Slovenija

'Pričakujemo, da bo drugič vsaj sladoled na mizi, če že odgovorov ne bo'

Ljubljana, 25. 07. 2013 16.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predstavniki sindikalnih central po skoraj dveh urah razprave z vladnimi predstavniki niso izvedeli ničesar konkretnega o ukrepih, ki jih vlada načrtuje za znižanje primanjkljaja. Bratuškova je dejala, da v dialogu ne sme več obstajati 'naša' in 'vaša' stran, temveč morajo kompromise sprejemati skupaj.

Predstavniki sindikalnih central na sestanku pri premierki Alenki Bratušek po skoraj dveh urah razprave niso izvedeli nič konkretnega o ukrepih, ki jih načrtuje vlada za znižanje primanjkljaja, je po sestanku dejal vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj. Vlada bo z ukrepi, ki bodo predvidoma pripravljeni konec avgusta, najprej seznanila sindikate, je dodal.

Alenka Bratušek
Alenka Bratušek FOTO: Reuters

Predsednica vlade je sindikatom uvodoma pojasnila, da je vlada na današnji seji določila razrez odhodkov za leti 2014 in 2015 ter da so posamezna ministrstva dobila nalogo za pregled in pripravo možnih ukrepov, o katerih danes še ni mogoče govoriti, so po sestanku sporočili iz kabineta predsednice vlade.

"Tako predstavniki vlade kot sindikatov so se strinjali, da bo dialog med socialnimi parterji veliko bolj ploden, ko bodo na mizi konkretni predlogi ukrepov, predsednica vlade pa je ob zaključku še dejala, da v dialogu ne sme več obstajati 'naša' in 'vaša' stran, temveč moramo kompromise sprejemati skupaj," so še zapisali. Predstavniki vlade namreč izjav po srečanju niso dali.

'Pričakujemo, da bo drugič vsaj sladoled na mizi, če že odgovorov ne bo'

Sindikati so sicer danes vsak za svoje področje preverjali, kaj se bo dogajalo in kakšne reze naj bi vlada načrtovala. Tako je Štrukelj od vladnih predstavnikov dobil zagotovilo, da dodatnih znižanj plač javnih uslužbencev v prihodnjem letu ne bo.

Po besedah predsednika Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Janeza Posedija lahko jeseni pričakujejo odgovore na vprašanja, ki so bila danes na mizi. In sicer, kakšna je ekonomska politika naše države, kako mislijo reševati probleme, ki so pred nami, in kako se bo vlada odzvala na resne probleme, s katerimi se srečuje gospodarstvo. "Žal danes teh odgovorov ni bilo in mi pričakujemo, da bo drugič vsaj sladoled na mizi, če že odgovorov ne bo," je pojasnil. Na mizi ni bilo nobenih konkretnih številk, je dejal Posedi in ocenil, da jih še preračunavajo.

Janez Posedi
Janez Posedi FOTO: POP TV

Tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je po sestanku dejal, da bi lažje odgovoril na vprašanje, kaj nas čaka jeseni, če bi premierka danes prišla s konkretnimi predlogi okoli ekonomske politike za leto 2014. Tega niso slišali, jih je pa predsednica vlade poslušala, kaj predlagajo, je dodal. "V ZSSS smo predlagali, da bi v roku dobrega meseca dni tudi mi pripravili z drugimi kolegi iz sindikalnih central svoje predloge in ponudbo ukrepov, kot mi vidimo izhod iz te krize," je pojasnil Semolič in dodal, da je Bratuškova to sprejela.

Semolič prve dni septembra pričakuje vladne predloge glede ekonomske politike, zato je po njegovih besedah pomembno, da sindikati pridejo s predlogi do konca avgusta. "To ekstremno varčevanje, ki uničuje povpraševanje, delovna mesta in proračun, ni pot iz krize. Zato smo dali vedeti, da bi odprava usklajevanj z inflacijo na različnih področjih bila izjemno nevarna poteza vlade, če bo res sprejeta in bomo na tej točki prišli z vlado v velik konflikt," je pojasnil predsednik ZSSS.

Po besedah predsednika Konfederacije novih sindikatov Slovenije Neodvisnost Draga Lombarja je pomembno sporočilo, da delavci niso povzročili te krize in ne bodo več pristajali na nikakršno znižanje. Poudaril je, da nikakor ne bodo dovolili ukinitev usklajevanja pokojnin, socialnih transferjev in plač z inflacijo. "To je najbolj grob poseg v socialno pravico vsakega in na to nikoli ne bomo pristali," je poudaril. Zategovanje pasu bo lahko, ampak ne na teh najnižjih kategorijah, je dodal.

