Slovenija

'Sem bedak, da se v to spuščam. Ko se bo kaj zgodilo, bom za to odgovarjal'

Ljubljana, 23. 09. 2013 19.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zdravnik Erik Brecelj predsednika Pahorja poziva, naj pomilosti brežiško zdravnico Nado Cesarec, ki mora 1. oktobra v zapor. Zdravnica, obsojena zaradi opustitve zdravniške pomoči, je žrtev sistema, v katerem so zdravniki preobremenjeni, v pismu predsedniku poudarja Brecelj.

Erik Brecelj
Erik Brecelj FOTO: POP TV
Brecelj bo pismo Pahorju poslal v prihodnjih dneh. Predsednik v svojem mandatu od 65 prošenj ni pomilostil še nikogar in slabo se piše, tako naši viri, tudi Cesarčevi.

Spoštujem sodišče in o obsodbi Nade Cesarec o polletni zaporni kazni ne bom razpravljal, pravi Erik Brecelj. A dejstvo je, da smo zdravniki preobremenjeni – Nada Cesarec je morala hkrati dežurati tako v ambulanti kot na terenu in je postala žrtev sistema, ki mu je treba narediti konec. Zato prosim predsednika države, naj jo pomilosti, je odločen Brecelj.

Za 24UR je povedal, da pod podobnim pritiskom dela tudi sam. "Jaz sem stalno v takem. Recimo, danes imam za pogledati 60, 70 ljudi, in to ni normalno, verjetnost napake je pri taki frekvenci visoka. Sem bedak, da se v to spuščam. Ko se bo kaj zgodilo, bom za to odgovarjal," je dejal.

Če je delala v ambulanti, kjer je imela nujen primer, bi moral k moškemu, ki je med vzdrževalnimi deli na železniški postaji v Brežicah padel z droga in pozneje umrl, drugi, urgentni zdravnik, pravi Brecelj. Ob množici brezposelnih mladih zdravnikov je težko razumeti, da je morala Cesarčeva opravljati dve službi hkrati, meni.

Cesarčeva mora v zapor 1. oktobra, Pahor pa bo, po neuradnih informacijah, o primeru odločal šele tri dni pozneje. "Če njo predsednik pomilosti, bo s prstom pokazal na sistem in na tiste, ki so odgovorni, da ta sistem uredijo. Imela je smolo, padla je v to, zdravniki pa tako improviziramo vsak dan, in to se mora nehati," opozarja znani kirurg.

Zdravnico podpirata tako zbornica kot sindikat, saj je veliko zdravnikov ravno tako preobremenjenih.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (382)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dekle12
24. 09. 2013 21.39
+6
Tukaj se pa tudi sama sprašujem eno zadevo.... Prvič absolutno se ne strinjam s pomilostitvijo. Namreč se sploh zavedate zakaj, gre zdravnica v zapor? Ne zaradi smrti delavca, ampak zaradi ponarejanja dokumentacije, ki jo je ponaredila po nesreči, ko je dobila napovedani nadzor iz Ljubljane. Zato gre v zapor kar pa mislim, da je edino pravilno!
TiMe25
24. 09. 2013 19.52
+3
Jao dragi Brecelj. Pa sem mislil da si edini ki v beli halji razmislja trezno. Najvecje zrtve sistema smo drzavljani, ki placujemo taksen sistem od njega pa dobimo bore malo, zdaj pa se za malomarnost nebi odgovarjali? Pred dvema mesecema sem mamo urgentno odpeljal v bolnico, ker mi jo je domov dostavil sosolec rekoc da se je zgrudila pred njegovim domom. Po treh tednih v bolnici se je koncno nasel specialec ki je rekel "ja kaj za zdravil pa vi jemljete skupaj gospa? Taksna kombinacija pa je ja nevarna!". Ja, mama je uzivala terapijo dolgih 8 let kot jo je predisal zdravnik, se sama sreca da je prezivela. Med tem ko se je mama borila za zivljenje je zdravnik ki ji je terapijo predpisal nekje v Keniji na strokovni ekskurziji lovil slone. Zato dragi Brecelj: SE SERJI NEUMNOSTI, zdravnica ki ji je pa bila dokazana malomarnost pa bo imela v zaporu dovolj casa da najde svojo VEST. Malomarnih zdravnikov ne rabimo in nocemo, ker so predragi.
