Slovenija

Semolič ne verjame, da je vlada sposobna spremeniti svoj odnos

Ljubljana, 10. 04. 2011 19.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Semolič in Funkl opozarjata, da ne glede na izid referenduma, na katerem so volivci zavrnili zakon o malem delu, samo s tem problemi še ne bodo rešeni. V SLS vlado pozivajo k odstopu, v SDS pa pravijo, da je dobila rdeč karton.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič in vodja Gibanja za dostojno delo in socialno družbo Marko Funkl poudarjata, da s kakršnim koli izidom referenduma problemi še ne bodo rešeni.

Delni rezultati referenduma o zakonu o malem delu so jasen signal vladi, da mora spremeniti dialog in odnos do socialnih partnerjev, je prepričan predsednik Semolič. Toda sam dvomi, da je ta "želja" uresničljiva z isto vladno ekipo. "Maske so padle in vemo, kdo je kdo," Semolič odgovarja "sprenevedanju" politikov.

Dušan Semolič
Dušan Semolič FOTO: Blaž Garbajs

Semolič je zadovoljen z delnimi rezultati referenduma, ki kaže na prepričljivo zavrnitev zakona o malem delu. Z zavrnitvijo zakona so volivci preprečili na stotine novih problemov, saj večina ljudi pričakuje več varnosti in ne več fleksibilnosti, je dejal Semolič.

Veliki problemi namreč po njegovih besedah res obstajajo, vendar jih ne more rešiti sama vlada ali sami sindikati, temveč bi jih morali skupaj. Toda Semolič ob tem ne verjame, da je vlada sposobna spremeniti svoj odnos do sindikatov in jih sprejeti za svoje partnerje, saj njena retorika ne gre v tej smeri.

Kot je še dejal, bi moralo priti do večjih sprememb v dialogu, toda dvomi, da je minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik tisti, ki je "v stanju radikalno spremeniti svoja stališča". V uresničitev svoje želje glede dialoga z vlado Semolič dvomi tudi zaradi retorike premiera Boruta Pahorja.

Zaušnica slabemu dialogu

Funkl verjame, da bo izid v prid predlagateljem referenduma. Ne glede na to, kakšen bo rezultat, pa imajo volivci vedno prav, dodaja Funkl, ki upa, da bo tokrat zmagal glas ljudstva in ne glas politike. Strinja pa se, da z izidom referenduma problemi na trgu dela ne bodo rešeni. Če bo zakon zavrnjen, Funkl pričakuje, da se bodo z vlado pogajali o novih rešitvah.

Po Funklovih ocenah rezultat pomeni zaušnico slabemu dialogu vlade s socialnimi partnerji. Gre pa zlasti za poraz ministra za delo Ivana Svetlika, ne toliko vlade, še dodaja. Svetlik ima namreč "težave tudi pri drugih zakonih in izid tega referenduma kaže, da bi moral drugače voditi politiko".

Tudi namestnik predsednice Študentske organizacije Slovenije Rok Primožič upa, da bo vlada začela z dialogom reševati težave. Toda glede na nivo pogovora, kot ga je vodila vlada doslej, ne verjame, da si lahko še zaupajo glede urejanja tega področja.

Pripravljeni so na kompromise glede urejanja študentskega dela, najprej pa je treba po Primožičevem mnenju vzpostaviti enotno evidenco vpisa.

'Signal vladi, naj ne vozi v leru'

Zakon o malem delu je padel, ker je bil krivičen za delavce, ki imajo že sedaj najnižji standard, in za študente, da lahko delajo, da preživijo, je dejal član PS SLS Franc Pukšič. Hkrati je dodal, da je to signal vladi, naj ne vozi več v leru, ampak naj nemudoma odstopi in sproži predčasne parlamentarne volitve.

Franc Pukšič vlado poziva k odstopu.
Franc Pukšič vlado poziva k odstopu. FOTO: Jani Dolinšek

Ob tem se je Pukšič spomnil na besede Janeza Evangelista Kreka, ki je nekoč zapisal, da je "boj proti oderuhom prva in poglavitna narodna dolžnost".

"Slovenski narod je na današnjem referendumu oderuhom povedal, da hoče pravo delo in ne malo delo. Dejstvo je, da je Slovenija predraga za delovna mesta, ki nimajo visoke dodane vrednosti, zato pa niso krivi delavci, študenti in upokojenci, ampak tajkuni tipa Bavčar, Kordež, Toplek, sinovi Jankovića," je poudaril.

