Slovenija

FOTO in VIDEO: 'Predor je varen, drugih vidnih napak ni'

Ljubljana, 02. 07. 2008 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
D.L./STA/N.D.
Komentarji
114

Na SCT pravijo, da bo finančne posledice usutja protipožarnega ometa v šentviškem predoru nosil podizvajalec, sami pa menijo, da niso odgovorni. Žerjav je dogodek označil kot nesprejemljiv.

SCT je angleškega podizvajalca že obvestil o težavi v predoru.
SCT je angleškega podizvajalca že obvestil o težavi v predoru. FOTO: Damjan Žibert
Objekti, kot so predori, so deset let v garanciji, vozišča pa pet let.

Promet skozi šentviški predor od tretje ure zjutraj znova poteka nemoteno v obe smeri. Delavcem je namreč ponoči uspelo opraviti sanacijo galerije v smeri proti Gorenjski, s katere se je na cestišče usul tako imenovan protipožarni omet. Odstranili pa so ga tudi iz cevi, ki vodi proti Primorski, je za 24ur.com povedal predstavnik Darsa Marjan Koler. Zagotovil je, da s tem niso ogrozili protipožarne zaščite.

Direktor operative za področje nizkih gradenj pri SCT Borut Willenpart je dejal, da je protipožarno zaščito v predoru Šentvid postavil podizvajalec iz Anglije, podjetje Ceramicoat. SCT jeizvajalca že obvestil o nastali škodi, tako da bo v Slovenijo prišel še ta teden. Hkrati se v SCT ne počutijo odgovorne za nastalo škodo, saj menijo, da je zanjo odgovoren podizvajalec, ki bo napako tudi popravil. Po Willenpartovih besedah bo Ceramicoat nosil tudi vso finančno odgovornost, ki je nastala.

Podizvajalec naj bi pojasnil, zakaj je prišlo do poškodbe, kljub jamstvom, da bo deset let zdržala vse obremenitve, ki se nahajajo v predoru, hkrati pa bo določil tudi primeren način sanacije.

Celotne protipožarne zaščite je skupaj prek 13.000 kvadratnih metrov, torkova poškodba pa je po pojasnilih Willenparta zajela le en kvadratni meter, in sicer na mestu, kjer se je držala kovinske površine. Ta je bila nameščena na skupno petih mestih stare galerije, na katerih bi sicer lahko prišlo do pronicanja vode. Kot je dejal predstavnik SCT, so zaščito preventivno odstranili tudi na preostalih štirih mestih.

V SCT zagotavljajo, da je tunel varen oziroma da se tovrstne poškodbe be bodo zgodile več, saj so po torkovem dogodku pregledali obe predorski cevi in "ugotovili, da drugih napak, vsaj vidnih, ni". Dodali so, da je predor zdaj v šestmesečnem začasnem obratovanju, v katerem se sproti pregleduje njegovo obratovanje.

Žerjav besen zaradi težav

Ponoči so odpravili napako v predoru Šentvid in ga ob treh zjutraj spet odprli za promet. Galerijo, kjer je odpadel protipožarni nanos, so sicer zgradili že leta 1984, vendar so zaščito nanesli šele pred dvema mesecema.
Ponoči so odpravili napako v predoru Šentvid in ga ob treh zjutraj spet odprli za promet. Galerijo, kjer je odpadel protipožarni nanos, so sicer zgradili že leta 1984, vendar so zaščito nanesli šele pred dvema mesecema. FOTO: POP TV
Ne smem vam povedati, kaj sem včeraj sam sebi povedal, ko sem izvedel, kaj se je zgodilo, ker se tako grdo javno pa tudi sicer ne sme govoriti. Težave v šentviškem predoru so razjezile ministra Radovana Žerjava

Isto trdi tudi minister za promet Radovan Žerjav, a dodaja, da bo treba spet poskrbeti za protipožarno zaščito. Ali bodo znova nanesli enak material, še ne ve. Hkrati zagotavlja, da je predor popolnoma varen.

Sinočnji dogodek se mu zdi nesprejemljiv, odgovornost zanj pa jasna. "Po eni strani je bilo prelepo, da bi dolgo trajalo, to je tudi res. Dejstvo pa je, da to, kar se je zgodilo, se na noben način in nikakor ne bi smelo zgoditi in je popolnoma nesprejemljivo," je dejal. "Odgovornost mora prevzeti izvajalec in pokriti tudi vse stroške." To pa vključuje tako stroške sanacije kot stroške, ki so nastali zaradi zapore prometa le nekaj ur po slovesnem odprtju predora, "da ne bom rekel stroški mojih živcev in neprespane noči", je nadaljeval minister za promet.

Povedal je še, da so si predor ogledali tudi policisti in kriminalisti, vendar zaenkrat še ne more ugibati, kako se bo stvar razvila. Kljub ogorčenju pa je našel tudi dve pozitivni točki: prva je, da ni bil nihče poškodovan, druga pa, da varnostni sistem v predoru deluje. Takoj ko so kamere na cestišču zaznale tujek, je namreč sledila zapora predora.

