Slovenija

Sindikat: Napoved fakultete je alarmantna, minister naj najde rešitev!

Maribor/Ljubljana, 17. 07. 2012 15.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Napoved mariborske fakultete za naravoslovje in matematiko, ki bo avgusta nelikvidna, je po mnenju Sviza napoved jesenske zaostritve razmer na univerzah. Te zaostritve so posledica nerazumno ostrih posegov v šolstvo, pravijo v sindikatu.

Zaradi napovedi mariborske fakultete za naravoslovje in matematiko, ki je sporočila, da bo zaradi pomanjkanja sredstev avgusta nelikvidna, so v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) skočili na noge. Pravijo, da so že v času rebalansa proračuna za leto 2012 in med pogajanji za sklenitev stavkovnega sporazuma opozarjali, da so posegi v visoko šolstvo nerazumno ostri. Takrat so v sindikatu opozarjali, da bodo posegi že jeseni onemogočili normalno delovanje javnih univerz.

Sindikat napoveduje, da bodo jeseni zaradi posegov v šolstvo javne univerze v težavah.
Sindikat napoveduje, da bodo jeseni zaradi posegov v šolstvo javne univerze v težavah. FOTO: Thinkstock

Napoved mariborske fakultete so označili za alarmantno in v njej vidijo napoved jesenske zaostritve razmer na univerzah. Odgovornost po mnenju sindikata nosi minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. Po mnenju sindikata Turk namreč ni storil ničesar, da bi preprečil "uničujoče posege vlade v visoko šolstvo, ampak je prav nasprotno nujnost radikalnega zmanjševanja sredstev goreče zagovarjal".

V sindikatu od Turka pričakujejo rešitve težav na javnih univerzah.
V sindikatu od Turka pričakujejo rešitve težav na javnih univerzah. FOTO: Aljoša Kravanja

Na sindikatu so se sicer obregnili tudi ob Turkovo izjavo, da od najpametnejšega, najbolj ustvarjalnega dela populacije pričakuje rešitve. "Če minister rešitve pričakuje od najpametnejših, mar to pomeni, da od ministrstva, odgovornega za delovanje javnega šolstva, rešitev ni mogoče pričakovati?" ogorčeno sprašujejo v sindikatu.

"V Sloveniji pa imamo ministra, ki od jutra do večera dokazuje in čivka (twitta), da nam gre v izobraževanju predobro in moramo zato varčevati," pravijo v sindikatu. Ob tem so dodali, da minister kot lajna ponavlja trditev, da imajo univerze velike notranje rezerve, vendar pa njegovo ministrstvo tega še ni podkrepilo s številkami in dokazi.

Ker je minister soglašal z znižanjem sredstev za visoko šolstvo, SVIZ pričakuje, da bo minister zdaj zagotovil nemoteno in neokrnjeno izvajanje programov in uresničevanje izvajanja kolektivnih pogodb za zaposlene v visokem šolstvu. V sindikatu od ministra zahtevajo, da se vključi v iskanje rešitve za mariborsko fakulteto za naravoslovje in matematiko. Takih rešitev, ki bodo zaposlenim na fakulteti zagotovile normalno izplačevanje plač, študentom pa pravico do nemotenega študija, še pravijo v sindikatu.

'Težave so tudi posledica nestabilnega financiranja'

Minister Turk je sicer včeraj dejal, da so finančne težave nekaterih fakultet v Mariboru posledica slabega gospodarjenja do zdaj. Na Univerzi v Mariboru pa pravijo, da je eden od ključnih razlogov za nastale finančne težave mariborskih fakultet nestabilno financiranje v zadnjih petih letih. Mariborska univerza naj bi bila v slabšem položaju kot ostale univerze, ker se je v zadnjih letih intenzivno razvijala, dodatno pa ji težave povzroča odprava plačnih nesorazmerij.

Prorektor za finančne zadeve Zdravko Kačič je sicer dejal, da na univerzi podpirajo prizadevanja vlade za uravnoteženje javnih financ, a da morajo biti ukrepi, ki jih vlada sprejme, uravnoteženi in proporcionalni.

Po besedah Kačiča se za njihovo univerzo po zadnjih podatkih pričakuje znižanje sredstev za 6,5 odstotka v primerjavi z lanskim letom. Če se upošteva odpravo plačnih nesorazmerij in ostala znižanja prispevkov, naj bi se sredstva zmanjšala za skupno 20 odstotkov. Tega po mnenju prorektorja ni mogoče doseči v pol leta, zato pričakuje od vlade, da bo pristala na "dolgoročnejše in konsistentnejše reševanje" tega problema.

