Slovenija

Simčičevo spričevalo pod drobnogledom ljubljanske univerze

Ljubljana, 20. 02. 2012 18.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Če gre pri spričevalu Desusovega poslanca Simčiča za ponaredek, naj se mu odvzame univerzitetna diploma? Na ekonomski fakulteti pravijo da, rektor ljubljanske univerze pa: Če je opravil vse izpite in diplomo, mu naziva verjetno ne bo možno vzeti.

Zgodba o ponarejenem srednješolskem spričevalu poslanca Desusa Ivana Simčiča dobiva nove dimenzije.

Po razkritju, da je poslanec Desusa do 7. stopnje izobrazbe prišel brez ustreznih dokazil o 5. in 6. stopnji, pristnost njegovega spričevala zdaj uradno preiskuje tudi ljubljanska univerza. Postopek vodi pravna služba rektorata, končni odgovor, ali se je Simčič na univerzitetni študij res vpisal s ponarejeno listino, pa bo znan najpozneje v 14 dneh, je obljubil rektor Univerze v Ljubljani Stane Pejovnik. "Kakšna bo končna odločitev, vam ta hip ne morem dokončno povedati. O tem bodo odločali organi v sklopu Univerze v Ljubljani, najprej senat Filozofske fakultete in nato senat Univerze. Še vedno je odprto vprašanje, ali se mu v primeru, če se izkaže, da je spričevalo res ponarejeno, lahko odvzame diploma. Kar se mene osebno tiče, je gospod opravil vse izpite, naredil diplomo in je kot tak šolanje končal," je povedal Pejovnik.

Ni še znano, ali bo Ivan Simčič ostal brez diplome.
Ni še znano, ali bo Ivan Simčič ostal brez diplome. FOTO: Kanal A

Nasprotno pravi Dušan Mramor, dekan ekonomske fakultete, ki je prva sprejela Simčiča. Njegovo osebno mnenje je: Če Simčič res nima srednje šole, mu morajo vzeti tudi diplomo. Na filozofski fakulteti sicer neposredno v preverjanju njegovih dokumentov ne sodelujejo, so pa iz svojega arhiva ljubljanski univerzi predložili kopijo spričevala, s katerim se je Simčič uspešno vpisal.

Kot smo že pisali, se je Simčič leta 1994 z domnevno ponarejenim spričevalom Gostinsko turistične šole v Sarajevu najprej vpisal na Ekonomsko fakulteto v Ljubljani, kjer v treh šolskih letih ni opravil niti enega izpita. Leta 1997 je sledil prepis na Filozofsko fakulteto in tam je poslanec Erjavčevih upokojencev leta 2006 tudi diplomiral. A nato so vojaški obveščevalci ugotovili, da je srednješolsko spričevalo Ivana Simčiča ponaredek, zato je leta 2007 izgubil službo častnika Slovenske vojske.

