Slovenija

Minister zanika, da bi lagal

Ljubljana, 12. 02. 2010 08.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Minister Pogačnik glede primera Baričevič trdi, da je bilo vse zakonito. Poslanec SLS Ribič pa je ministra postavil na laž, kar kažejo tudi posnetki, saj naj bi s pritiski dosegel vrnitev psov.

Interpelacija zoper Pogačnika
Interpelacija zoper Pogačnika FOTO: Blaž Garbajs

Potem ko so vrnjeni psi pretekli teden do smrti ogrizli lastnika Saša Baričeviča, primer še naprej odmeva v javnosti. Stranki SLS in SDS sta proti ministru za kmetijstvo Milanu Pogačniku vložili interpelacijo. Med predstavitvijo razlogov za vložitev interpelacije je predsednik SLS Radovan Žerjav povedal, da za to koalicijo pravna država ne obstaja. "Ministra za kmetijstvo noben zakon, nobena odločba, nobeno sodišče ni pozivalo k temu, da pse vrne, ampak na ministrstvu je kljub temu vladala velika želja, odločnost ali celo trma, da se psi vrnejo, kar se je kazalo tudi skozi pritiske vse povsod," je dejal.

Odzivi koalicijskih strank.

Če bodo napake, bo ministra razrešil

Z odstopom ali hitro razrešitvijo ministra za kmetijstvo Milana Pogačnika, zoper katerega so poslanci SDS in SLS vložili interpelacijo, bi se zgodba prehitro končala, saj ne bi ugotovili, ali je bilo kaj narobe, je dejal premier Borut Pahor. Če bo ugotovil znake objektivne odgovornosti, bo, kot pravi, ministra razrešil.

Razprava o razrešitvi Erjavca
Razprava o razrešitvi Erjavca FOTO: 24ur.com
Po Pahorjevih besedah mu je Pogačnik že prejšnji teden dejal, da lahko zaradi primera bulmastifov, ki so pred dnevi ubili Saša Baričeviča, tudi odstopi. Pahor je to zavrnil, saj je po njegovem mnenju "prav, da se problem razčisti in potem vidi, katere nauke moramo povleči iz te tragične zgodbe".

Po pripravljenem odgovoru na interpelacijo bodo na seji vlade ugotovili, ali so na ministrstvu storili kar koli narobe, ali so ravnali pristransko oz. v nasprotju z zakonom, pojasnjuje Pahor. Če je minister objektivno odgovoren, mora po njegovih besedah s položaja, če pa elementov objektivne odgovornosti ni, bo premier koalicijskim partnerjem predlagal, da ministra v DZ podprejo. Ob tem je dodal še, da bo za poročilo, izjavo, nasvet ali sugestijo prosil tudi kakšen drug organ v državi, če bo ugotovil, da lahko to pripomore k razjasnitvi zgodbe.

Kot poudarja premier, želi, da ministrovo poročilo pride v javnost tudi za to, da se lahko o tem izrečeta strokovna in laična javnost. "Vse, kar je povezano s tem problemom, bo dano v presojo javnosti," je zatrdil Pahor. Problem po njegovem mnenju ne sme biti pometen pod preprogo, saj je treba ugotoviti, "ali je kaj narobe v našem pravnem sistemu, ali je kaj narobe v načinu ravnanja pristojnih ministrstev ali drugih služb in organov".

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Milan Pogačnik
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Milan Pogačnik FOTO: Dare Čekeliš

Pogačnik zopet zatrjuje, da so bili postopki zakoniti

Pogačnik je v odzivu na vloženo interpelacijo zopet zatrdil, da so bili na ministrstvu postopki vrnitve bulmastifov Baričeviču vodeni zakonito, to pa je po njegovih besedah potrdil tudi sklep upravne inšpekcije. Sicer mu uradno interpelacija še ni bila vročena, zato jo mora še preučiti.

