Slovenija

Šimenc toži Slovenske železnice

Ljubljana, 26. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji generalni sekretar Slovenskih železnic z lažno diplomo Igor Šimenc toži železnice zaradi odpovedi o zaposlitvi.

Šimenc je pred dvema letoma mesto generalnega sekretarja SŽ zasedel na podlagi ponarejene diplome. Vodstvo železnic mu je sicer že vročilo izredno odpoved delovnega razmerja in zato jih Šimenc zdaj toži.

Šimencu morda sploh ne bo treba vrniti davkoplačevalskega denarja
Šimencu morda sploh ne bo treba vrniti davkoplačevalskega denarja FOTO: POP TV

Izredno odpoved je Šimenc v nabiralnik prejel pred dvema dnevoma. Kot je povedal Jožef Klavdij Novak iz Odvetniške družbe Čeferin, bodo s tožbo zahtevali od sodišča, da ugotovi, ali je bila izredna odpoved zakonita. "Menimo, da je delodajalec kršil postopke, saj ni omogočil zagovora, ki je obvezen," pravi Novak.

Za SŽ je primer 'Šimenc' zaključen

Na železnicah so nam odgovorili le, da izjav v zadevi Šimenc ne dajejo, saj je zanje primer zaključen. Odpoved so podpisali znotraj trimesečnega odpovednega roka z razlogom, da se je Šimenc zagovoru izmikal - vmes naj bi namreč že prekinil bolniško.

Bo moral Šimenc vrniti denar?

Ponarejena diploma je Šimencu omogočila 42 milijonov prihodkov v dveh letih
Ponarejena diploma je Šimencu omogočila 42 milijonov prihodkov v dveh letih FOTO: POP TV

Sicer pa je generalni sekretar v dveh letih slovenske železnice stal dobrih 42 milijonov tolarjev. Prejel je 28 milijonov tolarjev bruto plače, pripadalo mu je službeno vozilo, potoval je v tujino, po slovenskih gostilnaj pa, kot je razbrati iz specifikacije stroškov, na račun državnega podjetja zapravil dva milijona tolarjev. In čeprav kot maturant Šimenc ne bi imel vsega tega, mu, kot je neuradno pricurjalo iz slovenskih železnic, ne bo treba vrniti ničesar, saj naj podlage za odškodninsko tožbo ne bi bilo. Delodajalec namreč nima pravne podlage za odškodninsko tožbo.

"Če je delo opravljal kvalitetno, v skladu s pravili stroke, je plačan, ker je delo opravil in plačilo je ustrezno. To, ali ima zahtevano izobrazbo, v tej zadevi ni bistveno," pravi Šimenčev zagovornik.

To se je pokazalo tudi v preteklosti. Spomnimo na primer nekdanjega vodje ljubljanskega tožilstva Gorazda Fišerja, ki je svojo življenjsko sopotnico Marino Maršič zaposlil na delovno mesto, za katerega ni imela ustrezne izobrazbe. A ji dveh milijonov tolarjev preveč izplačanih plač ni bilo treba vrniti.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou