Slovenija

'Ali smo mi krivi, da denarja ni?'

Ljubljana, 17. 03. 2012 10.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policijski sindikat Slovenije ministru Gorenaku očita, da je v svoji želji po zadovoljitvi predsednika vlade in varčevanju "Zemljo tako močno zavrtel, da smo policisti z nje že padli". Sindikat je prepričan, da se minister želi pogajati s figo v žepu.

Policijski sindikat Gorenaku sporoča: "Minister, ustavite Zemljo, policisti bi vstopili!"
Policijski sindikat Gorenaku sporoča: "Minister, ustavite Zemljo, policisti bi vstopili!" FOTO: Reuters

V Policijskem sindikatu Slovenije menijo, da se je notranji minister Vinko Gorenak varčevanja v policiji in na ministrstvu lotil narobe in v nasprotju z lastnimi izjavami. "Najprej ste zatrjevali, da se v operativi ne bo zgodilo nič in da boste varčevali na vrhu, sedaj pa želite poseči v zakonite in pridobljene pravice najnižjih, torej policistov in zaposlenih v MNZ in policiji," pišejo predstavniki sindikata v pismu Gorenaku.

V sindikatu omenjajo Gorenakove besede, da je "Štajerec, ki se je želel zaposliti v policiji, natančno vedel, da se bo moral voziti v Koper". "Vse to drži," ministru odgovarjajo v sindikatu, a dodajajo, "ampak vi oziroma vaši predhodniki pa ste na to dejstvo pristali." Pravijo, da za nizko plačo iz regij, kjer je bila potreba po zaposlitvi večjega števila policistov, kandidatov na MNZ niso dobili. "Zakaj pa jih niste dobili? Ker je Vlada RS že več let pred tem vodila zgrešeno kadrovsko politiko," pišejo v sindikatu. V sindikatu poudarjajo, da v primerih vožnje iz Štajerske na druge konce Slovenije ne gre za zaslužke, temveč za dejanske stroške.

Ob tem so v sindikatu spomnili, da so ravno zaradi slabih plač in nevzdržnih delovnih razmer policisti v letu 2010 stavkali in nato z vlado Boruta Pahorja dosegli stavkovni sporazum, ki pa še vedno ni realiziran. "Šokirani in presenečeni smo nad vašo izjavo, ki ste jo 14. marca dali v oddaji 24UR ZVEČER, da stavkovnega sporazuma ne mislite upoštevati," piše v pismu.

V sindikatu so prepričani, da se minister želi pogajati s figo v žepu. Ostro so zavrnili "napade o sredstvih, namenjenih za sindikalno delovanje". Ob tem ministra sprašujejo, ali so policisti in zaposleni v policiji ter na MNZ krivi za to, da denarja ni. "Ali smo lahko vplivali na porabo denarja? Prav policisti smo pred sodišča pripeljali večino tajkunov, katerih zgodbe še niso zaključene in zaradi katerih se sedaj pravzaprav sploh pogovarjamo o krizi države," pišejo v pismu.

