Slovenija

Hojs: Dokumentacija za predor Šentvid je bila taka, da je bilo vse mogoče

Ljubljana, 14. 06. 2012 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.R./N.D./STA
Komentarji
175

Osem ljudi, med njimi tudi Zidar, Črnigoj, Nemec in Siročič, je obtoženih oškodovanja državnega proračuna za več kot 10 milijonov evrov. Hojs in Oplotnik pravita, da je bilo vse zakonito, Zidar pa ne daje izjav. Černač meni, da so v istem košu tisti, ki so problematiko odpravljali, in tisti, ki so zanjo odgovorni.

Kot smo že poročali v sredo, je specializirano državno tožilstvo vložilo neposredne obtožbe zoper osem ljudi, osumljenih zlorabe svojih položajev ali pravic ter pomoči pri storitvi teh kaznivih dejanj. To nam je danes tudi uradno potrdilo, pri tem pa zapisalo, da je osmerica obtožena tudi oškodovanja državnega proračuna za več kot 10 milijonov evrov.

Že včeraj smo poročali, da gre po neuradnih podatkih za nekdanja predsednika uprav družb SCT in Primorje, Ivana Zidarja ter Dušana Črnigoja. Poleg njiju sta obtožena tudi nekdanja predsednika uprav Darsa Tomislav Nemec in Rajko Siročič, hkrati pa tudi nekdanji člani uprave Darsa Abdon Peklaj, Žan Jan Oplotnik, Boštjan Rigler in Aleš Hojs, sicer trenutni obrambni minister. slednji je bil med letoma 2006 in 2009 v upravi Darsa zadolžen za vzdrževanje avtocest.

Hojs izvirni greh vidi v razpisni dokumentaciji

Minister Hojs se ne čuti krivega. Kot je povedal, je bil presenečen, ko je izvedel imena prič v tem procesu. "To so bili po mojih informacijah idejni avtorji izvajanja pogodbe in so po podpisu te pogodbe za velike denarje začeli oz. nadaljevali svojo poklicno pot v podjetju SCT," je povedal Hojs.

Minister Hojs je  v odzivu na informacije o obtožnici dejal, da pri gradnji šentviškega predora ni sodeloval. Zatrdil je, da je uprava Darsa v času, ko je bil njen član, delovala skladno z zakonodajo.

"Izvirni greh tega predora je pravzaprav v razpisni dokumentaciji, v razpisnih pogojih. To je danes povedal tudi član računskega sodišča," je poudaril Hojs, ki se je spomnil tudi dopisa, ki ga je poslal takratni minister za promet Jakob Presečnik takratnemu direktorju Darsa Janezu Božiču, v katerem je eksplicitno navedel, da nasprotuje taki rešitvi.

Hojs je dodal, da je bila razpisna dokumentacija pripravljena tako, da je bilo vse mogoče – dvopasovni predor, trocevni predor, brez priključkov ali s priključki. "V takih pogojih je nemogoče peljati projekt v finančnih okvirjih, ki so bili predvideni," je še poudaril.

Predor Šentvid zaprt
Predor Šentvid zaprt FOTO: Tomaž Ungar

In kje je razlog za podražitve? Hojs je odgovoril, da je bilo v tistem času, ko je sam sodeloval v upravi, jasno, da izvajalci izsiljujejo cene in roke izvedbe. "In če se prav spominjate, so kar nekajkrat ustavili gradnje. Mi bi se lahko v tistem času odločili, da enostavno prekinemo pogodbo z izvajalcem, kar pomeni, da tega predora še danes ne bi imeli. Verjetno bi bili soočeni z večjimi odškodninskimi tožbami," je pojasnil Hojs.

Ob tem je izpostavil, da so iskali rešitev za zaključek gradnje predora. Sicer so po njegovih besedah pogodbe, ki jih je podpisal, imele predhodno pravno osnovo v vseh prejšnjih sporazumih.

