bilo soglasje o tem, da bi se ta sredstva vzela neposredno iz proračuna in tako ne bi bremenila pokojninske blagajne, že doseženo. Obširnejša pa bo razprava, katera od 54 kategorij je v času gospodarske krize do teh izplačil še upravičena in katera delno. Napovedal je še, da bi bili lahko predlogi s tega področja pripravljeni že jeseni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

simple_mind
12. 06. 2012 22.55
Izrojena solidarnost, bolana politika in gnila država ter še bolj bolana zakonodaja ustvarjajo vedno dobre pogoje za cvetenje zavarovalnic. Pa se sprenevedajmo naprej, ovce, hlapci in koritniki.
crtomir2
12. 06. 2012 13.00
+2
Samo sprenevedanje. Tudi zakon ki je bil sprejet l. 2006 ni pravičen, niti ni opravičljiv ker uveljavlja trimesečno čakalno dobo. Čakalna doba pomeni, da bo zavarovanec tri mesece od sklenitve dopolnilnega zavarovanja ob obisku zdravnika sam kril delež stroškov zdravstvenih storitev in pa v primeru, da se dopolnilno zdravstveno ne zavarujete v roku enega leta od dne, ko ste postali zavezanec za doplačilo stroškov zdravstvenih storitev, se na premijo obračuna doplačilo v višini treh odstotkov za vsako polno nezavarovano leto, skupno povišanje premije pa lahko znaša največ 80 odstotkov.
crtomir2
12. 06. 2012 13.02
+1
To je nekako takole, ker prej nisi plačeval, moraš sedaj za kazen plačevati več. Če pa si slučajno koristil zdravstveno storitev, si pa tako ali tako moral doplačati. Pa naj mi Janša poskuša dopovedati, da je to pošteno.
BaGr67
12. 06. 2012 20.08
+2
Ti ne more,ker ne ve zakaj se gre!Ve samo kaj njemu pade v žep mi mali ljudje smo zanj in njemu podobnim ttretje razredni državljani!!!
Johnny_Soprano
12. 06. 2012 12.19
+1
HMM...samo sprenevedanje, tako kot je sprejel varcevalne ukrepe bi lahko z lahkoto preprecil dvig premij...pa ne bo, premije se bodo dvignile, da bodo zavarovalnice lahko se naprej kradle, mediji bodo nehali o tem pisati, narod pa bo hlapcevsko rekel "jah no, saj 4 evre ni toliko" in zivel naprej svoje zivljenje, ki je zaradi lopovov na oblasti iz dneva v dan mizernejse.
cyklon
12. 06. 2012 12.13
+1
Se strinjam s tvojo trditvijo,Janko!! Zdaj pa čakam kaj boš naredil v tej smeri!!
mooja
12. 06. 2012 22.28
strel?ek
12. 06. 2012 11.41
+3
Tudi Uršula dobi nekaj iz tega naslova,farmacijo podpreti,potem se bo spet potovalo, ni pričekovat velikega nasprotovanja.
Tone 12345
12. 06. 2012 11.39
+1
To para umetno zavarovanje bi morali že zdavnaj ukint,ker je zraslo v glavah izkoriščevalskih posameznikov za prekanaliziranje kapitala v svoje žepe!!
pgdpgd
12. 06. 2012 11.18
+2
in kaj je že naredil,razen po narodu klestil.Ma dajte no,glih slučajno mu je ta fraza iz ust ušla.
Alen Norman
12. 06. 2012 10.55
+2
Dragi JJ ali si obljubljal, da boš ukinil dopolnilno ali ne, lažev........in ja vse plače v parlamentu na 50 potem bomo vam verjeli
kolcamož
12. 06. 2012 10.40
+1
ne vem zaboga kdo v tej državi drži vse niti v oblasti,JANŠA če imaš jajca takoj izdaj dekret o razveljavitvi povišanja cen ,tistega ,ki se je to spomnil pa na hladnmo za nekaj časa,kdo tukaj koga vleče za nos......
mooja
12. 06. 2012 22.28
pufic
12. 06. 2012 10.15
+2
naj si plače znižajo pa bo vse vredu.Ker imajo astronomske plače.
tantadruj1
12. 06. 2012 09.05
+2
seveda jih ne vidi, če jih ni. sicer pa a ne bi naši politiki že enkrat nehali dajati denar zavarovalnicam in ga dali v zdravstvo. pa sej za to so oni krivi. kakšno sprenevedanje.
