Slovenija

Sestra pod drobnogledom

Ljubljana, 06. 02. 2010 10.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zbornica zdravstvene nege bo izvedla izredni strokovni nadzor nad delom medicinske sestre, ki je deklico iz Trebnjega zaradi preobilice dela poslala domov. Starši so jo nato odpeljali v bolnišnico, kjer so ugotovili, da je doživela kap.

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije bo zaradi informacij v medijih, da je medicinska sestra soudeležena pri odklonitvi deklice v Zdravstvenem domu Trebnje, v okviru javnih pooblastil čim prej izvedla izredni strokovni nadzor s svetovanjem nad delom omenjene medicinske sestre, je zapisala predsednica zbornice Darinka Klemenc.

Takoj po informacijah v medijih so po navedbah Klemenčeve opravili izredno korespondenčno sejo upravnega odbora Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije. Vsi člani so soglasno potrdili, da predsednica v torek izda sklep o imenovanju članov komisije, ki bo z nadzorom začela čim prej.

Ob tem v zbornici spoštujejo želje staršev, da nesrečnega dogodka ne obravnavajo v medijih in želijo deklici čimprejšnje okrevanje.

Spomnimo

Zdravstveni dom Trebnje
Zdravstveni dom Trebnje FOTO: POP TV

Osnovnošolka zadnje triade iz Trebnjega je prejšnji teden med poukom v roki začutila bolečine, zato so jo starši odpeljali v šolski dispanzer v zdravstveni dom. "Ni se dobro počutila in je s svojega telefona poklicala starše, ki so jo prišli v šolo iskat,“ je povedala ravnateljica Rožica Zakšek.

Ker je imel zdravnik polne roke dela s sistematskimi pregledi otrok, je sestra starše deklice prosila, naj se oglasijo pozneje. “Odšla je domov, tam pa se je njeno stanje poslabšalo, zato so jo starši sami odpeljali v bolnišnico,“ je pojasnila Elizabeta Žlajpah, direktorica ZD Trebnje. Tam so ugotovili, da jo je zadela kap. "Težko je zdaj presodti, ampak verjetno po prvem stiku z deklico stanje ni bilo tako ogrožujoče, kot se je potem izkazalo,“ je še dodala Žlajpahova.

Deklica je ležala na nevrološkem oddelku pediatrične klinike, danes pa naj bi jo zdravniki že napotili domov. Njeno zdravstveno stanje je dobro.

Direktorica zdravstvenga doma Trebnje in ravnateljica osnovnošolke sta s starši dnevno v stikih – ti so obema povedali, da ne želijo, da mediji razpravljajo o tem neprijetnem dogodku in si želijo, da deklica pride čim prej domov. "Starši niso želeli, da bi se o tem razpravljalo v medijih. Naša želja in tudi želja staršev je, da bo z deklico vse v redu,“ pravi Žlajpahova.