Drugi akterji bolj redkobesedni

Drugi akterji so bolj redkobesedni kot Hojs. Siročič zadeve noče komentirati, Zidarjev pravni zagovornik Boštjan Penko pa je povedal, da je njegov varovanec za obtožnico izvedel iz medijev in v zvezi z njo še ni bil zaslišan.

Peklaj in Oplotnik sta sicer za Večer potrdila, da sta obtožnico že dvignila in bosta zoper njo ugovarjala. Oplotnik je ob tem poudaril, da so vse delali zakonito in z ustrezno pravno podlago.

Tudi na Darsu zadeve nočejo komentirati.

Osumljeni
Osumljeni FOTO: POP TV

Černač: Hojs in Rigler nista tista, ki bi povzročala probleme

Minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač se boji, da so po njegovem osebnem mnenju v omenjenih obtožnicah "v isti koš stlačeni tisti, ki so problematiko odpravljali in jo želeli odpravljati ter poskrbeti, da se bo ta nesrečna zgodba zaključila na bolj racionalen način, in tisti, ki so te probleme na šentviškem predoru povzročili". To je po njegovem mnenju zelo slaba popotnica za vero v profesionalnost in strokovnost dela tožilstva.

"To ni osamljen primer, teh primerov je kar nekaj, kjer prej dobijo obtožne predloge tisti, ki so na določene probleme opozarjali, in tisti, ki so jih povzročili. Najhuje pa je, če se te stvari pomeša skupaj," je poudaril Černač. Po njegovem mnenju Hojs in Rigler prav gotovo nista bila tista, ki sta te probleme povzročila.

Prvi posel sklenjen leta 2004

Posel za gradnjo šentviškega predora je bil sklenjen leta 2004. Marca je Dars s SCT, Primorjem, Kraškim zidarjem in Cestnim podjetjem Ljubljana podpisal pogodbo za gradnjo raziskovalnega rova. 8. novembra pa je Dars s SCT in Primorjem sklenil pogodbo za izgradnjo celotnega predora, takrat je bil posel vreden okoli 50 milijonov evrov. Gradnja predora ni potekala povsem po načrtih, vmes so jo morali zaradi nepredvidenih dogodkov tudi začasno ustaviti. Tako je leta 2006 v cev predora vdrla voda, ki je poškodovala tudi mehanizacijo.

Tega leta je Dars z izvajalcema tudi sklenil novo pogodbo, ki je bila višja za takratnih šest milijard tolarjev (25 milijonov evrov). Nova pogodba je namesto ene dvopasovne in ene tripasovne predorske cevi določala izgradnjo tripasovnega predora v obeh smereh do konca leta 2007. Pogodba še ni vključevala izgradnje priključnih cevi na Celovško cesto.

Prva predorska cev je bila prebita decembra 2006. Takrat je Siročič napovedoval, da bi morala biti dela zaključena do decembra 2007, drugo cev pa so potem predrli maja 2007. Mesec dni pozneje je bila tudi zavrnjena pritožba Siemensa in Siteepa na izbor SCT za izvedbo elektro-strojnih inštalacij v predoru, tako da je SCT lahko pozneje po podpisu več kot 11 milijonov evrov vredne pogodbe uradno postal tudi izvajalec teh del.

Skupno je predor stal 136 milijonov evrov, kar pa je trikrat več, kot je bilo sprva predvideno.

Oktobra 2007 so tako nadzorniki kot tudi uprava Darsa zatrdili, da je vrednost avtocestnega odseka Šentvid–Koseze, del katerega je tudi predor Šentvid, 263 milijonov evrov. Od tega naj bi gradnja predora stala 108,5 milijona evrov. Mesec dni pozneje pa je SCT sklenil pogodbo, s katero je dodatna nepredvidljiva dela ovrednotil na 6,1 milijona evrov, kljub temu da naj bi dodatna dela sicer znašala 28,7 milijona evrov. Hkrati so bila ovrednotena tudi dodatno naročena dela v predoru in na trasi avtoceste, v skupni vrednosti 6,9 milijona evrov. Žerjav je bil takrat prepričan, da je uprava Darsa iztržila največ in si hkrati izborila bistveno boljši položaj za naprej.

