Slovenija

Setnikar Cankarjeva razmišlja o tožbi. Jo bo zamenjala aktualna državna sekretarka na šolskem ministrstvu?

Ljubljana, 09. 03. 2015 21.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrica za izobraževanje v odstopu Stanka Setnikar Cankar razmišlja o tožbi protikorupcijske komisije, ki je objavila njene zaslužke. Medtem pa naj bi premier Cerar aktualno državno sekretarko na šolskem ministrstvu Andrejo Barle Lakota povabil, da se pridruži vladni ekipi.

Ministrica za izobraževanje v odstopu Stanka Setnikar Cankar po poročanju nacionalne televizije pravi, da je visoke honorarje ob redni zaposlitvi v preteklosti prejela za svetovanje, pedagoško delo in projekte, s katerimi se je prijavljala na domače ali tuje razpise.

"Rada bi poudarila tisto, kar mislim, da je bilo ali namenoma ali nehote zamolčano. To niso proračunska sredstva. To so sredstva, pridobljena na trgu," je povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport v odstopu.

Zato tudi razmišlja o tožbi proti Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). "To mi svetujejo pravni strokovnjaki, ker obstajajo dejanski razlogi za dvom, ali so bili ti podatki interpretirani na pravi način, ali so celoviti in ali so bili zajeti vsi, ki so zaposleni v javnem sektorju," je po poročanju nacionalne televizije še dejala Setnikar Cankarjeva.

Ob tem je priznala, da so nekatera izplačila videti visoka, a je poudarila, da je šlo za honorarje za daljša obdobja. Pri tem je izpostavila mednarodne projekte.

Setnikar Cankarjeva pravi, da razmišlja o tožbi KPK.
Setnikar Cankarjeva pravi, da razmišlja o tožbi KPK. FOTO: Damjan Žibert

Namesto Setnikar Cankarjeve Andreja Barle Lakota?

Pogovori o novem ministru za izobraževanje bodo najprej stekli v stranki SMC. V oddaji 24UR ZVEČER so poročali, da je Andreja Barle Lakota, aktualna državna sekretarka na šolskem ministrstvu, na sobotnem strankarskem kongresu od premierja Mira Cerarja dobila povabilo na razgovor, da se pridruži vladni ekipi. Bila je Cerarjeva favoritinja za ministrico že pred Setnikar Cankarjevo, a je takrat položaj zavrnila. Tokrat naj še ne bi rekla ne, čeprav se s premierjem še nista sestala. Cerar naj bi si na ministrskem stolu želel prav njo, prvič zaradi izkušenj in drugič ker je prav Barle Lakota ena redkih strankarskih poznavalk šolstva, ki ni del akademske elite, so poročali v 24UR ZVEČER.

Urad informacijskega pooblaščenca: Ne moremo govoriti o zlorabi pravice posameznika do varstva osebnih podatkov

V uradu informacijskega pooblaščenca pojasnjujejo, da pri porabi javnih sredstev ne gre za kršitev pravice do varstva osebnih podatkov,.

Pri objavi največjih prejemnikov avtorskih honorarjev iz javnih sredstev gre po njihovih navedbah sicer za obdelavo osebnih podatkov, vendar pa ta ni v neskladju z določili zakona o varstvu osebnih podatkov. V konkretnem primeru tako ne moremo govoriti o zlorabi pravice posameznika do varstva osebnih podatkov.

Obdelava osebnih podatkov (torej tudi njihova javna objava) je namreč dopustna takrat, ko tako določa zakon. V konkretnem primeru je kot takšno zakonsko določbo treba upoštevati tretji odstavek 6. člena zakona o dostopu do informacij javnega značaja v povezavi z drugim odstavkom 6. člena tega zakona, so pojasnili v uradu informacijskega pooblaščenca.

Spomnili so, da gre namreč za podatke o porabi javnih sredstev, za razkritje katerih pa je Komisija za preprečevanju korupcije tudi ustrezno ovrednotila javni interes.

Varčevanje v šolstvu
Varčevanje v šolstvu FOTO: Thinkstock

Spomnimo ...

KPK je prejšnji teden predstavil podatke o višini izplačil preko avtorskih honorarjev in podjemnih pogodb posameznikom iz javnih sredstev, po katerih je od leta 2003 Setnikar Cankarjeva prejela 636.068,98 evra.

Ministrica je posledično ponudila odstop, a ob tem zatrdila, da javna objava honorarjev pomeni zlorabo osebnih podatkov. Izrazila je prepričanje, da bo nadaljnji postopek ovrgel sum korupcije in konflikta interesov.

