Slovenija

Štrukelj: Če ne bo presenečenj, bo dogovor podpisan

Ljubljana, 08. 05. 2012 12.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

ZSSS je z vlado dosegla dogovor za omilitev varčevalnih ukrepov. Čeprav je sprva kazalo, da bodo dogovor dosegli tudi Štrukljevi sindikati, pa se to ni zgodilo. Pobude za referendum ne bodo vložili le, če bo vlada umaknila vse spremembe normativov.

ZSSS je z vlado dosegla dogovor za omilitev varčevalnih ukrepov.
ZSSS je z vlado dosegla dogovor za omilitev varčevalnih ukrepov. FOTO: Damjan Žibert

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je opozoril, da varčevalni ukrepi ne gredo v pravo smer. Kljub temu pa so njegovi sindikati z vlado dosegli dogovor za omilitev varčevalnih ukrepov. Semolič zdaj pričakuje, da bodo ti predlagani amandmaji zakona za uravnoteženje javnih financ tudi sprejeti.

Čeprav je sprva kazalo, da bodo od grožnje z referendumom odstopili tudi Štrukljevi sindikati, pa se to ni zgodilo. Po poročanju 24UR je del sindikatov za dogovor z vlado, le najmočnejši Sviz ima pogoj. Branimir Štrukelj namreč pravi, da ne bodo vložili pobude za referendum, če bo državni zbor iz zakona umaknil vse spremembe normativov na področju vzgoje in izobraževanja. Ostali sindikati pa: dogovor z vlado ni idealen, a najboljši izkupiček pogajanj, saj je vlada popustila pri socialnih transferjih.

Semolič meni, da predlagani zakon ni dober

Kot je dejal Semolič, so v mesecu dni intenzivnih pogajanj pri nekaterih vprašanjih uspeli zbližati stališča, vlado pa so omehčali, da z dopolnili popravi predlagane ukrepe, je dejal.

Če bo zakon za uravnoteženje javnih financ sprejet z dogovorjenimi amandmaji, potem bodo po Semoličevem mnenju odpadli tudi razlogi, da niso pristali na sklenitev socialnega razuma. Ta bi lahko bil tako sklenjen do konca julija. Kljub temu pa predlagani zakon po njegovem mnenju ni dober.

Varčevanje v šolstvu
Varčevanje v šolstvu FOTO: Thinkstock

Zadovoljni so z doseženim

ZSSS tako še vedno ostaja kritična do nekaterih predlogov zakona, pri tem pa je Semolič izpostavil predloge zakona, ki se bodo lahko spremenili šele, ko bo v Sloveniji prišlo do rasti bruto domačega proizvoda (BDP) nad 2,5 odstotka. "Menimo, da to ni dobra rešitev, saj se glede na čas krize to lahko odmakne v nepredvidljivo prihodnost," je poudaril.

Izpostavil je tudi višino letnega dodatka za upokojence. Kljub temu da je na tem področju prišlo do nekaterih sprememb, pa vlada po njegovem mnenju trmasto vztraja, da je meja za prejemanje letnih dodatkov pokojnina v višini 622 evrov. "Ta meja bi morala biti mnogo višja," je dodal. Ob tem je izrazil upanje, da bi se to ob sprejemanju zakona lahko še popravilo z amandmaji.

Prav tako v ZSSS nasprotujejo zmanjšanju omejitve porodniških nadomestil z 2,5-kratnika povprečne mesečne plače na 1,5-kratnik. Semolič je prepričan, da vlada vztraja pri varčevanju na že tako ranljivi skupini.

ZSSS je v pogajanjih z vlado uspela doseči dogovor, da bo ta pustila nespremenjeno višino denarnih nadomestil za čas brezposelnosti, predvsem za starejše. Dogovor so dosegli tudi pri višini minimalnega osebnega dohodka, ki mehča sprva predlagano "kruto pravilo, da bi se minimalni osebni dohodek zamrznil do leta 2014", je pojasnil Semolič. Po novem predlogu bi se ta dvakrat letno usklajeval z inflacijo.

2. maj dela prost dan

Na področju zdravstva bo nadomestilo za nego družinskih članov, ki bi se po prvotnem predlogu znižalo za 10 odstotkov, sedaj ostalo nespremenjeno. Prav tako bo ostalo nespremenjeno nadomestilo v primeru poklicnih bolezni in poškodb pri delu. Ob tem je Semolič še izpostavil, da so politike uspeli prepričati tudi, da 2. maj pustijo za dela prost dan.

Medtem ko 2. maj ostaja praznik, pa Zoran Janković predlaga ukinitev praznika 15. avgusta, torej Marijinega vnebovzetja. Kot razlog za ta poziv pa v njegovi poslanski skupini navajajo, da je v izgubo produktivnih dni najbolj smotrno poseči v času največjega števila dopustov, torej sredi poletja.

