Slovenija
Oglas

Senčila za energijsko učinkovitost v mansardi

Ljubljana, 27. 11. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Domen Pogorevc u.d.i.a.
Komentarji
0

Bivanje v mansardi ponuja posebno izkušnjo, zato se vedno več ljudi odloča za prenovo obstoječe ali zasnovo nove mansarde. Lega na vrhu objekta, ki nudi neovirane razglede na okolico in oddaljenost od hrupa ulic, to vsekakor je.

Vseeno pa nekaterim mansarda ne predstavlja idealnega bivalnega prostora, saj se bojijo pregrevanja skozi strešna okna poleti ter toplotnih izgub pozimi. Vendar pa je vse to mogoče odlično regulirati z namestitvijo ustreznih senčil. Na razpolago so zunanja in notranja senčila za strešna okna.

Zunanje mrežasto senčilo zadrži do 80% sončne toplote in s tem preprečuje pregrevanje v poletnem času.
Zunanje mrežasto senčilo zadrži do 80% sončne toplote in s tem preprečuje pregrevanje v poletnem času. FOTO: Senčila

ZUNANJA SENČILA

Namen zunanjih senčil je zaščita prostora pred pregrevanjem. Z namestitvijo zunanjih senčil namreč preprečimo segrevanje okenskih stekel na zunanji strani, s čimer se prepreči prenašanje toplote preko stekel v notranjost. Možno se je odločati med mrežastim senčilom, ki ustavi do 80% sončne toplote ali roleto, ki ustavi do 90% sončne toplote. Poleg zaščite pred pregrevanjem pa roleta omogoča tudi popolno zatemnitev prostora, zmanjša toplotne izgube v hladnejših mesecih leta ter zmanjša prehod hrupa iz okolice. To pa je še posebej priročno v primeru dežja, saj se hrup dežnih kapelj bistveno zmanjša.

Roleta na strešnem oknu ščiti strešno okno pred vremenskimi neprilikami (na primer točo), zmanjšuje hrup dežnih kapljic in popolnoma zatemni prostor. Elektrificirana varianta rolete, opremljena s posebnimi senzorji za sončno obsevanje in temperaturo pa uravnava odpiranje in zapiranje rolete glede na letni čas. Na primer poleti, ko sonce sveti na strešno okno se roleta zapre, da se prepreči pregrevanje prostorov.
Roleta na strešnem oknu ščiti strešno okno pred vremenskimi neprilikami (na primer točo), zmanjšuje hrup dežnih kapljic in popolnoma zatemni prostor. Elektrificirana varianta rolete, opremljena s posebnimi senzorji za sončno obsevanje in temperaturo pa uravnava odpiranje in zapiranje rolete glede na letni čas. Na primer poleti, ko sonce sveti na strešno okno se roleta zapre, da se prepreči pregrevanje prostorov. FOTO: Senčila

NOTRANJA SENČILA

Notranja senčila imajo različne namene in ustvarjajo različne ambientov v prostoru, hkrati pa zmanjšajo tudi toplotne izgube skozi okna v hladnejših mesecih leta.

Žaluzija je namenjena zaščiti pred premočno svetlobo ob sončnih dneh. Zaradi možnosti premikanja aluminijastih lamel, s katerimi lahko usmerjamo svetlobo in reguliramo intenzivnost, je priročna za pisarne in druge delovne prostore. Zaradi svoje neobčutljivosti na vlago pa je primerna tudi za kopalnice in druge prostore z večjo prisotnostjo vlage. Žaluzija izboljša izolativnost oken do 10%, spravljena pa je v kaseti, ki je nameščena na zgornjem delu okna.

