Slovenija

'Selitev povzroča stroške in v krizi je treba paziti na vsak evro'

Ljubljana, 21. 03. 2012 17.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada bo obravnavala predlog komisije za kadrovske in administrativne zadeve o selitvi nekaterih ministrstev. Predsednik računskega sodišča Šoltes poudarja, da selitev povzroča stroške in da je zlasti v krizi treba paziti na vsak evro.

Vlada bo v četrtek obravnavala predlog vladne komisije za kadrovske in administrativne zadeve o selitvi nekaterih ministrstev na druge lokacije. Več informacij o selitvi na ministrstvih še ne dajejo.

Minister Vinko Gorenak - 2
Minister Vinko Gorenak - 2 FOTO: Blaž Garbajs

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je v torek povedal, da je vladna komisija za kadrovske in administrativne zadeve soglasno sklenila, da se ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) vključno z nacionalnim preiskovalnim uradom (NPU) in tudi ostalimi službami z najetih lokacij in z lokacije v Štefanovi ulici seli v prostore na Litostrojski v Ljubljani. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje ter ministrstvo za infrastrukturo in prostor pa se bosta selila v prostore, ki jih bo priskrbelo ministrstvo za pravosodje in javno upravo.

Selitev MNZ bo stala 300.000 evrov

Informacije glede stroškov selitve in preurejanja stavbe na ministrstvih za zdaj še ne dajejo. Po poročanju medijev naj bi selitev MNZ na Litostrojsko stala 300.000 evrov. Sicer pa bo Gorenak podrobnosti glede selitve predstavil v četrtek na novinarski konferenci po seji vlade.

Prav tako še ni jasno, katere prostore in na kateri lokaciji bo ministrstvo za pravosodje in javno upravo zagotovilo za ministrstvo za kmetijstvo in okolje ter ministrstvo za infrastrukturo in prostor, ali bodo ti prostori državni oz. jih bosta ministrstvo najemali in kakšni bodo predvideni stroški najema.

Sicer pa je predsednik računskega sodišča Igor Šoltes v izjavi za javnost ob robu predaje letnega poročila računskega sodišča za leto 2011 predsedniku DZ Gregorju Virantu dejal, da vsaka selitev povzroča stroške. Posebej v času krize je treba paziti na vsak evro in ne povzročati stroškov, ki nimajo resne utemeljitve, je poudaril.

Sporni najem na Dimičevi

Šoltes je tudi spomnil, da je računsko sodišče že vladi Boruta Pahorja priporočilo, da za stavbo na Dimičevi, v kateri so sedaj prostori NPU, poišče možnosti, na podlagi katerih bi najemno pogodbo spremenila v lastniško. Računsko sodišče je namreč ministrstvu za notranje zadeve avgusta lani zaradi najema poslovnih prostorov izreklo negativno mnenje. Po mnenju računskega sodišča ter po mnenju protikorupcijske komisije, da je posel najema koruptiven, pa se je takratna ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal odločila odstopiti.

Notranje ministrstvo z NPU se seli v prostore na Litostrojski.
Notranje ministrstvo z NPU se seli v prostore na Litostrojski. FOTO: Kanal A

Zgodba z najemom prostorov za potrebe ministrstva se sicer vleče že od leta 2007. Takrat je bila pripravljena investicijska dokumentacija za najem s postopnim odkupom stavbe na Litostrojski cesti v Ljubljani, prav tako tudi rešitev, ki je predvidevala, da bi se stavbo najelo prek družbe DSU Nepremičnine. 13. decembra istega leta je ministrstvo za notranje zadeve s podjetjem tudi sklenilo najemno predpogodbo za poslovno stavbo, garažna mesta in pripadajoče zemljišče. Predpogodba je predvidevala letno najemnino v višini 4,6 milijona evrov.

A maja 2009 so nato na MNZ sprejeli odločitev, da se na Litostrojsko ne bodo selili, januarja 2010 pa so s podjetjem Ram Invest sklenili pogodbo za najem prostorov na Dimičevi. Ministrstvo za najem prostorov plačuje 136.000 evrov mesečno, medtem ko naj bi Ram Invest za lizing podjetju Hypo Leasing, od katerega je odkupil stavbo, plačeval 125.000 evrov mesečnega lizinga, kar naj bi pomenilo, da njegov lastnik Igor Pogačar na ta način vsak mesec zasluži najmanj 11.000 evrov davkoplačevalskega denarja. Zaradi tega posla je bila zoper Kresalovo tudi vložena interpelacija, ki jo je ministrica sicer uspešno prestala.