Izvršni sekretar ZSSS Andrej Zorko je pojasnil, da so z vlado uspeli doseči kompromis, da bo večji del predlogov na področju socialne politike iz trajnih spremenjen v začasne. Z vlado so se tudi dogovorili, da bo za drugega otroka 70 odstotkov plačila za vrtec še vedno subvencionirala država. Zorko je poudaril, da nespremenjen ostaja tudi porodniški dopust, medtem ko bo starševski dopust 90-odstotno sofinanciran. Prvotni predlog je bil, da bi bil prvih šest mesecev sofinanciran 90-odstotno, nato pa 80-odstotno.

Ob tem je dodal, da od vlade pričakujejo, da bodo socialnim partnerjem predložili program za spodbujanje gospodarstva in investicij. "Zgolj sprejetje zakona o uravnoteženju javnih financ ne bo rešilo krize, če temu zakonu ne bo sledil zagon gospodarstva," je poudaril. Izrazil je še pričakovanje, da bo vlada v prihodnje še znižala financiranje političnih strank in verskih skupnosti.

Štrukelj: Vlada naj umakne vse spremembe normativov

Kot že omenjeno, je bil Štrukelj po današnjem sestanku jasen. Če bo DZ iz zakona umaknil vse spremembe normativov na področju vzgoje in izobraževanja, Sviz ne bo vložil pobude za referendum. V nasprotnem primeru pa bodo to storili. "Če bo kdo želel voziti okoli ovinkov, ne bom niti trenil s trepalnicami pri vložitvi pobude za referendum," pravi Štrukelj. Za sedaj še ostajajo stavkovni odbor. Kot je dejal Štrukelj v oddaji 24UR ZVEČER, je zaupanje v vlado majhno. A če ne bo presnečenj, bo dogovor podpisan.

Po njegovih besedah sicer obstajajo indici, da bo vlada njihovo zahtevo spoštovala in umaknila spremembe normativov. Štrukelj je še dejal, da pričakujejo, da se bodo o standardih in normativih pogovarjali v okviru socialnega sporazuma. Če pa dogovora ne bo, bo vlada to področje urejala jeseni.

Sindikati - 6
Sindikati - 6 FOTO: Damjan Žibert

Oblikovali še dodatne zahteve

Danes so oblikovali še dodatne zahteve. Tako zahtevajo povečanje števila dni dopusta z 32 na 35 dni za tiste matere, zaposlene v vzgoji, šolstvu oz. izobraževanju, ki imajo otroka s posebnimi potrebami. Predlagajo tudi, da se upravičenost do povračila stroškov za prevoz delo s treh kilometrov razdalje zniža na dva kilometra.

Štrukelj tudi pojasnjuje, da v stavkovnem sporazumu še ni točno dorečeno vprašanje znižanja plač. Do sedaj so namreč sindikati po njegovih besedah v vseh predlogih stavkovnega sporazuma zapisali, da mora biti znižanje plač kombinirano, medtem ko vlada vztraja na linearnem znižanju. To je treba v sredo razčistiti, je dejal glavni predsednik koordinacije sindikatov javnega sektorja.

Glede regresa pa je dejal, da so sindikati predlagali, da se regres za leto 2012 v stavkovni sporazum ne zapiše. Če je Štrukelj pravilno razumel današnje pogovore, vlada na to pristaja. Potni stroški pa so določeni v višini osmih odstotkov cene bencina, pri čemer vlada pristaja na to, da se upošteva tudi javni prevoz.

Štrukelj: Jutri je trenutek resnice

V sredo se tako po njegovih besedah ob 11. uri sestaneta koordinacija stavkovnih odborov in vladna stran pod vodstvom ministra Andreja Vizjaka. Na sestanku bodo videli, koliko sindikatov je pripravljeno podpisati stavkovni sporazum, medtem ko je sedaj "situacija povsem nepregledna, kateri sindikati in pod kakšnimi dodatnimi pogoji so pripravljeni to podpisati", je dejal Štrukelj. "Jutri je trenutek resnice," meni.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (462)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