Gorenaka so v sindikatu pozvali, da z napovedmi po jemanju "težko priborjenih pravic" preneha in začne tvoriti konstruktiven, predvsem pa enakopraven socialni dialog.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (470)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gruber74
18. 03. 2012 13.29
+2
UKINIT POTNE STROŠKE VSEM.
prašek
18. 03. 2012 16.01
+3
Darko32
19. 03. 2012 08.49
+2
Ukinit potne stroške in ne, da nekaeri izkoriščajo to. Delavci, k ise morajo voziti daleč v večini primerov lahko se naselijo v samskih domovih in tudi POLICJA ima te stanovanja. ZATO TUKAJ NI OPRAVIČILA. ZA NAMEČEK PA ŠE DELAJO PO LINIJI NAJMNAJŠEGA ODPORA. Javna zahvala MINISTRU GORENJAKU, da je povedal, koliko vlečejo za vožnjo in sočasno živijo v najetih stanovanjih. Torej ali lahko takšnemu potem zaupamo, da je nepristranski pri odločanju in ugotavljanju nekega prekrška. NE TAKŠEMU NE MOREMO ZAUPATI IN ŠE MANJ, DA JE NEPRISTRANSKI.
abracadabra
18. 03. 2012 12.37
+1
Opa, Gorenk pa je hrabri mišek. Škoda, ker mu ta sindikalist ni imel jajc povedat, naj ne bo tako ziher, kam bo obrnjen policijski kordon, če pride do grškega scenarija. Policisti so vsi nezadovoljni in nezmotivirani, tako, da se lahko minister kar lepo zamisli, kdo in če ga bo branil. Ali pa se bo potrudil in jih motiviral...
kiss-my-ass.
18. 03. 2012 12.26
+3
Če je kakšen sluzavec v Sloveniji, potem je to korenjak. Glede na obnašanje bi rekel da je korenjak prikriti homoseksualec.
brabusednet
18. 03. 2012 12.21
+1
Pred kratkim sem poklical na št.113 pa se oglasi moški in ga vprašam za tel. številko moje območje policije.Pa me začne zasliševat,zakaj jo rabim,ko mu razložim me je začel gnjavit,da se najprej pogovorim z njim.Poem mu,da bom vse objasnil okrajnim policajem,samo naj pove tel. šte.Nakar se je s povišanim glasom začel,kaj si mislim,da bo že on vodil pogovor.Po prerekanju z njim me je ves besn le povezal z območno postajo.Z njimi sem se dogovoril,da pridejo ne kraj dogotka.Čes dobrih 20 minut prideta dva in sem se lepo pogovoru o zadev in ste takoj ukrepala.Želim povedat,da niso vsi arogantni in je res treba naredit red v policiji.
Banion
18. 03. 2012 11.25
+1
Fantje ne jamrat od kolegov izvedite kje se gibljejo oblastniki in jih z radarji ter alkotesti zaščitite da se ne bodo vozili prehitro in pijani saj ste jih v preteklosti že nekaj ujeli upam samo da potem policist ni čutil kakih posledic pri Gorenaku boste morali biti bolj previdni in lahko lovite samo opozicijo
kiss-my-ass.
18. 03. 2012 09.26
+5
darko32, glede na tvoj predlog, bi mogoče bilo bolj enostavno če bi rekel, da predlagaš šestojanuarsko diktaturo. Sicer pa kot izgleda tudi brez tvojega predloga hoče vlada vpeljati popolno policijsko-vojaško državo.
Darko32
18. 03. 2012 11.00
+0
kiss-my-ass. Saj je že sedaj. Policaji ne spoštujejo nikakršnih predpisov, zakonov in v pohlepu po denarju še lažejo pri pisanju kazni. NApuhuje se neki prekršek, ki splet nesrečnih okoliščin in se ne gre v iskanje vtrokov amapk se izrablja za nabiranje denarja. Ni jim potrebno delati pošteno, če zato delo dobijo 2500€ plače. Moji predlogi so v smer kako rešiti državo iz dreka in ne vsakega tako razglasiti za kriminalca, če hoeč vzpostaviti pravno državo. Ti predlogi so res ostri, vendar mislim, da so še preblagi. Potrebno bo uvajati celo zapor za tiste policiste, ki so se šli korupcije in pri tem moralno in ekonomsko oškodovali državljane. Vem kaj boš rekel. JAz mislim, da je edina rešitev za dosego cilja ta, k isem jo predlagal. Predlagam, da ti poveš svojo in bomo našli minuse in pluse ter skupaj rešil i za dobrobit naroda.
Darko32
18. 03. 2012 07.23
+8
