Slovenija

Sestanek koalicije: 'Umiriti moramo konje, saj to nikamor ne pelje'

Ljubljana, 09. 07. 2012 18.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vprašanje odpiranja ideoloških tem se v koaliciji še ni poleglo, o tem so se koalicijski partnerji pogovarjali tudi na najnovejšem sestanku. Erjavec je ob tem spet zagrozil, da bo njegova stranka izstopila iz koalicije, če se vlada ne bo ukvarjala z reševanjem krize.

Koalicijski partnerji so se dobili na sestanku, kjer pa se je poleg reševanja države – pestijo jo med drugim zevajoča luknja v bančnem sistemu in vprašanje državnega holdinga – na dnevnem redu znašlo tudi odpiranje ideoloških tem. Kot je povedal predsednik DeSUS Karl Erjavec, se to vprašanje še vedno ni poleglo.

Koalicija
Koalicija FOTO: Aljoša Kravanja

Glede zakona o slovenskem državnem holdingu je Erjavec povedal, da bo v sredo o tem razpravljala koalicija. V stranki menijo, da bi morala biti Kapitalska družba, če bo del holdinga, v njem poseben steber, ki bo zagotavljal sredstva za pokojninsko blagajno. Erjavec se zavzema za to, da bi se ves dobiček holdinga, potem ko bodo banke sanirane, stekal v pokojninsko blagajno.

Erjavec: V krizo nismo padli samo zaradi globalne krize, ampak tudi zaradi tajkunskih zgodb

Na četrtkovi seji vlade, na kateri naj bi vlada sprejemala zakon o državnem holdingu, pričakuje podatke o stanju Nove Ljubljanske banke (NLB) – kdo je dobil posojila, kako so zavarovana, kdo je posojila, zlasti tista, ki nimajo ustreznega zavarovanja, odobril. "V krizo nismo padli samo zaradi globalne gospodarske krize, ampak tudi zaradi tajkunskih zgodb," meni Erjavec. Če podatkov ne bodo dobili, predloga zakona ne bodo podprli, je dodal. O izstopu iz koalicije sicer zaradi tega ne razmišlja, saj je "treba izkoristiti vse možnosti, da pridemo do teh podatkov", izstop iz koalicije pa teh vprašanj ne bi rešil.

Bo pa stranka iz koalicije izstopila, če bo ugotovila, da se ta ne ukvarja z reševanjem težav v državi. Te so resne, zato je na današnjem koalicijskem sestanku ponovil, da ni prostora za odpiranje ideoloških tem. Od predsednika vlade Janeza Janše je, kot je dejal, spet prejel zagotovilo, da se bodo koncentrirali na reševanje konkretnih težav.

Med temami pogovora koalicijskega sestanka je bila tudi NLB in njene težave.
Med temami pogovora koalicijskega sestanka je bila tudi NLB in njene težave. FOTO: Damjan Žibert

Do odpiranja ideoloških tem je kritičen tudi predsednik Državljanske liste Gregor Virant, saj je že dvakrat prišlo do kršenja koalicijske pogodbe. To je po njegovem mnenju zadnje, kar ta trenutek potrebujejo. Kot je dejal, so to "kapljice v kozarec in na neki točki se voda lahko prelije čez rob". Če bo to resno ogrozilo koalicijo, bo po Virantovem mnenju za to nosil odgovornost izključno tisti, ki ideološke teme odpira, kar pa da ni njihova stranka. "Glede na to, da imamo veliko zelo resnih težav in bi vsaka politična nestabilnost pomenila resno tveganje v tem trenutku, pa ne bi govoril o izhodu iz koalicije ali njenem razpadu," je bil jasen Virant. Po njegovih besedah koalicijo čakajo izredno resne teme, kot je vprašanje bančnega sistema, NLB. Pri teh temah pa si je koalicija po njegovih besedah enotna.

