Slovenija

Sestra, ki je odslovila deklico, je ravnala prav

Ljubljana/Trebnje, 09. 02. 2010 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Medicinska sestra, ki je zaradi polnih rok dela zavrnila pomoč deklici, za katero se je kasneje izkazalo, da je doživela kap, ni storila napake, je pokazal notranji nadzor v ZD Trebnje.

V Zdravstvenem domu (ZD) Trebnje so po zapletu s šolarko, za katero se je izkazalo, da jo je prizadela možganska kap, opravili razgovor z medicinsko sestro, ki je šolarko poslala domov, in razjasnili dogodek. Direktorica ZD Elizabeta Žlajpah, ki je pogovor opravila skupaj z glavno medicinsko sestro in zdravnikom, je pojasnila, da nepravilnosti ni bilo.  "Smo mnenja, da tu napake ni bilo, da se sestra takrat ni mogla drugače odločiti, kot se pač je," je pojasnila. Prepričana je, da bi se marsikateri izmed njih podobno odločil, zato so po njenih besedah zaenkrat mnenja, da strokovne napake ni bilo.

V ZD Trebnje stojijo za odločitvijo sestre, ki je deklico z bolečinami v roki odslovila, češ naj pride kasneje.
V ZD Trebnje stojijo za odločitvijo sestre, ki je deklico z bolečinami v roki odslovila, češ naj pride kasneje. FOTO: POP TV

Že v nedeljo so iz ZD sporočili, da so zastopnika pacientov prosili, naj primer razišče. Kot pravi Žlajpahova, družina deklice z njim ni stopila v stik, saj "ne želijo imeti opravka z javnostjo", le mir in čim hitrejše okrevanje deklice. Novomeški zastopnik pacientovih pravic Robert Sotler je v ponedeljek v pisni izjavi opozoril, da lahko kot zastopnik pacientovih pravic pri ZD Trebnje posreduje le z izrecnim pooblastilom bolnice oz. staršev omenjene deklice, pritiski nekaterih medijev pa so se kljub njegovi in prošnji staršev, da ne bi deklice izpostavljali, nadaljevali, je poudaril.

Ob tem je tudi Žlajpahova izpostavila vprašanje, ali je prav, da so mediji dogodek, za katerega so starši prosili, naj ne gre v javnost, kljub vsemu izkoristili, da je šel v take razsežnosti, kot jih ima danes. Opozorila je na potrebo po varovanju osebnih podatkov.

Po njenih besedah so v zdravstvenem domu v stikih z družino deklice in se pred vsako izjavo posvetujejo z njimi. Starši jih tudi obveščajo o dekličinem stanju. Po njenih navedbah jo čaka še nekaj preiskav. Žlajpahova je pojasnila tudi, da so se družini po telefonu za dogodek opravičili, "vendar ne, da bi s tem priznali kako napako". "Če mislijo, da je bilo kar koli narobe z naše strani, se opravičujemo. Drugače pa ne. V tem ne vidimo neke tako grozne napake," je dejala.

Elizabeta Žlajpah, direktorica ZD Trebnje.
Elizabeta Žlajpah, direktorica ZD Trebnje. FOTO: POP TV

Dodala je še, da v svoji praksi nima izkušenj, da bi 12-letnega otroka zadela kap, tudi njihov pediater nima takih izkušenj. Po njenih informacijah je deklica "popolnoma v redu, nobenih spominskih ali motoričnih motenj". Zakaj je do tega prišlo, pa je drugo vprašanje, možno je tudi, da je v ozadju kaka druga bolezen, je še pojasnila.

Spomnimo ...

Kot je znano, je osnovnošolka iz Trebnjega konec januarja v šoli tožila zaradi bolečin v roki, zato je poklicala starše in odšla v zdravstveni dom. V ambulanti so bili sredi sistematskih pregledov otrok, zato je sestra starše deklice prosila, naj se oglasijo pozneje. Doma se je stanje deklice poslabšalo, zato so jo starši sami odpeljali v bolnišnico, kjer so ugotovili, da je deklico zadela kap.