'Pokazatelj sesutja koalicije'

Rezultat današnjega referenduma o zakonu o malem delu je bil za prvaka SNS Zmaga Jelinčiča pričakovan. "To je prvi pokazatelj sesutja aktualne koalicije – SD, Zares, LDS in DeSUS, in škoda je, da bomo morali počakati še do naslednjih volitev," je izjavil Jelinčič.

"Ljudje imajo polno glavo pritiska, ki ga izvaja sedanja koalicija, ko ne razume tega, da mora poseči in udariti po tistih, ki so si nagrabili ogromno denarja in premoženja, ne pa da tolče po tistih, ki že tako komaj živijo in so na robu revščine," je poudaril.

To je za njega prvi pokazatelj sesutja koalicije, ki bi morala po Jelinčičevem prepričanju "že oditi in se za večno posloviti od političnega prostora v Sloveniji".

'Volivci vladi pokazali rdeč karton'

Zvonko Černač
Zvonko Černač FOTO: SDS

Volivci so vladi Boruta Pahorja pokazali rdeč karton, pa je dejal podpredsednik SDS Zvonko Černač. Rezultat je po njegovih besedah sporočilo vladi, naj preneha s populističnim delovanjem in da preostali čas nameni odgovornemu upravljanju države.

Zavrnitev zakona o malem delu ne pomeni samo zavračanja slabih rešitev, temveč tudi zavračanje vladne politike, ki je gluha za dialog, sodelovanje in iskanje najboljših rešitev, je v izjavi za medije dejal Černač. Ob tem je poudaril, da so volivci večinsko glasovali proti zakonu kljub zelo intenzivni kampanji vladnih strank in tudi predsednika države Danila Türka, ki se je v podporo zakonu vključil v zadnjih dneh.

Temeljno današnje sporočilo volivcev Černač razume kot poziv Pahorju, naj vlada čim prej sprejme ukrepe za pocenitev delovanja države in ustvarjanja novih delovnih mest, prihranke pa išče pri tistih, ki so protipravno obogateli.

Erjavec: Svetlik naj odstopi

Erjavec meni, da bi bilo najbolje, da Svetlik odstopi.
Erjavec meni, da bi bilo najbolje, da Svetlik odstopi. FOTO: Aljoša Kravanja

Rezultat referenduma o malem delu je odraz podpore, ki jo vlada uživa v javnosti, to je nekje 20 odstotkov, je navedel predsednik DeSUS Karl Erjavec. Prepričan je, da bo izid referenduma o pokojninski reformi podoben, zato je po njegovem mnenju najbolje, da minister za delo Ivan Svetlik odstopi.

S tako nizko podporo po mnenju Erjavca vlada "ni več v stanju, da izpelje kakšno pomembnejšo reformo". Ker so v DeSUS prepričani, da bo izid referenduma o pokojninski reformi podoben, Erjavec predlaga, da vlada ponovno odpre pogovore o pokojninskem zakonu, "sicer bo doživela še težji udarec kot danes".

Nezadovoljstvo ljudstva je očitno

V Stranki mladih – zeleni Evrope pozdravljajo odločitev večine udeležencev današnjega referenduma. ''Rezultat na referendumu o ZMD ne pomeni samo zavrnitve slabega zakona, temveč očitno nezadovoljstvo ljudstva nad načinom dela in vodenja v slovenski politiki,'' so zapisali v sporočilu za javnost.

''Upamo, da bodo v prihodnosti predlagatelji iskali širši konsenz v družbi in zainteresirani javnosti, preden bodo predstavili novo reformo in ne bodo več zadovoljevali zgolj strankarske in partikularne interese kapitala in lobijev,'' so še zapisali.

V SMS-Zelenih vladi in ministru Svetliku ponujajo nekatere svoje predloge. Med drugim predlagajo enotno bazo vpisov vseh študentov in dijakov, zavod za zaposlovanje naj prevzame vodilno vlogo pri posredovanju študentskih del, predlagajo analizo in oceno stroškov za pravičnejšo delitev zbranih sredstev, povečanje nadzora nad izvajanjem študentskega dela in formalno upoštevanje poklicnih izkušenj pridobljenih preko študentskega dela.