"Številke, ki jih imamo sedaj na voljo, čeprav uradnega pravzaprav nimamo še nič, kažejo na to, da ti ukrepi zaenkrat niso uravnoteženi," je dodal. Izpostavil je, da še vedno nimajo uradne različice uredbe o financiranju visokega šolstva in s tem tudi ne jasnih številk, zaradi te negotovosti pa jih skrbi predvsem izvajanje evropskih projektov, pri katerih je nujno zagotoviti delež lastnih sredstev.

Univerza je po besedah glavne tajnice Mojce Tancer že junija sprejela vrsto varčevalnih ukrepov. Med njimi so znižanje pedagoške obveze, vključevanje raziskovalnega dela v osnovno plačo, omejitve avtorskih honorarjev, upokojevanje, ustavitev vseh napredovanj, manj izbirnih predmetov ter minimalni materialni stroški. To je po njenem mnenju dokaz, da so na univerzi pripravljeni zategniti pas, a ne mimo zakonskih obvez.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

godhead
18. 07. 2012 09.23
+10
glede na to, da so volilci janeza janše najmanj izobraženi v sloveniji, sploh ni čudno , da ne želi izobraženih slovencev
Bojan-F
18. 07. 2012 06.40
+1
Guruji komuniciranja (t.i. robotki) so članek lepo pokrili ... vsaj to!
HooplaToopla
17. 07. 2012 22.21
-3
K verouku naj gredo študentje. Pa na teološko fakulteto. Kdo v teh časih sploh še potrebuje nekakšne matematike. Na naravoslovnih fakultetah pa tako učijo same take reči, ki niso v skladu z doktrino katoliške cerkve. Tudi takih prekucuhov v Sloveniji ne potrebujemo.
mojxi
19. 07. 2012 09.42
+2
Ka pa teb ni jasno? Če ne bi blo matematike, ne bi blo nič.
Prassek
17. 07. 2012 21.54
+1
Naj jih resijo sindikati. Naj oni dosezejo med clani SVIZA, da se bodo dohodki pravilno porazdelili v doloceni masi za place. Naj pokazejo kaj zmorejo ti agitatorji nekoristni.
imunal
17. 07. 2012 20.31
+7
Pa kaj vam je ljudje? Profesorji ne bodo nikoli cutili posledic, ker imajo previsoke place, pa se kradejo kjer se le da in dobivajo podkupnine od raznoraznih velikih narocil. Saj so na faksih zaposlene tudi navadne ribe, asistenti, raziskovalci, tehniki, ki dejansko drzijo katedre pokonci in s svojimi idejami ustvarjajo znanje, pod katero se profesorji podpisejo! In ti ljudje bodo nasankali, ne profesorji s 3000 netto place! Naj profesorjem odbijejo dodatke za mentorstva diplomantov, ali pa npr mladih raziskovalcev, saj vse na mesto njih naredijo asistenti, ki niso cisto nic dodatno placani, denar pa poberejo profesorji. Sicer pa, v znanost in solstvo je treba vlagat pod nujno, treba pa je tudi pogledat KAM gre denar! Ce bi to naredili ne bi bilo treba cisto nic znizat plac in materialnih stroskov!
Dr.Rugelj
17. 07. 2012 19.49
+7
...zadnji čas je , da bodo tudi ti profesorji , doktorji , ....enkrat občutili na svoji koži , da niso nedotakljivi ,....
Buena Vita
17. 07. 2012 20.19
+3
Buena Vita
17. 07. 2012 19.36
+8
VUA,MINISTER NAJ REŠUJE ko so kvazi profešorji sebi izplačevali po 250 tisoč evrov za neke raziskave ,in teh raziskav še ni videl ne bog ne policija,,,jaoooooooojoj
Mil?007
17. 07. 2012 19.20
-1
Kdo pa rabi tako fakulteto v MB je enaka petkrat boljša v Grazu, če pol Maribora hodi tja delat pa naj hodjo tja še študenti.
br.0001s
17. 07. 2012 19.10
+6
prfoksi se naj spravijo v gospodarstvo delat. strokovnjaki naši
fobija
17. 07. 2012 21.52
Ja, namesto da jih v gospodarstvu učimo delati in drek žret, i mislim biti potrpežljiv in se dokazati, uživati v delu, včasih tudi zastonj delati za kapitalista, ne pa takoj hop, diplomca, dobra plača, kredit, ženica, deca in dobeeeer avto. Kdo pa biznis rihta? Tist, ki davke pobirajo oz. jih trošijo?
blabla33
17. 07. 2012 19.04
-1
Super , itak je treba mal zreducirat fakultete pa nej študira mal manj ljudi pa bolj sposobni, ne pa da ma že vsak drugi univerzitetno izobrazbo.
martin_riggs
17. 07. 2012 19.01
+5