JAz predlagam naslednje: Tukaj je ljudstvo na strani ministra GORENJAKA. 1.) V kazenskem zakoniku je nekaj okrog spoštovanja delovno pravne zakonodaje. JAz pa sprašujem te člane kako lahko govorijo, da spoštujejo predpise, če se vozijo neprekinjeno do 16 ur na dan. Torej na delovnem mestu pa delo opravljajo po liniji najmanjšega odpora in malomarno. Torej tukaj ste zamočili v celoti. 2.) KAko lahko trdite, da delate pošteno, če pa se ugotavlja, da ljudem pišete kazni in te kazni gredo v vaš žep. MInister GORENJAK VINKO red je potrebno narediti : 1.) suspendirati vse komandirje Policisjkih postaj. 2.) Sankcionirati vse usluižbence na Policiji, k iso zadolženi za kadrovske zadeve, ker niso spoštovali načela dobrega gospodarja. 3.) Odrediti vsem policistom, ki se na dan vozijo več kot 25 km, da se prerasporedijo bližje domu ali pa če se nočejo se jim plača samo 25 km na dan. 4.) TAkoj narediti reorganizacijo in tiste, ki so do sedaj delali po liniji najmnajšega odpora se jih kaznuje in kazensko preganja. Če pa so naredili moralno škodo pa se jih pozapre. 5.) Goljufe z vožnjo na delo se enostavno odpusti To bi lahko bili kriteriji za odpuščanje v POliciji. V kolikor se takšna politika dovoljuje bo prišlo do bankrota države, tudi če se vsem poberejo nepremičnine.
kiss-my-ass.
18. 03. 2012 09.19
+5
Odkod tebi to, da je ljudstvo na strani Gorenjaka? Spet potvarjate dejstva, lepite skupaj papirje, širite laži?
Darko32
18. 03. 2012 11.02
-1
kiss-my-ass. kdo pa e tebi dal pravico, da govriš v imenu drugih. JAz ti nisem dovol, da govoriš v mojem imenu.
kiss-my-ass.
18. 03. 2012 12.24
-1
ne se-ji, pa ne delaj se pameten! Če ne znaš brati za sabo si moraš pač priznati da si dislektik.
Pirate-Party
17. 03. 2012 23.52
-7
TITO je Jugoslovane vlekel za nos. Podpiral je socializem, sam pa je imel vilo pa jahto, Jugoslovani pa so morali delati za 200EU na mesec. Danes pa vas socialni kapitalisti: Golobič in Janković vlečejo za nos, ker vam obljubljajo socialni kapitalizem, pa delate za 600EU minimalca, sami pa imajo vilo in jahto. Živeli turbokapitalisti in neoliberalci Liberalna demokracija Slovenije in pa Državljanska lista Gregorja Viranta. Dovolj je bilo socializma in Severne Koreje!!! Slovenci prenehajte podpirati Severno Korejo in socializem pa sprejmite kapitalizem z naslednjimi ukrepi: - uvedba enotne davčne stopnje v kombinaciji z UTD-jm (univerzalni temeljni dohodek) - privatno zdravstvo, šolanje in pokojnine - ukinitev štipendij, otrških dodatkov in socialnih podpor - sprejmite lažje odpuščanje delavcev To vas bo popeljalo v srečnejše življenje. John F. Kennedy je rekel:"Ne sprašujte kaj lahko stori država za vas, ampak kaj lahko vi storite zanjo." Japonska je kapitalistična država, pa je gospodarstvo že 20 let v recesiji. Cene in plače rastejo v razmerju 50:50. Ampak je ena velika razlika. Telefon, ki je 10 let nazaj 100 jenov, tudi sedaj stane 100 jenov. Razlika je samo v tem, da za isti denar kupiš 100 krat boljši telefon kot pred 10 leti za isto ceno. V Severni Koreji tudi kupiš telefon po isti ceni sedaj, kot si ga pred 10 let, vendar je tudi kvaliteta ista! Zato lahko še enkrat glasno rečem. ŽIVEL NEOLIBERALIZEM!!!
kiss-my-ass.
18. 03. 2012 09.23
+2
O tem kdo koga vleče za nos bi lahko vprašal kakšnega Peterleta, Ljudmilo ali pa kar Janeza Janšo. Tu mislim na tisto, kar je objavljeno v Nedeljskem dnevniku na strani 16 in kar se govori že dolgo.
Pirate-Party
17. 03. 2012 23.38
-4
TITO je Jugoslovane vlekel za nos. Podpiral je socializem, sam pa je imel vilo pa jahto, Jugoslovani pa so morali delati za 200EU na mesec. Danes pa vas socialni kapitalisti: Golobič in Janković vlečejo za nos, ker vam obljubljajo socialni kapitalizem, pa delate za 600EU minimalca, sami pa imajo vilo in jahto. Zato še enkrat rečem ŽIVEL NEOLIBERALIZEM!
kiss-my-ass.
18. 03. 2012 09.29
+1
Glede na del stavka : ''....Danes pa vas socialni ...'' izgleda da je TVOJA domovina nekje drugje. Priporočam ti, da še naprej ješ beli kruh pač tam kjer si.
ooo777
17. 03. 2012 23.31
+7
