Slovenija

Varčevalni zakon zaradi pokojnin najbrž na ustavno presojo

Ljubljana, 28. 06. 2012 15.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Policijski veterani vojne za osamosvojitev Slovenije opozarjajo, da je Zpiz nezakonito uskladil tudi njihove pokojnine. ZDUS razmišlja o ustavni presoji, Zpiz pa pojasnjuje, da mnogi dobivajo pokojnine iz različnih naslovov.

Pokojnina
Pokojnina FOTO: iStockphoto
Zveza policijskih veteranov društev Sever opozarja, da je Zavod za pokojninsko in invalidno zavarovanje (Zpiz) neupravičeno uskladil (znižal) pokojnine policijskim veteranov vojne za osamosvojitev Slovenije. Zapisal je, da je bilo znižanje v nasprotju z zakonom o uravnoteženju javnih financ. Ta namreč po njihovem tolmačenju predvideva, da se jih iz uskladitve izvzame, skupaj s pripadniki nekdanje TO in operativnimi delavci kriminalistične službe ter operativno varnostne službe.

Zveza Sever pravi, da bi moral Zpiz na to paziti po službeni dolžnosti. Dodajajo, da so bili policijski vojni veterani neupravičeno prikrajšani in bodo morali zdaj "individualno oporekati uskladitvam pokojnin in znova dokazovati svoje že priznane in uveljavljene pravice, ki so jih gladko spregledali".

V sporočilu za javnost je Anton Pozvek, generalni sekretar Združenja Sever, zapisal, da bi moral Zpiz svoje evidence uskladiti z upravnimi enotami, ki so pristojne za izdajo potrdila o statusu vojnega veterana in vodijo tudi evidenco vojnih veteranov 1991.

Mateja Kožuh Novak
Mateja Kožuh Novak FOTO: Kanal A

ZDUS se nagiba k ustavni presoji

Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) pa bo varčevalni zakon najbrž poslala v presojo ustavnemu sodišču, ko ugotovijo, kako naj to kot združenje storijo, so poročali v oddaji 24UR. Po besedah predsednice ZDUS Mateje Kožuh Novak država na račun ideoloških prepričanj siromaši upokojence in jih z vsakim dnem potiska bližje dnu. ZDUS je tudi prepričan, da bo nižanje dodatkov za rekreacijo in ukinitev tistega dela pokojnin, ki ga država plačuje iz proračuna, nekatere upokojence pahnilo na rob preživetja. Na Zpizu je bila sicer danes velika gneča, kljub temu da niso imeli uradnih ur, odprtih pa so imeli dvajset telefonskih linij.

'Pravila razumejo le po tistih pravilih, ki jih zanimajo'

V petek bo na Zpizu glede tega vprašanja potekal sestanek. Sicer so v Zpizu pojasnili, da so obvestila o znižanju pokojnin prejeli tisti, ki pokojnino iz državnega proračuna prejemajo tudi na podlagi katerega drugega predpisa, na primer zakona o policiji oz. so bili pred letom 1991 v aktivni službi JLA itd. Tako se tem osebam znižuje tisti del pokojnine, ki ga prejemajo na podlagi drugega predpisa, medtem ko se del pokojnine za vojnega veterana ne znižuje.

Ob tem v Zpizu opozarjajo, da so le izvajalec veljavnih predpisov. Zaplet pa se je zgodil, ker nekateri pozabljajo, da jim država izplačuje pokojnino tudi na kateri drugi podlagi oz. razumejo pravila samo po tistih členih, ki jih zanimajo, po drugih pa ne, menijo v Zpizu.