Ali63
24. 09. 2013 11.53
+14
Bravo dr. Brecelj! Žal je v Sloveniji premalo takih zdravnikov kot ste vi! Srečno!
puspan
24. 09. 2013 21.02
+1
Kdor vsaj malo pozna dr. Breclja ve, da je to oseba, ki je se vedno pokoncen moz, brez dlake na jeziku. Postenje je njegova najvecja vrlina. Zal mi je zanj, ker vem, da bo na koncu potegnil ta kratko. Pri nas je kar nekaj dobrih in predvsem tudi postenih zdravnikov, vendar je sistem tak, kjer vse niti vlecejo sorazmerno znani bogovi v belem, katerim ne more nihce do zivega in delajo samo to, kar je njim v korist in to ne majhno. Popolnoma enaka paralela se dogaja z vodenjem drzave, kjer je stanje taksno, kot pac je, zal.
Peach.ess
24. 09. 2013 11.01
+19
"Dokazovanje je pokazalo drugačno sliko. Tistega dne je v zdravstvenem domu poleg Cesarčeve delalo še sedem zdravnikov. Poleg tega je evidenca pokazala, da se kolaps bolnice ni odvijal sočasno s primerom na terenu, temveč je v času, ko se je na železniški postaji odvijala drama, zdravnica obdelala vsaj štiri redne paciente, zdravstveni zavarovalnici pa je zaračunala tudi storitev – obisk pacienta na terenu. V preiskavi se Cesarčeva ni izgovarjala na nujni primer v ambulanti, ampak je povedala, da sta reševalca strokovno oskrbela oškodovanca, sama pa je bila na telefonski zvezi z njima. Hudo bolno pacientko je domnevno za alibi Cesarčeva našla šele potem, ko so iz Ljubljane napovedali nadzor. Reševalca na terenu, ki bi nujno potrebovala strokovno zdravniško pomoč in sta jo rotila, naj pride pomagat, pa sta povedala, da nista dobivala potrebnih navodil in da ju je zdravnica samo vprašala, ali je poškodovanec še živ. Iz vsega tega sledi, da je Cesarčeva opustila zdravniško pomoč oziroma ni pomagala nekomu, ki je bil v hudi nevarnosti, in je bila zaradi tega obsojena na šest mesecev zapora."
Strelec74
24. 09. 2013 10.53
-3
A ga je poklicala in prosila naj kako besedo reče zanjo v medijih??
mufic
24. 09. 2013 10.44
+10
Prišel je čas da začnete tudi zdravniki odgovarjat za svoje napake.
Slovenec-slovencu=pes
24. 09. 2013 10.25
-6
Se pa strinjam, da so splošni zdravniki preobremenjeni. Ampak za to so si sami krivi, ker sprejemajo preveč pacientov. Namreč dobijo dodatek na število pacientov, ki jih imajo. In ker postajamo vedno bolj bolan narod, nas imajo v ambulanti po 5 minut, nas našopajo z zdravili za blaženje simptoma in to je to. S tem da zdravila naredijo stranske učinke in zbolimo še kje drugje. In pridemo v fazo, ko imamo vsak dan ritual, ko za zajtrk požremo najprej tableto za želodec, pol za ledvice in kasneje preko dneva še drugih 20 tablet za ostale bolezni, ki so se začele pri samo eni. Drugo pa je na urgencah, ko so zdravniki pod velikim pritiskom. Namreč ko ima ambulanto, mu skoraj vedno pride še kaka nujna stvar vmes, in pol takoj čakalne vrste. Njemu se delovnik podaljša, za to načeloma ni dodatnega plačila kot bi moralo biti in nejevolja je tu. Z vseh strani.
nogavi?nik
24. 09. 2013 14.33
+2
splošni zdravniki so primorani sprejemati paciente. Norma je določena tako, da se deli število prebivalcev z številom splošnih zdravnikov. Če bi bil zdravnik eden, bi po zakonodaji moral sprejeti 2 milijona bolnikov.
prašek
24. 09. 2013 10.22
+6
Čestitam dr. Breclju za pogum, da se je izpostavil ! Upam , da bo Pahor zdravnico pomilostil !!!
