Slovenija

Hkratni izvedbi referendumov in evropskih volitev se obeta zadostna podpora

Ljubljana, 24. 04. 2024 07.53 | Posodobljeno pred 11 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poslanci DZ se odločajo o datumu posvetovalnih referendumov o obravnavi ureditve pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v DZ ter o gojenju in posedovanju konoplje. SD in NSi sta sicer na seji ponovno skušali spremeniti predlagani datum na 24. novembra. A vse kaže na to, da bodo referendumi potekali sočasno z evropskimi volitvami, 9. junija. Poleg poslancev Svobode bodo omenjeni datum podprli tudi v Levici, DZ pa bo o datumu izvedbe referendumov glasoval v četrtek.

Na tokratni izredni seji so na mizi poslancev predlogi odlokov o razpisu posvetovalnih referendumov o obravnavi ureditve pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v DZ ter o gojenju in posedovanju konoplje za medicinsko rabo in omejeno osebno rabo. V predlogih, ki so jih pripravila matična delovna telesa, je kot datum izvedbe referendumov predviden 9. junij, za kar so si prizadevali v Svobodi.

Predlog sicer ni koalicijsko usklajen, saj mu nasprotujejo v SD, kjer menijo, da izvedba posvetovalnih referendumov skupaj z evropskimi volitvami ni primerna. Zato so k predlogom odlokov vložili dopolnila, s katerimi so - enako kot poslanci NSi - predlagali, da se referendumi izvedejo 24. novembra.

Državni zbor
Državni zbor FOTO: Bobo

Kot je napovedal poslanec SD Damijan Zrim, 9. junija kot datuma referendumov ne bodo podprli, pač pa se bodo glasovanja vzdržali. Ob tem je še povedal, da so se v koaliciji od začetka pogovarjali le o vsebini referendumov, ne pa o datumu, sami pa so mislili, da bodo referendumska vprašanja na mizi jeseni. Za omenjeni datum pa so izvedeli kasneje, na seji matičnega odbora, je dodal Zrim.

Posvaril je, da se utegne zgoditi, da pri posvetovalnih referendumih ne bo prevladala vsebina, pač pa drugi argumenti in bo šlo za "referendum proti vladi". Glede dejstva, da v SD pri tem vprašanju delijo mnenje opozicije, pa Zrim pravi, da to ni "koalicija z nikomer". Prav tako po njegovih besedah ne gre za spor v koaliciji, saj ima vsaka stranka pravico, da oceni, kaj je najbolje za demokracijo. Sicer pa drugim koalicijskim strankam z dopolnilom še vedno dajejo možnost, da referendume prestavijo na jesen.

V Svobodi vztrajajo

A v Svobodi pri svojem stališču vztrajajo. Po besedah vodje poslanske skupine Boruta Sajovica si želijo, da referendumi potekajo hkrati z volitvami zaradi pomembnosti družbenih vprašanj, o katerih se bodo izrekali državljani, prav tako tudi zaradi nižjih stroškov. Glede razhajanj v koaliciji pa je poudaril, da se mu zdi ta trenutek najpomembnejše, "da se v koaliciji trdno strinjamo, da je o teh treh vsebinah treba pridobiti mnenje državljanov, preden oblikujemo dober zakon". Ker je za potrditev odlokov potrebna navadna večina, je Sajovic optimist in pričakuje, da bodo v četrtek tudi izglasovani.

Kot kaže, se bo to tudi zgodilo, saj so tokrat predlog Svobode podprli tudi v Levici. Kot je v izjavi za medije dejal vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec, je razlog za to pragmatičen. "Glede na to, da se je Gibanje Svoboda odločilo, da vztraja pri tem datumu, tudi matematično ni možnosti, da bi bili referendumi postavljeni na november, ker je potrebna dvotretjinska večina," je pojasnil.

Kajenje marihuane
Kajenje marihuane FOTO: Shutterstock

Kljub nekaterim pomislekom se v Levici strinjajo, da so referendumska vprašanja dovolj "zrela" za to, da se o njih posvetujejo z državljani, se bodo pa potrudili, da bodo ljudje 9. junija o tem odločali dovolj informirano. Sicer pa v Levici ocenjujejo, da hkratna izvedba evropskih volitev in referendumov ne bo bistveno vplivala na volilno udeležbo. Kot je spomnil Vatovec, je udeležba na evropskih volitvah, predvsem pa na referendumih, običajno zelo nizka.

Poleg SD sicer predlaganemu datumu nasprotujejo v opozicijskih SDS in NSi. O odlokih bo DZ sicer tokrat opravil le razpravo, glasovanje pa bo na vrsti v četrtek.

Če bo DZ odloke o razpisu referendumov sprejel, naj bi poslanci SDS in NSi na ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno ustavnosti dveh odlokov, in sicer o razpisu referendumov o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in o uporabi konoplje. To lahko stori najmanj tretjina poslancev. V SDS in NSi naj bi predlagali zadržanje odlokov do končne odločitve ustavnega sodišča.