Senčilo ki popolnoma zatemni prostor je primerno za spalnice in otroške sobe, kjer za miren spanec potrebujemo temo. Siesta senčilo je na voljo v različnih barvah in vzorcih zato je poleg zatemnitve tudi dekoracija prostoru.
Senčilo ki popolnoma zatemni prostor je primerno za spalnice in otroške sobe, kjer za miren spanec potrebujemo temo. Siesta senčilo je na voljo v različnih barvah in vzorcih zato je poleg zatemnitve tudi dekoracija prostoru. FOTO: Senčila

Notranji rolo je namenjen senčenju v času močnejšega sončnega sevanja, saj preprečuje bleščanje v prostoru, ki je lahko še posebej neprijetno v poletnih mesecih. Rolo senčilo, ki je tako kot žaluzija spravljen v kaseti nameščeni na zgornjem delu okna, izboljša izolativnost oken do 16% in je namenjeno za dnevne prostore, hodnike,sobe…

Zelo podobno funkcijo kot notranji rolo ima tudi notranje plise senčilo, saj prav tako omogoča senčenje in preprečuje bleščanje. Posebnost tega senčila je nagubana tkanina, ki ni spravljena v kaseti na zgornji strani okna, ampak se ga lahko premika tako z zgornje kot tudi s spodnje strani. Poleg izvedbe, ki omogoča senčenje, je na voljo tudi plise senčilo, ki omogoča zatemnitev, zaradi svoje sestave v obliki satovja pa tudi zmanjša pregrevanje prostora v poletnih mesecih ter zmanjša toplotne izgube skozi okna v hladnejših mesecih leta. Plise senčilo izboljša izolativnost oken do 21% in je namenjeno za dnevne prostore, hodnike, sobe …

Novo termo plise senčilo učinkovito zaustavlja prehod toplote ven v zimskem času in s tem zmanjša energijske izgube. Odpiranje s spodnje in zgornje strani pa je praktično saj lahko prostor zasenčimo kjer to potrebujemo. Ko je senčilo popolnoma razprto pa zatemni prostor popolnoma.
Novo termo plise senčilo učinkovito zaustavlja prehod toplote ven v zimskem času in s tem zmanjša energijske izgube. Odpiranje s spodnje in zgornje strani pa je praktično saj lahko prostor zasenčimo kjer to potrebujemo. Ko je senčilo popolnoma razprto pa zatemni prostor popolnoma. FOTO: Senčila

Zatemnitveno senčilo (siesta), je namenjeno popolni zatemnitvi prostora. Zaradi refleksnega premaza na zunanji strani zmanjša pregrevanje prostora ter izboljša izolativnost stekel do 21%. Siesta senčilo je tako kot žaluzija in rolo senčilo spravljena v kaseti na zgornjem delu okna in je namenjena za spalnice in otroške sobe.

Vsa senčila so dobavljiva v ročni izvedbi, možna pa je tudi električna izvedba, ki poenostavi uporabo senčil. Slednja je še posebej priporočljiva v primerih, ko je okno s senčilom vgrajeno izven dosega roke. Za primere, kjer do okna ni speljana električna napeljava na katero bi lahko priključili električno senčilo, pa je mogoče izbirati tudi med senčili na solarni pogon, ki za delovanje uporabljajo električno energijo pridobljeno s pomočjo priloženih solarnih celic. Solarna izvedba je dobavljiva za vsa senčila, razen za notranje plise senčilo.

Ko otrok preraste iz malčka v mladostnika se tudi funkcija sobe spremeni. Za nemoten spanec še vedno potrebuje popolno temo, toda za učenje in študij pa potrebuje le delno senčenje. Na strešno okno, ki je že opremljeno s siesta senčilom se lahko naknadno vgradi še plise senčilo, ki prijetno razprši svetlobo direktnih sončnih žarkov.
Ko otrok preraste iz malčka v mladostnika se tudi funkcija sobe spremeni. Za nemoten spanec še vedno potrebuje popolno temo, toda za učenje in študij pa potrebuje le delno senčenje. Na strešno okno, ki je že opremljeno s siesta senčilom se lahko naknadno vgradi še plise senčilo, ki prijetno razprši svetlobo direktnih sončnih žarkov. FOTO: Senčila
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1