Znižanje zaradi uravnoteženja proračuna

Z julijskimi pokojninami bodo, kot je zapisano v zakonu o uravnoteženju javnih financ, namreč znižane pokojnine, ki so izplačane iz državnega proračuna. Zakon sicer poudarja nekatere izjeme, Združenje Sever pa je prepričano, da so med njimi tudi njihovi člani. Predvideno je znižanje pokojnin od 100 do 350 evrov, glede na višino same pokojnine. Tiste, ki so nižje od 622 evrov, se ne bodo nižale, vse druge pa, nobena znižana pokojnina pa ne bo nižja od 622 evrov. Hkrati pa bo za vse upokojence začel veljati tudi nov pravilnik o letnem dodatku. Ta ne bo nižji za tiste z najnižjimi pokojninami, vsi upokojenci, katerih pokojnine presegajo 622 evrov, pa bodo ostali brez letnega dodatka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (182)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
30. 06. 2012 19.13
+1
ne glede na to za pokojninsko blagajno bo kmal rip imamo 570,000 upokojencev to je 28 % populacije(naj več na svetu) to bi morali imeti šele 2020 in ne 2012 imamo 7%predčasnih upokojencev povprečna delavna doba je 33 in ne 40 potem imamo ne enakost med moškim in žensko 40-38 let povprečno plačani prispevki so za 13 let prijemaš jih 22let iz plače plačaš samo 234evrov v blagajno upadanje rodnosti nižanje število aktivnih večanje število prejemnikov leta 2060 bomo imeli že 42% upokojencev (v primerjavi da bomo imeli 65 let za upokojitev) aktivnih pa samo 38% . čaka nas zlom . do tega verjetno ne bo prišlo saj se bo evropa prej zlomila z drugimi besedami veliko pravic bodo upokojenci izgubili sindikati so nam pa naredili še več problemov.
MNajram
30. 06. 2012 10.40
Ne glede na izobraženost in opravljanje vrste dela, smo za svoje delo v času sklenjenega delovnega razmerja plačeni- prav je da smo pošteno in primerno. Glede na dohodek, se prispeva v pokojninsko blagajno, ki je nihče ne sme uporabljati za drugo... Kljub različnim prispevkom v omenjeno blagajno Jaz nebi delal bistvenih razlik. Razlika med najnižjo in najvišjo pokojnino bi znašala le 300E. Vsekakor pa najvišja nebi presegala povprečne plače v naši državi. A je kdo 10x bolj pameten kot tisti ki je navaden delavec? Tudi redni dohodki aktivnih nebi smelo presegati razmerja 3x..no pa naj bo 4x... Vsi res ne moremo biti v Ljubljani. Javna uprava se naj plačuje po stopnji izobrazbe in ne glede na razvitost regije... Če samo pomislim ,da mora sedaj 20 delavcev prispevati za eno Tovšakovo, ko itak vsi poznamo njene prste... Ni edina. Teh je X. Pri zdravi pameti, to ne more laufati. Ampak Mi slovenci smo pokorni in najraje smo tiho. Sram me je, da sem slovenec.
Jaka Planinc
29. 06. 2012 17.49
-2
BAJNE Borčevske pokojnine,komisarjem,komunistom,PARTIZANSKE POKOJNINE itd.dobivajo po več tisoč evrov,pa jih ne porabijo,SAMO BOGATIJO NA RAČUN REVNIH UPOKOJENCEV. KOLIKO PA RABI UPOKOJENEC PRI 70-80 LETIH POKOJNINE,JE ??? VSE VEČINOMA POBEREJO OTROCI ALI SORODNIKI,ALI JE TO PRAV?? PRAV JE DA TE PREVILGIJE ENKRATZ A VEDNO UKINEJO,KER ODŽIRAJO POKOJNINE REVNIM (NAM),KI SO,SMO POKOJNINE ZASLUŽILI Z DELOM SVOJIH ROK.
ksenak2
29. 06. 2012 10.58
+8
Janša počenja nezaslišane stvari. Katerokoli potezo potegne, je samovoljna, mimo zakonsko predpisanih procedur. Spremeniti 45 sistemskih zakonov v dveh dneh mimo vseh in vsega - kaj je to drugega, kot državni udar? Kot diktatura? Ta aroganca okrog proslave, celo spreminjanje državne himne. ohola aroganca diktatorja. Ustvarjanje psihoze izrednih razmer - kot je nekdo zapisal, je njegov naravni habitat. Zakaj? Da lahko deluje po vojaško in kot nekdo (diktator), ki v \"izrednih razmerah\" pač ne more upoštevati \"dolgotrajnih\" demokratičnih procedur. dalje - prodajanje dveh strateških sistemskih nacionalnih bank pod mizo, na NETRANSPARENTEN način, ko niti v dz v pristojni komisiji nihče ne more izvedeti, kaj se v resnici dogaja. lepo prosim, stvar je jasna. Na oblast se je povzpel z mehkim pučem (velikim nategom v parlamentu), zdaj pa je, gladko, izvedel DRŽAVNI UDAR. mi pa še kar debelo gledamo.