Tudi predsednik SLS Radovan Žerjav meni, da morajo vsi "umiriti konje, saj to nikamor ne pelje". V koaliciji se po njegovih besedah o tem ves čas pogovarjajo, a upa, da bodo s tem prekinili. V ideoloških temah po njegovem mnenju rešitev za krizo ni, zato se jim "moramo vsi izogibati, kar smo napisali tudi v koalicijski pogodbi". Žerjav pričakuje, da se bodo tega držali tudi v SDS in NSi. Po njegovem mnenju je namreč rezultat odpiranja ideoloških tem le nejevolja ljudi, česar pa da nihče ne potrebuje. Če bodo želeli izpeljati pomembne projekte, pa bodo potrebovali podporo državljanov.

DeSUS je koalicijo danes opozoril tudi na napake, ki so se zgodile pri zniževanju pokojnin po zakonu za uravnoteženje javnih financ. Po Erjavčevih besedah je treba zaščititi vse tiste pokojnine, ki so zaslužene na podlagi minulega dela in vplačanih prispevkov. Danes so se dogovorili, da bodo ukrepe glede pokojnin pregledali in predlagali spremembe.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

delfin11
10. 07. 2012 11.40
+6
spet jih bo žejne čez vodo pripeljal..nasedli bodo kot osli..
evergrin
10. 07. 2012 10.50
-8
JAKA PLANINC je edini, ki je lepo in posteno opisal generala MAJERJA,,Naši komunajzarji in vsi politiki,KPJ,in maršal Tito se imajo zahvaliti HITLERJU,da so postali po vojni ZMAGOVALCI IN SE POVZPELI NA OBLAST, TER UNIČILI SAMOSTOJNOST SLOVENIJE...upam, da bo se kaj po pravici napisal......
slosap
10. 07. 2012 09.59
+9
Ugotovitev, da je bila koalicijska pogodba dvakrat kršena tem pajacem ne pove nič.... Če je pogodba kršena, je kršena... In ko se krši pogodba, se zgodi kaaaaj že???? V Bananistanu absolutno nič.....
Jaka Planinc
10. 07. 2012 09.05
-14
Resno jemati ali vzeti pravljivce o zmagah NOB in PARTIZANSTVA IN KOMUNISTIČNE REVOLUCIJE KI JE NAPRAVILA SLOVENCEM NAJVEČJE GORJE IN MATERIALNO ZAOSTALOST TUIDI MENTALNO ZAOSTALOST. Naši komunajzarji in vsi politiki,KPJ,in maršal Tito se imajo zahvaliti HITLERJU,da so postali po vojni ZMAGOVALCI IN SE POVZPELI NA OBLAST, TER UNIČILI SAMOSTOJNOST SLOVENIJE. SLOVENIJA BI BILA ŽE NEODVISNA,SAMOSTOJNA DRŽAVA ŽE PO LETU 1945,tako smo se pa OSAMOSVOJILI ŠELE 1990 LETA
batom@pinkponk.com
10. 07. 2012 09.13
+13
Tonček Balonček
10. 07. 2012 09.33
+8
olyca
10. 07. 2012 10.06
+12
Pljuvanje je opravičeno samo po današnjem kradi-sistemu, do leta 1990 so bile službe sigurne, pa tudi plačilo. Naj se gospoda ne povzdiguje nad svinjarijo, ki nam jo je storila, saj vsi izvirajo iz prejšnjega režima. Sistem pa ni bil komunistični, ampak socialistični, treba je to ločiti.......
dule100
10. 07. 2012 08.52
-16
Vem, da tole boli in peče ! Vendar boste že enkrat spoznali, da je predsednik vlade Janša ! Cvilili boste še štiri leta, potem pa lahko upate, da vam bo odleglo !
olyca
10. 07. 2012 10.08
+12
Pozabil si napisati, samooklicani predsednik barabun, vpleten vsepovsod kjer se je pustošilo državo delovne ljudi.
WikiX
10. 07. 2012 01.05
+9
Najhuje je v osnovnih šolah, odkar ne učijo več NOB, so same bedarije. Poleg tega gre ata vsako leto po poteh IX.divizije, mati pa bo od sedaj z Ohmanom skuapj obiskovala tradicionalno mašo za vaške straže.