Na Veterinarski upravi RS (VURS) so danes za 24ur. com potrdili, da so jih obiskali ljubljanski kriminalisti. Od uprave in inšpektorja so zahtevali fotokopije dokumetacije z zvezi s postopkom vrnitve psov Baričeviču. Zaplenili niso nobenih dokumentov ali računalnikov. VURS mora pripraviti dokumetacijo do naslednjega tedna.

Glede očitkov o pritiskih je Pogačnik povedal, da o njih ni seznanjen, je pa o tej temi govoril tudi s sodelavci, ki pa prav tako niso povedali ničesar, zato ga Žerjavove besede čudijo. V zvezi s komisijo, ki je odločala o vrnitvi psov Baričeviču, ki so ga psi pred dnevi ubili, je Pogačnik dejal, da je bila imenovana zelo korektno. Iz nje so, kot pojasnjuje, izločali vse tiste strokovnjake, ki so že bili soudeleženi v kakšnih prejšnjih postopkih pri pripravi strokovnih mnenj za omenjeno stranko.

Na vprašanje, ali je morda vplival na Nacionalni veterinarski inštitut, pa je odgvoril s cinizmom: "Sem vsemogočen, vplivam kar na vse, kar hodi in kar gre." Pri tem je dodal, da uživa zaupanje premierja, podpirajo pa ga tudi koalicijske stranke.

Opozorilo organom 

Anonimni uslužbenci kmetijskega ministrstva so potrdili, da naj bi bil kabinet predsednika vlade in drugi šefi koalicijskih strank obveščeni o dogajanju na ministrstvu. Ti so že novembra lani, nekaj mesecev pred tragičnim dogodkom, pisali kabinetu predsednika vlade in ga opozorili na nedopustno ravnanje ministra Pogačnika.

Zgodilo pa se ni nič in to kljub temu, da so v pismu zapisali, navajam: "Spomnite se zgodbe s psi, ko je zahteval od pravne službe, da laže in potvarja dejstva. Konec navedka. Še enkrat, pismo je bilo poslano predsednikom koalicijskih strank že novembra lani,” so izpostavili v oddaji Svet na Kanalu A.

Minister izvajal politično nasilje

Minister za kmetijstvo Milan Pogačnik naj bi v aferi bulmastifi, in to že pred nekaj meseci, izvajal politični pritisk. Poslanec SLS Janez Ribič je izjave Pogačnika postavil na laž. Pogačnik je vedno zanikal, da v tem primeru ni nikoli osebno posredoval.

Janez Ribič (SLS)
Janez Ribič (SLS) FOTO: 24ur.com

Pogačnikovo posredovanje naj bi se zgodilo lansko leto, ko je država Baričeviču bulmastife vrnila. To je poslanca SLS Janeza Ribiča razburilo. Najprej je protestiral javno, potem pa še sprožil postopek na pravobranilstvu. Ko se je Ribič začel ukvarjati s to zgodbo, je prišlo do sestanka. Na novinarsko vprašanje, ali je kdaj osebno govoril s kakšnim poslancem, je odgovoril nikalno. “Ne, s poslanci nisem govoril. Tudi o pritiskih iz kabineta ne vem nič. Ta izjava me čudi. Mislim, da je koristno, da bi povedali, kdo je to počel,” je še dejal.

Rad bi dejal, da sva se na pobudo ministra srečala na sejmu v Radgoni, kjer sva se pogovarjala tudi o tej zadevi. On mi je seveda zagotavljal, da teh nepravilnosti ni, češ, kaj se s tem ukvarjam. Ampak stvar izgleda, da je bila kar pomembna,” je še dejal Ribič in dodal, da ga je minister večkrat poskušal odvrniti, da bi preiskoval to zadevo.

