Slovenija

Sezonska dela rešujejo brezposelnost

Ljubljana, 02. 09. 2009 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avgusta je bilo v Sloveniji v primerjavi z julijem 351 ljudi manj brez službe. Razlog so sezonska dela, že septembra pa na Zavodu za zaposlovanje pričakujejo povečanje števila brezposelnih.

Avgusta je bilo na Zavodu za zaposlovanje prijavljenih 88.106 brezposelnih oseb, kar je 0,4 odstotka, oziroma 351 brezposelnih oseb, manj kot julija. Na zmanjšanje brezposelnosti je po navedbah zavoda vplivala ponudba sezonskega dela, zato že septembra in oktobra pričakujejo povečanje števila brezposelnih.

Avgusta se je povečalo povpraševanje po delavcih v gostinstvu in turizmu.
Avgusta se je povečalo povpraševanje po delavcih v gostinstvu in turizmu. FOTO: Reuters

Avgusta se je zaposlilo 4631 brezposelnih oseb, kar je 16 odstotkov več kot julija in 47,8 odstotka več kot avgusta lani. Na novo se je prijavilo 6886 oseb, iz evidence pa se jih je odjavilo 7069. V veliki večini, to je v 84 odstotkih, gre za zaposlitev za določen čas. "V avgustu smo beležili večje število potreb po delavcih. Gre za sezonska dela v gostinstvu in turizmu ter v zdravstvenih storitvah in medicinskem turizmu, zaposlovali so tudi v kovinskopredelovalni industriji," je povedala generalna direktorica zavoda za zaposlovanje Marija Poglajen.

Septembra in oktobra pričakujejo večji porast brezposelnih. "Avgustovska zgodba se zagotovo ne bo ponovila. Prihajajo diplomanti in absolventi. Že septembra se bo na novo prijavilo vsaj 10.000 oseb," pričakuje Poglajnova. Dodaja pa, da ob sicer velikem povečanju števila brezposelnih dosegajo raven novih zaposlitev iz lanskega leta.

Brezposelnost se je najbolj zmanjšala v Velenju

Avgusta je brezposelnost porasla na območjih Ljubljane (0,7 odstotka) in Sevnice (1,5 odstotka). Na območju Trbovelj se ni spremenila, na ostalih območnih službah zavoda pa se je zmanjšala, najbolj v Velenju (za 1,5 odstotka). V prvih osmih mesecih se je na zavod na novo prijavilo 71.779 oseb, kar je 82,2 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju. Brezposelnost se je najbolj povečala na področju Nove Gorice (za 53,3 odstotka), najmanj pa na območju Murske Sobote (10,9 odstotka).

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

radirkar
02. 09. 2009 17.17
Tudi meni na Zavodu ne morejo najti dela. Pozimi bi rad bil zidar,poleti pa učitelj.
Red_October
02. 09. 2009 14.36
Napis na vhodnih vratih zavoda za zaposlovanje: " ZAVOD ZA ZAPOSLOVANJE, VSTOP NEZAPOSLENIM PREPOVEDAN !"