klepetavcek
09. 05. 2012 08.34
+2
Dragi moji klepetavčki! Moral sem se prijavit v ta portal, zaradi vaših komentarjev. Z pikecpokec se strinjam v vsem.koliko pa sem prebral, si najvrjetnej zaposlena v vrtcu. res je da ima 700eu plače in cel kup dela, ker moja žena je v enakem položaju. sam pa sem zaposlen v šoli kot prof. s sedmo stopnjo izobrazbe.Ta sedma stopnja v šoli prinese 1.888,62eu BRUTO plače na mesec,to je okoli 1100eu NETO.Zaposleni smo ne 20ur tedensko,ampak če vse skupaj potegnemo in seštejemo je več kot 40ur tedensko. V delo ki je plačano v plači štejemo sestava letnega učnega načrta, dnevne priprave na delo, mesečne priprave na delo, dva mesečna obvezna pedagoška sestanka,ki trajata najmanj dve uri posamezni, pedagoške konference,določeni nastopi,koncerti,vaje z orekstri,komorne skupine,individualne priprave na tekmovanja naših malčkov....še bi se kaj najdlo.vsak dan poučujem od 12.00-19.00, ter vse tisto kaj sem naštel je še dodatno delo. mi počitnic nimamo, ampak koristimo dopust med počitnicami oz.koristimo višek ur,katere smo primorani nabrati skozi šolsko leto.v primeru da jih kdo ne zbere, je to kot da bi usekal "plaveg",kar je takoj razgovor z ravnateljem in sankcije. Neevem zakaj napadate šolnike,ko pa vam niso naredili nič, kvečjemu veliko dobrega (govorim za delovne in požrtvovalne učitelje). Res je da ne delam fizično, je pa res da včasih veliko bolj psiha trpi in bi raje kdaj delal fizično.Sam poznam fizično delo, ker imam doma še zraven tega sedaj majhno kmetijo in vinograd. Nismo mi šolniki krivi, da se to dogaja. Veliko več naredimo kot en g.direktor nekega zdravstvenega doma ko dobi 8000eu BRUTO plače, pa mu vse tajnica naredi in za njim svetovalna pravna služba. lahko bi še pisal in napisal esej,dramo ali pa morda poskočno polko, vendar nima smisla, ker nekateri pač ne dojamete, da se mora vsako delo cenit, ne pa spodbijat. Denarja je več kot dovolj,samo ni prav razdeljen med nas! lep sončen dan z veliko optimizma
conkord
09. 05. 2012 17.18
OPTIMIZEM ,JE ŠEL Z STARO JUGO... NOVA ABLAST PA GA NAM NE
prašek
09. 05. 2012 07.59
+1
Dobro jutro ☼ ob tem sončku vsem skupaj . pikecpokec , čestitam , pridna si !!!
dule100
09. 05. 2012 08.21
prašek Si zadovoljen z drobtinicami ? Pričakoval si povsem kaj drugega !
prašek
09. 05. 2012 09.21
+2
Pričakoval sem referendum. Ta pa bo , če vlada poizkuša spremeniti to , kar je obljubila .Skratka , vlada je dala hlače dol in se spognila ........
ivo55
09. 05. 2012 07.17
+6
Ohranitev normativov v izobraževanju pomeni, da bo ta kasta še naprej delala največ 2 - 20.ur tedensko za polno plačo, imela preko 50. dni dopusta letno, zastonj popotovanja in safarije....raja pa zategovanje pasu. No ja dvig DDV-a še pride kmalu....!!!...in račun za stabilizacijo "javnega proračuna " bo zaradi sprenevedavih sindikatov spet plačalo predvsem ljudstvo... zavožena država!
bondxyz
09. 05. 2012 07.26
+3
Daj, lepo te prosim, pridi delat v šolo... Izvoli. 20 ur so ure pouka, pred tem imaš še pa jutranje varstvo, po tem aktive, govorilne, krožke, konference. Govorilne in konference niso plačane, aktivi tudi ne. Nekaj ur se pa pripravljaš in pišeš priprave - pa če jih nepišeš, ja, res je,d a so ene že napisane, ampak treba je izdelat didaktični material, matarial sploh priskerbet, ker ga šola ne plača - eni celo plačajo iz svojkega žepa (kar je neumno). Med počitnicami pa tako ne dobimo plač - tisti, ki npr. nismo po vezah zaposleni. Če pa si za ndč, pa nadomeščaš kar precej, da si dva meseca fraj - ponavadi so fraj os 3. julij do 20 . avgust. Eni pa samo en mesec. Jaz vem kako je v gospodarstvu, ni rožnato, ker imam firmo. Sam ne govorim pa stvari, ki jih ne poznam in me to ful razjezi, ko govorite o stvareh o katerih se vam še od daaaleč sanja ne. Pa tudi dvomim, da eni ki ste tako glasni, da bi bili sposobni v šoli delat, ker tako enostavno ap spet ni.
bondxyz
09. 05. 2012 07.29
-2