KOMENTARJI (114)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Žan Bobnar
07. 02. 2011 20.00
tu je moja sošolka
mac4_m
10. 02. 2010 00.15
-2
problem slovenskega zdravstva je v tem, da so zdravniki zavezani varčevanju in zmanjševanju zdravstvenih uslug in ne ugotvaljanju vzrokov bolezni, poškodb ali bolezenskih stanj. Pač po sili najmanjšega možnega upora nekaj storijo - če pa so ta dejanja v korist pacientovi končni ozdravitvi ali odpravi njegove težave jim je pa figo mar.. Morda bi bilo bolje namesto zdravnikov zaposliti kar ekonomiste
mito77
10. 02. 2010 00.14
+2
@igor.gojcic: Daj si no še enkrat preberi članek, kdo je bil na sistematskem pregledu in kdo ne ... Nastrojen proti preobremenjenemu zdravstvenemu kadru, podpihovan s strani rumenih medijev (ja, 24 ur, rumeni ste), komentiraš ne da bi se zares pozanimal, za kaj je sploh šlo.
Ramzess
09. 02. 2010 21.38
-1
Saj ni res, pa je, sploh jim ni mar za posledice, ki bi jih otrok lahko utrpel, še vedno ju lahko, ker ne vedo kaj je bilo krivo za možgansko kap, ji ne morejo jamčiti, da se ne more ponoviti, a takrat se lahko konča drugače. "Dodala je še, da v svoji praksi nima izkušenj, da bi 12-letnega otroka zadela kap, tudi njihov pediater nima takih izkušenj." Primer je vedno bolj podoben primeru Nekrep, pa kaj potem če je otrok, redkost pri mlajših ni izgovor za neukrepanje, kako lahko svojci tolerirajo takšno sprenevedanje. Saj ni več srednji vek. Sonckasta="Še dobro da je z deklico vse OK." Ne zaključujte prehitro, saj še ne vedo kaj je vzrok, in kaj dekle še lahko doleti, potem se bo vse hitro vrnilo nazaj. Sicer pa se poraja vparašanje kakšen sistematski pregled (takrat otrok ne cepijo ampak preglejujejo) je to bil, da je otroka začela boleti roka, je m. sestra poprej 'nestrokovno' vzela kri, nastal je strdek, ki je zašel skozi krvni obtok v možgane, ne bi se čudil.
KD_FT
09. 02. 2010 20.06
+2
:) prav zanima me, kakšni bi bili članki, če bi sestra deklico sprejela, pediater pa ne bi prepoznal možganske kapi ampak bi ohromelost roke predpisal vkleščenemu živcu? Meni osebno je z bolnima otrokoma lažje počakat eno uro doma, kot pa v čakalnici, kjer je polno zdravih otrok. In pa še to ... pri nas med sistematskimi pregledi NE sprejemajo bolnih otrok - če je kaj hudo narobe, da ne bi moglo počakati uro ali dve, so pooblaščeni vsi ostali zdravniki, eden je pa itak vedno dežuren. Enkrat se mi je zgodilo, da sem bila po rednem delovnem času prva na vrsti za sistematiko - sestri sta v desetih minutah popolnoma prebrisali in razkužili njun prostor in ordinacijo. Pri tem, da ne dovolijo mešanja bolnih in zdravih otrok, jih popolnoma podpiram!
KD_FT
09. 02. 2010 19.57
jaz bi ravnala enako
Getafix
09. 02. 2010 18.49
-1
Očitno se je tudi pri zdravstvu treba opirat na svojo pamet in se zanesti sam na sebe, zato čestitke staršem deklice za modro reakcijo v danih razmerah. Še en lasten primer: brata smo pripeljali na urgenco (ne v Lj) s spiranim zlomom stegnjenice. Medicinska sestra nas je zavrnila in zahtevala, da gremo v zdravsveni dom po napotnico... Nakar je mati popolnoma znorela in zadevo so hitro uredili. Kost je namreč nevarno pritiskala na žilo. Žal smo v naši degenerirani družbi prišli do faze, ko je treba za kakšno najbolj logično stvar znoret, ali grozit, da se zadeve uredijo. Žalostno. Po mojem pa so največji krivci za to hipohondri, ki hodi svojo osamljenost lajšat v zdravstvene domove...
odbogaposlan
09. 02. 2010 18.14
h,ehe, he, slovensko zdravstvo vedno naredi pravilno! četudi obležiš na parah!
alterego
09. 02. 2010 18.01