Nekaj ur po odprtju predora že prva katastrofa

Predor je Žerjav odprl 1. julija 2008, že po petih urah pa je z njega odpadel protipožarni omet, zaradi česar so ga takoj delno zaprli. Takrat omet ni padel na noben avtomobil. Zapletalo se je tudi glede uporabnega dovoljenja, ki ob odprtju predora še ni bilo izdano, je pa bilo izdano dovoljenje za poskusno obratovanje (uporabno dovoljenje je sicer Dars za predor pridobil aprila 2009). Nekaj dni pozneje je Žerjav zaradi vseh zapletov nad vsem skupaj izrazil razočaranje nad izvajalcem, ker da se je zgodila "takšna šlamparija"

Vendar to še ni bila zadnja težava z ometom v predoru. V začetku avgusta je ponoči omet znova odpadel. Tokrat je okoli 100 kilogramov težak del ometa padel na avtomobil, v katerem so se nemški turisti peljali na dopust. K sreči so bili vsi nepoškodovani, njihov dopust pa se jim bo z grenkim priokusom za vedno vtisnil v spomin.

Odpadli omet v predoru Šentvid
Odpadli omet v predoru Šentvid FOTO: Tomaž Ungar
Po tem dogodku je takratnemu premierju Janezu Janši Žerjav ponudil svoj odstop, ki pa ga predsednik vlade v prepričanju, da za to odgovornosti minister ne nosi, ni sprejel.

Septembra 2008 je Dars napovedal, da bo od Primorja in SCT, ki sta gradila predor, zahteval 5,1 milijona evrov odškodnine, pri tem pa je dobil tudi podporo Žerjava. Odškodnino so zahtevali za čas, ko je bil zaradi odpadlega ometa predor zaprt.

Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes.
Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes. FOTO: 24ur.com

Računsko sodišče z negativnim mnenjem

Leta 2009 je računsko sodišče dalo pri reviziji poslov za gradnjo predora negativno mnenje. Pet mesecev pozneje pa je ugotovilo, da Dars ni izkazal zadovoljivih popravljalnih ukrepov za odpravo nepravilnosti in zato izdal sklep, da je kršil obveznost dobrega poslovanja. Rigler je bil takrat član uprave Darsa, ki je dejal, da je vodstvo Darsa nad sklepom računskega sodišča začudeno. Prepričan je bil, da gre za neljubo pomoto.

Maja 2010 je okrožno državno tožilstvo zoper Zidarja, nekdanjega predsednika uprave Darsa Nemca, Riglerja in Žerjava zavrglo ovadbo v povezavi z odpadanjem ometa v šentviškem predoru. Ovadbo so sicer vložili ljubljanski kriminalisti.

Pogodbo podpisala mimo zakona o javnem naročanju?

Tožilstvo naj bi Siročiču in Peklaju očitalo, da sta pogodbo podpisala mimo zakonodaje o javnem naročanju in da Dars od SCT ni zahteval popusta pri razširitvi leve cevi, kar naj bi pogodbeno vrednost prodora Šentvid povečalo za 8,3 milijona evrov. Takratna uprava Darsa naj bi položaj zlorabila tudi junija 2007, ko je z aneksom priznala SCT za 9,5 milijona evrov dodatnih stroškov pri izkopu zaradi zahtevnejše geološke zgradbe.