Žiga82
24. 09. 2013 10.00
-1
jaz mislim da naj ji zmanjšajo kazen in po prestani kazni naj naredi izpit in potem dovoljo naprej opravljati službo.če je naredila izpit
bb38150
24. 09. 2013 09.53
+17
Spoštujem Breclja, samo tukaj je brcnil v meglo. Zdravniki so nedotakljivi, njim se ne sme nič reč, v vsem imajo prav. Trenutno imam težave z zdravjem in doživljam pravo "kalvarijo". Že tri mesece imam bolečine v kolkih, zaužila sem že ničkoliko tablet (kaj bo z mojimi ledvicami, jetri?), specijalist za kosti je rekel, da je potrebna takojšnja operacija kolkov, zdravnica mi še naprej predpisuje tablete proti bolečinam. Imam občutek kakor, da mi ne verjame in sem samo številka, da ne omenjam njene medicinske sestre, ta je pa višek vsega. Vse to mi plačujemo. Bogi tisti, ki jih potrebuje, zato tudi to zdravnico, ki "ni imela časa" za človeka, ki je pozneje umrl ne dam prav. Naj nosi svojo odgovornost in naj odgovarja za to! .
Slovenec-slovencu=pes
24. 09. 2013 10.18
+8
Če ti je specialist predlagal opracijo, tvoja osebna zdravnica tu nima popolnoma nič zraven. Če si že prišla do specialista on izda napotnico za operacijo ne pa tvoj osebni zdravnik. Tako da nekaj v tvoji zgodbi ne more lih štimat.
tao3
24. 09. 2013 11.10
+2
" Tako da nekaj v tvoji zgodbi ne more lih štimat." Seveda nekaj ne štima ... ni šla v njegovo ordinacijo popoldan, ko dela privat - TAKRAT bi jo pa TAKOJ porihtali ..
bb38150
24. 09. 2013 12.00
-1
Ne bom vama razlagala, pa se sama pozanimajta, samo kolikor je meni znano, da napotnico splošen zdravnik. Specijalist te samo predlaga in izda svoje mnenje kaj je potrebno. Bila sem dvakrat v Valdoltri na pregledu in slikanju kolkov. Specijalist mi je še rekel: odločite se za operacijo raje danes kot jutri !
tao3
24. 09. 2013 09.50
+17
Retwit: "Gospod Brecelj lahko vas je sram! Sama zdravnica Cesarc ni ravno tako nedolžna, kot jo želite vi prikazat ter za njo iskat pomilostitev. Sama zdravnica je tudi ravno za ta primer ogoljufala zavarovalnico saj kolikor je meni znano je bilo obračunano, kot, da se je javila na urgentnem primeru in tako jo je tudi tožilec ulovil pri mahinacijah, ki se jih je takrat posluževala. Žalostno je, da so redki zdravniki sposobni priznat napako. Vsi vemo da ne morete bit bogovi, a če daste vse od sebe in poskušate ljudem pomagat mislim, da marsikdo ne bi tako udrihal po vas. Žal so redki zdravniki, ki dejansko delajo s srcem."
MARK AUREL
24. 09. 2013 09.59
-1
Oni so bogovi v belem, nezmotljivi in vzvišeni. Samo za naziv se jom gre in nič drugega.
nogavi?nik
24. 09. 2013 14.34
+1
zavarovalnica ni bila ogoljufana. Je razloženo v novici na siolu. Zdravnica ni prejela nič denarja, ampak je le evidentirala telefonski klic.
tao3
24. 09. 2013 09.45
+14
"Poznam pa dejstvo, da so prav ti zdravniki, ki pišejo Boratu štrajkali, da lahko fušajo po dveh in več delovnih mestih. A v tem primeru niso preobremenjeni in ne delajo napak? Ko se jim je hotelo odvzeti to privilegirano "pravico", kar bi zagotovilo več zaposlenih zdravnikov, so zopet s stavko izsilili doseženo s prvo nekorektno stavko. Torej so preutrujeni kadar jim to cinglja v žep in niso, kadar jim ravno tako . Kdo je tu bedast in kdo je tu pameten?"
nogavi?nik
24. 09. 2013 14.35
+1
Kdaj pa je Brecelj štrajkal, da želi fušat na dveh delovnih mestih? Saj je njegova osnovna teza, da je to treba prepovedati.