Menijo namreč, da je referendum o obravnavi ureditve pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja v nasprotju s 17. členom ustave, ki pravi, da je človekovo življenje nedotakljivo. Pri referendumu o konoplji pa poudarjajo procesne nepravilnosti, saj sta iz enega nastali dve vsebinsko drugačni vprašanji, ki bi po mnenju opozicije morala biti predmet dveh referendumov.

V DZ obravnavajo šest predlogov za razpis posvetovalnega referenduma

Skupaj bo DZ sicer obravnaval šest predlogov za razpis posvetovalnega referenduma. Poleg omenjenih bodo poslanci obravnavali še predloge za razpis posvetovalnih referendumov o nastanitvah migrantov, o zaupanju v vlado in o ureditvi obveznega testiranja funkcionarjev na prepovedane droge. Vse tri je v parlamentarno proceduro vložila opozicijska SDS.

Na dnevni red seje sta po skrajšanem postopku uvrščena še predlog Zakona o dopolnitvi zakona o lokalni samoupravi ter predlog Zakona o spremembah Zakona o referendumu in o ljudski iniciativi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Serenity
26. 04. 2024 18.08
Sploh ne razumem zakaj bi bilo gojenje naravne zdravilne rastline prepovedano. Definitivno podpiram, da je osebna odlocitev kaj bo kdo gojil na vrtu
LedenaGora
24. 04. 2024 20.13
+1
Velike razlike nebomo naredili z evtanazijo al jo dovolimo ali ne tisti, ki jo bo hotel lahko gre v tujino in plača za njo (ki pa ni tako zelo draga) uprašanje je le ali željimo, da se denar stem preteka v tujino ali pa pač dovolimo tudi doma. Veste nismo tako velika država, da bi to kogarkoli ustavilo pri prestopu čez mejo. Poljakinje tako naprimer hodijo na veliko na splave v Nemčijo pa so kljub temu kot država izjemno večja in rabijo veliko več prepotovat.
LedenaGora
24. 04. 2024 20.08
Ljudje se bojijo samo to, da bo velika volilna udeležba. Če bereš komentarje se ve kateri nasprotujejo. Stran volilcev z stalno podporo druga, ki bolj sledi vetru bo tako mela veliko večjo udeležbo.
Harpuna
24. 04. 2024 15.42
+2
Če bi bili referendumi posebej in da se prej o tem razpravlja malo širše,da ljudje vedo za kaj gre,bi bil tudi za, bi pa morali dodati tudi referendum o ilegalcih,da se ljudje izjasnijo,ne da jim vlada tujce vsiljuje.Če bodo referendumu skupaj z volitvami,zaradi podkupovanja volivcev s strani GS,pa me verjetno ne bodo videli in upam,da jim dajo to vedeti vsi pošteni državljani.
jank
24. 04. 2024 15.36
-1
Desnakarji so nas prepričevali, ko si je poražena sekta SDS po volitvah umislila 3 posiljene referendume, da se naj izvedejo skupaj z lokalnimi volitvami, pri čemer bi morali imeti dvojne volilne odbore. Sedaj pa zatrjujejo, da to ne gre skupaj z EU volitvami. Patentirani lažnivci in manipulatorji, ki jim verjamejo samo tisti, ki so jim uničili um.
Harpuna
24. 04. 2024 15.50
+0
Apoteka
24. 04. 2024 15.32
+2
SD = SDS= Zveza komunistov.
Davidoff297
24. 04. 2024 15.16
+3
Konoplja za medicinsko uporabo je že dovoljena. Tu se gre za nekaj povsem drugega. Da bi se lahko legalno drogirali. Glede evtanazije pa je v ustavi jasno zapisano, da je življenje nedotakljivo. Naj rešujejo zdravstvo, poplavljence in druge nebovpijajoče probleme, ki bistveno bolj vplivajo na nas...
Apoteka
24. 04. 2024 15.26
+1
Ne ni,poba. Za svojega očeta sem moral kupovati na črnem trgu,da smo mu olajšali trpljenje in podaljšali življenje.
veneti
24. 04. 2024 16.34
Javno drogirali? Koliko moških pretepa doma družino ko se ga napije. Verjetno si ti med njimi.
slimy12
24. 04. 2024 15.01
+3
kadi se na velko
nebel
24. 04. 2024 14.52
+7
Da nas bo čimveč glasovalo za vse druge, samo za Svobodo ne. Čas je za milostni udar, da se agonija konča.
mali.mato
24. 04. 2024 14.58
+0
Castrum
24. 04. 2024 14.51
+6
Kar je bilo za levičarje "včeraj" nesprejemljivo, je danes najboljše. Bili so apriori proti referendumu skupaj z volitvami, sedaj so pa za. ..
nebel
24. 04. 2024 14.59
+5
So ugotovili, da jim manjka volivcev. Dva ali tri mandate pa to.
Jožajoža
24. 04. 2024 14.36
-3