Da bo stroške sanacije kril izvajalec, torej SCT, je povedal tudi predsednik Darsove uprave Tomislav Nemec. "Nam ne bodo izstavili računa, ker ga tudi ne bomo plačali," pa je dejal Koler in dodal, da zato na Darsu tudi nimajo podatkov o stroških sanacije. Razložil je še, da bo v naslednjih dneh opravljen dodatni nadzor, vendar promet pri tem ne bo oviran.

Čas za iskanje napake

Promet skozi predor spet poteka nemoteno, a za sinočnje zaprtje bo moral nekdo odgovarjati.
Promet skozi predor spet poteka nemoteno, a za sinočnje zaprtje bo moral nekdo odgovarjati. FOTO: POP TV
V tem tednu se bomo sestali z izvajalcem in podizvajalci in še enkrat preverili, ali je bilo res tako narejeno, kot je bilo predvideno in preizkušeno. Milan Črepinšek, ZIL Inženiring

Nadzor je opravljala družba ZIL Inženiring. Po besedah inženirja Milana Črepinška je projektant protipožarno zaščito na stropu in deloma na steni galerije zahteval, ker nad njo potekata železniška proga in Celovška cesta, na vrhu je tudi telovadnica tamkajšnje osnovne šole. V delu pod železniško progo prihaja do zamakanja. Da bi napako odpravili, bi bilo treba prestaviti železnico. A ker tega ne morejo storiti, so z notranje strani namestili žlebove ter jih prešpricali s protipožarno zaščito. Po trditvah Črepinška so opravili teste oprijemljivosti, omet pa je kljub temu odpadel.

Prvi mož Darsa ne dvomi o tem, da je bil inšpekcijski nadzor dobro opravljen. "Menim, da inšpekcijski nadzor ne preučuje takšnih detajlov. Pregleda v glavnem vse sestavine, osnovne sestavine, ki so vgrajene. Po domače povedano, verjetno gre za neko manjšo napako, ki ni vidna očem," je razložil. Vprašanje, ali bo glede na to, da je bil tehnični prevzem izveden, kdo kaznovan, smo postavili tudi ministrstvu za promet. Njihov predstavnik Damijan Križnik je odgovoril, da je zadeva med Darsom in izvajalci del. Bo pa prometni minister od Darsa zahteval pojasnila, je dodal.

Sicer je o težavi policijo obvestila neka voznica, ki se je peljala skozi predor in odpadli omot prevozila z avtom. Policija je nato začela izvajati ukrepe, ki so bili potrebni za zavarovanje ljudi. Z ljubljanske policijske postaje so sporočili, da obstajajo razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, tako da zdaj zbirajo vse podrobnosti o dogodku, nato pa bodo primerno ukrepali.

Janša ogorčen zaradi cene predora

Sanacijo predora bo plačal izvajalec del.
Sanacijo predora bo plačal izvajalec del. FOTO: Kanal A