O rebalansu proračuna za leto 2014 je vladna ekipa razpravljala že minuli teden. Po neuradnih informacijah naj bi načrtovali po nekajodstotne reze na vseh področjih, torej tudi pri pokojninah, socialnih transferjih in plačah.

Predsednik Slovenske zveze sindikatov Alternativa Zdenko Lorber je sestanek označil za veliko razočaranje, saj jih predsednica vlade ni seznanila ne s predlogi ukrepov niti z razmišljanjem, "na kakšen način bomo sledili tistemu, kar je danes dopoldne sklenila vlada". In sicer da bo naslednje leto javnofinančni primanjkljaj znašal največ tri odstotke BDP. Ta cilj ne bo dosežen brez ukrepov, ki ne bi boleli, je opozoril. Zato Lorber pričakuje, da jih bo vlada pravočasno seznanila, "s kakšnimi ukrepi bo nastopila ob koncu avgusta oz. do 20. septembra, ko je treba v DZ vložiti proračunske dokumente". 

Na sestanku so poleg predstavnikov omenjenih sindikatov sodelovali še minister za notranje zadeve Gregor Virant, ministrica za delo, družino, socialne in enake možnosti Anja Kopač Mrak, državni sekretar v kabinetu predsednice vlade Dušan Kumer, državna sekretarka v ministrstvu za finance Mateja Vraničar ter predstavnika Konfederacije sindikatov 90 Slovenije ter Zveze delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (285)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mogerad
26. 07. 2013 13.02
+1
sindikati naj se uprašajo zakaj se pr nam ne splača delat naprimer pridelovat hrane splača pa se jo kupovat v italiji in tu prodajat. italija je zelo obdavčena država pa se tam splača proizvajat. kaj je pr nam ali smo rojeni kontabanderji in tako delamo s celo državo in vsi tajkuni tako delajo in so tako obogateli na račun nekontrabanderjev?
est
26. 07. 2013 12.49
+1
Je pa res hudič, če se gluh in slep pogajata.
Gaja Bobek
26. 07. 2013 12.06
sindikati so sindikati samo po imenu, nekaj naredi in premakne samo množica na cestah, to vlado, ki nas ropa za lopovske dobičke moramo ustavit, pa tatovom našega premoženja vse pobrat, kar so nakradli, ta vlada tega ni sposobna, kaj je do sedaj izterjala od hilde, janša, kordeša, zidarja, črnigoja.... če grejo samo sedet, mi od tega nič nimamo, pbrat pokradeno!!!!
Terezinka
26. 07. 2013 12.48
+2
slosuženj, ti zelo slabo poznaš delo vlade, če misliš, da vlada pobira neke dobičke. Za kasiranje dobičkov so lastniki kapitala. Tem je prejšnja vlada znižala davek na dobiček, da bo jasno. Sodišče, ki vodi sodne postopke in zadnje čase kljub vsemu uspešno kaznuje pa ni del vlade. Predpise pa upošteva to sodišče pri kaznovanju take kot jih je sprejel parlament v katerem sedijo skoraj zmeraj isti že od leta 91. Nekateri so sicer presedlali stranke, so pa zmeraj isti interesi in isti ljudje
uja25
26. 07. 2013 11.28
+3
Zakaj si pa ti butec bil tako dolgo tiho--???? Drogirani Todorovič je bil prvi na vrsti,---potem pa gre dalje,---v Sloveniji se vse plača--!!
ROMELS
26. 07. 2013 10.32
+3
Janez je genij.Pa lahko brišete kolikor hočete, ampak od lenobe in zadolževanja ne boste preživeli.
Klimova
26. 07. 2013 11.15
-1
Ja, a res? Strogo varčevanje, ki ga zahteva njegova Angela bo potisnilo Evropo v deflacijsko spiralo. Hollande za razliko od tvojega genija spodbuja gospodarsko rast
uja25
26. 07. 2013 11.37
+2
Janez je Šoto Šampion.--Za te butce,ki so v Sloveniji zavladali pot težo laži in prevar--!
uja25
26. 07. 2013 11.37
+2
ZAGOR TE-NEJ