santamaura
29. 06. 2012 11.04
+3
On pač ne bo rabil pokojnine in tudi Črtomir ne bo rabil službe, saj ravno sedaj dela na tem
JANZELJ
29. 06. 2012 10.57
+1
Vprašajte se samo koliko je upokojencev kateri že sedan ne morejo plačati doma starejših v katerem prebivajo kdo pa mislite da plača ta dom sedaj? Razliko bo itak krila sociala oz. državljani!
ksenak2
29. 06. 2012 10.59
+7
Kaj ga briga, Važno je, da on, Janez Janša, lahko potegne iz žepa 9500 evrov za en sam polet v privatnem letalu iz Grčije domov, ker menda rešuje življenje svojega otroka. ! ! !
JANZELJ
29. 06. 2012 10.54
+4
Ti ljudje so nam zgradili domovino to pa jim je zahvala za pošteno delo!
santamaura
29. 06. 2012 10.52
+0
Pri vsem tem je najbolj absurdno to, da imajo glede pokojnin povedati največ predvsem tisti, ki jim znižanje pomeni le en čevapič manj na njihovem žaru, ko uživajo v senci pred svojemu vikendu ali v hiški ob morju.
ksenak2
29. 06. 2012 10.50
+7
Točno tako : ta vlada je servis bogatašev, tajkunov, goljufov in kriminalcev.
robek35
29. 06. 2012 10.39
+4
Kot sem že napisal vlada je samo servis bogatašev in tajkunov. In kje so se odrezeli ti umetniki najprej siciala in Upokojenci ki so celo življenje delali sedaj jim pa zmanjšujejo-katastrofa.Potem so udarili po javnem sektorju kao da jih je preveč. No sedaj pridemo mi na vrsto v gospodarstvu ki je že tako na kantu z REFORMO TRGA DELA zopet po direktivi vlade pardon tajkunov in delodajalcev
Samo.Jst
29. 06. 2012 10.26
-3
"...mnogi dobivajo pokojnine iz različnih naslovov" ...problem je, da kljub temu vse prihajajo iz iste blagajne, ki žal ni polna denarja, katerega so današnji upokojenci leta in leta zbirali... nope, tisti denar je šel za JNA, Beograd, marmornata sprehajališča v Skopju, Brijone, takšne in drugačne vile, avtoceste,... ja, "za dobra dobra stara vremena". Danes denar za pokojnine, tako kot denar za plače državnih uslužbencev se mesečno zbira iz davkov zaposlenih v privatnem sektorju... ja, tistih slabih 700k Slovencev, ki v VELIKI večini nimajo sindikatov in možnosti stavke, pitajo vse...
vertex
29. 06. 2012 10.32
+6
kakšen beograd brioni,denar je izginil v sloveniji
resslovenka
29. 06. 2012 16.16
Samo.Jst In kam je odšla oz. se je speljala zajetna vsota denarja, ki ga je imel ZPIZ v času Ropove vlade? pa menda ja ne, na Brione, pa Skopje, pa za JNA... Je bilo rečeno, da se bo vrnil nazaj, pa se nikoli ni. Pa tudi nihče več ne govori in piše o tem.
zmago56
29. 06. 2012 08.48
-4
Za kolk so pa hlapčevske penzije znižal, da se stric Stanovnik nič ne oglasi?
bukefal
29. 06. 2012 08.22
-1
Kako lep bi bilo v Sloveniji brez stricev in tet!!!
cirus
29. 06. 2012 08.43
CDROM
29. 06. 2012 08.15
+0
To kar želi država napravit bi lahko z enim stavkom lepo povedali. Znižali bomo bonificirane pokojnine, ker če niste vplačali za polno delovno dobo, ne morete prejemat celotne pokojnine. To je to! Ne pa da tisti naklada celih 5 minut in bistva ni povedal. Jao, jao kaj mi plačujemo!
tri dva 1
29. 06. 2012 07.49
+3
politiki kradejo svojim staršem in jih spravljajo v nič!
etul
29. 06. 2012 08.03
-2
jest pa smrkce pa morem vseen živet veš z sovraštvom v sebi življenje ni lepo imamo pa samo eno in neponovljivo
etul
29. 06. 2012 08.06
-2
si si spet sam plus stisnil hudo tije v življenju kot vidim
etul
29. 06. 2012 08.07
-3
Nč grem mal naokrog sem se dost z ritjo pogovarjal dons je penzija en lep dan bo
KissMyAss-
29. 06. 2012 07.45
+8