Obtožnica naj bi se nanašala tudi na dogodke iz leta 2007, ko je vodenje Darsa prevzel Nemec, uprava pa naj bi takrat s podjetjem SCT sklenila 6,1 milijona evrov vredno pogodbo o poravnavi. Dars je v preteklost že večkrat zanikal domnevne nepravilnosti pri vodenju tega projekta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (175)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CRNALUKNJA
15. 06. 2012 10.33
+4
kaj še čakajo z hojsem na ministerskem mestu???? ven z njim!!!!!!!!!!!!!
resslovenka
15. 06. 2012 15.52
??? Ah, ne bom komentirala. Bi me zbrisali.
comment123
15. 06. 2012 10.17
+8
ENKRAT SE BO ZGODILO SOJENJE VSEM VELIKIM LOPOVOM, KI SO DO OBISTI POKRADLI SLOVENIJO, SODILO JIM BO LJUDSTVO...
jafalical
15. 06. 2012 08.15
+3
Tako, kot se to pri nas dela, se drugje bolj težko oz.si ne morejo prav vsi po vrsti polniti svoje žepe(si ne smejo niti predstavljati) na račun "projetkov".Tud če vedo, da gre h komu malo več.Vedno se pa najde za nekoga/eden , dva, tri), sam res pa ne za vse, ne gre tako.Pri nas pa vsak, ki si nadene kravato, ki se sprehodi z nevem kaksnim nazivom med gradbinci, že vidi kako si polni lahko žepe, kaj ga briga stanje, projekt, učinek, kvaliteta in rezultati so vidni.Podjetja v stečajih, ljudje brez služb, saj tud drugod tako počnejo, ne gre samo za gradbeništvo, tud banke so podpirale z koločinam in nihče nič kriv, davčna je morala "mižat", tu niso smeli videti vseh transakcij, tu niso smel preverjat zakaj , od kje, kako, zakaj ne...po tamalih, prebijajočih dan za dnem pa gazit in stret pod nogami.Res bi bilo lepo videti, kolko je bilo svetovalnih kvazi pogodb, še tolk drugih.Ah cel bruh vse skupaj.
Kritik30
15. 06. 2012 08.02
+4
Itak, nihče nič kriv.. samo denarja pa ni več. Kaj je to odgovornost? Tudi če je nekdo vodja projekta ne nosi odgovornosti, kje pa, sej ga ne plačujejo za to..... a ne? ;) Me zanima koliko svetovalnih pogodb je bilo sklenjenih v teh obdobjih... ker seveda to je edini legalni način, da se nekaj denarja z projekta spravi v svoj žep.
resslovenka
15. 06. 2012 15.55
Ja plačani so za odgovorno delo, nakar niso odgovorni za nič. Absurdno.
WikiX
15. 06. 2012 07.58
+6
Da je bilo vse mogoče in je lahko vsakdo postopal po svoje pomeni le, da je nacionalni projekt izgradnje avtocest vodila banda popolnih idiotov. Seveda so prvi odgovorni ministri, zakaj jih pa rabimo, če nimajo pojma, kaj delajo njihovi podrejeni? Sploh mi ni jasno, kaj se zdaj zgovarjajo, posamezno delo je bilo v določenem času, v takih in drugačnih okoliščinah na trgu vredno toliko kot je bilo in niti centa več, če se je kdo zakalkuliral ali storil napako, mora pač odgovarjati z vsem svojim premoženjem, za sto tisoče Slovencev je bilo vsak dan tako in nič drugače, nihče ne more biti iz tega izvzet. Obstaja posebna Ustava, Zakoni in sodna praksa za javne uslužbence mogoče, sodišča zapira te primere, v isti sapi pa ugotavlja, da je izginil denar in so se povsod pojavljale hude napake, morali bi jim soditi kot vsem ostalim drugorazrednim državljanom, torej brez možnosti strokovnega zagovora in brez pomoči odvetnika, za vse kar si namislijo drugače bi bilo najbolje, da razglasimo splošno anarhijo. Kam