Gospodarstvo

Simobil od Telekoma zahteva 286,4 milijona evrov

Ljubljana, 19. 12. 2011 15.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Telekom Slovenije je prejel že napovedano tožbo, s katero Simobil zahteva plačilo odškodnine zaradi škode, ki naj bi podjetju nastala v primeru Telekomovega naročniškega paketa Itak Džabest. Odškodnina doslej ni bila znana.

Simobil v tožbi zatrjuje, da naj bi mu nastala škoda zaradi protipravnih ravnanj Telekoma oziroma njegove nekdanje, zdaj pripojene hčerinske družbe Mobitel.
Simobil v tožbi zatrjuje, da naj bi mu nastala škoda zaradi protipravnih ravnanj Telekoma oziroma njegove nekdanje, zdaj pripojene hčerinske družbe Mobitel. FOTO: 24ur.com

Telekom Slovenije je prejel že napovedano tožbo, s katero drugi največji slovenski mobilni operater Simobil od njega zahteva plačilo odškodnine v višini 286,4 milijona evrov. Vsota odškodnine zaradi škode, ki naj bi Simobilu nastala v primeru Telekomovega naročniškega paketa mobilne telefonije Itak Džabest, doslej uradno ni bila znana.

V Telekomu odgovarjajo, da poslujejo v skladu z veljavno zakonodajo in dobrimi poslovnimi običaji. Kot še dodajajo v sporočilu za javnost, danes objavljenem na spletni strani Ljubljanske borze, bodo med postopkom dokazali, da je tožbeni zahtevek v celoti neutemeljen.

Simobil v tožbi zatrjuje, da naj bi mu nastala škoda zaradi protipravnih ravnanj Telekoma oziroma njegove nekdanje, zdaj pripojene hčerinske družbe Mobitel na maloprodajnem trgu mobilnih telekomunikacij.

Nastala naj bi mu z domnevnim oblikovanjem predatorskih cen – predvsem v naročniškem paketu storitev Itak Džabest ter z domnevno neupravičeno cenovno diferenciacijo med klici, vzpostavljenimi in zaključenimi v lastnem omrežju, ter klici, vzpostavljenimi v lastnem omrežju in zaključenimi v omrežjih drugih operaterjev – in na veleprodajnem trgu v povezavi z maloprodajnim trgom, in sicer z domnevnim oblikovanjem cenovnih škarij.

Mobitel, ki se je letos poleti združil s Telekomom Slovenije, je sicer že od leta 2009 pod drobnogledom urada za varstvo konkurence, ker naj bi od uvedbe paketa Itak Džabest novembra 2008 vodil takšno cenovno politiko, da so končne cene glede na variabilne stroške prenizke. To pa bi lahko pomenilo cenovno izrivanje konkurence.

Urad je postopek uvedel na pritožbo Tušmobila. Tretji največji slovenski mobilni operater je prav tako vložil tožbo zoper Mobitel zaradi Džabesta. Vrednost njegove tožbe je 86 milijonov evrov.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fluid
22. 12. 2011 00.00
+5
Naj SiMobil že enkrat porihta signale, pa bo tudi on imel več naročnikov.
Valimali
20. 12. 2011 19.08
+0
Ma ta Simobil je hec že kar nekaj časa. Letos so se čisto zgubili in sami sebe zakopali v veliko brezno. Nepremišljene poteze, slaba reklame, zanič tehnologija in pokritost, prodajajo buče in na koncu so za slab rezultat poslovanja krivi drugi. naj najprej pometejo pred svojim pragom in se že enkrat za vselej nehajo zgovarjat na konkurenco. Njihova vizija je po moji oceni totalno zgrešena in ne pričakujem da bi lahko to v prihodnosti kaj popravili. Pa tudi cenovno so neugodni. Paketi pa itak adijo!
retropil
20. 12. 2011 18.13
+3
kaj se na simobilu hecajo? mobitel je s tem itak dzabest paketom postavil najnižjo možno ceno, kar je bilo zelo zelo vabljivo študentom, ki po domače povedano nimajo za burek... sicer se je naročnina na ta paket že kar lepo podražila medtem, ampak je še vedno cenovno ugodnejša od simobila... kaj a zdaj bodo pa tožl mobitel, zato ker so manj požrti od simobila? ker vejo da bodo še vseeno dovolj zaslužli, tut če ne pokradejo vsakega centa od uporabnika? mislm svetovna šala :) ps: take commente tle gor ponavad zbrišejo, upam da dans ne bo tako ;) hvala admin
Dragan G
21. 12. 2011 13.47
+2
od kdaj pa je Mobitel cenejši od simobila??? butl, poglej malo ceno paketa Itak dabest in simobilovega paketa orto
Igor Potocnik 1
20. 12. 2011 13.56
-1
letekom ima se dve leti, mogoce se manj.
ochi
20. 12. 2011 10.59
+5
jaz sem šel iz simobila na mobitel iz čisto banalnega razloga. iztekalo se mi je obdobje vezave in ker že isti dan, ko sem v nabiralnik dobil reklamni letak z novimi telefoni in njihovimi "vezanimi" cenami, le-teh niso imeli, mi je totalno dopizdilo. je rekla dekla na šalterju, da niso oni krivi, da jim je zmanjkalo telefonov. seveda so krivi, ker so jih prodajali za dva dni stare žemlje. na mobitelu sem isti telefon za trikratno "vezalno" ceno oz. nekak normalno, dobil brez čakanja. medtem na simobilu še 3 tedne od začetka akcije niso dobili sveže pošiljke, v bistvu, je medtem akcija že potekla. toliko o nizkih cenah.
Alina Zupan
19. 12. 2011 18.43
+9
Simobil je pa zadnjem času spremenil svojo taktiko poslovanja. Najprej se je z nelogičnimi potezami spravil na svoje naročnike in naredil totalno štalo, ker so množično začeli bežati stran od njih, sedaj pa se je lotil konkurence v upanju da jim uspe. Najprej s tem neumnim Bobom, sedaj pa še s tole tožbo do Mobitela. Kr neki. Že več ne vedo kaj bi počeli. Naj najprej počistijo pred svojim pragom potem pa naj gredo kam drugam...
tutti_frutti
19. 12. 2011 18.00
+5
Tuš mobil, hahahahahahhaha XD
POVOJ
22. 12. 2011 18.19