Včeraj sem priša domov o devetih zvečer, danes pridem ob devetih zvečer. Začnem izjemoma ob devetih, se pravi dvakrat 11 ur, pa še ko pridem domov, priprave. Potem delam še do dveh zjutraj za firmo, ker se pač roko na srce, z učiteljsko plačo ne da preživet. Sicer pa jaz bom preživela samo s firmo, taki blebetači pa ne boste. In boste še naprej pometali pred tujim pragom - za suh kruh in vodo.
urib1
09. 05. 2012 07.36
+2
ah dej pikec pokec pa ne mi rečt, da imaš toliko posla s šolo???
b77
09. 05. 2012 07.51
+2
prašek
09. 05. 2012 08.05
-2
Nekateri pač ne čakajo samo na denar , ki bi padel z neba !! Veš , nekateri tudi delajo !!!
narobe_svet
09. 05. 2012 10.30
-2
Pikecpokec, pozabil si na solidarnostno nadomeščanje v šoli. Kot mlada učiteljica nadomeščam 40 ur na leto zastonj.
narobe_svet
09. 05. 2012 10.32
-2
Dopust koristim tam nekje med 15.julijem in 15. avgustom, ostalo pa šola in delo.
maxsel
09. 05. 2012 15.35
+3
Ma bejž ga bejž kako pa lahko preživi ena delavka za tekočim trakom z 450 evri ti pa z 1,100 ne moreš ,daj ne seri in ne pametuj
maxsel
09. 05. 2012 15.43
+2
Sicer ,če pa imaš firmo pa delaj doma pa ne boš potem toliko utrujena. Učiteljsko mesto pa prepusti brezposelnim zato pa je tako ,ker eni bi delali kar na dveh delovnih mestih drugi še pa enega ne dobijo .
Tatjana Kova?
10. 05. 2012 16.11
+1
...to so pa službe; zraven še firmo ali dve, pa fajn jamrat.Vse take odpustiti ali pa naj bodo tiho.Dosti je šolane mladine, ki bi rada pošteno in srčno dela,la ne pa malo tu malo tam, pa nikjer veliko. Reda v tej državi ni nobenega...
nemarx
09. 05. 2012 07.09
+1
Tako kot je dobro, da je Slovenija članica EU in evropske monetarne unije, ker bi naši komunisti iz vlade KGB sicer v preteklih 3 letih tiskali Tolarje, da bi se kadilo, tako je sedaj to ovira, ker vlada ne more preveč zaostrovati s komunističnimi sindikati, saj nekako ni evropsko, da bi pred vrti urejenih zahodnih sosedov razbijali in zažigali lokale ter se šli zapoznelo lustracijo ali revolucijo. Vlada je morala popustiti čez dovoljeno mejo, svizci so lahko zadovoljni, se pa bojim, da bo to preveliko popuščanje pustilo posledice v proračunu in bomo zaradi finančne zanke kljub temu čez leto ali dve prišli pod protektorat Bruslja.
b77
09. 05. 2012 07.53
+1
dejstvo , in obrtniki in gospodarstveniki bodo še naprej kradli ker v to državo ne verjamejo več. Bo padla sama vase. Sicer pa smo tako ali tako že balkanci po obnašanju kulturi in žal tudi bolj in bolj krvi!
Tatjana Kova?
10. 05. 2012 16.13
+1
.MOSSAD.
09. 05. 2012 07.00
+1
Sedaj, ko je indijanski poglavar dobil drugi maj, da bo lahko prespal mačka, bo počasi zadovoljen z ukrepi, ki so polovico manj ostri od tistih, ki bi nas sicer čakali! Predlagam, da vlada organizira nov alternativni sindikat šolnikov, ki naj združi profesorje, ki ohranjajo svojo resnost in nimajo namena slediti indijanskemu poglavarju in parazetu poglavarja vseh nervoznih lovcev!
Tonček Balonček
09. 05. 2012 06.46
+1
PA akj Štrukelj misli, d aje poslanec in d abo kar dobival po 1000 EUR na mesec za "gojenje" stikov z državljani ali kaj? A bi še vinjeto zastonj? Denarja ni!
klepetavcek
09. 05. 2012 08.51
+2
denarja je dovolj samo ni prav razdeljen!!!
urib1
09. 05. 2012 06.45
+3
Potni stroški pa so določeni v višini osmih odstotkov cene bencina, pri čemer vlada pristaja na to, da se upošteva tudi javni prevoz. Mi lahko kdo razloži koliko bo potem plačan prevoz?
bondxyz
09. 05. 2012 07.38
+1