Pogačnik: Srečala sva se na sejmu

"Mislim, da minister ni lagal v tem primeru in tudi poslanec Ribič ni lagal. Midva sva se dejansko srečala na sejmu v Radgoni, ne na štiri oči. Zelo verjetno je, da sva se pogovarjala tudi o tem. Mislim, da je popolnoma drugo nekoga srečati na javnem mestu, drugo pa je uraden razgovor. Nikoli nisem te zgodbe smatral za nepomembno. Vse naloge so pomembne. Premierju sem ponudil odstop naslednji dan po dogodku, to je premier zavrnil in rekel, da naj pripravi poročilo,“ je za oddajo 24UR ZVEČER poudaril minister Milan Pogačnik.

Dodal je še, da je pripravil poročilo in po njegovem mnenju je Pahor dejal, da uživa njegovo zaupanje. Še enkrat je izpostavil, da so bili vsi postopki izpeljano zakonito in da se ne počuti odgovornega za situacijo. Zanikal je še, da bi v zvezi s postopki izvajal politične pritiske.
 

Podatki pomembni za razumevanje dogodka

Z urada varuha človekovih pravic so sporočili, da so spolne navade posameznika občutljiv osebni podatek, ki pa je v tem primeru pomemben za razumevanje celotnega dogajanja. Zato je mogoče opravičiti interes javnosti po tem podatku, pri poročanju pa bi bilo treba upoštevati tudi pieteto do pokojnika.

Torej je lahko korektna informacija, če gre za potrjeno dejstvo, o odnosu med lastnikom in njegovimi psi v interesu javnosti. Podrobnosti (vrste poškodb pri psih in kako je do njih prišlo) pa ne sodijo v krog podatkov, ki jih lahko označimo kot interes javnosti, še poudarjajo.

Nedvomno pa je meja prekoračena pri objavi trupla žrtve. Objava fotografij iznakaženega trupla pokojnika ne more in ne sme biti v interesu javnosti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (742)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