Že v petek je pojasnila, da zaposleni v visokem šolstvu omenjene honorarje prejemajo za predavanja na izrednem študiju, predavanja v tujini ter za svetovalno in raziskovalno delo, pri tem pa delež dobi tudi fakulteta, na kateri so zaposleni. Delo pri tem opravljajo za fakulteto, zato po njenem prepričanju pri tem ne more iti za konflikt interesov.

A kljub temu se je na njo vsul plaz kritik, predvsem iz vrst šolnikov, katerim je ministrica v odstopu vztrajno poudarjala potrebo po varčevanju.

PREBERITE ŠE: Skupina štirih učiteljic je na predsednika vlade Mira Cerarja naslovila javno pismo, v katerem poudarjajo, da se poniževanje slovenskega učiteljstva iz meseca v mesec stopnjuje, javne zaušnice pa so vedno bolj silovite.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (369)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
10. 03. 2015 13.36
Razmišlja o tožbi - kako pa ve, da so se učitelji, ki naj bi svoje poslanstvo delali zastonj, združili in jo bodo tožili??
puspan
10. 03. 2015 12.50
Pravijo, da je Slovenija siromasna drzava. Ce sestejemo vse te zasluzkarje, ki so garali vsak dan po 28 ur, sestejemo vse dohodke skupaj, imamo vec kapitala, kot nasa soseda Avstrija.
puspan
10. 03. 2015 12.47
Vsa cast tej bivsi ministrici Setnikarjevi. Jaz bi jo celo predlagal za podjetnika leta. Kljub temu, da je ze vsa osrana, iz nje se naprej tli iskrica ustvarjanja. V tozbi vidi se en dodaten vir zasluzka.
Fuck the system
10. 03. 2015 12.23
+1
Se bojite izbruha ošpic?
yunostalgik
10. 03. 2015 11.55
kakšen narod,taki zakoni,taka vlada in nič drugega,a žal popravkov ni Evropa je naš kolonizator,a ne...
JanezNovakJohn
10. 03. 2015 11.12
+2
Najlažje je reči: "tu na spletu vsi svinjajo"
JanezNovakJohn
10. 03. 2015 11.09
+5
V Sloveniji je tej grabežljivosti ki se ji reče Elite, mreže, neoliberalizem..... sistematično reči KONEC, fertih, ...
JanezNovakJohn
10. 03. 2015 11.11
+5
Ali kdo ki je obsojen tudi kaj vrne, poplača škodo ki jo je naredil družbi, tej in prihodnim generacijam?
puspan
10. 03. 2015 12.52
Ves Janko, hec je v tem, da tisti, ki so bili obsojeni vecina sploh ni nic pokradla, ampak tisti, ki jih vsak dan gledamo na TV.
Wurz
10. 03. 2015 11.03
+7
Mladi pa zastonj delajo "za prakso", ko se izteče pa na zavod, na njegovo delovno mesto pa drugi "kandidat", tačas stara garda dela "nadure" med svojim delovnim časom... Na kratko je Slovenija svetovni fenomen, kjer izbranci delajo super plačane nadure med delovnim časom, sposobni mladi izobraženci pa upajo, da jih bo zavod poslal trgat jagode preko javnih del.
Lakotax
10. 03. 2015 12.02
kolo1982
10. 03. 2015 10.12
+7
Važno je, da frizerji in vulkanizerji izdajajo račune...da ne govorimo o gostincih! Imejte razum, vzemite račun...
JanezNovakJohn
10. 03. 2015 11.18
+1
V tem primeru so fakultete vzele račun in PLAČALE. Morda že v naprej???
daf3
10. 03. 2015 10.05
+3
In kaj se bo sedaj zgodilo NIČ zato nehajte jambrati saj smo si to zaslužili in to od leta 91 naprej saj samo bentimo naredimo pa nič .Ko so pa volitve pa pravimo da ne bomo hodili saj so eni in isti ja res so pa se jih da tudi zamenjati samo volja je potrebna ker pa ni volje je pa tako kot je in tudi tako bo ostalo do nadaljnega ŽAL.
Lakotax
10. 03. 2015 12.09
laznivec
10. 03. 2015 09.37
+3
Kriminalci bodo ovajali kriminialiste... KMALU... Tudi v Slovenistanu!!!! Ups, ne kmalu, smo že tam...
hermelin2
10. 03. 2015 09.30
+12
višek nesramnosti, da si se nam sploh upa pokazati v vsej svoji izprijenosti.
njofra101
10. 03. 2015 09.23
+23