Simčič na vprašanje, ali namerava odstopiti ali pokazati spričevalo, ne odgovarja. Na telefonske klice se ne oglašajo ne Simčič, ne predsednik DeSUS Karl Erjavec, ne generalni sekretar stranke Ljubo Jasnič. Erjavec neuradno čaka na končne ugotovitve univerze. Čeprav je bil, ko so Simčiča zaradi afere spričevalo vrgli iz vojske, prav Erjavec obrambni minister.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jože Zaplati?
02. 03. 2012 01.36
KAKO SIMČIČA NI SRAM SAM BI MORAL VEDET, DA LJUBLJANSKA UNIVERRZA RAZPŠOLAGA Z STROKOVNJAKI NE Z RJAVIM
LjudskiDaso
21. 02. 2012 15.01
Pardon nočem bit hudoben, samo da FDV narediš ni potrebna neka bistrost....
saintjozef
21. 02. 2012 13.13
+1
Tu ni dileme. Izničit vse do osnovne šole, saj je s tem degradiral vse, ki so s trudom in pošteno prišli do izobrazbe.
komercialistka
02. 03. 2012 20.12
Pa vrnit ves davkoplačevalski denar nazaj, ki ga je prejel kot dodatek na izobrazbo! Pa bo državna blagajna se kanček napolnila!
mark54
21. 02. 2012 10.01
+1
Bojim se da je namesto svojega poslanca na izpite hodil kar KAHL sam ! Dobra duša !
comment123
21. 02. 2012 09.14
+6
Spet en dober zgled za ljudi, ali neenakost.Česte sposobni narediti fax brez potrdila o opravljeni srednji šoli pojdite in to naredite.Vsi imamo iste možnosti. In zakaj se ne more odvzeti diploma, saj je goljufal in z goljufijo prišel na fakulteto, to je nezaslišano, u zemljo se bi moral udreti od sramu, ne da po državnem zboru hodi.....
cirenij
21. 02. 2012 08.53
+6
Takih ponaredkov spričeval srednjih šol je v Sloveniji na tisoče. Ene pač najdejo, drugi ostanejo skriti. Vprašanje, koliko je še diplom? Na dan pride pač takrat, ko se nekomu zameriš. Pa ne zagovarjam Simčiča, daleč od tega. Tako je pač dejstvo.
ibasumik
21. 02. 2012 07.23
+6
In taka oseba naj deluje pošteno in po najboljših močeh v dobro svojega naroda? Poštenje se bo izkazalo, ko ugotovijo, ali je spričevalo ponaredek, njegove sposobnosti je pa tudi dokazal, ko je rabil 12 let, da je naredil eno diplomo.
kiss-my-ass.
21. 02. 2012 07.21
+3
Kakšno sprenevedanje!!! Odvzame se mu diploma in naziv ter deponira dokler ne opravi V. stopnje izobrazbe. V. stopnja izobrazbe je pogoj da se sploh lahko vpišeš. Osebno pa menim lahko univerza prekliče diplomo kajti pridobljena (naj bi bila) je z goljufijo. Upam da MORS odškodninsko toži tega pametnjakoviča. To bi morala narediti tudi država Slovenija. Izhajam pač iz tega, da so že na MORS ugotovili, da je diploma gostinske šole ponaredek.
mijavci
21. 02. 2012 07.18
+3
Mislim da izras človeka na sliki pove vse. ( negotovost, strah , dvoličnost, zaskrbljenost, neodločnost, ) ta v državnem zboru nima kaj izkat.
kekec_pokec
21. 02. 2012 07.10
+9
Kot sem napisal že ob eni odprejšnjih objav. Na filo faksu ne rabiš srednje šole, da diplomiraš. Halo a smo res čisti luzerji, da dopuščamo sploh možnost čemu takšnemu. Če je ponaredil pričevalo srednje šole, pa da je sedaj poslanec, odvzet diplomo, odvzet poslanske pravice pa še v arest ga je treba včrt. Za vzgled vsem, ki bi jim v bodoče kaj takšnega prišlo na misel, ter v opozorilo tistim, ki so to že storili, da bodo malce živčni.
nemarx
21. 02. 2012 06.55
+0
Vsaka prevara s spričevali je obsojanja vredna, pa tudi večina spričeval pridobljenih v bivši jugi je zelo malo vredna, pa se nekateri kitijo z njimi. Potem imamo v Sloveniji še magistrske in doktorske naslove, ki so sami plagijati in ničvreden papir, večina teh magistrov pa še slovenskega knjižnega jezika ne obvlada, kaj šele, da bi znali napisati pošten poslovni dopis ali ponudbo. Ampak nekaj pa je dejstvo, če je tale g. Simčič pošteno opravil izpite in diplomo na fakulteti, potem je to absolutno dejstvo in je ta diploma veljavna, saj predznanje očitno ni vplivalo na uspešno opravljanje izpitov in zagovor diplome.
kiss-my-ass.
21. 02. 2012 07.24
+3
nemarx, pravila so pač pravila in veljajo za vse. Če je ponaredil diplomo srednje šole potem je pridobljena diploma z goljufijo. Ne razumem pa vmes nekega namigovanja da naj ne bi bilo potrebno za filozofski faks imeti dokaz o opravljeni V. stopnji izobrazbe???
kiksss
20. 02. 2012 22.52
+13
in če je za strokovno srednjo šolo moral ponarejati spričevalo, bi blo fajn pod drobnogled vzeti še študij in pa verodostojnost te njegove diplome. ker če obične srednje ne more končati pol se je za vprašat!!
kiksss
20. 02. 2012 22.44
+11
