Slovenija

Erjavec: V primeru Simčič gre za gonjo proti stranki

Ljubljana, 24. 02. 2012 12.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Simčič je po izvršnem odboru stranke DeSUS ponovil, da je srednješolsko izobrazbo pridobil, da spričevala ni ponaredil ali nezakonito pridobil. Simčič ostaja poslanec stranke DeSUS, Erjavec pa poudarja, da se ukvarjamo z zadevo, ki je časovno zelo oddaljena.

Mediji so v preteklih tednih poročali, da je poslanec DeSUS Simčič ponaredil srednješolsko spričevalo, zaradi česar naj bi izgubil službo v Slovenski vojski, kjer je bil zaposlen 15 let. Simčič je navedbe medijev zanikal, razloge za odpust iz vojske pa vidi v drugih stvareh, tudi v njegovi sindikalni dejavnosti.

Poslanec DeSUS Ivan Simčič je po izvršnem odboru stranke danes izjavil, da je srednješolsko izobrazbo pridobil, da spričevala ni ponaredil ali nezakonito pridobil. Od Obveščevalno-varnostne službe Mors zato zahteva original spričevala.

V stranki tako ugotavljajo, da ima Simčič ustrezno izobrazbo, po mnenju prvaka stranke Karla Erjavca pa gre za gonjo proti DeSUS. Erjavec poudarja, da se je s poslancem pogovoril, iz česar sklepa, da je povedal resnico in tako ni potrebe, da bi stranka to še naprej obravnavala. Simčič zato ostaja poslanec DeSUS.

Po Erjavčevih ocenah ima namreč ustrezno izobrazbo, saj je končal filozofsko fakulteto, prav tako ima tudi srednješolsko izobrazbo. Iz "papirjev tudi ne izhaja, da bi bila diploma ali kakšno spričevalo ponarejeno". Prvak DeSUS še poudarja, da se ukvarjamo z zadevo, ki je časovno zelo oddaljena, saj je Simčič srednjo šolo končal pred 20 leti.

Tako je prepričan, da gre le za gonjo proti stranki, in sicer skupin, "ki niso zadovoljne s tem, da bi DeSUS vstopil v koalicijo in bi raje videle, da bi prišlo do nadaljnje politične blokade in do predčasnih volitev".

"V zadnjih tednih so posamezni člani stranke precej izpostavljeni, in sicer najprej oba državna sekretarja v kabinetu predsednika vlade, nato Simčič, danes pa berem v Financah o vodji mojega kabineta, ki naj bi ne vem kako napredovala," pojasnjuje Erjavec. Vendar ta glede na njene prejšnje funkcije in na njeno kariero "kvečjemu ni napredovala". Prav zanimivo bo tako po njegovih besedah spremljati, kateri od vidnih članov stranke bo drugi teden predmet posebne medijske obravnave.

Poslanec stranke DeSUS Ivan Simčič
Poslanec stranke DeSUS Ivan Simčič FOTO: Kanal A

Simčič ob tem napoveduje, da bo od Obveščevalno-varnostne službe Mors, ki hrani njegovo spričevalo, "četudi s tožbo" zahteval, da javnosti predloži originalni dokument srednješolskega izobraževanja, s čemer bo dokazoval, da ga ni ponaredil.

Kot je še pojasnil, je v odločbi sklepa o prekinitvi njegovega delovnega razmerja v vojski varnostni zadržek, ki govori o omenjeni diplomi. Tedaj je, dodaja, izpolnil tudi pogodbo o izobraževanju na ministrstvu za obrambo, ki je pa ni želel podpisati, saj bi moral za čas šolanja ostati na ministrstvu, vendar se je odločil za novo življenjsko pot.

Erjavec ob tem glede na novinarsko vprašanje sprašuje, ali zaradi omenjenega varnostnega zadržka Simčič ne bi smel biti več poslanec ali član stranke. "Je v kakšnem kazenskem postopku, ali trdite, da je ponaredil spričevalo? Torej razpravljamo o nekih vaših domnevah," še odgovarja novinarju.