V bistvu ti kar povem, da ker nisem zaposlena zua nedoločen čas po vezah in nimam med počitnicami plače - so nas že obvestili, da jeseni ne bo službe za nas, pa mi je bilo popolnoma vseeno. Ker če vzamejo še prevoz, sem po mojem na manj kot minimalcu. Imam na srečo firmo, lahko pa za 700 eur pobiram jabolke v enem sadovnjaku ali pa kelnarim. Na srečo sem v najlepših letih. Če ostanem v šolstvu, bom delala po liniji najmanjšega odpora, to pomeni ene 50% manj kot zdaj. Ker zdaj je marsikdo delal vsaj dvakrat več kot je po urah plačano, da bi obdržal službo. Zdaj bo pa itak vseeno, če te odpustijo, te pač odpustijo. Meni je fajn, če me bodo - v bistvu delam samo zato, da sem v stiku še s kakimi drugimi ljudmi kot samo s partnerjem in parimi na firmi. Pa zaradi otrok. Da ne govorim koliko denarja sem prispevala že s firme, da se je nabavil kak material. Ker sicer po vseh pedagoških načelih ne moreš delat. Ta denar bom zdaj poirabila za šolanje svojih otrok, ker bodo itak morali v privat šole.
urib1
09. 05. 2012 07.54
+1
kje pa učiš, da imaš 700 eur plače? jaz imam drugačne informacije, ali pa mi te učiteljice lažejo o svojih plačah.
amarnat
09. 05. 2012 06.33
+1
Štrukelj je enako Kučan.
campari
09. 05. 2012 05.28
+9
me pa nekaj zanima - kolk madona bojo pa še potegnal iz teh sejnin? to ja vse plačamo mi,ve pa se,da vse kar je in bo napisanega,je napisano samo njim v dobro.Dvomim da se potegujejo za nas,tu je štrukeljc,pa semči pa naprej vsi zajedalci,ki sedijo zraven
zek
08. 05. 2012 23.46
+44
ZA VSE TISTE,KI STE SE UDELEŽILI PROTESTA 18 APRILA ---- Da bo jasno vsem - POLICISTOM-MEDICINSKIM SESTRAM-SNAŽILKAM-GASILCEM-KUHARICAM -VZDRŽEVLCEM-DMINISTRATIVNIM DELAVKAM --- ŠTRUKELJ SE NI BORIL ZA VAŠE PLAČE PAČ PA ZA PLAČE TISTIH,KI ZASLUŽIJO V JAVNEM SEKTORJU NAJVEČ ! Bom obrazložil moje trditve -- Če bo res obveljal ta predlog o LINEARNEM 8% ZNIŽANJU plač ob odpravi NE sorazmerji BO V PRAKSI IZGLEDALO TAKOLE -- Vroki držim plačilne liste POLICISTA v 26 plačnem razredu in ZDRAVNICE v 57 plačnem razredu -- POOLICISTU se plača po odpravi plačnih ne sorazmerji zviša za 80 eur na 1276 eur BRUTO nato pa se mu zniža za 8% 102 eur --- REALNO SE MU PLAČA ZNIŽA ZA 22 eur ----- ZDRAVNICI se plača zviša po odpravi plačnih ne sorazmerji za 320 eur na 4304 eur BRUTO in nato LINEARNO ZNIŽA za 8% 344 eur --- REALNO SE JI PLAČA ZNIŽA ZA 24 eur --- IN DRAGI PRIJATELJI IN GOSPOD ŠTRUKELJ JE TO TISTO PRAVIČNO ZNIŽEVANJE,KI STE GA IMELI POLNA USTA VZETI JE TREBA VEČ TISTEMU,KI IM VEČ IN MANJ TISTEMU,KI IMA MANJ - g Štrukelj se je izpogajal,da bodo MIDICINSKE SESTRE - KUHARICE-ČISTILKE in td .. ki zslužijo 600-700-800 eur v DENARJU prispevale k varčevanju TOLIKO KOT ZDRAVNIK-PROFESORJI-SODNIKI-POSLANCI ki zaslužijo 2000-3000-4000-5000 eur ----- SRMOTA-SRAMOTA-SRAMOTA - Štrukelj za svoje cilje SI LEPO ZMNIPULIRAL TISTE JAVNE USLUŽBENCE,KI IMAJO NAJNIŽJE PLAČE (pred vlado si se drl vzeti hočejo tistim,ki že tako slabo zaslužijo tistim z visokimi plačami pa se varčevanje skoraj ne bo poznalo -- NE g ŠTRUKELJ TISTO KAR SI OČITAL VLADI SI SEDAJ IZPOGAJAL SAM in že od vsega začetka TE NI DOSTI BRIGALO ZA TISTE Z NIZKIMI DOHODKI )
Buena Vita
09. 05. 2012 00.16
+5
pomiri se,velja moja trditev,niso ga podprli, umazanec se tako in tako bori samo za sojo banko,in njene prilive,170 milijonov letno ni drobiž.a
RoccoS
09. 05. 2012 00.17
+10
Seveda se niso borili za najrevnejše, njih so le izkoristili v javnih nastopih za podporo javnosti proti reformam! Vendar vse več ljudi počasi dojema nateg sindikatov!
ksenak2
09. 05. 2012 00.28
-8
to pa sploh ni res. v predlogu Štruklja je znižanje na ta način, da se tistim z manjšimi dohodki ne odreže nič, ostalim pa procentualno različno glede na njihove dohodke!
CyberWorm77
09. 05. 2012 00.39
-4
uglawnem janšatu se je zataknlo že po 10 dnewih kaj bo šele po 100 dnewih : ))) mene boli * sm računalniški programer dokler bo šlo microsoftu dobro bo šlo tut men : )) aja tko za informacijo microsoft kot firma zasluži w enmu letu weč k je držawni proračun slowenije : )) se prau da bi nas lohka microsoft kupil komplet držawo z JJ wred hehe : ))) užiwejte : )))
RoccoS
09. 05. 2012 01.32
+6
Cyber pa ti si pravi mali slovenski Bill Gates. ksenak2, seveda je Štrukl to dodal v pogajanje, vendar vsi vemo, da je to farsa!
cyklon
09. 05. 2012 01.36
+4