Ni mi žal,da sem pred 10 leti prekinil študij,res da imam zdaj "samo" peto stopnjo,ampak sem v teh letih,ki bi jih zapravil za piflarijo posvetil stvarem,ki me dejansko veselijo,pa tud različna dela sem(še)opravljal in posledično srečal različne zanimive ljudi.Danes pa vidim da nisem nič zamudil.Dela za mojo smer študija danes ni,folk z diplomami na borzi,jaz pa sem se prisili zverzirat v več delih,in mi niti malo ni žal za to odločitev. Menim,da je čas večja vrednota od piflarije,se pravi čas ki ga kot mlad človek preživiš v stvareh ki te veselijo oz zapravit čas za sistem in larifari šolski sistem,ki ima bolj malo veze z realnostjo. A res potrebujemo na tisoče ekonomistov,na tisoče matematikov in na tisoče zgodovinarjev?? Na faksu te učijo to,kar se lahko danes vsak sam nauči z internetno povezavo,malo inteligence in volje,ne pa da se preplačuje te vase zagledane ego manijake na faksih,ki tako ali tako samo ponavljajo kot papige to kar so se sami napiflali,al pa celo sami komaj naredili faks.
blabla33
17. 07. 2012 19.06
+7
Če misliš da je čas večja vrednota od piflarije potem bi mel državo brez pravnikov, zdravnikov , veterinarjev... mogoče bi se kar malo tako iz interneta naučil pa bi šlo .
Kauko
17. 07. 2012 18.53
+1
Haha, kake vice trosijo no...
gizadlinka
17. 07. 2012 18.19
+7
vsakih par študentov ima svojega direktorja in svojo fakulteto.
Tone 12345
17. 07. 2012 18.04
+11
Gotov je FDV fakulteta!!
Jure Herer
17. 07. 2012 18.01
+2
Dr Aubrey De Grey opisuje staranje kot posledica vseživljenjskega kopičenja različnih vrst molekularnihin celičnih poškodb po vsem telesu
hcaine8
17. 07. 2012 18.01
+0
Slaba organiziranost. Optimizacija je pa zelo enostavna, za začetek naj zaposlijo profesionalnega zalivalca fikusov. Strošek 1500€ bruto mesečno. Prihranek: 50×2000€+ bruto mesečno... Naprej je pa jasno še OGROMNO možnosti kako bi precej privarčevali, brez vpliva na kvaliteto učenja. Čeprav po drugi strani, kje bi pa potem lahko sorodniki in znanci dekanov, profesorjev in politikov za plačilo igrali pasjanso in brskali po Facebooku?
fb_2017
17. 07. 2012 17.51
+12
pa še to Pedagoška fakulteta se je pred nekaj leti razdelila v tri fakultete: Fakulteto za naravoslovje in matematiko, Filozofsko in Pedagoško, kar pomeni, da se je administracija potrojila, a mi lahko nekdo pove, zakaj se ne da imet vse te programe v eni fakulteti, tako pa mečemo dnar vstran za admistratorke ki se po r* čohajo
fb_2017
17. 07. 2012 17.47
+9
število zaposlenih v javnem sektorju julija spet doseglo rekord, naj počistijo malo pri zaposlenih in zoptimizirajo procese pa se bo dalo prit skozi tudi z manj, v realnem sektorju je to vsakodnevna muka
Huey
17. 07. 2012 17.40
+14
Kot sem predvidel...gospodarstvo je izropano in vse manj je pacientov ki s svojimi krvavimi žulji drži gor pijavke...kolaps sledi..
b77
17. 07. 2012 17.47
-1
čimprej, saj kvazi fakultet ki proizvajajo neoporaben kader ne rabimo več!
9794106
17. 07. 2012 17.27
+21
Organiziranost fakultet v MB je katastrofalna, ne vem kako je drugod. Vsaka ima svojo kadrovsko službo, svojo računovodstvo službo, tajnico za vsak študijski program posebej, itd, itd.... Zakaj se podporne službe ne centralizirajo na nivoju univerze???? Kot davčni zavezanec je v AJPES vodena samo krovna univerza, fakultete nimajo niti svoje davčne številke. Zato pa je tako kot je.....dnar na kup - v univerzo, tam pa naj vodijo posle za vse fakutete. Drugače pa sploh ne vem čemu je namenjen inštitut univerze - mogoče samemu sebi in lastni promociji????
hcaine8
17. 07. 2012 17.57
+8
Ne ne, sedež univerze je namenjen za dodatna delovna mesta za igranje pasjanse, za vse znance in sorodnike tamkajšnjih profesorjev, politikov, itd. Menda ne mislite, da bodo dejanjsko delali??? Zalivanje fikusa jim je vrh glave!