Polly ß
24. 09. 2013 09.40
-1
Ja tako je! Zdravniki so preobremenjeni in zato se lažje delajo napake in na zadnje je pa on kriv. Krivca je potrebno iskati drugje. Jaz tudi soglašam z spoštljivim DR. Brecljem, da zdravnice ne obtožite, da razmislite na vse okoliščine, ki so bile prisotne in jih upoštevate!
tao3
24. 09. 2013 09.45
+11
Pa tudi preutrujen in preobremenjen voznik šolskega avtobusa ne sme biti obsojen ker bo zapeljal s ceste in bo kakšen otroček umrl ... recimo takšen otroček kot Bor Nekrep ... Bolano kakšne pravice bi imelu zdravniki zase ... V vsakem poklicu so preobremenjeni in VSI ODGOVARJAMO za svoje napake ... BREZ IZJEM!
nogavi?nik
24. 09. 2013 14.36
-2
Imaš konkretne podatke, koliko so v vsakem poklicu preobremenjeni, ali so to neka splošno priznana dejstva, da smo vsi enako preobremenjeni?
BlackTiger88
24. 09. 2013 09.30
+5
Brecelj ti si carrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
mastablasta
24. 09. 2013 09.26
+13
"Ob množici brezposelnih mladih zdravnikov je težko razumeti, da je morala Cesarčeva opravljati dve službi hkrati, meni." to ni nikomur logično. sindika tin zbornica pa kar naj bosta tiho. ko so hoteli več tujcev zaposliti da bi bilo zdravnikov doovlj so dali odločen ne temu. verjetno oni blokirajo tudi mlade zdravnike.
Boschtjan Zupanchich
24. 09. 2013 09.39
+9
PODPIS !!! Kako morajo eni opravljati dvojne službe, če pa je toliko brezposelnih !!! ??? !!! Torej je marsikaj Hudo Narobe !!! Zdaj, al' se narodu neda več Nič delati, al pa se oni drugi (zgornji) delajo norca iz Poštenih Ljudi !!! Oni namreč Niso Pošteni !!!
grmstrm
24. 09. 2013 09.21
+27
Me zanima kolk policajev je v zaporu, sodnikov, tožilcev, odvetnikov, državnih funcionarjev, politikov .. skratka pravih grobarjev te državice?!?! NE. Tu se zapira tiste, ki posadijo zdravilno rastlino ali pa prakticirajo svobodo govora, ruši hiške, ki stojijo že skor pol stoletja, obdavči reveže, obremenjuje ustvarjalce, in potihem izpodriva upokojence v družbi, pere možgane mladim. IN NENAZADNJE PRODAJA SLOVENIJE! Ljudje si mormo uzet to državo nazaj!
cirenij
24. 09. 2013 09.29
+4
Boschtjan Zupanchich
24. 09. 2013 09.34
+2
+ + + # + + + Pa dej, Cirenij, se mi že oglas , Nooooo !!! :-))
tao3
24. 09. 2013 09.16
+17
Vsi smo mi preobremenjeni ... samo zdravniki bi radi za svojo preobremenjenost prejemali 5-7000 evrov plače, pa za nič odgovarjali ... pa kaj ste kaj drugačni kot drugi ljudje? Vsi odgovarjamo za posledice svojih dejanj ... če bi kuharica zaradi preobremenjenosti zastrupila goste bi odgovarjala, če bi voznik avtobusa zaradi preobremenjenosti ubil potnike BI ODGOVARJAL ... Poznam nekaj zdravnikov in so LENUHI ... nič bolj niste obremenjeni kot v Romuniji ... ali na Hrvaškem ali v Angliji ... Igrate bogove ... CEL NAROD je preobremenjen ... SAMO VI NEPRESTANO TARNATE ...
mastablasta
24. 09. 2013 09.27
+3
ja to je pa druga plat medalje. pa tudi neučinkovito je vse skupaj. prideš na uro in čakaš....in čakaš, in čakaš. ja tudi ostali smo vedno bolj obremenjeni samo da eni odgovarjajo za življenja drugi pa za firme.
nogavi?nik
24. 09. 2013 14.38
Poglej si malce v googlu: zmogljivosti zdravstva. V Angliji je 2 krat več splošnih zdravnikov kot v Sloveniji in naredijo 3 krat manj pregleedov, ker imajo več podpornega kadra.