zek Kdaj že sem rekel,da bi na Jankoven mesto štruklja tako nabil z nogo v rit,da bi ga odneslo naravnost v osrčje lj.barja,kamor bi pikiral do jajc ,z glavo navzdol. Kakšna mamca bi ga lahko uporabila za parkiranje bicikla,ko bi nabirala zvončke in sadila solato""
CyberWorm77
09. 05. 2012 01.37
+6
Rocco sam hočem powedat kaj pomeni \"gospodarstwo\" : ))) pr nam ni gospodarstwa k so wse tajkuni pokradli : ))) zato pa je tko k je : ))) ni \"microsofta\" ni gorenja ni \"Sony\" dobra firma itd : ))) le zakaj a?? mugoče zato k majo pulcaji pa medicinske sestre prewlko plačo k na japonskem al zato k je bawčar šrot pa nwm ker * prjatu od janšata pa pahorja pa kučana???
CyberWorm77
09. 05. 2012 01.55
+3
uglawnem kle widm ste kr neki : ))) zato k zdej ma en držawni uslužbenec 1000 eu plače je to razlog zato da je nwm janša prodal mercator šrotu pa jankowiču itd : ))) kolk maste IQ? 10?
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
09. 05. 2012 06.54
+3
vlado tko dvigne svoje pogoje pred pogajanji, tko da pol na koncu pride na tist kar je bilo zacrtano, kaj pa sindikati potem vmes nardijo, NIČ RAZEN DA DNAR POKRADEJO
maijster
09. 05. 2012 07.09
+1
......itak,da se bo zategnilo na siromakih,dokler bo zdravnik z 2 nočnima dežurstvima delal ali spal,zaslužil toliko kot med.setra cel mesec nebo nikol boljše,da ne govorim o raznih ljudi ki so kot kaničeva ki upravla po 4 funkcije,hudo plačane in janezu zamerim,da je v najhujši krizi poskrbel za prijatelje ki so že v njegovem prejšnem mandatu mešali meglo in jih je ob prevzemu oblasti takoj pozaposliv,ter prvo zamenjal več kot 100 ljudi na določenih položajih,isto sranje drugo pakovanje,...
zajfa
08. 05. 2012 23.37
-4
Normative ne dajo, hahahaha... te še vedno mislijo, da smo leta 1987..
ksenak2
09. 05. 2012 00.31
+2
žajfa, a maš mogoče ti otroka v 3. razredu v šoli, kjer je slučajno v razredu le 24 učencev, in bodo razred razformirali in tvojega otroka poslali iz Ivančne Gorice v Grosuplje v šolo, da bodo zapolnili njihov razred. Si zato?
RoccoS
09. 05. 2012 01.34
-1
Ojoj, kakšen primer! Ne, nebodo nikogar pošiljali nikamor, le več jih bo v razredu, kot nekoč.... Seveda pa bo vzporedno nekaj prfoxov izgubilo službo!
bondxyz
09. 05. 2012 07.46
+0
Že zdaj nekateri ne naredite nič za svoje otroke, če jih sploh imate - pri 6. letih morajo sami skrbet za vse, ker se enim staršem ne ljubi niti torbe poregledat, revčki si ne znajo niti vezalk zavezat, niti oblečt, rabijo veliko individualne poloči - ki je, kot sem rekla, od staršev ne dobijo (briga ene... večino), zdaj bo še pa manj časa za te otroke. Včasih vzamem kakega otroka prostovoljno iz razreda, da ga naučim kake stvari, za kako uro. Takih je pa veliko. Na razred sigurno po 10. Rabi pa tak otrok vsaj uro do dve na dan od nekoga. Tega seveda več ne bo, se pravi so avtomatsko obsojeni na revščino še naprej. Šolo taki delajo s težavo, samo upaš lahko, da se bo znašel kot kak obrtnik, kar je sicer že težko, ker taki spet pridejo iz kakih bolj urejenih družin.
maxsel
09. 05. 2012 15.57
-1
Zato pa je tako ker jih vi učite kako vezalke zavezat učite jih rajši črk in števil ne pa da morajo doma starši sedeti po več ur zraven ,da jih učijo tistega kar bi jih vi morali. Vezalke jim bo pa že zavezal starš ko pride po njega.
Mr.JanHara
08. 05. 2012 23.35
-5
Vse lepo in prav. Štrukelj bo zmagal. Me pa zanima, kje bosta potem z Milanom našla potreben denar. Pri Ani in Štefki od gospodinjskih prihrankov?
Mr.JanHara
08. 05. 2012 23.36
-1
Bi včasih v Pavlihi rekel Tonček Frnikola, takole iz mamine gospodinjske perspektive!
HAJDUK-1911
08. 05. 2012 23.44
+2
Stanovnik bo začel zbirati pike na Merkator kartico, pa se bo nabralo
CyberWorm77
08. 05. 2012 23.55
+2
drgač pa hajduk cifra 1911 me spominja na eno piratsko grupo razor-1911 še na commodore 64 so crackali pa*igrce to blo leta uff 1986 tam nekje : )))
HAJDUK-1911
09. 05. 2012 00.03
+2
Sem imel commodorja 64, sem moral stalno glavo od kasetnega rekorderja ,,štelati,, z izvijačem, da je prijelo igrico. Operetion Wolf je bil pojem zmogljivosti takratne 64 ke