Uporabnik811241
12. 06. 2012 09.22
+3
na žalost v zavarovalnice dajemo denar mi saj je ta način zavarovanja dodaten in ni obvezen v strahu pred velikimi stroški v primeru bolezni pač skoraj vsak plačuje !! Politika bi samo morala dvignit obvezno zavarovanje in tako bi iz tega bilo popolno kritje potem bi zavarovalnice pač za svoj zaslužek morale iskat nekje drugje !!
liskub
12. 06. 2012 08.31
+6
Janša naj ukrepa takoj,prepove dvig zavarovanje ter prične postopek o raspustritvi te saj nedelajo nič drugega kod pobirajo denar.Sigurno gre polovica premij ki se plačujejo za njihove lepe plače ki pa si jih niti približno ne zaslužijo.
Milan Koleznik
12. 06. 2012 07.39
+9
RES BI JIM MORAL PRESREČI PERUTI TEJ ZAVAROVALNICI,UPAM DA BO IMEL POGUM jANŠA,NAJ NAREDI RED PA ČE IMA ON SAM PLAČE KOLIKOR HOČE,TE KRAJE V DRŽAVNEM PREMOŽENJU NI VEČ MEJA IN SE NE SPOŠTUJE NOBENEGA VEČ,TO JE ABSURDNO.ISTO VELJA ZA DARS,DOLGOVE PA MORA PLAČEVATI DRŽAVA,TO NAJ STORI VODSTVO SAJ JE ONO KRIVO ZA VSE.ZATO SO IN DOBIVAJO PLAČE,PA JIM ŠE TO NI DOVOLJ.
Johnny_Soprano
12. 06. 2012 12.21
+1
Nic ne bo naredil...ker je prodan ze od dneva ko je stopil v politiko
mooja
12. 06. 2012 00.09
+1
on ne vidi problem za povišanje premije, saj pri njegovi plači se to povišanje ne opazi. Kaj pa pri naših "plačicah"???
Uporabnik811241
12. 06. 2012 07.47
+9
preberi si članek " ne vidi razloga za povišanje " saj zavarovalnice dobro živijo z denarjem ,ki ga vplačujemo !!
zmago56
11. 06. 2012 23.17
+10
Takoj ukinit dodatno zavarovanje in povišat obvezno zavarovanje, vse skupaj pa naj vodi NEPROFITNA zavarovalnica.
zmago56
11. 06. 2012 23.22
+12
Pravi razlog za dvig dodatnega zavarovanja profitnih zavarovalnic pa je dobiček, drugače povedano POŽREŠNOST.
HIPOKRATKA
11. 06. 2012 21.35
+13
Samo poglejte si dobiček farmacevtske industrije, poglejte si dobiček lekarn, ki te zasipljejo z raznoraznimi zdravili brez recepta, za nogavice za zdravljenje krčnih žil pa je potrebno odšteti 55 EUR........ In poglejte koliko reklam je vsak dan na sporedu na radiu, TV, v raznih časopisih in revijah, za zdravila brez recepta - "VZAMITE DVA ZA VEČ ZDRAVJA........" Kdo to plača - potrošnik, bolnik.....
11. 06. 2012 20.43
+12
Rešitev problema , dodatno ZZ naj prevzame ZZZS , potem pa naj se ne izgovarjajo na izgube , kajti ostale zavarovalnice imajo dobičke !
comment123
11. 06. 2012 20.41
+10
POTEM PA NAJ KAJ NAREDI, SAJ JE PREDSEDNIK *....DA NISO CENE UPRAVIČENE TUDI JAZ VEM....
titovka
11. 06. 2012 19.54
+14
HAHAHAHAHAHAHAHAAHHA PA SAJ NE MOREM VERJETI...JANŠA NI IMEL TUDI RAZLOGA ZA VARČEVALNE UKREPE V PAHORJEVI VLADI...KAJ PA LAŽNIVEC POČNE DANES....TO JE SRAMOTA, KAKO SE NORČUJE IZ NAS!!!!!
botjabotja
11. 06. 2012 20.44
-5
titovka
11. 06. 2012 20.46
+8
HAHAHAHAHAHA, seveda mi je smešno kakšne bede nam vladajo!!!kako pa, da tebi ni smešno...saj je ivek tvoj.
Johnny_Soprano
12. 06. 2012 12.25
Ja, Titovki je smesno in nedoumljivo, da ga nekateri po vseh teh lazeh, prevarah, dvolicnostih in nepravicnostih, ki jih je uvedel se naprej volijo. Ovce nimas kaj, ko bodo bosi in lacni ga bodo se naprej volili. "Some people are just like cattle"
olyca
11. 06. 2012 19.44
+4
Janša kdo je šef ????????????????