Ravnateljica sicer v 35 letih ne pomni tako hudega primera. Običajna praksa v šolah je, da lahko otroci v prisotnosti učiteljice pokličejo domov, če je kaj narobe, ali pa učitelji starše pokličejo sami. Če gre za nujno zadevo, pa otroke kar iz šole odpeljejo k zdravniku in o tem takoj obvestijo starše.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lepdanzelim
08. 02. 2010 00.00
Včasih peljem koga v bolnico na kak pregled in gledam vse to osebje, ki zelo neorganizirano hodi sem in tja. zdravniki so veliki šefi, delajo to kar jim rečejo sestre; ali pa delajo vsak po svoje, v glavnem komunikacija je povsem na psu in zato je enih in drugih potrebnih 200% več kot pa bi jih bilo v normalnih razmerah, kjer bi bila komunikacija večsmerna, se pravi, da bi sodelovali zdravnik, pacient, sestre oz. bratje. Sploh pa so v večjih ustanovah potrebni ekonomisti in organizatorji sistemov, ki bi malo pošlihtali vse od računalnikov in podatkov v njih naprej. Tako pa se kar nekaj dela in nihče točno ne ve kaj, zakaj, ... Da bi pa sodelovalo med seboj nekaj različnih specialistov pri obravnavi nedefinirane bolezni, to pa je tema za doktorsko disertacijo, ki bo dobila Nobelovo nagrado leta 2050
galiot
07. 02. 2010 15.17
Sestre delajo po navodilih zdravnika,če naredi po svoje ni prav ,če pa po naročilu nadrejenega,je pa spet videti da ni prav.Zdravniki kot ponavadi nič krivi...Sicer je pa v vseh branžah enako,vedno nastrada tisti ki je v podrejenem položaju...Zelo zelo demokratično ni kaj....
vsevid
07. 02. 2010 12.28
NIGDAR še nisem slišal , da bi vkateri drugi zahodni državi MED. SESTRA LAHKO določila koga bodo sprejeli ali koga nebodo. ZA pojasnilo ŽE 40 LET ŽIVIM IN delam v ZAHODNJIH DEMOKRACIJAH.
0601
07. 02. 2010 11.58
srednja sestra res ni toliko izobražena, da lahko presodi kdo je nujen kdo pa ne... ok - razen tiste ki delajo klinično delo in imajo izkušnje. Diplomirane pa to znanje dobijo na faxu. Fora je v tem, da tud če sestra gre zdravniku povedat, da je zunaj nek pacient, zdravnik ne bo šel ven pogledat, če ne bo mel napotnice... - ampak zdravniki se vedno operejo krivde! Tud ko ljudje čakajo na pregled zunaj se znašajo nad sestrami, a v bistvu je zdravnik tisti ki uravnava tempo... ljudje si pa njemu nič ne upajo rečt !?! kera logika
cupofmarja@email.si
07. 02. 2010 11.46
seveda da ga odpikajo...po naročilu zdravnika....ampak zdravnik ostane brezmadežen, nikoli nič kriv.....kot sem že rekla..../povsod so seveda tudi izjeme......ne metati vse v en koš....../........
najnambolepo
07. 02. 2010 11.19
cupofmarja07.02.2010, 10:26 ..replika... sestre v večini, ko odprejo vrata v čakalnico, kar odpikajo pacienta "odmah", če ta prej ni bil naročen, pa tud če krvaviš, pač za njih to ni nujen primer.. brez da zdravnik ve, da si ti tam zunaj pred vrati.. ŽAL, so one tam, da kao organizirajo, so med dvema ognjema.. Kako lahko sestra presodi, da nisi nujen primer, ni specializirana za to, niti nima nadnaravnega čuta, da bi s pogledom presojala, ali pač? Hja so posebne cvetke, ko te tudi med vrati zaslišuje o detajlih nujnosti pred vsemi v čakalnici... KATASTROFA je naše naročanje in zdravstvo. Domžalske genikološke sestre so pa sploh manipulantke totalke... predvsem sestra Katja, komaj s plenic, pa dirigera vse po vrsti... Zanimajo jo vsi detajli, če jih ne dobi, greš lahko ravno domov in pridi čez 2. mesca. Škoda in žalost, da se izživljajo na naš račun.
0601
07. 02. 2010 10.30