WikiX
10. 07. 2012 01.15
+13
Vse smo imeli, polja, fabrike in elektrarne, kakšen smisel ima zdaj ustanavljati državni holding, da bomo še enkrat plačali isto? Dame in gospodeje, temu se reče legalizacija zločina, dobro organiziranih kriminalnih združb in veleizdaje, ne pa naložbe. Poleg tega je treba najprej razveljaviti Zalarjeve zašščitne zakone za tajkune, kajti kateremu narodu se je zgodila krivica, ki je bila pogoj za vse ostale krivice, pa tega ni vedel, začne teči sodni postopek z dnem, ko se je ta narod tega zavedel. Vzemimo še en lep primer Marsizma, ki se tiče naše nacionalne gospodarske abominacije. Voda naj bi padla na planet Zemlja z meteorji in kometi, nihče ne dela vode, danes jo je natančno toliko, kot jo je bilo na začetku, minus tistih par flašk, ki so jih nesli s seboj v vesolje astronavti. Je tudi nujna za življenje in sicer takoj, o tem se nimamo kaj pogovarjati. Pod kakšnim pogojem si lahko torej pri nas nek zasebnik lasti izvire vode? No, ko bodo naši veleumi to rešili in zgruntali, zakaj moramo ponekod plačevati dež, jim bo mogoče še kdaj kaj jasno. Brez lastnih nacionalnih nujnih obnovljivih virov za življenje pa pozabite, razen če ne mislimo okupirati vsaj Balatona.
HooplaToopla
09. 07. 2012 23.35
+18
Zakaj je nekako pozabljeno, vsaj v medijih vprašanje poslanca Simčiča? Gre sicer za moralno etično, vendar s tem avtomatično tudi ideološko vprašanje. Se Karel ideoloških tem zato na daleč izogiba? Karel pravi, da je treba reševati krizo. Toda dokler ne bo resno na tapeti kriza poštenja v slovenski visoki politiki, je vse ostalo brez pomena in obsojeno na neuspeh.
LOPOVIGOTOVISTE
09. 07. 2012 23.45
-3
Na eni strani nočejo da se arhivi odprejo in da se razčisijo svari iz zgodovine, na drugi strani pa hočejo da se z zvezdo maha ker je to zgodovina :) heh tu pa res ni logike ali?? Zgleda, da se nekateri grešni kozli zelo bojijo tega, da bi se odprla kaka ideološka tema iz preteklosti... najbrš z razlogom..
visoki
09. 07. 2012 23.50
+5
tron3
10. 07. 2012 08.42
+7
O kakčni politiki pa pišeše, to ni politika vsi so tam zaradi koristoljublja in osebnega okoriščanja na račun državljank in državljanov!!!
ante-fante
09. 07. 2012 23.05
+19
79 n.š. - Vezuv pokoplje Pompeje; 1906 - potres uniči San Francisco; 2004 - cunami opustoši države ob Indijskem oceanu; 2012 - tolpa g. Majerja ustvari Drugo republiko in dokončno pokoplje Evropsko unijo.
CK-jevec
10. 07. 2012 09.33
+5
istina
09. 07. 2012 23.05
+17
Tajkune iščejo že kar dolgo, do zdaj jih niso našli in zdaj naj bi jih dobili?Med tem pa vsa bremena padajo na malega človeka, kaj naj si mislim? Tu pr nas smo taki izumitelji da smo začeli prvi proizvajat odpuščene delavce in nam gre tk dobr da je že seriska proizvodnja teh...mala težava je ker jih ne izvažamo sam uvažamo....ludnica
CK-jevec
10. 07. 2012 09.34
+6
točno tako... seveda da tajkunov ne bodo prijeli, sa je bila janševa vlada tista, ki je odobrila kredite NLBju za tele tajkunčke
Uporabnik752521
09. 07. 2012 22.47
-16
Penzije so prevelike!