26. 07. 2013 08.41
+1
VSI SMO MI JEŽEK TEKA TEKA !
iGURT
26. 07. 2013 07.52
-3
naslovna tema o tem, zakaj varčevanje nikoli ne deluje, zakaj ubija in zakaj hočejo Slovenijo, ki jo uvrščajo med najstabilnejše države na svetu, ubiti z varčevanjem,
cirenij
26. 07. 2013 07.49
+8
Joj, joj, kako pogrešam absolutista, ki bi udaril po mizi in rekel "bobu- bob" Tole nat....e...je..." ene in druge strani.... Pa kaj tem plačancem ni jasno, da narod dela za minimalca, koliko je brezposelnih, mizerne penzije, ljudje nimajo za plačilo domov za ostarele....... Tile sindikalisti in politiki pa vlečejo mesečno kot delavec celo leto. To je potrebo uredit. Razmerje 1:5. Pa bo veliko kanilo v proračun. In zakonodajo o nezastaranju lumparij od l. 91 naprej. In oklestit prispevke cerkvi itd......Tega je toliko, da bi navadni državljani lahko zadihali.
mijavci
26. 07. 2013 07.42
+5
Nič bat , tud ljagavac Kučan nima tiskarne denarja in njegov imperij , tudi medijski , bo jeseni padel kot pokošena pšenica , ker bo CEKINOV ZMANJKALO . Že sedaj se grizejo za tisto malo kar je ostalo. Jeseni bo zelo zanimljivo opazovat vso RDEČO KAMARILO , ki ne bo vedela kam se naj obrne , da bodo ohranili svoje privilegije. Novinarji iz kluba F571 so še servilni , ker ne vedo kaj jih čaka , a kmalu se bo žačel - ne boj ampak mesarsko klanje za drobtinice in preživetje- samo poslušaj medije te dni kako so servilni do Šivilskega haranja z davki in podražitvami - to kar so v gospodarstvu že zdavnaj poizkusili. Sicer pa DOBRODOŠLA EU TROJKA jeseni , ki bo končno nardila red v tej vukojebini , pa tudi če 2 leti tenko piskamo , bomo vsaj vedeli da se obetajo boljši časi. Komentar Mrki -Reporter
cirenij
26. 07. 2013 07.58
-1
Pa kaj je naredila EU trojka v Grčiji? Še večjo bedo. Že pesnik je napisal: "Ko se ti vzame zemlja, se ti je vzelo življenje....." In nam so pokradli ne samo zemljo, tudi fabrike, ki jih je narod gradil desetletja. To je bila naša skupna last, danes pa last peščice lopovov v oazah in slamnatih firmah. Ne glede na barvo in pripadnost ampak, če si bil pri koritu in kako si se znašel glede na luknjasto zakonodajo. Ampak to samo POSVEČENI v imenu desnih in levih.
janezpodre
26. 07. 2013 07.38
+17
Gospod Posedi, sladoled si kupi iz svojih 3.000 evr neto plače in ne duhoviči, trot.
lepota in zdravje
26. 07. 2013 08.21
+4
Angela Franko
26. 07. 2013 06.50
+23
kje so bili Sindikati ko so firme šle po gobe ????? so vreče držali ????? na račun delavcev živijo ,koliko zaslužijo ???? si upajo povedat ????????
antifa4321
26. 07. 2013 07.13
+2
lepota in zdravje
26. 07. 2013 06.46
+5
Lačen, ful drugačen
Boschtjan Zupanchich
25. 07. 2013 23.43
+14
Hja, logično : Veliko govora za NIč povedati - To So Naši Političarji !!! Sem jih poštudiral že pred veliiiiiiiko Leti !!!
RožleXY
26. 07. 2013 02.00
+9
Nekako morajo opravičit svojo plačo......"kao zasluženo"...
9201950313
26. 07. 2013 06.58
-3
ti jo ne zaslužiš ,pa jo ti vseno država daje...pa to ..
jankomat
25. 07. 2013 23.39
+11
sliko sladoleda pod steklo ,pa bi privarčevali!!,kajti tile sindikati stanejo državo preveč in vsa ta leta se vlada preganja z upravo in sindikati.za gospodarstvo porabi z vlada zelo malo časa,za svoje podložno ljudstvo pa po hitrem postopku nabije davke in potem je zopet čas za pregovarjanje s sindikati! tud ne vem zakaj morajo it vsi na dopust,če je toliko dela.