Mjavko07.02.2010, 05:52 >> ti maš take izkušnje s sestrami v zdravstvenih domovih, tudi jaz (razen pri moji oseb.zdranivici), tam so res administratorke, ker niti niso v stiku s stroko. V intenzivnih enotah in urgencah so pa žal/k sreči velikokrat one tiste, ki vodijo proces, kontrolirajo, če so doze, ki jih predpisuje zdravik pravilne... sploh na urgencah se mnogi zdravniki ne znajdejo, ker premalokrat tam dežurajo... Jaz sem bil veliko pacient v bolnici že - zaradi narave moje bolezni in VEM kdo tam dela, kdo pa bluzi. S tem, da so me kirurgi enkrat spravili na drugi svet že skoraj, pa me je internist (ki sem ga SAM zahteval) zadnji čas rešil. Sestram pa vsa zahvala za vso nego, kolikorat morajo čistiti drek za nami. Zdravnik te mogoče 1x na dan pride pogledat. Hvala Bogu za sestre, ki držijo paciente pri življnenju!!
cupofmarja@email.si
07. 02. 2010 10.26
itak da zdravnik ne bo nobenega odklonil...za to so sestre....ampak sestre to naredijo po naročilu zdravnika.....toliko v vednost.....zdravnik mora ostati čist in brezmadežen.....
0601
07. 02. 2010 10.22
Ko bodo še zdravniki kaznovani, se naj pa lotijo sester. Zdravniki DNEVNO pokopavajo paciente in obsojajo na smrt... mnoge v intenzivni negi recimo- dvignejo roke od pacienta, naročijo pa sestram da se naj ne trudijo z njimi "ni reanimacije"... velikokrat se pa zgodi, da pacient ko se prebudi, tudi oddide domov - živ! Pa žal je tudi tako, da stalno sestrer nasrkajo, ker poslušajo navodila zdravnika: ko pa pride do problemov, pa zdravnik nikoli ni ničesar rekel, pa ga nikoli ni bilo tam... dej bla bla!!
Buena Vita
07. 02. 2010 10.02
JAZ SEM SKORAJ UMRLA,,ODŠLA SEM VEN IN SO ME POTEM REŠILI KOLEGI,SICER ZDRAVNIKI, SAMO ŽALOSTNO JE ZA TISTE KI NIMAJO DOHTARJEV V ŽLAHTI IN MED PRIJATELJI
Skopušnik
07. 02. 2010 05.52
Problem v zdravstvu v večini primerov sploh niso zdravniki ampak njegovo pomožno osebje. Mene v življenju še ni zavrnil zdravnik in vse sem se pogovoril z njimi. Sestre so pojem zase, ker skoraj vsakič pridem v spor z njimi. Ko mi začne pametovati jo kar mirno vprašam, če je ona zdravnik, pa je mir. Pametujejo pa se delajo glavne, v resnici pa je zame čist navadna administrativna delavka. Sorry... Enkrat so me zavrnili čez da sem prišel prepozno - ob 18h, pa delajo do 19.30.? Pa sem ji rekel naj mi da potrdilo da me ne bodo vzeli, pa sem bil čez tri minute noter.....
R0ss0
07. 02. 2010 02.37
analisicka, a si ti mal bolana? Gledaš TV? Evo ti povem za eno žrtev medicinske setre zdravnika.....Bor Nekrep....umru zaradi napake medinincke sestre n zdravnika.....
piton-1
07. 02. 2010 02.21
Zdravnikom znižat plače !!! pa kaj mislijo, da so mesarji? tk kot se je meni naredilo pred parimi mesecimi nazaj ko sem imel prometno. So rekli če bom v nezavest padu me bodo pač uživljali in to dobesedno je čisttt res tk bilo :S RESS !!!
crysis
07. 02. 2010 00.59
jah spet nav noben kriv zdravnik je zaščiten bolj kot kočevski medved pa pika mejhn manjka pa bodo dobil še imuniteto
KD_FT
07. 02. 2010 00.49
ha, ha ... princek :))) NIMAŠ POJMA!!!!! Zdravniška zbornica so zdravniki in ne medicinske sestre!!!
princek
06. 02. 2010 23.45
Tokrat bo zdravniška zbornica neusmiljena. Gre za sestro, za katero članstvo v ZB ni obvezno, pa si bodo dali duška po nekaj zadnjih blamažah....
666inme
06. 02. 2010 23.40
oz. te sestre/bratci boljše opravljajo svoje delo kot kak speacialist "v zdravstvenih domovih" kot doktorji
eur
06. 02. 2010 22.29
Medicinske sestre res prevečkrat "vzamejo stvari v svoje roke". Včasih se obnašajo kot da so bolj pametne od zdravnikov. Prav je, da za to tudi odgovarjajo!
analisicka
06. 02. 2010 21.21
Dadicca pol pa vsaj enega navedi-če si tak .................
kocincamedzobmi
06. 02. 2010 21.14
Kaj pa ima zdravniška zbornica (in Kalanova) s sestrami, ki imajo svojo zbornico? Glede na vašo podučenost, ker še tega ne veste, ste pa res verodostojni sploh karkoli komentirati.