Gospodarstvo

Nekdanji direktor Semenarne 'razkriva umazane posle'

Ljubljana, 08. 01. 2013 09.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.D./N.Š.K./STA
Komentarji
17

V Semenarni Ljubljana je v zadnjih tednih precej napeto. Nekdanji italijanski lastniki so razrešili upravo pod vodstvom direktorja Boruta Mavsarja ter postavili svoj nadzorni svet in novo vodstvo. Mavsar pa je prepričan, da gre za nezakonito potezo. V pismu javnosti razkriva, kaj se skriva za njegovo razrešitvijo.

V pismu Mavsar zavrača vse očitke, ki jih na njegov račun in na račun njegove uprave izreka nova uprava.
V pismu Mavsar zavrača vse očitke, ki jih na njegov račun in na račun njegove uprave izreka nova uprava. FOTO: POP TV

Zgodba o dogajanju v Semenarni Ljubljana, ki ima 300 zaposlenih, se vse bolj zapleta. Zdaj je razrešeni direktor Borut Mavsar napisal pet strani dolgo pismo, ki ga je naslovil Pismo o resnici. Z njim je želel javnost seznaniti z vsemi okoliščinami, ki so vplivale na njegovo razrešitev s funkcije predsednika uprave, ki jo označuje za nezakonito, in tem, kaj je neposredno in posredno vplivalo na to, da se je Semenarna znašla v postopku prisilne poravnave. Pismo lahko v celoti preberete tukaj.

Mavsar namreč razlaga, kako so potekale seje skupščine, da je izredna revizija pokazala številne škodljive posle, da so ugotovili tudi oškodovanje družbe za več kot 10 milijonov evrov in da so delničarji sicer glasovali za dokapitalizacijo, ki pa potem ni bila uspešna, saj nihče od delničarjev ni vplačal denarnega vložka.

Novi upravni odbor Semenarne Ljubljana trdi, da so Mavsarja odpoklicali s funkcije direktorja družbe zaradi hujših kršitev njegovih obveznosti. Med drugim mu očitajo, da si je želel popolnoma samovoljno in v nasprotju z zakonskimi pooblastili prisvojiti vse korporacijsko-pravne pristojnosti delničarjev in nadzornih organov v družbi.

V pismu Mavsar zavrača vse očitke, ki jih na njegov račun in na račun njegove uprave izreka nova uprava. Prepričan pa je, da je že iz ravnanja obstoječih italijanskih lastnikov in KD Kapitala več kot očitno, da si ne želijo uspešnega konca prisilne poravnave, pač pa, da želijo, da gre družba v stečaj. "V kolikor bi si želeli uspešne potrditve prisilne poravnave, zakaj so potem italijanski delničarji Dinomarchi vložili na sodišče zahtevo za odlog oz. zaustavitev postopka potrditve prisilne poravnave," sprašuje Mavsar. Po Mavsarjevih besedah sta to zahtevo tako prvostopenjsko kot višje sodišče zavrnila. "In zakaj je ta isti delničar spet vložil 2. januarja 2013 na stečajno sodišče novo vlogo, katere namen je verjetno enak," je v pismu zapisal Mavsar.

Mavsar je še pred nasilnim prevzemom s strani Italijanov dejal: "Če se zgodba ne bo razvila po pravnih normah, lahko pridemo do stečaja in še dodatnih 300 delavcev na cesti, ki so zdaj tudi v prisilki dobivali redne plače."

Po Mavsarjevi oceni se zdaj postavljata dve ključni vprašanji. Prvo je, zakaj italijanski delničarji niso že prej poskušali ustaviti postopka prisilne poravnave, ki teče že od 9. julija 2012. Drugo pa je, zakaj so italijanski delničarji vplačali skupaj 225.020 evrov novih denarnih vložkov.

Mavsar še piše, da so italijanski delničarji in KD Kapital s postopki zoper potek prisilne poravnave začeli šele, ko so po zaključeni uspešni dokapitalizaciji ugotovili, da nimajo več kontrolnega deleža v družbi.