Po njegovih besedah se je ministrstvo za obrambo s to zadevo prvič ukvarjalo leta 2003, vendar se potem štiri leta ni nič zgodilo. Leta 2007 je kot obrambni minister zahteval preverjanje vseh spričeval in so ugotovili določene nepravilnosti. Toda sam zagotavlja, da konkretnih primerov ni preučeval.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zoran Popovi? 1
08. 03. 2012 13.33
Predlagam Osnovnošolcem, da naj si ogledajo prosta mesta na fakultetah. Nedvomno gre za hitrejšo pot.
Jože Zaplati?
05. 03. 2012 18.11
RJAVI SEDAJ SE TI VSE VRAČA PREJ SI SE SMEJAL JANKOVIČU KOMU SE BOŠ SEDAJ SMEJAL ZDI SE MI, DA TE BODO TVOJI UPOKOJENCI KMALU SKINOLI IN ZAHTEVALI TVOJ ODSTOP KAJ IMAŠ PROTI KANDIDATOM ZAV ŽUPANE A SI HOČEŠ REZERVIRAT SEDEŽ TI SI SVOJE OPRAVIL ZA ZMERAJ NAS DESOVCE NE VMEŠUJ, DA BI NE VOLILI KATEREGA SE NAM BO ZDEL NAJBOLJ OPEHARJEN PRI SEDANJIHVOLITVAH ŠE ENKRAT TE OPOZARJAMO NAS UPOKOJENCE PUSTI NA MIRU VI, KI STE SI ZBRALI STOLČKE PA KAR GLASUJTE PO SVOJI VOLJI A SI LAHKO ZAMIŠLJAŠ, DA BOMO JAVNO PROTESTIRALI PROTI PREDASEDNIKU STRANKE DESUS TO PA VEŠ SAM KDO JE TO JE RJava podkupljiva baraba
Jože Zaplati?
02. 03. 2012 01.34
RJAVI KDAJ SE BOŠ ENKRAT PRIJEL DELA ZA KAR SI BIL DOLOČEN POČASI BI LAHKO TUDI KAJ PRIPRAVLJAL ZA SVOJ DESUS ČE NE BOLJE GREŠ V NOVO ZEKLANDIJO
Jeanus1
28. 02. 2012 17.28
+1
Ehjavec, spet en politični konstrukt, kajne? Saj si tega izraza že vajen, zato ti naj ne bo težko. Vsak se enkrat ujame na kakšno laž! Toliko o tvoji kredibilnosti! Pa hvala lepa....
Symbolic
25. 02. 2012 23.06
+2
Sramota... kje je pa tu poštenost, pokončna drža, visoka morala... to kar pričakujemo od naših izbranih oseb... Erjavec, srami se, namesto, da ga napodiš iz Desusa, ti ga še zagovarjaš, češ "pa kaj, še hujši zločini zastarajo po 20-tih letih... Kakšni ljudje pa vodijo to Slovenijo...
Shutzstaffen
25. 02. 2012 18.54
+3
Ali je v Sloveniji sploh kakšen funkcionar ali politik priznal, da je lagal, ponarejal, zavajal in trošil preveč davkoplačevalskega denarja - še ni in ne bo, dokler ne bo počilo po njihovih glavah. Erjavca je lahko sram, da zagovarja in še to na neprepričljivi način - svojega poslanca. Erjavec pokazal si pravi obraz. K..... te boli za upokojence, važno je da si sedel na dobro plačan stolček. A boš odstopil, če se navedbe za Simčiča izkažejo za resnične. To povej javno na TV, da te bomo držali za besedo in odslovili za vekomaj.
Mile Vu?eti?
25. 02. 2012 17.25
+2
KAREL ERJAVEC............se v novi vladi imenuje KAR-LE ERJAWC
Tonček Balonček
25. 02. 2012 10.05
+2
Pa kaj komplicirajo in politizirajo! Od tiste bosanske šole naj zahtevajo spričevalo in na njegovi pdolagi naj ugotovijo, če je to sploh naša V. stopnja! Ne ger za to, kaj lahko kdo dela s katero šolo, gre za goljufijo! Ampak zadeva bo perj ali slej pozabljena, MArinič je dvojnike na izpite pošilajl pred sedmimi leti, pa je spet poslanec! Pri ans imamo takšna tožilstva in sodišča, da niso sposobni pozivov vročati niti poslancem v Državni zbor, kjer kar mrgoli varnsotnikov, MAriniču ga recimo niso mogli vročiti. Zanimivo je, d avsi ti ljudje čisto normalno dvigajo plače, računalnike, kozarce in visok pritisk državljanom! Smo ap imeli poslanca, ki ni odpiral nabiralnika, je rekel d aje z dežele in se ni navadil na to!
Odpri..Oci
25. 02. 2012 08.38
+4