Naj se novinarji zakadijo v arhive in tekoče dokumente ZPIZ-a! Še Bog ne ve, kaj se tam dogaja! Zato pa nekateri delavcem ne plačujejo leta in leta prispevkov, pa na ZPIZ-u tega sploh ne vedo oziroma nimajo kontrole!
etul
29. 06. 2012 07.51
+1
KissMyAss-
29. 06. 2012 07.43
+7
Pokojnina je Z ZAKONOM pridobljena pravica!
KissMyAss-
29. 06. 2012 08.00
+3
aja? 2 leti? Kdo mu je pa prispevke plačeval preden je v Rim šel? In iz katerega naslova misliš da bo prejemal pokojnino?
etul
29. 06. 2012 08.01
-2
prej je bil pa v Celovcu dolga leta pa res en kratek čas v Sloveniji
CDROM
29. 06. 2012 07.42
+7
Zpiz pa pojasnjuje, da mnogi dobivajo pokojnine iz različnih naslovov. Včeraj sem poslušala tega možiclja od ZPIZ-a in ko mu je novinar postavil vprašanje kako, da so vojakom, točneje kot je ta upokojenec Gerlič znižali pokojnine, ta ni znal dat pametnega odgovora in je dobesedno blodil. NAJ ON DANES MENI JAVNO OBRAZLOŽI V KAKI VOJSKI BI MORALI SLUŽITI VOJAKI V TAKRATNI JUGOSLAVIJI? Kaj smo imeli tudi pred letom 91 teritorjalno obrambo ali so bili vsi vojaki takrat v JLA-ju? Kaj po njegovem razmišljanju bi bilo najbolje črtat vso pokojninsko dobo, ki so jo delavci takrat naredili v takratni Jugoslaviji? Tako kot on razmišlja, to ni isto kot da bi delal v Avstriji in nekaj časa še v Sloveniji in ti pripada sorazmerni del pokojnine, ampak tu se gre za razpad SKUPNE DRŽAVE!!!!!! KOLIKO JE TAKIH NAKLADAČEV, KOT JE TA MOŽ V NAŠI JAVNI UPRAVI? Ta sploh ni imel pojma kaj je izjavil in naj si danes dobro večkrat zavrti posnetek! Resnično upam, da boste dali na ustavno presojo, ker to je čisti kriminal!
cirenij
29. 06. 2012 07.55
+5
Točno. Škoda, da ga ni kdo vprašal, koliko 1000 EU je njegova plača. Kolikor vem, takrat zaposlenim v JUGO (tudi Slovenski vojski) ni bilo lahko. razmere ob dežurstvih in na terenu so bile vse kaj drugega kot danes. Tudi prehrana. In to je bila naša vojska, vedno pripravljena, da nas brani. Ne glede na to, kaj se kasneje zaradi naših politikov izcimilo. Takrat so služili NAŠI domovini.
nahrbtnik
29. 06. 2012 07.41
+5
moja babica je bila partizanka in je že 10 let mrtva! ne vem kako penzijo je imela, vem pa, da po vojni sama z otrokom ( vdova) ni mogla dobit ne službe, ne sobe kjer bi živela. in to zato, ker je izstopila iz partije. tako-mnogi borci, ki so se borili za svobodo, se niso strinjali z vsem ,kar je prinesel nov sistem. ko je šla v penzijo, je bil njen eksistenčni problem že zdavnaj rešen, vem ,da je vedno govorila, da takrat, ko bi rabila pomoč je ni bilo, dvajset let kasneje je bilo pa prepozno. tako, da vse te borčevske penzije po tolkih letih-en sam*tisti, ki bi jim pripadale in so jim pripadale, so že davno večinoma pod rušo. tako da-pesek v oči vsem penzionistom. pobral bodo, kjer bodo mogli in komur bodo lahko. poudrja se pa samo borčevske-naj se narod skrega!!
cirenij
29. 06. 2012 07.38
+4
Ne glede na to ali so dobivali pokojnine iz pok. sklada ali iz proračuna, so si te pokojnine zaslužili. Seveda so tudi izjeme, ki pa so povsod. Niso krivi, da niso bili zaposleni v realnem sektorju. Pošteno je, da štucajo visoke, privilegirane pokojnine, ostale pa naj pustijo. Naj povejo za koliko EU se bodo znižale plače poslancem in ostalim na ministrstvih, ki prejemajo po nekaj 1000 EU. In Evropskim poslancem in uslužbencem, ki mešajo meglo. Baje, vendar nepreverjeno je začetna plačatudi našega navadnega uradnika v Bruslju 4000 EU. Smatram, da je ta člen zakona povsem nezakonit. Državljani so enakopravni ne glede na to kje so zaposleni. Kje so pa učitelji in zdravniki? Ali ti niso financirani iz proračuna? Samo zdaj prizadeti z rudarji vred, ki so kot krti rili pod zemljo.
pupa_od_anbot
29. 06. 2012 07.34
+2
in še to: spet je vlada naredila razdor; kaj ko bi pošteno povedali koliko je kakšnih penzij in komu dejansko režejo? ta podatek o ne vem koliko borčevskih?????