gredo pa zdaj enormni dobički od avtocest, za polnjenje socialne blagajne ali sponzoriranje kreditov veleizdajalskih tajkunov, so tudi ceste zdaj njihove? Zaključek teh oslovskih sodb je, da jim ne morejo dvakrat soditi zaradi istih zločinov, šele ob tem pride do izraza vsa strokovnost in morala "naših" pravosodno represivnih organov, ne delajo se norca le iz denacionalizacije, s temi zgodovinskimi procesi so osramotili tudi osamosvojitev, ki se vse bolj reducira na tisto butalsko, kot je avtoceste pa le imamo. Zataknite si nekam še vso to gnilo državo!
resslovenka
15. 06. 2012 16.00
Ni nujno, da se minister spozna na resor, ki mu je podrejen. Poglej g. Hojsa. V glavnem je bil na delovnih mestih, kjer se je odločalo o investicijah (vodovodnih, darsovih). Sedaj ima pa vojsko pod seboj. A je potem kaj čudnega? Poslušaš g. Černača, poslušal g.Turka, poslušaš g. Erjavca... Vsi se spoznajajo na vse. Sami super ministri.
subisubiw
15. 06. 2012 07.35
+6
aha...spet vidim, da so janšisti vpleteni... vi desnaki bote pa še naprej pljuval po levici, a ne?
brezcasni
15. 06. 2012 07.27
+3
v krogu kradljivcev ali krivcev so vsi ki so dokumente podpisovali oziroma se ob nepravilnostih niso odzvali.Če pa so bile grožnje pa naj povedo bomo prišli pa pošical sodrgo saj takole pač ne gre več.
levasmuka
15. 06. 2012 07.24
+2
Ti fantje so toliko pokasirali, da glava boli. Za navadne smrtnike so to nepredstavljive številke. Četudi bodo šli malo sedeti bodo ure v zaporu zelo drago prodali.
resslovenka
15. 06. 2012 16.03
Ne, sedet ne bodo šli. Ja, pokasirali so pa ogromne denarje.
maijster
15. 06. 2012 07.14
+2
.... takrat ob vprašanjih,zakaj imajo hrvatje cenejše AC ,vijadukte,predore,...so nam odgovarjali,da zaradi kvalitete,terena,...pa od te naše kvalitete nismo imeli popolnoma nič dosedaj, saj od taktar do danes vsa leta samo popravljamo AC in predore,glede terena pa tudi hrvatom ni bili lahko vlečti AC preko velebita itd,......da negovorim za naše negdanje cestninske spomenike,ki te na vsakih 35 km.ustavljajo,...
Varstvo Medo Pu
15. 06. 2012 07.09
dobro jutro, 24 ur! Je kaj novih nivic danes?
vicente
15. 06. 2012 06.42
+3
pomembno da se je boril skupaj z bajukom jao majka
ce.ce.
15. 06. 2012 06.41
+1
kar lajite......nič ne bo....oni so zakon
resslovenka
15. 06. 2012 16.03
Shotky
15. 06. 2012 05.53
+8
V Sloveniji se krade pri vsakem projektu, še slabše je to da to vsi vedo, pa nič, šele potem ko se med sabo pokregajo ker nekateri niso zadovoljni z svojim deležem zve za to tudi javnost. To je samo norčevanje iz revežev da lahko beremo novice ki to sploh niso ampak je to vsakdanjik in se slinimo zraven od jeze, dokler bo cel aparat prepleten z korupcijo bo tako, Naši sosedje HR že delajo čistke na vrhu, ko bodo v EU bodo šli mimo nas kot hitri vlak, mi pa bomo ostali v svojem dreku, najbolje da se zazidamo kot so se kitajci, in se potem med sabo pokrademo do golega..
Tadej Skof
15. 06. 2012 05.32
+5
to so kradli ko opice banane iz drev! kje so druge pravne službe! vse vzapor! pa zaplenit!
loden
15. 06. 2012 00.40
-1