CyberWorm77
09. 05. 2012 00.07
-1
CyberWorm77
09. 05. 2012 00.09
+2
hahaha sentimentalnost : ))) 16 baru pa muska za popisdit leta 1986 al kdaj tam nwm nekje hahaha
HAJDUK-1911
09. 05. 2012 00.11
+0
Comandosa sem tudi jaz igral, Goldan Axe, Final Fight, Chuck Rock..... Pa ta prve nogometne igrice na 64 ki, kaj je to trgal. Ko sem dobil en nogomet, kjer so imeli nogometni klubi že svoje ,,ta prave drese,, nisem šel v šolo, ma po 12 in več ur smo igrali na dan
HAJDUK-1911
09. 05. 2012 00.13
+0
Spectrum mu je bil konkurenca, Amiga je bila pa že stroj, pa prvi Street Fighterji na Amigi, al pa Robocop....
CyberWorm77
09. 05. 2012 00.16
-1
HAJDUK-1911
08. 05. 2012 23.32
+1
Recite antireligionu, da bo vsaj en teden dobival od mene same minuse. Samo o Jankoviću tukaj naklada, nikoli pa ni napisal katerega leta oz dneva in meseca je rojen. In ker nisem vedel, sem izgubil na Osvajalcu, in to še proti navijaču Dinamo Zagreba
Scopy
08. 05. 2012 23.40
+2
lnterReflections
08. 05. 2012 23.47
+2
HAJDUK-1911
09. 05. 2012 00.04
-1
To je tvoj problem, moj pa je da sem izgubil igro, pa blizu križcu z smaragdom sem bil
Buena Vita
09. 05. 2012 00.17
-1
drugnben
08. 05. 2012 23.26
-2
Zgleda, da smo na dobri poti in še Pahor se obrača proti desni. Zanimivo bo videti kako bodo poslanci glasovali.
cyklon
08. 05. 2012 23.25
Mirsad Miro Muharemovi?
08. 05. 2012 23.14
+8
hehe,evo fresca noticia,kar sem v spodnjem komentarju že omenil..lopovi in prevaranti zdaj že ideje kradejo.Čarobni koalicijski trik z DDV Magična formula. Vlada med ukrepe dodala dvig DDV. Če bi zakon padel na referendumu, bi bili sindikati krivi za sesutje javnih financ. Vlada sindikatom: Če se odrečete referendumu, dobite plačilo za stavko 18. aprila.
Scopy
08. 05. 2012 23.24
-2
V našem zavodu, bo stavka plačana, tako nam je povedala referentka v službi za osebne dohodke, in da se plačne pole že pišejo, povedala je še da regresa 10, maja ne bo... Včeraj prišel do teh informacij...
mala_zvezdica
08. 05. 2012 23.29
+3
mi tudi... danes pa smo zvedli, da naša občina ne bo plačala tega dneva... valjda ker imamo desnega župana...
Scopy
08. 05. 2012 23.35
+1
heheh.. očitno je plačilo stavke odvisno od tega kako usmerjenega župana imaš :) No naš je levi :)
krava_muca
08. 05. 2012 23.04
+2
Če vsem ugodijo, samo šolnikom NE, sem jaz zadovoljna!!! Ko bojo moje otroke kaj naučili (ne pa da po svoji službi opravljamo še njihovo delo), si bodo pa zaslužili kaj več. Zraven mene ni nikoli sedel eden od staršev in me učil, pa sem vseeno bila odlična, Danes je to nemogoče.
silce
08. 05. 2012 23.08
-2
krava -muca,vcasih so bile za problematicne otroke posebne sole,danes nihce od starsev svojega otroka noce dati v posebno solo,problematikov pa je veliko.pa ne delam v javnem sektorju.
cyklon
08. 05. 2012 23.08
+5
krava_muca No,to je pa popolnoma res!!! Ampak ne mečiva vseh v isti koš! Na naših, šestih šolah skupaj ,sta ene dva(učitelja) dobra!!!
krava_muca
08. 05. 2012 23.12
+1
silce, jaz ne govorim o problematičnih otrokih, Govorim o neumnostih, ki jih učijo učitelji. Npr. otrok spoznava abecedo in mora napisati 5 besed, ki se na primer začnejo na črko J, 5 besed, ki imajo črko J v sredini in 5 besed, ki imajo črko J na koncu. Pa mi ti povej, kako na otrok sam naredi domačo nalogo, če pozna črke samo do J!!!!!
silce
08. 05. 2012 23.12
+2
cyklon,nek ucitelj je res sposoben uciti 60 otrok,medtem,ko drugi niti 6 ne,vendar je treba priznati,da so tudi otroci(isto nekateri)problematicni in za to stanje je kriv sistem in tudi(spet nekateri)starsi.res je,da ni vse za v isti kos.
silce
08. 05. 2012 23.16
+2
krava-muca,ah,dej no,zdaj ze v vrtcih znajo otroci pisat.vse je napredno,samo vzgoja in spostovanje sta nekam utekla.
silce
08. 05. 2012 23.25
+2
starsi bi se mogli necesa zavedati-otrokom ne dajati potuhe.in tudi pred otroci ne pljuvati po uciteljih,saj s tem pocetjem pljuvamo v lastno skledo.