Nova izvršna direktorica Semenarne je Anita Žagar Ličen, predsednik upravnega odbora Otello Bizzotto, člana upravnega odbora pa Damijan Korošec in Diego Streliotto.

Mavsar v pismu tudi odločno zanika, da njegova uprava novi izvršni direktorici ni dovolila vstopa v poslovno stavbo Semenarne. Mavsar piše, da mu nova uprava še vedno ni vročila sklepa o razrešitvi. Na očitke, da stara uprava še vedno ni opravila primopredaje poslov novi upravi, pa Mavsar odgovarja, da bo opravil primopredajo poslov takoj, ko mu bo vročen sklep o razrešitvi s funkcije direktorja družbe. Mavsar je sicer še vedno zaposlen v Semenarni in pravi, da mu je nova direktorica ukinila službeni elektronski naslov in poskrbela, da so mu vdrli v pisarno.

V odzivu na Mavsarjeve očitke je novi upravni odbor dejal, da obžaluje in obsoja ravnanje nekdanje uprave, ki ji očita, "da poskuša ustvariti vtis o neoperativnosti in nezakonitosti poslovanja družbe, sodišča in notarske zbornice."

Stavke (za zdaj) ne bo

4. januarja so se delavci Semenarne zbrali na zboru delavcev, na katerem so od italijanskega lastnika Dinomarch zahtevali jasne odgovore o vsebini vloge, ki naj bi jo lastnik 2. januarja oddal na sodišču. Delavci se namreč bojijo, da bodo Italijani poskušali prekiniti prisilno poravnavo in uvesti stečaj, pri čemer bi lahko 300 delavcev pristalo na cesti.

Napovedane delavske vstaje pa očitno ne bo, saj naj bi si sindikalna zaupnica zaposlenih v družbi po tem, ko so ji v novi upravi družbe "ustrezno" predstavili dejstva, premislila.

