Slovenija

Sindikat policistov bo tožil vlado, ker se ta ne želi pogajati

Ljubljana, 21. 06. 2012 19.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je zavrnila pogajanja s Sindikatom policistov Slovenije. Ker so bili izpolnjeni vsi formalni pogoji, bo sindikat vložil tožbo, s katero bo zahteval izplačilo razlike regresa, ki je nastala zaradi sprejetja zakona za uravnoteženje javnih financ.

S tem ko je vlada zavrnila pogajanja s Sindikatom policistov Slovenije, so izpolnjeni vsi formalni pogoji za vložitev tožbe, s katero bo sindikat zahteval izplačilo razlike regresa, ki je nastala zaradi sprejetja zakona za uravnoteženje javnih financ, je dejal predsednik sindikata Zoran Petrovič. Tožbo bodo vložili prihodnji teden.

Dogovor o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju za leti 2011 in 2012 je namreč predvideval izplačilo regresa za letni dopust pri plači za april v višini 692 evrov, medtem ko je vlada s sklepom najprej zamaknila izplačilo regresa in ga z varčevalnim zakonom nato tudi znižala.

Sindikati so v skladu s predpisanimi postopki vladi najprej pisno predlagali pogajanja o izplačilu regresa, a je vlada pogajanja zavrnila. V odgovoru sindikatu, ki ga je vlada sprejela danes, namreč navaja, da se z njimi ne more pogajati za izplačilo regresa za letni dopust v drugačnem roku oziroma v drugačni višini, kot to določata zakon za uravnoteženje javnih financ in interventni zakon.

Sindikat policistov je napovedal tožbo.
Sindikat policistov je napovedal tožbo. FOTO: Reuters

Sindikat bo zato na Delovno in socialno sodišče v Ljubljani prihodnji teden vložili kolektivno tožbo za izplačilo razlike v višini regresa, zmanjšanega z varčevalnim zakonom.

Kot je ponovil Petrovič, sta tako interventni kot varčevalni zakon začela veljati že po tem, ko bi morala vlada v skladu z omenjenim dogovorom o prejemkih javnih uslužbencev regres izplačati, ker ima dogovor po pravnih mnenjih, ki jih je pridobil sindikat, naravo kolektivne pogodbe, pa v to pravico vlada ne bi smela poseči kar s sklepom vlade. Petrovič pričakuje, da bo sodišče javnim uslužbencem pritrdilo.

Zahtevali bodo presojo ustavnosti določb

Višina letošnjega regresa je sporna tudi po mnenju Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, ki na ustavnem sodišču izpodbija določbe glede regresa v zakonu za uravnoteženje javnih financ. Generalni sekretar Pergama Jakob Počivavšek je napovedal, da najverjetneje ne bodo vložili individualnih tožb, ampak bodo tudi oni zahtevali presojo ustavnosti teh določb. Kot je pojasnil, glede na dosedanjo prakso redna sodišča v primeru zahteve za ustavno presojo spornih določb z razpisom obravnav počakajo na odločitev ustavnega sodišča.

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije pa so že pred časom napovedali, da se bodo glede vložitve odločili takoj po izplačilu znižanega regresa, ki ga je po zakonu o delovnih razmerjih treba izplačati do 1. julija. Takrat se bodo odločili, ali bo tožba kolektivna, vzročna ali skupinska.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dr. prava
16. 01. 2013 21.34
In prav tale pes na sliki premore bistveno več kulture, odnosa do ljudi, prijaznosti, humanosti, spoštovanja, inteligence, kot njegov minister Vinko. Verjemite, da res. Pes prepozna lopova. Prepozna tudi poštenje. Gorenak tega ne zmore!!!
Martin Riggs
22. 06. 2012 06.37
+15
pa je spet Janez rekel eno in naredil drugo...
Peter Kralj 1
21. 06. 2012 23.06
-11
Pa kaj delajo cirkus. Naj raje raji malo več poberejo in razliko spravijo v žep. Pa bo mir.
godhead
22. 06. 2012 08.53
+5
Jožajoža
21. 06. 2012 22.30
-1
s ta zoran petrovič in jakob počivavšek dobila premalo
Adolph
21. 06. 2012 22.02
+2
Polovico policistov odpustite in ostanek placajte po placah iz lanskega leta . . . .. .. .
titovka
21. 06. 2012 21.44
+19
HAHAHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHA, PA VAS JE JANŠA TUDI VAS SCAT PELJAL....SEM VAM REKLA, DA POJDITE NA REFERENDUM....PRAV VAM JE HAHHAHAHAHAHAHAHA!!!!!
Mr.JanHara
21. 06. 2012 22.01
-3
KAKO NAJ SE POGAJAJO, KO IMAJO PA NAGOBČNIKE?
Mr.JanHara
21. 06. 2012 22.03
+0
OD ŠTIRIH SINDIKALISTOV NA SLIKI STA DVA ŠOLANA.
leila123
21. 06. 2012 23.10
+11
titovka se še spomnim ko si rekla da jih bo janša nategnil, in res jih je bedance hahahaha
titovka
22. 06. 2012 12.45
+3
DRAGA DEKLICA...SAJ NAS NATEGUJE ŽE 21 LET...PA SMO VSI TIHO.....!!ZGLEDA, DA BOLJ NAS GAZI BOLJ NAM JE VŠEČ...KDOR SLEDI MOJEM PISANJU UGOTOVI, DA VEČKRAT IMAM PRAV!!!!!ENI PRIZNAJO DRUGI PA NE!!