Slovenija

Simona Dimic – ime, ki je že v preteklosti burilo duhove

Ljubljana, 22. 10. 2010 16.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Simona Dimic, ki je odstopila zaradi vse večjega medijskega pritiska, je bila Pahorjeva tesna sodelavka več let. Od leta 2008, ko je bil Pahorju podeljen mandat za sestavo vlade, pa je postala tudi tarča številnih obtožb.

Ime Simona Dimic zadnji teden dviguje veliko prahu, danes pa je zaradi velike medijske pozornosti glede obnove njene hiše celo odstopila. Obnovo hiše naj bi opravili delavci Vegrada, ki je trenutno v stečaju. Zadevo preiskuje tudi protikorupcijska komisija, sama pa ostro zanika, da bi za obnovo hiše najela podjetje Vegrad. Prav tako je v zadnjih dneh odmevalo domnevno sporno posojilo banke NLB Dimičevi. Dobila naj bi 350.000 evrov kredita z zelo nizko obrestno mero.

Simona Dimic
Simona Dimic FOTO: Kabinet predsednika vlade

To pa ni edina domnevno sporna zadeva, o kateri smo poročali. Junija letos je komisija za preprečevanje korupcije ugotovila korupcijo pri oddaji javnega naročila, ko državna institucija ni izločila nepopolnega ponudnika, temveč ga je celo izbrala. Šlo naj bi za ponudbo Tomaža Kastelica, strica Simone Dimic. Komisija je namreč prejela prijavo o sumu korupcije v zvezi s postopkom javnega naročanja, v katerem je naročnik prejel sklep, da je ponudba enega od ponudnikov popolna. Državna revizijska komisija pa je kasneje na zahtevek za revizijo, ki ga je zahteval neizbrani ponudnik, ugotovila da je bila ponudba izbranega ponudnika nepopolna, menijo v KPK.

Že lani januarja se je Dimičeva znašla v središču medijske pozornosti, ko je letalo Adrie Airways na redni liniji iz Bruslja decembra 2008 poletelo uro in pol prej, kot je bilo predvideno, samo zato, ker naj bi se Dimičevi mudilo na koncert Tonyja Cetinskega. V Adrii Airways so to zanikali in sporočili, da je moralo letalo na popravilo. Prav tako januarja lani smo poročali o obtožbah stranke SDS na račun Dimičeve. Stranka ji je očitala, da igra vse pomembnejšo vlogo pri takrat še novi oblasti. Tako naj bi po pisanju stranke na svoji spletni strani Dimičeva od predsednika uprave Slovenske odškodninske družbe zahtevala, da prestavi sejo nadzornega sveta pozavarovalnice Sava. "Ali je bila to njena osebna pobuda ali pa je bilo to osebno posredovanje s strani predsednika vlade, pa prepuščamo ugibanju tistih z nekoliko domišljije," so še dodali takrat v SDS.

Tesna sodelavca že več let

Dimičeva je postala tesna sodelavka Boruta Pahor, ko je bil sedanji premier še predsednik državnega zbora, njegova svetovalka pa je postala, ko je bil Pahor evropski poslanec. V začetku leta 2005 sta skupaj s sedanjim premierjem srečno preživela prometno nesrečo. Njuno osebno vozilo je zaradi napake na motorju zagorelo v predoru. Pahorjeva desna roka je bila vse od podelitve mandata Pahorju za sestavo vlade konec leta 2008, zato mnogi menijo, da je zelo vplivna, še zlasti pri kadrovskih vprašanjih.

Hiša Simone Dimic v Murglah - 4
Hiša Simone Dimic v Murglah - 4 FOTO: Aljoša Kravanja

Neuradni viri so ji tako v zadnjem času pripisovali vlogo pri poslovnih odločitvah, še zlasti povezave z agencijo Escape, ki jo vodi njen partner Roman Horvat. Člani vlade naj bi namreč pogosto potovali prav z letali tega podjetja, očitali pa so ji tudi "intenzivno lobiranje", da bi prav podjetje njenega partnerja upravljalo z vladnim letalom falcon.

Vest o njenem zadnjem domnevnem "grehu", obnovi hiše, ki naj bi jo opravili Vegradovi delavci, je v Slovenijo pricurljala na njen 41. rojstni dan. Leto pred tem pa naj bi svoj okrogli jubilej praznovala v neki ljubljanski vinoteki, kjer niso manjkala znana imena, kot je tudi Tadej Tufek, predsednik Adrie Airways, manjkal pa ni niti premier Pahor, ki je kasneje odletel na nogometno tekmo slovenske reprezentance v San Marino.

Pahor Dimičevo podpiral vse do odstopa

Premier Borut Pahor je odstop Dimičeve obžaloval, pred dnevi pa je povedal, da ji še vedno zaupa, za kakršno koli drugačno odločitev pa bo počakal na mnenje protikorupcijske komisije. "Simona Dimic je moja dolgoletna sodelavka in ji zaupam. Kar se tiče medijev, sem ji še enkrat povedal, da mora odgovarjati na vprašanja novinarjev, kolikor ji možnosti dopuščajo. A treba je razumeti, da ima tudi ona svoje delo in da se nekatera vprašanja ponavljajo," je dejal na današnji seji vlade. Kot pravi, bo pravnim institucijam, kot sta protikorupcijska komisija in policija, dal možnost, da povedo svoje, potem se bodo izrekli tudi oni.