vztrajam: sestra ni zdravnik in ne more in ne sme presojati, ali je primer nujen ali ne, to je delo zdravnika!!! tisti, ki je presodil, da sestra ni ravnala napak, očitno meni drugače od prej povedanega in potrjuje, da je v naših zdravstvenih ustanovah normalno, da sestre presojajo in diagnosticirajo nujnost posameznega primera! ne vem, ali so naše bolnice na prvi bojni črti, kjer bolničarji ugotavljajo težo poškodb ranjenih vojakov ali kaj!?
tron3
09. 02. 2010 17.56
Kaj čmo ZGLEDI PAČ VLEČEJO! NIČ NISMO KRIVI, NIČ NE ODGOVARJAMO, PLAČE PA HOČEMO VSAK MESEC IN TO ČIM VEČJE!!
astro123
09. 02. 2010 16.40
@marjan.bez: A je to res tak pomembno? Res? Podžigate novinarje da bo ju3 na naslovnici: "Cepivo povzročilo kap pri otroku?" Prosim no... Ontopic: Sestra ni imela kej pošiljat otroka domov. Naročila bi da se vsede in počaka. Če že nebi prišla pravi čas na vrsto bibila vsaj v zdr. ustanovi kjer bi dobila takojšnjo oskrbo. Drugače se pa strinjam z Alteistom.
Alteist
09. 02. 2010 16.27
Aristotel, medicinska sestra je imela opravka z NAJAVLJENIMI otroci, ki so bili tam zaradi NAJAVLJENEGA sistematskega predlega. Dolžna je bila se jim posvetiti, zato ni mogla vseh zavrniti zaradi "ene" potencialne pacientke. In kot je znano, deklica/dekle v času sprejema ni kazala znakov hujšega zdravstvenega zapleta. Mnogi pretiravate s tem pljuvanjem čez zdravstvo.
marjan.bez@gmail.com
09. 02. 2010 16.27
Eno vprasanje ki se mi dovolj pomembno je: ALI JE BILA DEKLICA CEPLJENA PROTI NOVI GRIPI???
Alojz Železnik 1
09. 02. 2010 16.19
Skratka: opustite vsako upanje vi, ki vstopate v trebanski zdravstveni dom!
teya21
09. 02. 2010 16.19
+1
Če bi o tem odločala medicinska sestra (ali bo deklico sprejela),verjemite da bi jo takoj!!tako pa je le ubogala zdravnikova navodila!med.sestra je nemočna,zdravnik odloča kako in kaj!!ampak zdravniki nikoli niso za nič krivi,vsi vse vedno prelagajo na sestre..
ajsula
09. 02. 2010 16.09
Morda takih in drugačnih primerov ne razumem, ker sama nimam slabih iskušenj z zdravniki ne z medicinskimi sestrami...Ni mi jasno..kakšni so to zdravstveni domovi, da te medicinska sestra pošlje kar domov...Pri nas je tako da pač oddaš kartico ne glede na to kakšna je gužva in čakaš, da prideš na vrsto...Ne vem še nikoli se mi ni zgodilo da bi me otroška zdravnica ne bi sprejela..če sem z otrokom prišla v zdravstveni dom..In velikokrat sem prišla kar tako, da sem pač pomirila svoje strahove...Pred letiko mi je zbolel mož in sva bila skoraj vsak teden na internističnem odelku kliničnega centra..pa razen čakanja tudi ne morem reči nič slabega...Zdi se mi da smo ljudje postali kot mrhovinarji, ki samo čakamo na napake, pozabljamo pa koliko dobrega naredijo...in za napake posameznika ne moremo ožigosati vseh zdravnikov in vseh medicink...
vicki
09. 02. 2010 16.06
To, da nekdo ne stori napake, in to, da nekdo stori nekaj prav((ilno) sta v tem primeru dve zelo različni zadevi. Avtor članka bi naredil prav, če bi članek drugače naslovil.
castnasestra
09. 02. 2010 16.05
Kakopak, ravnala je "prav"... Pih, pa tak nadzor in ugotovitev! Za bruhat! Še dobro, da je deklica ostala živa...
Janša je naš
09. 02. 2010 15.55
da to naredi mojemu otroku bi ji sam sodil in to pravično
pre_mar@hotmail.com
09. 02. 2010 15.49
Zelo me moti, ko se pometa kakšne primere pod predprogo (tudi Nekrep), ampak ne delajte zgage zaradi same zgage. Po spodnjem pojasnilu je bila tisti hip verjetno res pravilna odločitev. Po končani vojni je seveda lahko pametovat. Predvidevam seveda, da vsi tisti, ki vedno in za vsako ceno ne glede na razlago pljuvate po drugih, sami nikoli in v nobenem primeru ne naredite nič narobe, ne slučajno ne ker je pač tak primer.