Boschtjan Zupanchich
25. 07. 2013 23.45
+5
mogerad
25. 07. 2013 23.17
+24
če bi slovenija in javna uprava varčevala tako kot varčujem jas bi bili res druga švica jas sem privarčeval v preteklosti ker si nisem kupil ferarija pa kajana tudi ne bazena si nisem zgradil falkona si tudi nisem kupil nimam niti pametnega telefona in najnovejšega računalnika toda vse to bi rad imel pa še vsak drugi dan novo lepotico toda varčujem ker za to denarja nimam taki bi morala tudi država in si privoščit tako javno upravo kot jo zmore vzdrževat in se zgledovat po meni
soba666
25. 07. 2013 23.30
+7
pokriješ se toliko koliko si dolg, ne pa da ti noge ven gledajo, ne
ZAGOR TE-NEJ
25. 07. 2013 23.10
+8
posedi in Semolič, milo bosta prosila Vsemogočnega, da Janša zopet postane predsednik vlade, v nasprotnem primeru vas bodo lastni obesili za jajca, ko pride trojka tudi uradno k nam. posedi in Semolič, milo bosta prosila Vsemogočnega, da Janša zopet postane predsednik vlade, v nasprotnem primeru vas bodo lastni obesili za jajca, ko pride trojka tudi uradno k nam.
boncesar
25. 07. 2013 23.13
+2
TOČNO TAKO BO TA SCENARIJ. PROSILI GA BODO.
9201950313
26. 07. 2013 06.58
+3
lotmerzanec
25. 07. 2013 23.10
+11
Ne vem kaj se ti sindikalni vodije sedaj čudijo saj so veliko pripomogli k postavitvi sedanje vlade! Zraven SINDIKATOV so bili VSTAJNIKI in pa KLEMENČIČ!! Tako ste bili prepričani,da bo levica rešila državo pred bankrotom vendar bi lahko iz zgodovine vedeli,da ni blaginje pod vladavino komunistov in njihovih namestnikov levičarjev!! Nikjer na svetu niso prinesli blaginje narodu in tudi v Sloveniji ne bodo!!
boncesar
25. 07. 2013 23.12
+2
SE GLOBOKO STRIHJAM. NIKJER NA SVETU LEVAKI NISO PRINESLI BLAGINJE.PREVERJENO
Robin Gunner
25. 07. 2013 23.33
+11
jah sam logicno poglejte, kam folk hodi z trebuhom za kruhom? al hodjo nasi bivsi juzni bratje v nemcijo, svico, avstrijo, svedsko, zda, nizozemsko, avstralijo itd... al hodjo v kubo, severno korejo delat? kam uletavajo africani z svojimi colni? v italijo in francijo itd.... ce bi blo tko dober kot pravijo v komunizmo in socializmu, bi vsi migriral na kubo in severno korejo po boljsem zasluzku in zivljenju al pa bi mi evropejci z colni veslal do somalije, afriske obale itd.. pa se to ne dogaja. kejsn posamezniki gredo ze tja, al na pocitnice al na kubo, ampak tm uzivajo z naso penzijo ali naso placo. sam to ni isto kot dol zivet z njihovo.
ZAGOR TE-NEJ
25. 07. 2013 23.09
+9
Sindikati so se razburjali tako pod Pahorjevo, kot Janševo vlado, ne vem kaj njim ni jasno ? Denarja ni, in kjer ni, še vojska ne vzame ! Zdaj so začeli pa izsiljevati še Kučanovo Bratuževo, no kar naj se drhAAal med seboj potolče.... Sindikati so se razburjali tako pod Pahorjevo, kot Janševo vlado, ne vem kaj njim ni jasno ? Denarja ni, in kjer ni, še vojska ne vzame ! Zdaj so začeli pa izsiljevati še Kučanovo Bratuževo, no kar naj se drhAAal med seboj potolče....
Huey
25. 07. 2013 23.09
+13
Posedi misi da sladoljed in denar za njegove pijavke raste na drevesu!
Boschtjan Zupanchich
25. 07. 2013 23.48
+5
boncesar
25. 07. 2013 23.02
+10
JANŠA JE CAR ZA VSE. DOBESEDNO GA BOMO PROSILI, NAJ NAS REŠI. BOSTE VIDELI.
lotmerzanec
25. 07. 2013 23.27
+12
Janša je lepo dejal SLOVENCI PRIPRAVITE DENARNICE!! Še kako je imel prav vedno bolj ga spoštujem!!!
Boschtjan Zupanchich
25. 07. 2013 23.48
-1