To je šele začetek

Študentje delili fige
Študentje delili fige FOTO: Aljoša Kravanja

Rezultat referenduma o malem delu je za Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem (ŠOUP) jasen signal ministru Svetliku in vladi, da se ne znajo pogovarjati s svojimi volivci, so zapisali v sporočilu za javnost.

Rezultat današnjih volitev je jasen signal vladi, da mora take zakone usklajevati z vsemi socialnimi partnerji. "Upamo, da je sedaj vlada razumela, da se je potrebno pogovarjati o drugačnih rešitvah ureditve študentskega dela in to ob enakovrednem sodelovanju vseh socialnih partnerjev," meni predsednica ŠOUP Nika Štravs.

Na ŠOUP-u in krovni Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) se zavedajo, da to ni konec poti, temveč šele začetek. Menijo, da so spremembe potrebne in nujne, zato bodo v kratkem pripravili nov predlog ureditve študentskega dela. Poudarjajo pa, da se mora sistem študentskega dela obravnavati celostno, torej vključno s položajem in problematiko študentov in mladih v Sloveniji.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kr--en
11. 04. 2011 19.50
Ko je z neko stvarjo zadovoljen Semolić mi začnejo zvoniti vsi alarmi.
ljx
11. 04. 2011 12.14
saintjozef 10.04.2011, 22:19 2 Semolič, prodana duša Janši, sedaj ko vidiš, da 40 let nisi za delavce NAREDIL NIČ ! Absolutno se strinjam s tabo stari. Ta poroka največjega Komunista in Desnice je že burleska in vsi te nesposobneži in priskledniki ter zagrenjenci v zgornjih člankih. Beda od bede,sploh se ne čudim da je čedalje večje število tistih ki nočejo slišat za politiko.
ljx
11. 04. 2011 12.08
Tisti ki niso bili sposobni skozi vsa ta leta kej spremeniti na bolje,bi tudi sedaj najraje videli da tako ostane. Moram rečt,da so vse te HIJENE ki jih gledamo tukaj gor,planile na ta bedni referendumski izid,kot poslednjo kost ki jo je še treba oglodat.
Gibson80
11. 04. 2011 10.03
Vlada naj rajši zmanjša davke delodejalcem,kajti firme bežijo v tujino kjer so bolj ugodni pogoji in predvsem manjši davki!Če b zmanjšali davke bi veliko več tujih vlagateljev vlagalo v Slovenijo in s tem bi poskrbeli za veliko novih delovnih mest!A vlada kot taka vedno rešuje probleme tam kjer to ni potrebno!
Bluzer Bluzoviti
11. 04. 2011 08.32
miki: vsak je boljš kot ti povampirjeni komunisti, ki se zaradi brezmejnega pohlepa gredo velekapitaliste.
61810
11. 04. 2011 07.43
miki70 Janša hoče imeti dvotgretinjsko vlado, da bo sam kreljeval. Vse druge desničarske stranke bo pustil v opoziciji. Spreminil bo ustavo sam po mili volji. takrat pa bo lahko sam sprejemal reforme kakršne bo hotel in želel. To že govori dve leti in očitno mu bo uspelo. Treba je samo vrečI vlado , da prevzame položaj.Slišal sem celo, da že ima imena ministrov, seveda so vsi iz SDS.Kar koli bo vlada sprejela bo blokiral. Žal to za mene ni nobeden pravi politik, čeprav ga ne kateri kujete v zvezde, Vsi politiki bi morali stopiti skupaj in sindikati in rešiti probleme ki jih imamo.
miki70
11. 04. 2011 07.24
Ne razumem ,da je narod tako naiven ,da podpira SDS IN SNS. V Janševi vladi so nastali tajkuni in splošna prodaja vseh donosnih tovaren in podjetja, med drugim še cerkev nas je okradla . SDS in SNS in sendikati so študente pripeljali pred parlamen, da so zgadbo poškodovali simbol države to podpirate. Sprašujem vas zakaj SDS ne pdpre volilce Ankarana ,ki so na refarendomu dobili pravico do občine kaj imaste temo v glavi ali kakšen drugi interes , da ne vidite, kako vam SDS IN SNS ponuja meglo.