DELO: 14.7.2009 Ljubljana - Bliža se prva obletnica odprtja šentviškega predora na avtocestnem odseku med Šentvidom in Kosezami v Ljubljani, vendar se pri njegovi gradnji oziroma vzdrževanju, kot kaže, zopet zapleta. Arhitekt in poznavalec protipožarne zaščite predorov Andrej Čufer je namreč vodstvu Darsa in ministru za promet Patricku Vlačiču poslal pismo, v katerem jih opozarja na »nesmiselno skoraj vandalsko početje oziroma 'ročno' visokotlačno rušenje z dvema 35-litrskima vodnika črpalkama celotnih stenskih oblog do globine armature in še globje v zunanjih galerijah šentviškega predora«. Obe zunanji galeriji oziroma priključni rampi, ki ob predoru Šentvid vodita s Celovške ceste na gorenjsko avtocesto in z nje, je SCT začel obnavljati prejšnji ponedeljek. Rampi sta del stare šentviške galerije, zgrajene leta 1984, in odtlej na njiju ni bilo obsežnejših sanacijskih posegov. SCT bo v galerijah med drugim obnovil hidroizolacijo, saniral in zaščitil betone ter prebarval stene. Obe galeriji sta nujno potrebni obnove, saj ju je ob močnejšem deževju zaradi dotrajane hidroizolacije velikokrat zamakalo. Zaradi obnovitvenih del bo priključek zaprt za promet predvidoma do konca avgusta, promet pa bo preusmerjen skozi šentviški predor na priključek Koseze oziroma Brod. Vrednost obnovitvenih del je 1,6 milijona evrov. Andrej Čufer vodstvu Darsa in ministru za promet piše, da bi bilo to delo mogoče opraviti natančneje, precej hitreje in ceneje z robotizirano kontrolirano roko. Poleg tega opozarja, da betonsko oblogo odstranjujejo pregloboko, kar pomeni, da bo treba vgraditi bistveno več dodatnega materiala. »Zavedati se morate, da je vsako nanašanje novega materiala z nekoliko drugačnimi karakteristikami samo nov dodaten sloj in je samo slab približek originalne konstrukcije. Vsaka nova plast pomeni možnost potovanja kapilarne vode in odpadanje zaradi oksidacije armature ali zmrzali. Dve plasti pomenita dve možnosti odpadanja.« Čufer vodstvo Darsa opozarja, da na armaturo ni mogoče direktno polagati protipožarnih ometov in da bo pri sanaciji stropov precej več železnih stremen, ki jih je treba najprej temeljito sanirati s konstrukcijsko maso in šele pozneje s pasivno požarno zaščito. »Upam, da se zavedate, da je strop bistveno bolj občutljiv in je tam vsak odpadli kilogram pri 100 km/h lahko usoden,« svari Čufer in se sprašuje, ali je tako globoko odstranjevanje betona v zunanjih galerijah šentviškega predora res potrebno. In kaj pravijo na Čuferjeva opozorila na Darsu, ki je naročnik sanacije, na prometnemu ministrstvu in v SCT? Ker gre za tehnična vprašanja, so nas na ministrstvu napotili na Dars, v SCT pa so povedali, da bi za odgovor potrebovali nekaj dni. Marjan Koler iz Darsove službe za komuniciranje pravi, da so si njihovi strokovnjaki ogledali potek del in da je rušenje celotnih stenskih oblog do globine armature (pri odstranjevanju betona SCT uporablja robot s pritiskom vode 1200 barov) potrebno. Dela potekajo po projektni dokumentaciji, ki jo je izdelala ELEA. Projektna dokumentacija je bila izdelana na podlagi predhodnih raziskav, ki jih je izdelal IRMA, inštitut za raziskavo meterialov in aplikacije. Rezultati preiskav so pokazali, da je onesnaženost betona s solnico tako visoka, da beton ni zmožen več opravljati naloge