CK-jevec
10. 07. 2012 09.34
+8
hahaha...res? povej to eni gospe v obraz ki ima 300 eur
Mirsad Miro Muharemovi?
09. 07. 2012 22.07
+25
Zamenjava poimenovanj vojašnic slovenske vojske, ki jo je uprizorila vladajoča koalicija, natančneje NSi skupaj z SDS, je bila na prvi pogled le korak v dolgem pohodu ideoloških obračunov z generacijo, ki je z zmago nad fašizmom in nacizmom osvobodila Slovenijo in Jugoslavijo, predvsem pa tudi slovensko Primorsko in Istro, da bi jo lahko združili z matico Slovenijo.
LOPOVIGOTOVISTE
09. 07. 2012 22.32
-12
Sicer sam res ne vem zakaj so to spreminjali. Nisem ne za leve ne za desne, ampak tu morete nekaj vedeti. Sprememba vojašnice ni protiustavno, je pa protiustavno in kaznivo nezakonito spreminjanje in izobešanje spremenjenih slovenskih simbolov. To je v nasprotju z 6 členom ustave a ni tako? Zgodovina je eno in jo je vsekakor treba spoštovat, ne moreš pa ti uporabljatI nekih zgodovinskih režimov simblov v sedanji novi državi, če niso v skladu z našo ustavo, ki je temelj neke džrave. Preprosto ne moreš delat tistega kar je bilo takrat dovoljeno, danes v naši novi državi pa ni.
M_teorija
09. 07. 2012 22.42
+17
Od kdaaj so pa križi zapisani v ustavi, pa jih videvamo na vsakojakih proslavah, javnih prireditvah in procesijah!?
LOPOVIGOTOVISTE
09. 07. 2012 23.01
-5
Če bi bil križ narisan na slovensko zastavo ki je zaščitena v ustavi bi bilo to protiustavno, tako kot je zvezda. Nobeni simboli niso prepovedani, prav tako vi lahko nosite namesto križa na ogrlici rdečo zvezdo pa neboste s tem kršili nebenega zakona. 7. člen Država in verske skupnosti so ločene. Verske skupnosti so enakopravne; njihovo delovanje je svobodno.
LOPOVIGOTOVISTE
09. 07. 2012 21.59
-13
Obsojate tistega, ki opozarja, da je nekaj narobe, da se krši ustava Pri izbrisanih ste toliko na nogah da je ustavno odločitev treba spoštovat. Dragi moji seveda jo je treba, zato je pa treba tudi preganjat tiste ki nezakonito spreminjajo slovenko zastavo. VSE TISTE KI BODO MAHALI Z RDEČO ZVEZDO NA SLOVENSKI ZASTAVI, NENUDOMA KAZENSKO OVADIT KER JE TO V NASPROTJU Z SPODAJ NAVEDENO USTAVO!! TREBA JE USTAVO SPOŠTOVAT, ČE HOČEMO BIT PRAVNA DRŽAVA!! 6. člen Grb Slovenije ima obliko ščita. V sredini ščita je na modri podlagi lik Triglava v beli barvi, pod njim sta dve valoviti modri črti, ki ponazarjata morje in reke, nad njim pa so v obliki navzdol obrnjenega trikotnika razporejene tri zlate šesterokrake zvezde. Ščit je ob stranicah rdeče obrobljen. Grb se oblikuje po določenem geometrijskem in barvnem pravilu. Zastava Slovenije je belo-modro-rdeča slovenska narodna zastava z grbom Slovenije. Razmerje med širino in dolžino zastave je ena proti dve. Barve zastave gredo po vrstnem redu: bela, modra, rdeča. Vsaka barva zavzema po širini tretjino prostora zastave. Grb je v levem gornjem delu zastave tako, da sega z eno polovico v belo polje, z drugo pa v modro. Himna Slovenije je Zdravljica. Uporabo grba, zastave in himne ureja zakon.
M_teorija
09. 07. 2012 22.10
+28