Pahorjeva vlada je sicer novembra lani ministrstvu za notranje zadeve naložila, naj pripravi dokumentacijo za preoblikovanje sedanjega najemnega razmerja za stavbo za NPU na Dimičevi. Med možnosti so se omenjale odkup stavbe, odpoved pogodbe ali drugačna najemna pogodba.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SkokecPokec
22. 03. 2012 16.56
Najemi stavb so strošek. oprema pisarn so strošek. sZa selitev stvari in inventarja pa država sredstva ima. Imamo vojsko, s kamioni in kombiji in imamo vojsko brezposelnih. Gorivo, vojska ta ali druga, vsi se plačajo iz proračuna...
Vance
22. 03. 2012 12.24
V vsakem primeru je najboljša varianta priporočilo Računskega sodišča, da se za stavbo na Dimičevi, v kateri so sedaj prostori NPU, poišče možnosti, na podlagi katerih bi najemno pogodbo spremenili v lastniško.Tako bi država postala lastnik in hkrati tajkunu odvzela,kar je pridobil brez dela,isključno zahvaljujoč prijateljskim zvezam, ki pa so v naši politiki vsakdanjost in neka stalnica.
ms00
22. 03. 2012 10.05
+3
Dragi gospodje-narod zdaj gleda ŽE na cente,ne na eure-vi pa ne veste kam bi selili.Na ulico pojdite pa tale denar razdelite med folk!!!!
Trglav
22. 03. 2012 09.38
+2
Očitno se pri zgrešenem nakupu vladnega aviona nismo hoteli naučiti ničesar!
el-komandante
21. 03. 2012 19.58
+7
ne vem zakaj se vsi skupaj ne odselijo na žale al pa vsaj na dinos
cyklon
21. 03. 2012 18.30
+6
Ma,razmetavaj takrat,ko ni??? Kdaj bodo ljudje dobili posojila iz državnih sredstev/socialne kao pomoči?? Danes,ko bi jih morali,jih niso!!!
prašek
21. 03. 2012 18.38
+8
Kako da ni sredstev ??????Za "Matejevo palačo" sredstva so !!! To je verjetno bolj urgentno , kot pa sociala !!!!! Ne le meni , tudi vam se bo še kolcalo po poštenem Pahorju !!!
cyklon
21. 03. 2012 18.46
+0
Ja,prašek!!Prav zaradi tvojega ,kakor poštenega pahija ,bomo kmalu samo še puzali!! Nas je potopil do golše!!
prašek
22. 03. 2012 07.23
+4
Daj še enkrat razmisli , kdo nas je pahnil v prepad !!!!
povrsniste24kur
21. 03. 2012 18.00
+10
DANES GORNJA RADGONA PA BAJE ŠE NEKA OBČINA TUKAJ V BLIŽINI SOCIALNIH NISO DOBILI, JAZ SEM BIL TAM IN SE NA LASTNE OČI PREPRIČAL, NAROD JE MNOŽIČNO ČAKAL V BANKI, PRED BANKO, OKROG BANKE CEL POPOLDAN, NISTE NIČ SLIŠALI O TEM 24_KUR ANE?
Desktop.Messiah
21. 03. 2012 17.47
+6
Bo nova oblast kar tako snedla Besedo vlade dano v prejšnjem mandatu? Pogodba je pogodba zato NPU lahko zapusti prostore na Dimičevi le proti mastni odškodnini Ram Investu. Smo Pravna Država ali nismo?
lesnikovsok
21. 03. 2012 17.43
+0
edino pravilno kresalove botre je treba skenslat!
LKOHOL
21. 03. 2012 19.05
+0
Jankoviceve in podrejeno kresalovo in......
FAUSTOS1
21. 03. 2012 17.32
+5
NOVA VLADA NOVE PODKUPNINE NOVE SELITVE NOVI STROŠKI. narod pa strada IN TRPI