El Diablo 2013
14. 02. 2010 12.05
krasinius nikol rabu, za razliko od tebe in tvojga đejđej-a.....a sta v sorodu po pasji strani?
Krasinius
14. 02. 2010 11.51
solaar, a so tablete popustile?
Krasinius
14. 02. 2010 11.49
Kakšen lažov je Pogačnik, še naprej bo lagal in se oklepal položaja. Kakšen človek je to, na poslanca ja pritiskal.
Kaja Kova? 1
14. 02. 2010 08.01
če bi ime kaj morale in bi kaj dal nase, bi takoj odstopil, ne pa da laže vse povprek in sploh ne ve kaj govori, zraven pa ga še Pahor zagovarja, res ne vem, kje je morala naše vlade.Držijo se stolčov, kot pijanc plota in se zgovarjajo na vse možne načine, samo da ostanejo na oblasti.Močno upam, da ta vlada ne bo več izvoljena, saj ni,ajo pameti tudi toliko, kot leto star otrok.
slosap@yahoo.de
14. 02. 2010 02.04
Mene SLS boli, ampak tale minister, ki je podpisal to smrtno obsodbo mora iti...
Rokinrol
13. 02. 2010 20.15
solaar:a ste se tudi v Kumrovcu igrali z psički??Kakršen predsednik,takšni ministri.
El Diablo 2013
13. 02. 2010 18.41
seveda radek, te boli ker tvoj JJ laže a ne! da o tem kaj vse ti otresaš niti ne govorim....non stop nabijaš eno te isto, si kot lajna iz 60-ih
kolesar111
13. 02. 2010 17.30
Baričevič ja ugleden.....................jaz bi se zelo branil takega ugleda..............izrojen do konca bi jaz temu rekel,bogi psi,čudno,da ga že prej niso raztrgali......
RADO62
13. 02. 2010 13.06
Kljub bedarijam, ki jih tukaj otresata soola in solaar je popolnoma jasno, da mora Pogačnik odstopiti, ker ima na vesti smrt uglednega?? dr. Baričeviča..... heh
El Diablo 2013
13. 02. 2010 12.47
da niti ne omenm, kako so vašga JJ dobil kako laže....namesto na sodišče je poslal opravičilo, da bo tistega dne govoril v DZ....o njegovem nastopu pa ne duha ne sluha, hehehe!!!! Pa še čistun T(d)anko mu je opravičilo napisal....pazi zdej izgovor: čakal sem da vskočim če bi poslanec Grims rabil pomoč???? kakšna buča!!! Ja kje ste pa zdej vsi čistuni, ki imate tolko povedat o lažeh....če je laž, je laž za vse!!!!!! Lažnivi kljukec JJ
soola
13. 02. 2010 12.35
solaar13.02.2010, 11:481 pa še res je pajtlerca....JJ in njegovi so nardil vso to nesnago TOČNO TAKO IN RABILO SE BO ŠE 20 LET, DA SE VSE POPRAVI............
miha040
13. 02. 2010 12.05
Poraja se kar nekaj vprašanj: 1.) Ali je Baričevič vse tri kužete sam obdelal (vsi trije so imeli poškodbe: anusi, črevesja, sluznica, ...)? 2.) Klicana sta bila dva rešilca, ker je bilo rečeno, da sta poškodovani dve osebi. 3.) Kdo je s privat vozilom odpeljal drugo osebo, ki je bila poškodovana? 4.) Kdo je sploh poklical policijo? 5.) Kdo je poklical državno sekretarko MKGP na kraj zločina? 6.) Zakaj na kraj zločina ni bil klican preiskovalni sodnik in tožilec? 7.) Zakaj dve obdukciji? .....
miha040
13. 02. 2010 11.59
24.ur!!!koga ščitite postavljam samo vprašanja, ste pod nadzorom big brother vas gleda!!!!
RADO62
13. 02. 2010 11.59
Svetlana Makarovič: Povejte mi, zakaj vam ni jasno, da morate odstopiti? Izjavili ste, da ne veste, zakaj bi odstopili. A vam jaz povem? Ker ste nesposobni in ker niste osebnost! Zato!« Svarila izpred dveh let, da (samo)ponudnik Pogačnik za kmetijskega ministra najbrž ni najboljša izbira ne za resor in ne za Pahorja, so zdaj za mnoge, ki Milana Pogačnika dobro poznajo, potrditev, da so imeli prav.....
cccar
13. 02. 2010 11.58
drgac je pa to prva logicna interpelacija in tokrat jo podpiram, ce je vrnu pse onemu gnusu naj leti!!!!
cccar
13. 02. 2010 11.55
VIVA LA REVOLUTION!!!! VIVA, VIVA... p.s thx solaar, vem da je dost tud takih ljudi kot si ti in upam da nam bo enkrat uspelo osvobodit slovenijo!!!
El Diablo 2013
13. 02. 2010 11.51
RADO6213.02.2010, 10:464 Pogačnik verjetno čaka še na strokovno?? mnenje Šoltesa..... heh ne radek, na tvojga čaka....ti si tak vseved in tak strokovnjak...a te JJ in žerjavček z štrikci vlečeta?!
cccar
13. 02. 2010 11.50
a ja??!!! a ti morm spet ponovit kaj mi je ostalo v glavi in se dons zvoni ka je tvoj dragi JJ djav?!? ha ha ha.... ce ljudje nimajo za kruh, potem naj ga pa iz smeti poberejo, ker eni ga stran mecejo!!!...to je vesllo javno razglasil, po tem ko je ustvaril tajkune in gnida nism obarvan za razliko od tebe kokr kol se bos trudla me vtaknt nekam, ker ni bil moj dadek in je bil v nemski in partizanski vojski in v obeh primerih je bil nasilno vtaknjen, fala bogi za demokracijo sam zakaj tolk gnilo!! smrk, smrk
El Diablo 2013
13. 02. 2010 11.48
pa še res je pajtlerca....JJ in njegovi so nardil vso to nesnago, skupi s tabo....če kdo j-j-j-jecla si to ti, nabijaš eno te isto in si že d-d-d-olgočasna
El Diablo 2013
13. 02. 2010 11.46
svaka čast cccr.....tale z lizanjem JJ ti je uspela.....glede pajtlerce je pa škoda besed...no brains, no tumor