Pa ja niste do sedaj mislili, da je filozofska fakulteta kaj težja kot osnovna šola ????? Mar ne vidite kaki "strokovnjaki" so jo končali ???? Celo lažnjivi kljukec Golobič jo je uspel končati po 12-ih letih !!!!!!!
Tonček Balonček
25. 02. 2012 10.00
+1
Najtežja je FSPN-obramboslovje! Daje je pa res univerzalno znanje!
gospakatja
25. 02. 2012 08.13
in kje je možakar delal srednjo šolo (v opatiji, zagrebu ali sarajevu)? saj ne, da je zelo važno, a slišalo se je kar nekaj verzij.
Kofetar 1
25. 02. 2012 06.59
+6
Je moral biti pa res zabit, da je šel šolo delat (kupit) na jug. Vsako teslo ve da ne morata biti dva enak podpisa na spričevalu. O Kahlu pa škoda besed, to mu je itak zadnji vlak
Pro75
25. 02. 2012 06.15
+9
Verjamem, da Sinčič nima srednje šolske izobrazbe, kajti če bi jo imel, ne bi se 10 dni sprenevedal in govoril tja v tri dni, ampak, bi spričevalo (original)napopal novinarju na čelo. Tako pa se je celih 10 dni pripravljal, kako se bo najbolje zlagal in je na koncu pozval MORS, naj pokaže njegovo original spričevalo. Vsi vemo, da original obdržimo sami, overjeno fotokopijo pa priložimo k prošnji za delo. To ni gonja proti DeSusu, ampak gonja proti ponarejevalcem,goljufom in barabam, kar pa zgoraj omenjeni Sinčič po vsej verjetnosti je.
nesramnez
25. 02. 2012 05.00
+1
kahl! reci riba reže raci rep . rrrrrrrrr
Nowotny
24. 02. 2012 23.19
+6
Vprašanje se mi postavi malo drugačno. Če res ta človek nima sredne šole, kako je mogoče da je z osnovnošolsko izobrazbo KONČA fakulteto. Imamo res tako slabe fakultete, da tega noben ni opazil?
Nowotny
24. 02. 2012 23.20
+4
Zakaj potem sploh potrebujem osnovno in srednjo šolo? Kar direktno pri 16 letih vpis fakultete, pa je to to!
Odpri..Oci
25. 02. 2012 08.38
+1
Pa ja nisi do sedaj mislil, da je filozofska fakulteta kaj težja kot osnovna šola ????? Mar ne vidiš kaki "strokovnjaki" so jo končali ???? Celo lažnjivi kljukec Golobič jo je uspel končati po 12-ih letih !!!!!!!
aford
24. 02. 2012 22.21
+7
Ni prav,da so prevaranti v parlamentu.
nikhrast
24. 02. 2012 23.16
+2
Saj je v politiki, nobene izobrazbe ne potrebuje. Univerza ga pa tako sprejme brezpogojno, nobena izobrazba ni potrebna, saj se ni vpisal v kakšno tehnično fakulteto. Na filozofsko fakulteto se lahko vpiše vsak, vsaj tako je po svetu, samo šolnino je treba plačati.
tony_abcde@yahoo.com
24. 02. 2012 22.08
+9
Karel Erjavec bi zdaj rad prodajal zgodbo o politični gonji proti stranki. Vam povem recept kako se ustavi ta domnevna gonja proti stranki? Gospod Simčič prinese pokazat na televzijo spričevalo.
yyyyxxxx
24. 02. 2012 21.01
+5
KAJ SE ZDAJ TU NEKAJ VEN VLEČE , ČE PA JE BIL PRED MENOJ V VRSTI KO SMO ČAKALI NA PONAREDKE. POL PA NI ČUDNO DA TONEMO STO NA URO.
grikos
24. 02. 2012 20.31
+9
dej Karl se že enkrat zresen,kakšna gonja proti stranki,briga mene in še veliko drugih za DESUS,tvoj poslanec pa naj že enkra pokaže tist list papirja,da so bo videl ali je ponarejen al ni.vsak kateri ima čisto vest in bi ga po nedolžnem obtoževal bi to že naredu.me zanima če je spričevalo pokazal tebi,da mu tako verjameš
KlubPravilnoPretepenihŽena
24. 02. 2012 19.51
+2
js sm v svojem življenju prebral dve stvari...razglednico iz Benetk in fresh meni v Mc Donaldsu pa sem danes v javnem sektorju...soo whaaaat
beri66
24. 02. 2012 19.03
+6
Erjavec, ti nimaš 100 pik.