Kolikor je znano bi Majer rad spreminjal ustavo, himno, zgodovinsko resnico. Ne spoštuje sodišč, diskreditira legalno izvoljenega predsednika države!
LOPOVIGOTOVISTE
09. 07. 2012 22.41
+3
Na žalost imamo take kot na levi tako na desni a ne ? Tu verjetno ni dvoma.... Meni osebno se zdi, da vodijo celotno igro novinarji. Vedno se ukvarjajo z nekimi osebnimi zadevami poslancev, ko nekdo nekaj pove takoj ustavrijo mnenje sami, namesto da bi to prepustili nam državljanom. Ne objavljat tem, ki delijo narod, objavite tisto kar je koristno za državo... pa bo ok
sikorsky
09. 07. 2012 23.05
+2
Razgledan,...tudi meni se zdi da je tako kot si napisal,..kadar kdo od politikov blekne kakšno neumno je to udarna novica na vseh dnevnikih,...
kukac
09. 07. 2012 21.53
+32
Ta vlada je katastrofa za Slovenijo. Polna sovraštva, zlobe, nestrpnosti,cinizma, fašizma, delitve Slovencev. Še dobro, da so tudi v Financial Times ugotovili, da Janez Janša laže. Še dobro, da bomo končno morali verjeti sodbi evropskega sodišča za človekove pravice, čeprav tega SDS ni verjel doslej našemu ustavnemu sodišču. Nad Ustavnim sodiščem je po njihovo le en bog - Janez Janša. Takega človeka je preprosto potrebno politično osamiti, ga postaviti na smetišče zgodovine. Dovolj ga že imamo. Žerjav, Erjavec in Virant - naredite najboljšo potezo stoletja za Slovenijo - zapustite to sramotno vlado.
Andreottii
10. 07. 2012 01.34
-8
Glede na alternativo je ta vlada ODLIČNA !!
nomnes
10. 07. 2012 20.20
+0
Janša, kar tako naprej. Nekateri od svoje nemoči totalno bluzijo in zganjajo že pravo paranojo....
komarec
09. 07. 2012 21.25
+19
Ni kaj več umirjati, so že pokazali pravi obraz, da z njimi noben dogovor ne velja. O SDS govorimo, da ne bi bilo pomote. Vse podpišejo in na vse pristanejo dokler ne pridejo na oblast, od tu dalje pa solo akcija. To jih dolgoročno nikamor ne pelje, oziroma v Argentino.
LOPOVIGOTOVISTE
09. 07. 2012 20.53
-12
Občutek imam da novinarji odpirate ideološke teme. PA ZAKAJ ZABOGA VLAČITE TO NA PRVIH STRANEH? Dogaja se marsikaj kot na levi kot na desni, ampak vlačite pa na prvih straneh teme , katere razdvojujejo narod. Po dugi strani pa ima janša prav glede slovenske zastave. Zastava ni nekaj kar bi lahko spreminjo vsak, to je simbol države in je točno opisan v slovenski ustavi, in vsako lepljenje zvezd na slovenko zastavo in nevem kaj je v nasprotju z ustavo in bi moralo biti kaznivo dejanje a ne? Lahko mahajo z zastavo nekdanje jugoslavije, ampak naša zastava more biti točno taka kot je navedena v ustavi, in vsako spremijanje le te je nezakonito dokler se to v ustavi ne spremeni. Nevem kako si vi to predstavljate? Nemore biti vse dovoljeno. Predstavljajte si kaj bi se zgodilo če bi šli to počet v nemčijo, in bi na nemško zastavo narisali hitlerski križ in govorili da je to del zgodovine? DRAGI MOJI ZARPLI BI VAS !! Vse kar sem napisal je res, in vsako spreminjanje ali birsanje mojga komentarja bo nezakonito. l.p
infojanez
09. 07. 2012 20.57
+5
Zvezdo nalepiš na rusko zastavo in že imaš nekdanjo slovensko zastavo
Ribežn
09. 07. 2012 20.59
-15
