Slovenija

Semolič: Delavske pravice so tudi človekove pravice

Ljubljana, 09. 12. 2011 14.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Zvezi svobodnih sindikatov so pred dnevom človekovih pravic opozorili na naraščanje negotovih oblik dela, s katerimi delodajalci privarčujejo pri stroških dela. Precej agencijskih delavcev pa zaposlujejo tudi v nekaterih uspešnih podjetjih.

Dušan Semolič in Goran Lukič
Dušan Semolič in Goran Lukič FOTO: M.M.

Pred dnevom človekovih pravic je predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič dejal, da so človekove pravice tudi delavske pravice. Semolič je dejal, da država pogosto ščiti interese kapitala na račun pravic delavcev. Kot primer je navedel finančno krizo, ki se jo po mnenju sindikata poskuša reševati na plečih delavcev in s krčenjem socialnih pravic. Semolič meni, da bi politiki morali zahtevati tudi reforme tistih, ki so krizo povzročili.

Navedel je podatek, da je v Evropski uniji 23 milijonov nezaposlenih, od tega je pet milijonov mladih. Kot pravi, je to glavni problem, ki bi ga bilo treba rešiti.

V času krize se povečuje tudi število negotovih oblik dela. Semolič je dejal, da so se te oblike dela pojavile, ker delodajalci z njimi znižujejo stroške dela.

Goran Lukič je opozoril na povečevanje števila agencijskih delavcev, na prekomerno delo in na spodbujanje lažnega samozaposlovanja. V času krize se je povečalo število zaposlenih preko agencij. Lukič je navedel primer Elana, ki je imel leta 2008 1000 zaposlenih, od tega je bilo 10 agencijskih delavcev. Junija 2011 pa je bilo v Elanu zaposlenih nekaj več kot 500 oseb, od teh je bilo 125 agencijskih delavcev. Tudi v Krki in Leku je zaposlenih precej agencijskih delavcev, je še dejal Lukič. V Krki je na primer zaposlenih 400 agencijskih delavcev.

Problem pri agencijskih delavci je tudi v tem, da jim mesečno podaljšujejo zaposlitev in zato ne dobijo zdravstvenega zavarovanja, saj je minimum za pridobitev te pravice dva meseca dela. Poleg tega morajo vsak mesec podaljševati dovoljenje za začasno prebivališče, kar je zamudno, vsakič pa je treba plačati tudi takso.

Kot problem je Lukič izpostavil tudi nadurno delo. Za primer je navedel podjetje Sava Hoteli Bled, kjer imajo 317 zaposlenih. Če pa bi sešteli vse nadure in nekoriščen dopust, bi dobili toliko ur, da bi lahko redno zaposlili 51 novih delavcev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dukenukem
10. 12. 2011 17.55
+3
vsi bi morali nehat plačevat rento za sindikat ,ker so vsi sindikati totalno nesposobni ,naj semolič raje pove številko ,kam naj delavci kličejo ,ko jim prepovejo dopust ,ko jih nonstop silijo v nadurno delo, katero ni plačano ,kršenje delavskih pravic gre tako daleč da bo enkrat zagrmelo ,upam da čimprej
titovka
09. 12. 2011 21.50
+1
Semolič: Delavske pravice so tudi človekove pravice.... to je bilo nekoč v nekih svinčenih časih za železno zavezo...danes so to drugi časi....EVROPSKO BOŽJI ČASI!!!!
erdogan
09. 12. 2011 17.04
+4
sindikati se oglasajo ko je res ze vse v riti!!!!!!!!!sindikati so sam podaljsana roka uprave, sam zase se jim gre.....
erdogan
09. 12. 2011 17.03
+1
oh dejte no nehat!!! nic novega....a veste koliko casa se to pocne?!#$ $ mislim kr neki..............
ares3
09. 12. 2011 16.00
+8
ukinit agencije ker igrajo ping pong z delavci par mesecev preko firme leto prek agencije ki ti podalšujejo tudi 3 do 6 dni ali pa tedensko in tako celo leto kdo pa ima nadzor nad tem če rečeš kaj pa ti odgovorijo da lahko greš....na zavodu jih je še več,,,,,,manejo si roke ker služijo na delavcu ki gara ne dela in procente potegnejo pa ne rečt da to ni res ker nevem kako bi drugače agencije tako uspevale in se razmnoževale ko gobe po dežju,,,,,
Rok Leban
09. 12. 2011 15.17
+11
Agencije ukinit ker so parazit slovengskega delavskega prostora! Sicer pa so bedasti sindikati sami krivi, da je takšna situacija.