Slovenija

UKC: Deklico brezplačno zdravimo pri nas

Ruše, 05. 08. 2013 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prek Facebooka starši šestletne deklice iz Ruš že dlje časa zbirajo sredstva, v pozivu pa piše, da denar potrebujejo za zdravljenje deklice v tujini. A v Pediatrični kliniki UKCL opozarjajo, da deklico brezplačno zdravijo pri nas. Mama je naknadno razložila, da deklica res ostaja na zdravljenju v Sloveniji in da zdaj sredstva zbirajo za drugačen namen.

Deklica iz Ruš, ki je stara komaj šest let, ima raka. Bolezen so odkrili aprila. Njeni starši so trdili, da obolela deklica nujno potrebuje zdravljenje v tujini, brezposelni starši pa so akcijo zbiranja denarja sprožili tudi preko Facebooka. Doslej je že potekalo nekaj dobrodelnih akcij, denar pa zbirajo tudi različna lokalna društva.

A v UKC Ljubljana pravijo, da so podatki o zdravljenju deklice netočni in ne kažejo prave slike. Zaradi varovanja osebnih podatkov se niso želeli spuščati v podrobnosti, poudarjajo pa, da diagnostika in zdravljenje v okviru Kliničnega oddelka za otroško onkologijo in hematologijo potekata v skladu z medicinsko doktrino. "Klinični oddelek za otroško onkologijo in hematologijo Pediatrične klinike UKCL je primerljiv podobnim centrom v tujini in tudi zdravljenje poteka po najsodobnejših metodah in z zdravili, ki so v uporabi v najboljših centrih v svetu," pravijo.

Dekličina mama nam je naknadno razložila, da so denar začeli zbirati, ker so najprej res menili, da je zdravljenje v tujini boljše. Zdravniki so jo zdaj očitno pomirili in mama je dejala, da se je pred kratkim odločila, da bo deklica ostala na zdravljenju v Sloveniji.

Ko smo mamo opozorili, da je na Facebooku še vedno mogoče najti poziv za zbiranje sredstev za dekličino zdravljenje v tujini, nam je še enkrat zagotovila, da deklica za zdaj ostaja v Sloveniji in da ne zbirajo sredstev za zdravljenje v tujini. Zdaj sredstva zbirajo za preživetje družine, saj je družina v hudi finančni stiski.

Klinični center
Klinični center FOTO: Damjan Žibert

Postopek za zdravljenje v tujini

V Sloveniji imajo otroci do dopolnjenega 18. leta starosti urejeno zdravstveno zavarovanje po enem od staršev. Brez doplačil mladoletni koristijo vse, kar potrebujejo v procesu zdravljenja in tudi na področju preventive (zdravljenje, zdravila in podobno).

Do pregleda, preiskave ali zdravljenja v tujini oziroma do povračila stroškov teh storitev so upravičene zavarovane osebe v primeru, če so v Sloveniji izčrpane možnosti zdravljenja in če je z zdravljenjem oz. pregledom v drugi državi možno utemeljeno pričakovati ozdravitev ali izboljšanje zdravstvenega stanja oz. preprečiti nadaljnje slabšanje.

Treba pa je vložiti zahtevo za napotitev na zdravljenje v tujini. To vloži zavarovana oseba oz. njen zakoniti zastopnik ali pooblaščenec na naslov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Za odločanje o napotitvi na zdravljenje v tujino je pristojen imenovani zdravnik Zavoda. Pred izdajo odločbe glede navedene pravice Območna enota Ljubljana Zavoda pridobi mnenje ustrezne klinike oz. inštituta. Ob upoštevanju navedenega mnenja ter na podlagi zdravstvene dokumentacije in morebitnega osebnega pregleda zavarovane osebe, pristojni imenovani zdravnik Zavoda z odločbo odloči o napotitvi na zdravljenje v tujino.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3