Novinarji in opozicija podpirajo in reklamirajo ideološke tematike, da lahko ljudje na forumu pljuvajo po koaliciji! Stara fora, nima učinka! Kej novega se boste moral spomnit! Ne vidim ene stvari, kjer bi vlada Republike Slovenije odpirala ideološka vprašanja! Zvezde, pa sploh ne omenjajte! Nismo v Jugoslaviji! Vsi smo bili za osamosvojitev, zato studi stojmo za tem!
M_teorija
09. 07. 2012 21.42
+10
Sedanji ne rabijo nobenih simbolov tačrna je za žalovanje, tabela za predajo. Obe zastavi sta primerni!?
kukac
09. 07. 2012 21.55
+5
SlapSavica 09.07.2012 20:59:30 Svoj glas si že oddal!-2 24Novinarji in opozicija podpirajo in reklamirajo ideološke tematike, da lahko ljudje na forumu pljuvajo po koaliciji! Stara fora, nima učinka! Kej novega se boste moral spomnit! Ne vidim ene stvari, kjer bi vlada Republike Slovenije odpirala ideološka vprašanja! Zvezde, pa sploh ne omenjajte! Nismo v Jugoslaviji! Vsi smo bili za osamosvojitev, zato studi stojmo za tem! ...buuuu slavica kje pa vi zivite...ste mogoce tajkun mi smo revezi ki nas ta vlada unicuje vsak dan...grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr *
LOPOVIGOTOVISTE
09. 07. 2012 23.16
-7
Kukec povej mi zakaj zagovarjaš zvezdo na naši zastavi? zakaj zagovarjaš nekaj kar je v nasprotju z sedanjo ustavo naše države? Oprosti ampak meni osebno se zdi, da si bil poraženec v vojni za slovenijo, in si še vedno nasprotnik naše države in deluješ protiustavno.
LOPOVIGOTOVISTE
10. 07. 2012 11.32
+1
Pa še nekaj, imam občutek da je kukec vsaj sedemkrat registiran pod takšnimi in drugačnimi vzdevki na tem forumu :))))
irhaela
09. 07. 2012 20.50
+13
Sestanek koalicije: 'Umiriti moramo konje, saj to nikamor ne pelje' Ma gospod velecenjeni predsednik vlade, ali se sploh ne zavedate, da ste vi vodja teh vaših konjev! Vaša izjava pa mi pove, da vas moramo mi umiriti in pa vaše žrebice z mladički vred!
lightning
09. 07. 2012 20.47
+13
kahl, prevarant & kmetič se že pripravljajo....neiskrena predvolilna kampanja se je že začela...za vsak slučaj v resnici se vsi priklapljajo velikemu vodju tja, kjer sonce ne posije...
Ribežn
09. 07. 2012 20.51
+0
lnterReflections
09. 07. 2012 20.40
+1
Kdor pravi, da je Janković tajkun, s tem pravi, da je prijatelj od Majerja, saj bo vse tajkunske kredite (cca. 1 milijardo) od NLB-ja prevzel novo ustanovljeni Slovenski državni holding. S tem bomo davkoplačevalci plačevali tajkunske kredite! Če je Janković res tajkun, potem bomo pokrili tudi njegove kredite. V tem primeru je to dokaz, da sta Majer in Janković prijatelja, saj je Majer zrihtal, da bomo davkoplačevalci pokrili tudi Jankovićev kredit:). hihihihihihi:)
lnterReflections
09. 07. 2012 20.51
+4
Lepo, da si priznal, da je daleč od tajkuna (Šrot, Bavčar, Kordež, Majer).
fNovak
09. 07. 2012 20.39
+12
Janeza Ivana Janšo je treba javno vprašati ali je domobranec. Potem pa bo smeha nad njegovim izmuzljivo jecljajočim odgovorom!
Bojan-F
09. 07. 2012 20.51
+9
Domobranec pomeni pripadnik pomožnih okupacijskih policijskih sil.
M_teorija
09. 07. 2012 20.36
+2
Kaj pa če jih prijavijo za svetovno prvenstvo v drkanju konj!?
M_teorija
09. 07. 2012 20.39
+0