Slovenija

Šilihova sta se po porazu pritožila

Maribor/Slovenj Gradec, 28. 10. 2013 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodišče je zavrnilo tožbeni zahtevek zakoncev Šilih in jima naložilo plačilo pravdnih stroškov. Odškodninsko tožbo sta vložila proti slovenjgraški bolnišnici in zdravnici Metki Epšek Lenart po smrti njunega sina Gregorja Šiliha leta 1993.

Gregor Šilih
Gregor Šilih FOTO: POP TV

Ivan in Franja Šilih za smrt takrat 20-letnega sina Gregorja krivita bolnišnico oziroma tamkajšnjo zdravnico Metko Epšek Lenart, saj sta prepričana, da je njun sin umrl zaradi zdravniške napake. Od bolnišnice in zdravnice sta zato zahtevala odškodnino v znesku nekaj manj kot 67.000 evrov.

Po poročanju Večera jima je mariborsko okrožno sodišče kot neutemeljen zavrnilo tožbeni zahtevek in jima naložilo plačilo pravdnih stroškov, ki bodo odmerjeni naknadno, kar so potrdili tudi na sodišču. Zagovornik Šilihovih Franci Matoz je sporočil, da so vložili pritožbo, ker jim "v postopku ni bila zagotovljena pravica do nepristranskega izvedenca medicinske stroke, ki bi nedvomno ugotovil medicinsko napako, ki je imela za posledico smrt".

Po ugodenih pritožbah zakoncev je šlo tokrat za že drugič vrnjeno sojenje na sodišče prve stopnje, sodba pa še ni pravnomočna.

Umrl po 16 dneh kome

Dežurna zdravnica je Gregorju maja leta 1993, ko je prišel v slovenjgraško bolnišnico zaradi izpuščajev po telesu, vbrizgala synopen in dexamethason. Stanje se mu je zelo poslabšalo, prepeljali so ga v ljubljanski klinični center, kjer pa je umrl po 16 dneh kome.

Zakonca Šilih sta od leta 1993 pravico iskala v več kazenskih in civilnih postopkih, vendar sta bila neuspešna. S primerom se je ukvarjalo tudi Evropsko sodišče za človekove pravice, ki je junija 2007 ocenilo, da je slovenski pravosodni sistem odpovedal, ker ni našel učinkovitih pravnih postopkov za določitev vzrokov smrti Gregorja Šiliha. Slovenija je morala staršema zato izplačati več kot 7500 evrov odškodnine.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ice4ever
28. 10. 2013 16.54
+11
Pravosodni sistem je odkazal...
Darko32
28. 10. 2013 15.49
+17
Glavni problem je v našem zdravstvu v tem, ker se dovoljuje ponarejanje izvidov, ponarejanje zdravstvenih kartoek in dopušča malomarno zdravljenje brez posledic za dotičnega. Veliko je primerov neuspelih operacij, kjer celo zdravniki pišejo neresnične diagnoze z ciljem, da bi pomiril bolnika in posledično naredijo še več škode. Problem je tudi v prikrivanju neuspelih operacij, kjer ali uničijo kartoteko ali pa čudežno izgubijo. Sodniki pa delajo p oliniji najmnjšega odpora in celo legalizirajo takšna ponarejnaja. Slika stanja je več kot jasna in zato smo tam kot smo. Velikorat lahko pride do zapletov in se zgodi, da nekdo neve ker ni imel izkušenj z nekim priemrom. Ker je vzvišen nebo vprašal drugega sodelavca ali pa njihovovzdruženje. Potem pa vidiš kako nakladajo diagnoze. Zato pa smo tam kot smo, ker nima nihče odgovornosti za delo. Plačo pa hočejo imeti najvišjo. ZAto menim, da je potrebno tudi kdaj povprašati sodelavce o nekih čudnih problemih in se posvetovati. SAj ni čudno, da jim potem umirajo pacienti v čudnih okoliščinah.
modrinjak
28. 10. 2013 16.54
+2
Ali sodišče kot dokazno gradivo uporasblja ponarejene dokaze?
Darko32
29. 10. 2013 07.55
+3
modrinjak Ali ti veš, da se v Sloveniji zdravniki in tudi sočasno izvedenci naredijo vse, da prikrijejo neuspele operacije, zdravljenja tudi tako, da blokirajo opravljanje raznih pregledov, k ibi dokazali nepravilnosti. Ali veš, da v primeru, da se obrneš na tujo zdsravstveno pomoč zdravniki celo začnejo z vso silo tolči po bolniku. Ali veš, da sodišča se zgovarjajo na slovenski jezik tudi v priemru, k oje ogroženo človeško življenje. To so samo groba vprašanja, k idokazujejo, da ni cilj reševanje ampak kako bi čimbolj prikrili nepravilnosti. V Slvoceniji je največja korupcija prav v JU in v zdravstvu. Sodišča pa samo držijo sveče. ŽAl je videno tudi v tem priemru.
No1Voyo
28. 10. 2013 12.37
+15
Zakaj tožilci sami ne pričnejo kazenskega postopka v takem primeru in ne da se morajo starši poleg izgube otroka ukvarjati še s tem. Pri nas očitno nekdo, ki ni zdravnik in naredi napako pri vzgoji ali pri zdravljenju svojega otroka, naredi kaznivo dejanje, če naredi karkoli narobe kot nestrokovnjak (seveda v dobri veri, da bo otroku pomagal najbolje). Ko pa zdravnik, ki je "strokovnjak" naredi karkoli narobe, pa ne odgovarja niti kazensko niti civilno. Otroke pa jemljejo kot paciente pod zaporedno številko in v veliko primerih kot poskusne zajčke. SRAMOTA ZA SLOVENIJO! Ta sodba zagotovo ni bila v imenu ljudstva.
JosipBrozDrugi
28. 10. 2013 12.07
+25
mafija v belem ...
nan?iban?i
28. 10. 2013 14.45
-6