če mu diplomo kljub temu (če seveda to dokažejo) da je srednješolsko spričevalo ponarejeno, priznajo, potem je to res razvrednotenje vseh nas ki smo pošteno diplomirali. to je tako kot če bi se vpisal na fakulteto takoj po končani osnovni šoli, kar je seveda absurd.
kleopatra-1
20. 02. 2012 22.56
-1
mene pa to ne moti - dokazal je le, da je dovolj pameten, da gre lahko iz osnovne na faks in ga tudi zaključi. Sicer bi pa pri nas morali nujno spremeniti tudi srednješolski sistem, kajti srednja šola res ne da nobene pametne podlage za študij. Pri vseh prešpricanih urah v gimnaziji in kampanjskemu učenju za trenutno potrebno mi na faksu ni bilo problem nadaljevati. In veliko takšnih poznam, ki so dejansko brez srednje zmogli faks, kervem, koliko časa so bili prisotni v srednji. Sistem je kriv.
Niko_K
20. 02. 2012 23.24
+6
Pravila so za VSE. Ne samo za nekatere, za druge pa "prilagojena"!
mijavci
21. 02. 2012 06.59
+2
Tukaj se pa z kleopatro ne strinjam . Moj sin hodi na splošno gimnazijo in primerjat zahtevnost v devetem razredu in sedaj ko je v tretjem letniku gimnazije je samo pri matematiki 100 svetlobnih let razlike če pa kdo ki konča osnovno šolo in pride pisat takoj matematiko v tretji letnik in doseže vsaj 20% mu dam jaz takoj za večerjo.
mb6
20. 02. 2012 22.37
+9
Meni pa zadeva pravzaprav ni smešna. Je zelo žalostna in bi morala vse nas zelo skrbeti, pa malce zbuditi... Če mu diplome ne vzamejo (ob dejstvu, če je srednješolsko spričevalo zares poneveril/kupil...), razvrednotijo diplome vseh ostalih, ki so za njih krepko in pošteno študirali. Podpirajo goljufijo in dovolijo ponaredbe. Zakaj potem tega ne bi počeli vsi? Ne samo vzeti diplomo. Vsekakor bi bil na mestu odstop, opravičilo in visoka denarna kazen. Pa brez možnosti ponovne kandidature in ne vem kaj še podobnega. Skrajni čas bi že bil, da enkrat naredimo takšnim stvarem KONEC. Bi lahko začeli kar tu in sedaj.... Če seveda sedanja vlada to želi. Bomo videli koliko morale, pravice... premore.
kleopatra-1
20. 02. 2012 23.00
+2
faks je očitno pošteno dokončal, je bilo pa nekaj časa moderno kupovati diplome po bivši Jugi. In marsikdo je to izkoristil in brez problema naredil faks na pošten način. Sistem je to omogočil in ta poslanec ni edini, veliko srednješolskih diplom v Sloveniji je ponarejenih, tako da če se že gredo, naj preverijo čisto vse srednješolske diplome iz Opatije, Bosne in Beograda, bodo imeli veliko dela. Vem, da me boste zdaj napadli, jaz je niem kupila, sem normalno končala srednjo - ampak dejansko z veliko prešpricanimi urami, ker me srednja ni zanimala, je bila samo odskočna deska za faks. Tam pa ni bilo problema, ker me je stvar zanimala. To je problem naših srednjih šol - niso zanimive.
kleopatra-1
20. 02. 2012 23.01
+5
ne gre za to, da zagovarjam ponarejanje poslanca, gre za to, da če že, naj pregledajo vse. Ponaredkov je ogromno.
ogard66
20. 02. 2012 22.31
+7
Pa kje imajo ti ljudje obraz? Kako da jih ni nič sram?
Schallabweiser
20. 02. 2012 22.26
+16
Slovenci smo itak nadarjeni. Iz vrtca na univerzo!
spidi33
20. 02. 2012 22.26
+7
upam da ne bodo na koncu ugotovili, da ima tale simčič, samo eno uro plesnega tečaja opravljenega........ drugače, pa če je tako sposoben ga pa zamenjajmo za jj!!
777
20. 02. 2012 22.24
+14
Če ni imel pogojev za vpis, potem ne morem končati Univerze. Diploma se mu mora vzeti vstran. Potem nvm zakaj imajo vsako leto dijaki omejitve ob vpisu in morajo izpolnjevati POGOJE....če temu človeku z OSNOVNOŠOLSKO izobrazbo ne bodo vzeli diplome, potem naj tudi vsem preostalim dijakom pustijo vpis na Fakulteto katero želijo :) Ti dijaki imajo vsaj srednješolsko izobrazbo.... VZET DIPLOMO, VČERAJ, NE JUTRI.................
spidi33
20. 02. 2012 22.27
+7
včeraj je prepozno, že prej bi jo morali
platon26
20. 02. 2012 23.08
+1
kaj pa je to izobrazba? Ponavljanje tega kar slišiš za to moraš pa res imeti talent! Tu izvzemam nekatere fakse kjer je res treba imeti tisto nekaj več! Ne bom jih našteval se ve za katere gre:)
PuppetMaster09
20. 02. 2012 22.18
+1
po eni strani je dober je nadarjen je preskčil srednjo šolo
Tonček Balonček
20. 02. 2012 21.54
+25
Janša je v istem emsecu diplomiral in v službi opravil še strokovni izpit! To je pa za Guinnessovo knjigo rekordov!
Pippaa
20. 02. 2012 22.00
+18
pa se sam s sprednimi zobmi je traktor povleku 3 metre delec.
hulkica
20. 02. 2012 22.13
+10