muhabc
11. 04. 2011 07.19
Svetliku in mnogim drugim se že tolgo trese stolček. To so kot klopi, ki bi jih morali na silo iztgati. Drigače ne bo šlo. Začetek je že prepozen.
lustracija
11. 04. 2011 07.16
večni rdeči sindikalist Semolič, z besedo proti vladi, z dejanji za rdečo elito
01xxy
11. 04. 2011 07.13
Erjavec je privošljivi uživač.
GRAJENA
11. 04. 2011 07.09
kje je levanič dobil denar za gradnjo hiše če njegov šef z plačo komaj preživi mesec
19Concorde69
11. 04. 2011 06.53
Kot da bil pa janša tega sposoben :-)... pa res nočte razumet, da je treba skenslat vse po spisku, da se mogoče kdaj kaj spremeni... s poudarkom na MOGOČE.... semolič pa.... pahorja in njegove silne vlade mam polno glavo, tebe pa tud... kot da kaj pripomorete k temu, da bo kaj bolje....
Saso Jovanov
11. 04. 2011 06.37
cel sistem v naši državi je zanič !!! Korupcija, bogatenje posameznikov, izkoriščanje malega človeka !!
Buena Vita
11. 04. 2011 06.31
DOMA SEM S KMETOV TOREJ KMETICA- TO DA ŽIVIM VSE SVOJE ŽIVLJENJE V MESTU NIČ NE MENJA,VSAJ V KMEČKI BUNKASTI GLAVI NE JANŠEVA VLADA JE PODEŽELJU DALA V ŠTERIH LETIH TOLIKŠEN ZAGON DA MOJE OČI ŠE VEDNO TEŠŠŠKO DOJEMAJO, ZATO PRAVIM,,,,,,glasovati za janšo ,pomeni slovenski podeželski potencial spraviti na tire in vlakovna pozicija lahko spelje,,peljal bo slovenski vlak,s slovenskimi potenciali kar je 100% to potrebujemo,ne pa lizanja mafiji
pheonix1
11. 04. 2011 05.07
ma daj gospodje iz sds-a tudi vi niste nič boljši,tudi vaš čas se je iztekel,kakor SD and company
Franci Lubej
11. 04. 2011 03.20
svetlik naj odstopi
skatefigure
11. 04. 2011 02.27
Dokler bo pri nas tak sistem vladanja..do takrat bo vsak isti, ki bo prišel na stolček. Ni važno, če je na začetku poštenjak, ker kmalu zaradi lobijev in medstrankarskih spletk ter obljub postane isti kot vsi drugi. Da, ta vlada bi mogla že zdavnaj odti, ampak rešitev ni v zamenjavi vlade ne v uvedbi nove stranke, ki bi vodila..ker to je lahko recept za katastrofo. Rešitev je le v zamenjavi režima..naj je republika naj je demokracija, karkoli..samo da je drugačna oblika vladanja in drugi ljudje..tako da se zgodovina ne bo spet ponavljala...ker tukaj je gnil sistem ne ljudje..ti postanejo taki po določenem času.
goso
11. 04. 2011 02.11
Začelo se je takrat, ko se je nekdo spomnil, da je ljudi treba razdelit na delo-dajalce in delo-jemalce. Totalna napaka. Jemalce so vrgli v vodo, naj plavajo kot vejo in znajo. Dajalce so futrali z denarjem. Politiki so začeli služit na deset mestih, od nadzornikov do svetovalcev, poleg političnih plačanih funkcij. Dobili smo Avgijev hlev! Upali smo, da ga bo ta vlada odpravila. Nič od tega. Pa še denacionalizacija. Pobrala je milijarde. Takoj v revizijo! In krivec? Kaj si vlada naredila tu?
peti55
11. 04. 2011 01.46
Najbolj žalostno je to, ko bomo na naslednjih volitvah mogli izbirat najboljšega med najslabšimi. Bi bil čas za kakšne nove, mlade politike, ki bi se res ukvarjali s problemi in ne s tem kaj je kdo pred desetimi leti komu ukradu in podobne bedarije, ki so nepomembne za prihodnost slovenskega naroda!
kvapatebriga
11. 04. 2011 01.31
Nekaj mi govori, da ima Semolic prav. Bojim se pa da racuna, da bo naslednja vlada boljsa. Nic ne bo od tega!