TakeItEasy
24. 09. 2013 09.14
+12
Opustitev zdravniške pomoči je nedopustna! Pravilno, da je kaznovana! Ljudje v Revozu, Kolpi in marsikje drugje tudi delajo za svoj denar, kot živina! Dost je tega kokodakanja, ker zdravniki bi radi "uživali" in ne delali!
Tonček Balonček
24. 09. 2013 08.53
+17
NAše sodstvo sodi absurdno. Ko ej v Kozini strojevodja zaspal in povzročil nesrečo, j bil oproščen, češ da je moral delati preko dovoljenega časa, ta dohtarca je pa kriva, ker ni bila hkrati na dveh koncih. Nikjre v urejeni državi niamjo istega zdravnika za delo na terenu in v ambulanti hkrati! Kako namj zdravnik na dalčjavo presodi, kateri primer je bolj nujen od kakšnega drugega? Ampak narod hoče kri, zahtevajo do Pilata, da jo križa! Če imajo pri nas na periferiji urgentno medicino združeno z ambulanto, to ni problem obsojene zdravnice, ampak zdravstvenega sistema, objektivno je odgovoren minister in pe kdo, ne pa obsojenka, to je menda jasno. Zdravnik lahko naenkrat zdravi le enega bonika, če jih je več, se mora odločiti, na fronti recimo najtežje poškodovane pustijo umreti in s elotijo lažjih poškodovancev, sicer bi pomrli vsi... Kaj bis zgodilo, če bi odšla na teren, vmes bi pa pripeljali recimo dav poškodovanca v zdravstveni dom. Bi odgovarjala, ker je ni bilo na delovnem mestu?
m0dridirkac
24. 09. 2013 08.57
-1
Nasvet vsem zdravnikom: od zdaj naprej VEDNO z rešilcem na teren. Tisti v ambulanti pa naj čakajo. Pa bojo vsi zadovoljni (a res?).
Slovenec 100%
24. 09. 2013 09.21
+3
samo da se pred tem kar si napisal naša oblast spreneveda
Janez_53
24. 09. 2013 09.43
+3
Balonček, ne moreš primerjati jabolk in hrušk! Strojevodja NE BI SMEL voziti preko dovoljenega časa, medtem ko je dežurstvo in istočasno ambulanta pri nas SPLOŠNA PRAKSA, s katero se zdravniki strinjajo, saj tako več zaslužijo! In ravno zdravniki so trdili, da jih je dovolj, ko je bilo govora o zaposlitvi večjega števila tujih zdravnikov. In veliko jih je, ki po končani službi delajo še v privatnih ambulantah, potem pa jamrajo, da so preobremenjeni! Hudiča, saj je takšen sistem bil nastavljen z njihovim soglasjem!Razen tega cel kup mladih zdravnikov čaka na službe, pa se jih ne zaposli!
nogavi?nik
24. 09. 2013 14.39
+2
To pač ni res in je enostavno preverljivo. Pokliče se na ZZZS in se vpraša ali zdravniki za sočasno delo več zaslužijo. Odgovor je ne, in še huje je, če tega ne sprejme je to kršitev delovnega razmerja in sledi nezmožnost opravljanja poklica, ker je povsod v Sloveniji tako urejeno (in nikjer drugje v Evropi)
123cenzurirani
24. 09. 2013 08.51
+11
Nekje sem prebral, da imamo okoli / več kot 200 zdravnikov na borzi brez službe. Država samo varčuje, to je njen edini cilj. Mislim, da je država odgovorna v končni fazi in naj nosi tudi posledice. To so škodni efekti varčevanja. Če filharmonija odpusti pol orkestra pač ni več filharmonija. G. Brecelj ima =božje= poslanstvo a ga bodo slej kot prej spodnesli. Kill the mesenger je v človeški naravi...najbolj izrazito pa je to pri nas v Slo. Torej g. Brecelj z zadnjo plačo kupite letalsko karto in pojdite v tujino, kjer boste lahko vsaj delali v miru in bili za to POŠTENO nagrajeni. Srečno.