Slovenija

Letak, ki Kranjčane in Šenčurjane poziva k shodu proti begunskemu centru

Kranj, 12. 02. 2016 06.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
0

"Izdaja", piše na letaku, ki je zaokrožil na Gorenjskem in ki krajane Kranja in Šenčurja poziva na shod proti vladni nameri, da na Gorenjskem postavi migrantski center. Na letaku so tudi besede državnega sekretarja, da vlada ne potrebuje soglasja lokalnih skupnosti.

Država želi v zapuščenem trgovinskem centru postaviti migrantski center, občani Šenčurja, Kranja in Cerkelj pa se s tem ne strinjajo, češ da lokacija ni na pravem mestu – zaradi bližine avtoceste, letališča, obrtne cone, in samega mesta Kranja. "Župani smo si enotni, da to ni primeren kraj," je v oddaji 24UR ZVEČER povedal župan Šenčurja Ciril Kozjek.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je odvrnil, da odločitev še ni sprejeta, saj zadevo še temeljito preučujejo, ko bodo zbrali vse elemente – mnenja inšpekcijskih služb in policije – pa bodo oblikovali nek predlog in se o njem posvetovali z župani. "Na podlagi tega bo potem sprejeta pozitivna ali negativna odločitev."

letak proti beguncem
letak proti beguncem FOTO: POP TV

Na vprašanje, ali je protest, ki naj bi potekal naslednjo soboto, potemtakem morda preuranjena odločitev, je Kozjek odvrnil, da ne. "Protest je neko opozorilo, signal, ki ga želimo dati državi. V tem trenutku smo povsem brez informacij, v temi, ne vemo, kaj se bo zgodilo. Vedno se nekaj dogaja na nekih tajnih sestankih, ogledi inšpektorjev so bili brez naše vednosti … skratka ta negotovost je tista, ki je pripeljala do tega shoda."

Šefic mu je odvrnil, da sestanki niso tajni in da inšpekcijske službe delajo v okviru svojih obveznosti. "To je strokovno delo, tudi mi nismo prisotni. Ne moremo pričakovati, da bomo iz tega delali razprave, nek forum," je dejal in dodal, da so župana Šenčurja do zdaj dvakrat informirali o stanju in ga bodo tudi še naprej.

Šefic je na sredini tiskovni konferenci na vprašanje, ali lahko lokalna skupnost popolnoma prepreči namestitev beguncev, odgovoril, da država, vlada in ministrstva nimajo nobenih obveznosti dobivati soglasja lokalnih skupnosti. "Izjava je popolnoma korektna. Za vse objekte, ki so v občinski lasti, ali za občinska zemljišča moramo pridobiti soglasje, tu ni dvoma. Tam, kjer gre za državne objekte, državna zemljišča, pa te obligacije nimamo, to je bilo tudi stališče ministrstva za javno upravo, službe za lokalno samoupravo. Ampak to ni bistvo, mi se z vsako občino pogovarjamo in se bomo tudi v bodoče, ker je treba zagotoviti neko sožitje."

Kozjek meni, da je treba migrante namestiti na ustrezna izvenurbana naselja, poleg tega morajo biti objekti ustrezno označeni. "Objekt, o katerem se pogovarjamo, je trgovski, njegova namembnost je trgovska, nikakor ne stanovanjska." 

Šefic pa je pojasnil, da gre za zapuščen in ne aktiven center, kakršne tudi tuje države izkoriščajo za takšne namene. Poudaril je, da gre le za začasno namestitev, in da se "pogovarjamo le o nekaj mesecih". "Vsak župan ima argumente, zakaj ne bi postavil migrantskega centra, nekateri sprašujejo, zakaj samo oni nosijo breme ... Zavedamo se, da je to zelo občutljiva in zahtevna tema, razumemo krajane, da nihče ni navdušen, zato vlagamo napore in se pogovarjamo z župani, poskušamo najti rešitve, jim iti nasproti, kar se varnosti in infrastrukture tiče." Poudaril je, da ostaja optimist.

Na vprašanje, ali misli, da ne bo prišlo do situacije, da bi morala vlada sama sprejeti odločitev in doreči, kje bo migrantski center, četudi se župani s tem ne bodo strinjali, je Šefic odgovoril: "Iskreno upam, da ne bo prišlo do take situacije. Do zdaj se to še ni zgodilo, če bi se pa pokazala urgentna potreba, je pa odločitve treba sprejemati," je zaključil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3