Golob,evropske volitve in referendume na isti dan.tako bomo Slovenci prišparali več milionov evrov in volitve bido dejansko pokazale,kaj slovenci ,ki smo večinski narod v sloveniji,mislimo.
generaly
24. 04. 2024 14.14
+5
Seveda za travco....pa koka tud bi lahko bila legalna
Nebittokbrihtni
24. 04. 2024 13.52
+8
Komu se zdej tako mudi?Prej 20 let ni blo nikjer nobenega posluha za legalizacijo, zdej bi pa vse drzave kr naenkrat legaliziral. A je teren pripravljen, pa je treba proizvodnje obrate zagnat a? Banda
nebel
24. 04. 2024 14.53
+2
Gates in kompanija čaka v ozadju. Koka in umetno meso.
123soba
24. 04. 2024 13.21
+8
Sama Dr hal in Sama Dr hal Slovenije
Belabreza
24. 04. 2024 13.19
+10
Saj ne veš, ali bi se smejal ali jokal, ko poslušaš tega treznika. Ko so bili v vladi, se jim je cela UE smejala, ko so objavljali razne filme in razstave v Bruslju, sedaj bi pa oni izboljševali EU. Pa kdo tega da ne rečem kaj voli?
Infiltrator
24. 04. 2024 13.14
+5
SD isto SDS !!!
Lolo Ruru
24. 04. 2024 13.12
-3
ha ja, Evropa nudi samomorilsko pomoč, zato mora Slovenija, zatem, storiti enako. Medtem v Kanadi 28-letna zdrava ženska naredi asistirani samomor, ker ji je življenje dolgčas. prosim glasujte za resnico, da končate to evropsko norost.
Podlesničar
24. 04. 2024 13.16
+5
Upam da boš dolgo umiral na obroke v hudih mukah... boš potem videl kaj je norost.
Resnica v obraz
24. 04. 2024 13.07
-1
G. svoboda bo izgubila volitve in edina možnost da dobi kak glas je zaktivacijo referendumskih vprašanj. To je očitna ZLORABA...tako kot je to že enkrat povedala Maša Kociper
mali.mato
24. 04. 2024 15.00
+0
Mogoče pa bomo ravno zaradi tega na referendumih glasovali PROTI....
TVmindcontrol
24. 04. 2024 13.03
+3
Trava ni droga je rastlina moči. Raste po celem svetu in prinaša mir
dpmem
24. 04. 2024 12.59
-4
Glede evtanazije, ki ne more biti tema posvetovalnega referenduma je KZ jasen: Napeljevanje k samomoru in pomoč pri samomoru 120. člen (1) Kdor koga naklepoma napelje k samomoru ali mu pomaga pri njem in ga ta stori, se kaznuje z zaporom od šestih mesecev do petih let. (2) Kdor stori dejanje iz prejšnjega odstavka proti mladoletni osebi, ki je že stara štirinajst let, ali proti osebi, katere sposobnost razumeti pomen svojega dejanja ali imeti v oblasti svoje ravnanje je bila bistveno zmanjšana, se kaznuje z zaporom od enega do desetih let. (3) Če je dejanje iz prvega odstavka tega člena storjeno proti mladoletni osebi, ki še ni stara štirinajst let, ali proti osebi, ki ni mogla razumeti pomena svojega dejanja ali imeti v oblasti svojega ravnanja, se storilec kaznuje kot za uboj ali umor. (4) Kdor surovo ali nečloveško ravna s kom, ki mu je podrejen ali od njega odvisen in zaradi takega ravnanja stori samomor, se kaznuje z zaporom od šestih mesecev do petih let. (5) Kdor komu pomaga pri samomoru in ga ta stori, pa so pri tem dane posebne olajševalne okoliščine, se kaznuje z zaporom do treh let. (6) Če je kdo zaradi kakšnega dejanja iz prejšnjih odstavkov samomor samo poskušal, sme sodišče storilca kaznovati mileje
Zmajevo gnezdo
24. 04. 2024 13.07
+4
točka 1, 2, 3, 4, ni stvar referenduma in nima veze z evtanazijo. To kar ti omenjaš je napeljevanje k samomoru, kar pa evtanazija ni. Če tega ne razumeš pol ti ni pomoči. Točko 5 se bo popravilo oz dopolnilo za potrebe evtanazije in to je to. Evtanazija je najčistjša in najboljša možna varianta za končanje svojega življenja + tega ne bo toliko ljudi se metalo pod most, pod vlak in ne vem kam še. Življenje, ki ga živimo je sveto, v kolikor pa temu ni več tako, si ima vsak pravico vzet življenje kadar hoče. In kaj je bolje kot tako da ti pri temu pomaga ustrezna ustanova.
dpmem
24. 04. 2024 13.24
-1
ja verjetno ni tebi pomoči!!! Zate je po eno strani življenje sveto, v kolikor pa temu ni več tako si ima vsak pravico vzet življenje??? A bejži no katera ustrezna ustanova pa je zate to?? Zdravniki so že povedali svoje!!!
mackon08
24. 04. 2024 15.18
dpnen pišeš bedarije in primerjaš 2 različnivi stvari.