zaščite armature; če ga ne odstranijo, bo v bližnji prihodnosti prišlo tudi do korozije tistih armaturnih palic, ki še niso korodirale. Zato se je projektant odločil za odstranitev onesnaženega betona, zaščito armature in nadomeščanje odstranjenega betona (povprečne debeline 3 cm ) s sanacijsko malto. Torej ne odstranjujejo dobrega, monolitnega betona, ki bi bil seveda, in v tem se na Darsu strinjajo s Čuferjem, boljši kot sanacijska malta. Dodatno je bilo na kraju samem ugotovljeno, je dejal Koler, da sta najbolj poškodovana beton in armatura na stiku med pločnikom in steno, in sicer tako, da je armatura po oceni korodirana več kot 50-odstotno. Dogovorjeno je, pravijo na Darsu, da se na štir
loden
15. 06. 2012 00.43
-1
LJUBLJANA – Videodetekcijski sistem Darsa v šentviškem prodoru je pred časom spregledal kolesarja v predoru. Kot za Finance pojasnjujejo v Darsu, sistem kolesarja ne zaznava. Odzval se ni, tako neuradno, ker je na zahtevo Darsa nastavljen na najmanjšo možno občutljivost. Nesreče ni bilo Ker sistem videodetekcije ni reagiral, je le splet naključij preprečil prometno nesrečo, ki bi lahko imela tragične posledice za kolesarja in druge udeležence. Kolesarji niso vključeni Sistem je bil kupljen za dva milijona evrov, zaznavati pa bi moral nepravilnosti v prometu (počasi vozeča vozila, stoječa vozila in tista, ki vozijo v nasprotno smer, dim, predmete na vozišču in pešce). Če kaj takega zazna, se v nadzornem centru samodejno sproži ustrezna signalizacija. Brez ukrepov Ob zaznanih nepravilnostih sistem samodejno omeji hitrost vožnje skozi predor, ob nevarnejših dogodkih pa predor samodejno zapre za promet. /Slovenske novice/
CyberWorm77
15. 06. 2012 00.44
+0
kr neki komu se da brat to sranje pa loden komu se da srat za janšata pa za kučana : ))) wooow nikol nebom in nisem prečitu k da me zanima k da grem na wolitwe opice : )))
CyberWorm77
15. 06. 2012 00.45
+0
WOOOW si k un kwa že antireligija : )))) delaš norca sama iz sebe : )))
loden
15. 06. 2012 00.46
+2
CyberWorm77
15. 06. 2012 00.47
+1
sprijazni se loden tut twoj janša je sranje : )))
saintjozef
15. 06. 2012 00.52
+5
Sojenje zaradi Šentvida bi lahko razkrilo Zidarjeve dogovore z Janševimi.......Dnevnik
loden
15. 06. 2012 00.55
-1
Daj ne bluzi kočevc, to so stvari, ki jih je naša kompletna politika mirno podpirala.
saintjozef
15. 06. 2012 01.00
+4
Spomniti namreč velja, da so kriminalisti ob Zidarjevi aretaciji zasegli tudi dopis z glavo kabineta predsednika vlade, na katerem naj bi uradno še vedno neznani avtor Zidarju na roko napisal navodila o nakazilu 1,8 milijona evrov. Nekdanjemu prvemu možu SCT naj bi ga izročil podjetnik Mladen Sever, ki naj bi bil zgolj "kurir" ene od oseb iz kabineta predsednika vlade. Sever tega nikoli ni komentiral. loden kako bi pa ti to komentirala?
I_LL_BE_BACK
15. 06. 2012 01.02
+3
Ko smo že vsi mislili da je Zidar prijatelj Jankovića in Kućana...
CyberWorm77
15. 06. 2012 01.12
+0
weš kwa je SSL? to je Secure Socket Layer o tem sm prej goworu na IT
CyberWorm77
15. 06. 2012 01.15
+0
block ciper itd : ))) jao wam wrjetn nikol nebo jasno zato k sam janša en in edini we pa take bulane : ))) drgač pa manj maš iquja lepš je : ))) zakaj misliš da Nefretetke ni weč kle ??? ajde wprašanje za miljon eurou : ))) zato k ste glupi k točak : )))