Mavsarjevo pismo o resnici
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pgdpgd
13. 01. 2013 13.52
+2
To je samo boj za prevlado,kdo bo tisti,ki bo semenarno spravil na kant in kateremu bo v tošel in na bančne račune padalo. Eden ali drugi,. Tale Mavsar je pa tudi že poznan po tem.
picajzlnamindzi
10. 01. 2013 19.28
+3
čist primer slovenskega hlapčevstva!
picajzlnamindzi
10. 01. 2013 19.28
+4
Tiho je bil, dokler ga niso odžagali!
picajzlnamindzi
10. 01. 2013 19.28
+5
slovenski lopovski menađerji in nadzorniki!
Mi?o Milijaševi?
08. 01. 2013 15.05
+12
Že zaradi tega ker je bil toliko časa tiho,bi ga kaznoval.
transs
08. 01. 2013 14.53
+17
Nič novega v naši državi!Vendar le nekaj mi ne gre v račun?????Zakaj te mahinacije niso prijavljene ko se dogajajo in ko bi bilo možno še zaustavit krajo?Neeee,dokler ima nekdo "še zmeraj" korist bo sodeloval,ko pa izgubi korito se pa takoj pojavljajo neka pisma o resnici!Nehajte se sprenevedati,vsi bi morali kazensko odgovarjat!To ni stvar ki se je začela pred enim mesecom in vsi akterji so vedeli kaj se dogaja vključno z direktorjem Mavsarjem!
Pesterna
08. 01. 2013 14.18
+15
sindikalna zaupnica ni še nikoli delala v dobro delavcev, vedno se je prilagajala upravi.Le zakaj?
Uporabnik113189
08. 01. 2013 13.20
+17
Zelo poučno branje pisma in zanimiva zgodba, ki razloži marsikaj o tako opevanem tujem kapitalu. Lastniki so imeli "nesrečno roko" pri izbiri nove uprave ko so kadrovali za direktorja Mavsarja..Ta si je pa vbil v glavo, da bo Semenarno izvlekel na zeleno vejo (česar niso imeli v načrtu). Kakšna naivnost, ko pa je vendar popolnoma jasno, da so vsi v preteklem mandatu iz podjetja črpali kapital ( najmanj 10 milijonov) in potem zamenjali upravo z nekom, za katerega so menili, da je sposoben speljati prisilno upravo ali stečaj. Povsem jasno je, da lastniki niti pomotoma ne razmišljajo o sanaciji podjetja. bankirji in lastniki v ozadju si trenutno delijo plen s taktični potezami (deleži, vložki, garancije, naklonjeni kadri itd..), ki bo ostal po stečaju. O tem, kako bi podjetje sanirali se ukvarja samo Mauser, ki pa ga obkroža trop lačnih volkov. Veliko psov zajčja smrt pravijo. Bankirji bodo itak za zavožene naložbe dobili dokapitalizacijo do države, lastniki pa so svoj nagrabljeni denar že odnesli. Vse kar morajo še postoriti, je da stroške delavcev prenesejo na Slovenijo (državo) in se zaščitijo pred (eventuelnim) pregonom oblasti. kar se seveda ne bo zgodilo. Italijanskim nadzornikom prav "dol visi" če imajo črn madež v Sloveniji. Nadzornika od KD-ja pa sta se zavarovala in odstopila, ker sta vedela za predlog zakona o odgovornosti nadzornikov (ki kasneje ni bil sprejet). Le kdo je lobiral proti se vprašam? Skratka rezultat naših in tujih lastnikov je sledeč. Odpeljali so kapital iz Semenarne skupaj s kapitalom bank v svoje plače in tujino, delavce bodo prenesli na stroške države, firmo ukinili in trg prepustili "bolj uspešnim" tujcem. Nepremičnine katerih vrednost pada bodo prepustili upnikom (bankam), ki jih bomo sanirali davkoplačevalci. Zgodnba je končana. Podobna je tisti, ko se konj v preriji tako poškoduje, da ga mora jezdec ustreliti..Mavser pa bije bitko Don Kihota. Izbral si je napačne lastnike..
Uporabnik113189
08. 01. 2013 13.24
+15
Anita Ličen Žagar pa je že preverjen kader, ki obvlada kako ukrotiti sindikat, se otresti delavcev in pripeljati zgodbo do željenga clja (stečaja).
povrsniste24kur
08. 01. 2013 12.41
+21
a ni ena anita ličen žagar zavozila že neke usnjarne? kako je možno, da je sedaj prevzela vodenje semenarne??
nanodelec
08. 01. 2013 12.48
+18
To ni zavoženo, to je naročeno, izvedeno!!!
Cofar
08. 01. 2013 11.10
+17
tko se uradno krade ze 20 let. nic novega!!!! sodnija itak ne more nic ker se dela vse po nekih takih cudnih zakonih. Ce bi hotl uvedt rad v SLO bi samo zakonsko dolicili merila za placilno disciplino. polovica takih podjetji kot je Semenarna jutri zapre svoja vrata!!!
piko112
08. 01. 2013 11.05
+20
Povsem običajno za našo državo, sploh ne vem kaj je tukaj spornega saj so samo taveliki zraven. V kolikor bi bil mali človek bi ga živega levem vrgli.
Delavec_Slo
08. 01. 2013 11.02
+16
In na koncu bomo zavrgli dokaze ali pa bo primer kot vedno zastaral, ne vem, zakaj nikoli kak prometni prkršek državljana ne zastara???
butalec111
08. 01. 2013 10.48
+27
potrebujemo sveži kapital in vsi novi lastniki nekdaj znanih "državnih" firm delajo predvsem v interesu sebe, ... A gre še komu na bruhanje?
ata janez
08. 01. 2013 11.01
+30
Meni.Namen tujih lastnikov je uničenje konkurence v korist svojih podjetij v svoji državi.