Po zadnjih izračunih je 5,5 kilometra dolg odsek ceste med Šentvidom in Kosezami stal rekordnih 255 milijonov evrov, predor pa slabih 140 milijonov evrov. Gre za daleč najdražji objekt na avtocestnem križu. Za primerjavo: predor Trojane, ki je več kot dvakrat daljši od šentviškega, je stal vsega 104 milijone evrov. "Samo predor je stal enkrat toliko kot predsedovanje (EU) in takšna zgodba se ne bi smela nikoli več ponoviti,“ je dejal premier Janez Janša, ki je komentiral tudi nepričakovano zaprtje predora. "Nisem delal tehničnega prevzema, nisem bil niti na otvoritvi, mislim pa, da če je prišlo do zapletov, bodo za to poskrbeli pristojni. In če je bilo kaj narobe, bodo odgovorni tudi odgovarjali,“ je dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (114)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dunc46
05. 07. 2008 14.18
starasablja
03. 07. 2008 15.22
Da se neve kdo pije in kdo plača ni več aktualen. Za zadnja leta se točno ve, gospoda pije , raja plača....
exim@t-2.net
03. 07. 2008 11.18
PrvoBorec: si zgrešil forum? Moji polži so zelo dobro hranjeni, odkar je JJ na vladi. Pa tvoje flaše? Jih zmanjkuje? Ker ne delaš, ni denarja, ker ni denarja, ni flaš. Hik!
Prvo Borec
03. 07. 2008 10.13
Exim pazi polže Če je bil tunel napravljen, zakaj pa smo ga plačali. Ko ste mučili Slovence na Ljubelju, sa ga prej naredili s krampi in daljšega, kot pa teli s stroji
exim@t-2.net
03. 07. 2008 09.26
sol568: in zakaj samo v Sloveniji? Kot vem, je bil predor narejen ...........let nazaj, ko še ni bilo Slovenije. IN seveda, pozabil si: kriv je JJ, nedvomno JJ in sedanja vlada. JJ in sedanja vlada! Kriv je, kriv. Pa vidiš ti nagec, da si močnozmanipuliran. Si FDV-jevec mogoče?
resslovenka
03. 07. 2008 08.45
Bravo minister Žerjav! Da bi SCT pošteno stisnil. Kaj je že čvekal Zidar, ali nekako v tem stilu: bistveno je, da je predor narejen kvalitetno. Upam, da se mu je pošteno zaletelo. Pa najbrž to še ne bo vse in bomo kvaliteto še doživljali, da se le ne bi predor enostavno zrušil. Sramota, tistih par kilometrov, pa toliko denarja, pa taka kvaliteta.
sol568
03. 07. 2008 07.49
Katastrofa. To se lahko dogaja samo v Sloveniji. Važno je, da so izvajalci ''pobrali'' čimveč denarja v svoje mošnjičke za izvedeni projekt, čeprav dvomim, da so za izgradnjo predora uporabili dovolj kakovosten material, za ostalo jim pa ni mar. Mogoče se bodo zavedali posledice uporabe nekakovostnega materiala takrat, ko se bo zgodila (bog ne daj!!!) huda nesreča v predoru. SRAMOTA, SRAMOTA!!!! Največja sramota za izvajalce, da niso sposobni izdelati kakovostnega predora, sploh pa k odgovarjajo za veliko ljudi, ki se peljejo skozi predor. UPAM, da se bodo kaj NAUČILI iz tega, ker to je pa že višek. MOGOČE JIM PA MANJKA PAR URIC IZOBRAŽEVANJA, DA SE BODO NAUČILI, KAKO SE PRAVILNO PROJEKTIRA IN GRADI TAKO ZAHTEVNE GRADNJE. Ful sem PIST OFF!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Iztok Perko 1
03. 07. 2008 06.15
Hahahaha se dobr da sem se odselil iz SLO. Vam pa res sedaj ni lahko????!!!
Prvo Borec
02. 07. 2008 23.09
1P2L in imaš prav, ker potem se bodo vsi krediti prevalili na državljane Slovenije.
beny
02. 07. 2008 22.37
ma vsi so mal smotani od investitorjev do izvajalcev
Mali_Piko
02. 07. 2008 22.26
JJ, Rop, Mugabe, Kim Jong-il, same all same
toro69
02. 07. 2008 22.11
nekaj 10kg težak kos "betona"..... pol pa en bosanc lagano dvigne polno karjolo tiste izolacije v kombi če bi bil pravi beton ali pa sploh kaj težkega potem bi bilo tistega vsaj za 60-80kg :):):):):):):):))::):):)
juventus
02. 07. 2008 22.07
Obama sej ne morš bit ! Kaj vse se dogaja ,ni dneva ,da nebi kej zajebal ,ta prečastita gospoda ..Pol majo pa še jajca ,da pljuvajo po TITU ,ki je bil edini pošteni "diktator ????
Damjan Vavtar
02. 07. 2008 22.06
će je zdaj ko ni protipožarne obloge več gor predor varen zakaj pa so jo sploh delal ? zdej vidmo zaka je tunel tolk dražji ,od sramu kolk dnarja so pokradli razno razni se je začel podirati....
Mali_Piko
02. 07. 2008 21.34
juventus: jest sem premaknjen. Mas prav, kako naj bom pri vsem tem normalen, dej povej?
juventus
02. 07. 2008 21.07
Lohka pa bi se najdu kakšen ZAJCEV ,da bi jih mal razreču ...............Morda pa leeeeeeeeeee ???????????????
juventus
02. 07. 2008 21.03
Vsi takšni komentarji bi morali biti objavljeni na veliki plazmi sredi centra , da se narod mal načita ! ! ! SEM JEZN K PS ,DA BI TUD KAKŠNEGA USTRELU , SEJ PRI USEM TEM NE RABŠ BIT PREMAKNJEN !
Žuža88
02. 07. 2008 20.57
Konkretnih sankcij tuki pomoje ne bo, ker so tole prevelike živine da bi se upal jih jeb... u glavo. Zidar in podobni so po mojem že poskrbeli da se bo zadeva obrnila k njim u prid. Teli ljudje majo dost pameti u glavi, in točno vejo kako opravljati posle. Č bi use delali po pravilih, nebi imeli v lasti takih denarjev kot jih imajo...žal pa je pri nas zaposlenega precej nesposobnega folka, ki bi znali izvajati in kaznovati stvari tako kot se spodobi...
juventus
02. 07. 2008 20.54
Ni mi jasno kako jih ni sram ,da sploh kandidirajo !!! Po drugi strani si je pa narod sam kriv ! Sam jamramo in se pizdimo ,efekta pa nobenga ! ! ! Mogli bi iti na ulice in jim jeb.t mater ,pa bi se kaj spremenilo ..........Lep pozdrav banda ..................
juventus
02. 07. 2008 20.46
Sploh ni nobenega dvoma ,da je treba tega alkoholiziranega Zidarja zapret ,ker kaj se grejo je pa že višek ..Žerjavu pa vsa čast,ampak besede so premalo ! Potrebne so konkretne sankcije ! ! ! Na koncu je kriv pa podizvajalec ??????????????? MAFIJA ...............