CyberWorm77
15. 06. 2012 01.18
+0
k da se mi da to sranje od politike brat pa tebe loden : )))) WOOOW
loden
15. 06. 2012 02.09
-2
Sveti, to bom pa komentirala, ko bomo izvedeli kdo je Mladen Sever.
saintjozef
15. 06. 2012 08.27
+3
Loden Pobrskaj na datum 20. 11. 2008.... 'Dajte denar ali pa boste v težavah' Dogovarjanje med Janšo in Zadarjem o zaustavitvi čiste lopate?
agram
15. 06. 2012 00.34
+4
zdaj pa jim ziher grozi 1 mesec pogojne in 200 eur kazni...lol...
saintjozef
15. 06. 2012 00.12
+4
Kdo pa je dal angležem predor ometavat?
alterego
15. 06. 2012 07.59
loden
15. 06. 2012 00.09
Černač meni, da so v istem košu tisti, ki so problematiko odpravljali, in tisti, ki so zanjo odgovorni. Če policija in tožilstvo ( preiskovalni organi ) ne bodo delali po šalabajzarsko, potem to ne bi smel biti problem.
saintjozef
15. 06. 2012 00.13
+6
CyberWorm77
15. 06. 2012 00.40
+1
blablablablabl loden : ))) kwa se režim glupim desnim opicam . )))))
CyberWorm77
15. 06. 2012 00.41
+1
nikol neboste kriwi wedno konstrukt keneda : ))) patetični ste do daske : )))
eldiabolo
15. 06. 2012 00.00
+9
proklet p...e jih je treba vse postavit pred zid z janšo skupaj band bela
Bojan-F
14. 06. 2012 23.50
+4
Aleš Hojs! Joj, joj, joj! Vsak dober investitor že v času priprav na gradnjo (pre-contract stage) vključi tudi vzdrževalce (poenostavljeno rečeno facility management ... povprašajte v HIT, Krko ali nekdanji Lek). Pa le-kaj je ta delal na DARS-u? Še vedno bi se investitor lahko zaščitil pred izsiljevanjem izvajalcev. Najmanj, kar bi izsilil bi bil prvi aneks s kalkulativnimi elementi (če so jih že "pozabili" vstaviti v osnovno pogodbo). Recimo speljal bi javni razpis za dodatna dela. Za dodatna dela bi lahko vsilil t.i. "nominated subcontractor" dobljenega na javnem razpisu. Torej rešitev je bilo še in še ... tudi v obdobju g. Hojs Aleša. Mimogrede 1: kaj je "višja sila" (vis maior, force majeur, Act of God, ...)? Možno je pametovati še in še. Vsa regulativa prizna kot višjo silo nekaj, kar je zunaj pogodbenih strank, nepredvidljivo in neustavljivo, razlikuje se le v detaljih. Mimogrede 2: ono oddajo Pogledi Slovenije sem si ogledal na netu skupaj s kolegi s projekta - t.j. nekaj Jugosov. Vtis ga. Duhovnik Mateje je bil 8 (premalo agresivno je utemeljevala svoje trditve). Vtis g. Hojs Aleša je bil "neocenjen", saj človek ni izkazal nobenih veščin in znanj potrebnih za delovno mesto, ki ga je nekoč zasedal, ampak je samo lapal nekaj, kar je g. Slak Uroš od njega želel slišati. Mimogrede 3: g. Hojs Aleš in g. Černač Zgonko še vedno ne razumeta, da ni največji problem v povečanju vrednosti investicije za faktor 3 (mogoče je, da je cena celo pravilna in realna), ampak je problem v utemeljenem sumu nekotrolirane in nezakonite porabe javnih sredstev.
Bojan-F
14. 06. 2012 23.53
+2
Iz vsega dosedanjega pisanja še vedno ni za razumeti, kaj imata s nepravilnostmi pri gradnji predora Šentvid opraviti g. Zidar Ivan in g. Černigoj Duško. Gradbene knjige nista niti pisala niti podpisovala (če je že bila gradbena knjiga osnova za plačilo).