Sem univerzitetno izobražen in delam v računovodstvu. Moj delovni čas je od 7. do 15. ure, zelo velikokrat pa me delo in pričakovanja nadrejenih "prisilijo", da delam tudi do 17. ali 18.ure. Po prihodu domov je potrebno postoriti še kakšno hišno in gospodinjsko opravilo. Zaradi intenzivnega dela v službi in potem še doma, sem zvečer precej izmučen, zato komaj čakam, da se lahko uležem v posteljo. Sedaj pa vse to prenesite na te dobitnike honorarjev. Lahko zaključim samo sledeče: - ali se v službi niso pretegnili, da so lahko po prihodu domov sveži, da lahko delajo še na podlagi avtorskih pogodbo, - ali pa vse te zadeve delajo v službenem času. Naj se vsi ti prejemniki bajnih zaslužkov ne tolčejo preveč po prsih, kako so te stvari delali v svojem prostem času, ker to enostavno ni in ne more biti res. V današnji družbi, kjer delodajalec od tebe zahteva 100% in več, enostavni ni časa, da bi nekaj lahko toliko delal še poleg redne zaposlitve. In tu je moralna odgovornost, zaradi katere bi morale vse te osebe, ki so na javnih funkcijah, ODSTOPITI. Gospa Cankar, s svojim odstopom ste pokazali moralno držo, zato vam čestitam in vas dajem kot vzgled vsem ostalim. Za vsa ostala vaša dejanja pa si zaslužite grajo, saj grožnje z tožbo in sklicevanje na zlorabo osebnih podatkov ne prevladajo nad dejstvom, da takšna vaša angažiranost v prostem času ne bi bila mogoča, če bi svoje delo na delovnem mestu opravljali popolnoma predano, kakor se to pričakuje od nas, ki zasedamo precej nižja in "manj pomembna" delovna mesta. Lep pozdrav.
etul
10. 03. 2015 09.35
+6
točno tko tisti ki delamo v gospodarstvu in vemo da je naša fakultetna izobrazba samo vstopnica potem pa se moraš izkazat tudi vemo da si toliko dodatnega dela enostavno ni možno naprtit na hrbet
laznivec
10. 03. 2015 09.39
+4
Me spominja na lenega sodelavca, ki je v službi počival, da je lahko delal popoldan v svojem s.p.-ju
mufic
10. 03. 2015 10.26
+2
SAMO ZA MALO DENARJA JE TREBA DOSTI DELAT.
Lakotax
10. 03. 2015 12.14
njofra101, se strinjam, požeruhinja je dekanovala, predavala na desetih lokacijah in pisala ekspertize, namesto da bi delo porazdelila med docente in asistente.
garfield99
10. 03. 2015 09.18
+5
Študenti imajo tudi tukaj svoj del krivde, je pa res da ne morejo nič ker pri nas se profesorji obnašajo kot v avstroogrski in jim ne smeš reči nič samo poslušaš lahko. Posledično se študenti sicer potihem norčujejo iz določenih profesorjev a naglas ne rečejo nič! Tako samo čakajo na papir ob koncu, kvaliteta študija pa jih ne zanima!
hotchilipoper
10. 03. 2015 09.15
+3
In zdaj prihaja še Lakota,lepo
garfield99
10. 03. 2015 09.14
+14
Najbolj hinavski so ravno ti, ki so postali potem ko so služili na javnem sektorju celo življenje , še politiki. Politiki namreč odločajo KAM bo šel denar in koliko ga bodo dobili tisti bližje in tisti daleč od korita !! In če so znali tako dobro poskrbeti zase kot pravijo da so sposobni, potem bodo ta sistem ohranili zase i za svoje prijatelje (ki so blizu koritu) še naprej.
valjhunsinkajtimara
10. 03. 2015 09.13
+13
človk ne more verjet kaki priskledniki in vampirji se to najdejo v Javnem Sektorju... fenomenalno. ti so zreli za zdravljenje na psihiatriji. VEDO DA JEMLEJO DENAR, KI BI MORAL IT ZA DRŽAVLJANE in DOBROIMETJE VSEH, PA SE ČIST NIČ NE SEKIRAJO... če ga je pa premalo, pa dvignejo davke.
francimedo
10. 03. 2015 09.09
+13
Vsi so isti samo za svojo rit gledajo.
Mil?007
10. 03. 2015 09.04
+12
Rešitev je preprosta, izredni študij naj se izvaja samo na zasebnih univerzah. Bomo potem vidli kakšni bodo honorarji predavateljev.
slayer2
10. 03. 2015 09.04
+7