mala_zvezdica
08. 05. 2012 23.31
+4
no... ko vidiš, da starš otroku prepisuje v zvezek snov iz sošolčevega zvezka, ker je manjkal... no pol že veš koliko je ura.
Mr.JanHara
08. 05. 2012 23.39
+1
silce, otroci v vrtcih pisati? Zakaj pa potem še v tretjem razredu nosijo igrače s seboj, sedijo v razredu v krogu na tleh, pa to?
silce
08. 05. 2012 23.40
+2
otrok mora sam pisati svoje naloge,magari najprej na en listek in sele potem lahko starsi kontrolirajo zadeve in mu pri tem pomagati razumeti stvari,ki jih sam ni.in s tem naredimo otroka samostojnega in ga ucimo njegovih delavnih navad,ne pa da mu pisemo mi zaradi boljsih ocen.zato pa vecina 35 -letnikov se vedno zivi pri starsih.ucenje je njegovo delo in ucimo se celo zivljenje,ce smo pri tem samostojni,smo naredili najvec.
silce
08. 05. 2012 23.42
+0
cyklon
09. 05. 2012 01.40
+1
Ti se kar drži svojih načel....pri svojih vampih!!! :-))
cyklon
08. 05. 2012 22.52
+16
Nobenega denarja ne damo!!! Vsak poslanec dobi povprečno 8400 evrov letnega pavšala (in z njim dela kot svinja z mehom) poleg plače, za stike z volilci (do danes še nisem imel niti enega stika ,z niti enim poslancem...razen ,če bi hodil sam poslušat razne laži na predvolivne shode)...torej naj se gladko odpovedo temu,našemu denarju.Prihranjena vsota na letni ravni znaša 756 000 evrov.To pa je denar za rešitev ene slovenske fabrke!! Nehajte nam nabijat!! Šparajte pri SEBI!!!!!
Scopy
08. 05. 2012 22.42
+5
Zanima me kaj je z prevozom in malico, kaj je z dopustom in ali gre za trajno ali začasno znižanje plač v JS?? Če gre za začasne zadeve nekak požrem... Sicer bi pa raje videl da bi mi bilo gdo drug vzel sam da mi neb sedanja vlada :)
Mirsad Miro Muharemovi?
08. 05. 2012 22.48
+5
hehe,Scopy,verjetno si začetnik..hehe,a se je kdaj za trajno znižal bencin,pa saj veš da je to nemogoče...
mala_zvezdica
08. 05. 2012 23.06
+0
prevoz: 9 % neosvinčenega 95 oktanskega na kilometer... malica 3,25 nekje evra na dan.... dopust max 35 dni... za posebne pogoje dodatno max 10 dni menda... in pa.... vlada hoče trajno znižanje plač, sindikati pa da naj bi se ob koncu leta 2013 najkasneje pogovarjali o možnem pošanju plačnih razredov na sedanjo raven.
Scopy
08. 05. 2012 23.17
+3
hehe.. glih začetnik nisem, nimam pa tut kej preveč staža :) Nevem jest kaj je mogoče in kaj ni, ampak sm nek prebral, da vlada hoče trajno znižanje plač, sindikati pa se upirajo, in zdaj nevem kaj so se zmenili. Ni prav da nam za trajno znižajo plače, kriza tut nebo kr trajna :) Za prevoz je to vseeno premal... Uglavnem, kot ga imenuje Antireligija "Majer" neve kaj dela :)
Mirsad Miro Muharemovi?
08. 05. 2012 22.40
+3
dvig DDV se bo zgodil prej ali slej,,saj je logično,če se nočeč zamerit državljanom,štrajki,ulica itd..v končni fazi kot sem že večkrat pisal pri revnih se ne bo poznalo zelo,ker oni itak ponucajo samo za najbolj nujne reči,torej hrano,in to se bo poznalo na koncu leta med 50 in stotimi euri..matematika čista kot solza,neboluze ekonomistov v Janševi vladi..problem je v temu da Janša noče zanalašč dvigent DDV,ker pred volitvami je nasprotoval Jankoviću,vemo pa da Janković od začetka zagovarja dvig,pa to ane,pa ljubosumnost dadesnih..it naprej
lnterReflections
08. 05. 2012 22.42
+1
Janković je že pred pol leta vedel, kakšne sindikate imamo. Vendar imata PreVirant in Majer prekratke kable, pa sta potrebovala pol leta da to dojameta.
Scopy
08. 05. 2012 22.44
+6
Njbolj žalostno je ker bodo men in ostalim javnim uslužbencem plačo znižal, vzel prevoz pa malco pol bo pa še davek dvugnu.... *!!
gregor153
08. 05. 2012 23.22
-4
@Scopy Najbolj žalostno je da so gospodarstvu že to vse nardil sedaj bo moglo pa zaradi prevelike JS še to požret. @Mirsad DDV bo najbolj usekal po žepu revne! Kaj misliš da bo bogate? Revni ne živijo samo od kruha in mleka, pa še tukaj je vmes obdavčeno veliko polizdelkov po višji stopnji...