Ja vsaj kaznujejo nas reveže ob desetih, pa ob dveh zutri će prečkaš tam kni semaforja zvečr k ni nobenga avta skor, ti 80 evrov napišejo, pa nič ne misljo, da bi te sam opozoril so zelo egoistični briga jih a nimaš a maš ponavad kaznujejo študentarijo pa kakšne stare babe saj unih frajerjev v težkih avtomobilijh k dirkajo čez progo v šiški ali pa z mobitelom v roki in te zadanejo na semaforju si pa skor sam kriv da sploh tam hodiš prov jim je še preveč dobijo za tak način dela k se spravjo z užitkom na reveže tistih ki imajo veliko pod palcem nikoli ne kaznujejo jih spustijo brez kazni...
Jožajoža
17. 03. 2012 21.48
+6
moj ata je policaj. torej naša družina spada med slovesko boržuazijo. pri nas se ne spomnim, da bi kdo od nas plačal kakšno kazen, ali bi kdo pihal, ali bi se kdo pripel. in vsi se radi vozimo zelo hitro . in, ko me zaustavi policaj, se mi opraviči , da je kratil moj čas in na koncu mi reče, naj pozdravim fotra. seveda, imamo privilegije tudi na občini, pri zdravniku, ............
kiss-my-ass.
17. 03. 2012 22.46
+4
Tebe in tvojo družino bi bilo treba na Goli otok zapret, ker živite pošteno in delavno! Fuj! Le kako vas ni sram! Le kako se lahko držite vseh norm, spoštujete zakone in predpise? Sramota, da ste vi in ostali policaji prijazni!
TRUMPP
17. 03. 2012 20.49
+1
Policaji zdaj grem pa na pir.
prognostik
18. 03. 2012 10.54
Ljubljanski Snob
17. 03. 2012 19.55
+8
Preden odpujsam delat, bom še kako žaltavo razdru. To je brezveze, pogajajo se o višjih plačah, a državna vreča je prazna. Policist na terenu, bi si definitivno zaslužil večjo plačo, tako kot vsak delavec ali kmetovalec. Ampak če ni denarja, ne morejo se zdaj sklicevati, na neko pogodbo, ki jo je podpisala prejšnja vlada, taka pogodba je v teh razmerah NIČNA. Na žalost je tako, da bodo lahko vsi državni i uslužbenci še kako veseli, da sploh dobijo plačo, regres bo kmalu luksuz. Vem, da bo marsikdo znorel ob teh besedah, ampak poglejmo si stanje našega gospodarstva, in kaj se nam šele obeta. Marsikdo si pomaga, da tukaj potarna o svojih težavah, in tako je prav, saj se nimamo tisti, ki smo pošteni ničesar za sramovati.
periot22
17. 03. 2012 20.12
+3
Vsak si je izbral svoj poklic, kmet in delavec si zaslužita večjo plačo!!!!
dado4008
17. 03. 2012 20.18
+2
ian00
17. 03. 2012 20.42
+7
Buco -
17. 03. 2012 19.37
+2
za začete, vidim, je treba ukinit sindikate
ian00
17. 03. 2012 20.43
-1
* če ne bi bilo sindikatov bi morali delavci podjetjem plačevati,da bi delali.....
kiss-my-ass.
17. 03. 2012 19.27
+6
Zakaj pa ne uredimo zakonodajo tako kot jo ima recimo Nemčija? Zato, ker tem mučkarošem v politiki to ne paše! Posebej pa jim ne paše (ne daj bože) da bi imeli sindikati pri nas tako vlogo kot v Nemčiji.
antonino
17. 03. 2012 19.26
+5
saj bodo sedaj litijski policisti dobili dodatek za prenašanje ljudi do marice
CJ92
17. 03. 2012 19.26
+3
Sej, če so padli z Zemlje zdej odvisno s kako hitrostjo če je prva kozmična pol še lahka nazaj pridejo če je pa druga pa ne vem če : ) malo za šalo. Drugače pa menim, da se v izobraževanju in policiji ne bi smelo šparati tako, da podpiram policiste v njihovih prizadevanjih in naj si gospod Gorenak sam zmanjša plačo. Sploh pa dokler je za Grčijo 900 miljonov € bo tudi za policiste in ostale.
abracadabra
17. 03. 2012 21.05
+3
Točno tako, najprej naj Gorenak zmanjša plače na Štefanovi, pa naj tisti všek razdeli med policaje operativce.
Rudar
17. 03. 2012 19.24
+0
Slej ko prej bo potrebno ukinit sindikate. Sindikat naj bi se boril za dobre delavce, ne pa gonil svoje neumnosti in se vpletal v politiko in obratno. Sindikati so že zdaleč zgubili svojo osnovo, gre samo še za všečnost belim, rdečim, zelenim....
kopron
17. 03. 2012 19.22
+8
Pa še Res Je Tako ; tajkuni in ostali državni paraziti so krivi, da si še policajev nemoremo plačevati zaradi krize za katero mi nismo NIČ krivi !!! Banda državna !
Rudar
17. 03. 2012 19.27
+4
antonino
17. 03. 2012 19.27
+3
pa saj je javni sektor zadolžen, da bi ustavil tajkune, ne delavci v proizvodnji
Rudar
17. 03. 2012 19.30
+2
MERDE-AVE-MERDE
17. 03. 2012 19.04
+2
Janša bo to vse porihtal tako kot da se benncin ne bo podražil, tako kot nova delopvna mesta - juhuuu anša
kiss-my-ass.
17. 03. 2012 19.25
+2