Borut Pahor in vodja kabineta predsednika vlade Simona Dimic
Borut Pahor in vodja kabineta predsednika vlade Simona Dimic FOTO: Dare Čekeliš

Dodal je, da je Dimičeva dober sodelavec in da se je nanjo lahko zanesel, takrat ko so bili časi dobri in tudi ko mu je bilo težko. "Je izobražena, inteligentna in lojalna, kar je na tem položaju pomembno. Njene refrence in moje izkušnje z njo so dobre. Jaz pa nisem človek in politik, ki bi kar po vrsti žrtvoval svoje sodelavce samo zato, da bi ostal na položaju. Če jih odslovim, moram vedeti, zakaj," je pojasnil. Pahor pa razume tudi občutljivost javnosti. "Smo v času krize, mnogi ljudje živijo v stiski. Ljudje pogosto pokažejo s prstom na bogate ljudi, kot da so oni krivi za njihov položaj. A včasih to ni upravičeno. Imamo institucije, ki o tem odločajo nepristransko, počakajmo nanje. Jaz sem ponosen na Simono. Če se bo izkazalo, da nimam prav ... tega zdaj ne morem vedeti. Sem pa izbral pot, ki jo izberem vedno – komuniciram. To je zame bolj primeren način, kot da ne bi rekel ničesar. Raje rečem kaj več, pa četudi kaj od tega narobe."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jinks
25. 10. 2010 20.13
Francoska revolucija! Na ulice bo treba zvleči to drhal pokvarjeno, pa naj vidiji kako je ljudem!
Jinks
25. 10. 2010 20.12
Poloviti je treba lopove in jih ustrezno kaznovati !!! Ne pa da kradejo in se nam posmehujejo v obraz, in nas gledajo s tistimi podganjimi hinavskimi očmi... hihihihi Bolano, kaj vse dopuščamo, ljudje!
polikarbonatka
25. 10. 2010 10.19
seveda je ta odstop zmenjen ,Pahor ji bo zrihtal še boljšo službo,pa še bajno odpravnino bo dobila,ker bodo dokazali da je odstopila iz nekrivdnih razlogov.Z nami-davkoplačevalci,ravnajo kot svinja z mehom!
polikarbonatka
25. 10. 2010 10.09
Kako sem sita tega Pahorjevega sprenevedanja,pa res misli da smo tako butasti!
migi
24. 10. 2010 14.39
ni čudn, da smo na repu po svobodi tiska....za nedolžen komentar pa me brišete....admin....sramuj se!!! A su tud terb hišo prenavljal??????
esmi
24. 10. 2010 14.34
Borut odstopi še ti, to bi bila najlepša novica leta.
Taceklara
24. 10. 2010 10.51
Uboga naša lepa dežela,da imamo take barabe na oblasti,ki nas vodijo v sigurno poguba,daijh ni sram kaj delajo z ubugo raja.Pa lep pozdrav.
Taceklara
24. 10. 2010 10.45
Zelo sem zadovoljen,da smo pod zakonom vsi enaki?
partizan71
23. 10. 2010 23.48
Ta gospoda socialnoliberalna mislijo da so nad zakonom in da lahko pocnejo kar hocejo.
letalooo
23. 10. 2010 13.56
VERJEMITE MI, DA ČE NE BI BILA KRIVA NEBI ODSTOPILA ...IN NE BODITE NAJIVNI
Amon Raa 1
23. 10. 2010 07.16
Sem pa izbral pot, ki jo izberem vedno – komuniciram. To je zame bolj primeren način, kot da ne bi rekel ničesar. Raje rečem kaj več, pa četudi kaj od tega narobe." kar se dogaja prepogosto biser
plastik
23. 10. 2010 07.11
Pahor škoda,da nimaš okrog sebe poštene sodelavce,Da nimaš svojga JAZ.Vsem svojim sodelavcem,pa še zmeraj popolnoma zaupaš,nevem kaj še študiraš.Mislim dabo kmalu zaropotalo.
114ljsl
23. 10. 2010 06.40
Jap, prav res, le kako bo kredit zdaj plačala. Vendar, ni pene. Četudi ima več kreditov, verjetno vse zavarovane na isto foro in z istimi (ne enakimi) nepremičninami oz. drugimi garantnimi izjavami, bo že plačano. Četudi bi vse propadlo, bo NLB že zrihtala reprogram kredita in ne bo panike. Sploh se ne čudim, da ni denarja za kreditiranje gospodarstva in posameznikov, sploh mladih, ki sploh ne morejo biti kreditno sposobni, kako le, če imajo minimalca ali pač službo za nedoločen čas - NLB je namreč ves denar davkoplačevalcev porabila za kreditiranje točno takšnih posameznikov, zdaj pa so še tako predrzni, da državo prosi za novo pošiljko svežega denarja. Dajmo se malo zamislit, ljudje, kaj se dogaja tukaj.
vetrolov
22. 10. 2010 23.12
kaj pa si tako dobrega storil zanjo, pahor ? in vsaj eno dobro stvar povej, ki si jo storil v dobro svojih državljanov
comment123
22. 10. 2010 22.31
A SE ŠE DA NAROČIT GRADNJO PRI VEGRADU??? SEM BREZ STREHE NAD GLAVO IN TA VARIANTA SE MI ZDI NAJBOLJ UGODNA!!
fafajonka
22. 10. 2010 21.43
Avgijev hlev.
Zehek
22. 10. 2010 20.39
Dodal je, da je Dimičeva dober sodelavec. A je dec, al kaj?!?!?!?!
biskotek
22. 10. 2010 20.33
rob3rt; pa še en tak zid na črnem kalu ;P
prehlad
22. 10. 2010 20.07
ČUDNO BI BILO ČE NEBI ODSTOPILA.S POLNIMI ŽEPI.
Northwest
22. 10. 2010 20.05
Se pravi da je zadeva se globja kot vemo mi zanjo sodec po njenih besedah"zahvaljujem se ti za vse kar si naredil zame in mojo druzino".