Slovenija

Sekolec po vladi prepričal tudi sodni svet

Ljubljana, 29. 08. 2011 18.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodni svet je prikimal kandidaturi Jerneja Sekolca za člana arbitražnega sodišča. Sekolec, ki sprejema breme naloge, na očitek, da ni strokovnjak za pomorsko pravo, odgovarja: Nihče ni idealen človek.

Jernej Sekolec
Jernej Sekolec FOTO: POP TV
O Sekolcu je pozitivno mnenje pred tem že sprejela vlada, po pozitivnem mnenju sodnega sveta pa se bo zdaj predsednik republike odločil, ali bo njegovo kandidaturo poslal v državni zbor. Ker je edini kandidat in ker mu strokovnih kvalifikacij nihče ne oporeka, je malo možnosti, da Sekolec na koncu ne bi bil tudi potrjen kot slovenski arbiter.

Sodni svet je soglasno podprl kandidaturo Jerneja Sekolca za člana arbitražnega sodišča za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško. Ugotovili so, da "ima kandidat izredno bogate izkušnje s področja mednarodne arbitražne teorije in prakse ter dovolj pravnega znanja, da bo po mnenju sodnega sveta lahko v celoti kompetentno in neodvisno opravljal funkcijo arbitra".

Sekolec pred današnjo sejo sodnega sveta novinarjem ni hotel povedati nič določenega, dejal pa je, da bo naloga težka in zahtevna, zanj osebno v profesionalnem smislu pa življenjsko delo. Izida arbitraže ni želel napovedovati, še posebej ne glede morda najpomembnejšega vprašanja, ali bo Slovenija dobila dostop do odprtega morja. "To je dosti prezgodaj. Nihče še ni videl argumentov in če bi vam jaz zdaj na to vprašanje odgovoril, bi se diskvalificiral kot arbiter," je poudaril.

Prav tako ni želel napovedovati, koliko časa bi arbitraža lahko trajala. "Že na začetku imata obe strani dvanajst mesecev za izdelavo prvega pripravljalnega spisa. Eno leto je mimo. Potem sledi odgovor na to, za kar bo potrebnih nekaj mesecev, morda spet eno leto. Tako da je to zelo težko napovedovati," je opisal.

Zavrnil pa je očitke, da sicer je velik mednarodnopravni strokovnjak, a ne za pomorsko pravo, ki naj bi bilo odločilno v arbitraži med Slovenijo in Hrvaško. "To je tako kot v življenju, nihče ni idealen človek," je dejal. Na vprašanje, zakaj se je pravzaprav prijavil za to nalogo, glede na velika pričakovanja tako politike kot javnosti, pa je dejal, da jo pač "nekdo mora" prevzeti, odločitev pa je sprejel po tehtnem premisleku in tudi po pogovorih z družino. "Slovenija mora imeti človeka tam in na Sloveniji je, da ga izbere," je dejal. Ni pa pojasnil, kdo iz politike mu je prvi predlagal, da prevzame nalogo.

Prav tako tudi sprejema breme, ki ga nosi naloga arbitra, če na primer Slovenija z odločitvijo arbitraže ne bo zadovoljna. "Če greste na sodišče in dobite pravdo, potem je bil sodnik dober, če ne, pa imate drugačno mnenje. Tako je v življenju," je dejal.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Civil
30. 08. 2011 09.08
Sekoleca zagorci ne bodo več spustili v gorco, če jim ne bo zrihtal kos Slovenije. Hrvaški arbiter bo pa morda Slovenec, ker se imamo tako radi.
Dragan G
30. 08. 2011 07.34
Iz kere grobnice so tega potegnili?
toiler
30. 08. 2011 00.58
Zanima me, zakaj se vsi vi, ki ste tako pametni, razgledani in (samo)cenjeni, niste prijavili. Imate gibčne jezike in prste - izkoristite jih za kaj dobrega, ne samo za pljuvalnik, sicer izpadete popolni destruktivci. Ali vam je sploh kdaj kaj prav???
Raztezje
29. 08. 2011 23.40
Torej je naša politika res prodala Slovensko primorje, najbrž za vedno. Zalar ga seveda podpira, kot njega naši managerji leta, rojeni na Hrvaškem. Hrvati pravijo, da bodo dobili Slovensko ozemlje, zagorac Sekolac pa ni prepričan. Zanj je to pretežko vprašanje, se bo domislili med postopkom. Ni kriv ubaš, on je že star, kriva je naša celotna politična scena ali še raje narod, ki to le nemočno spremljamo. Imena Pahor, Žbogar, Zalar, Sekolec, pa še katera, ne bodo nikoli pozabljena, to je že jasno. Če gre nedolžen človek na sodišče in mu nekdo ukrade, kar je njegovega, je zagotovo slabo skorumpirano sodišče, lahko izgubi sodni konstrukt, vendar v življenju procesa iskanja pravice zato še ni konec, takrat se zaradi vseh laži in prevar šele začenja, razen če se sam hoče sprijazniti s porazom. En človek se zlomi, poklekne in lahko celo izda domovino, narod nikoli.
prehlad
29. 08. 2011 23.30
HA HA BOMO DOBILI ŠE KOROŠKO ZDAJ AL KAJ.PA ŠE POL ITALIJE . ZAFURAL BO ŠE TO KAR JE OSTALO.
cau-curaku
29. 08. 2011 22.32
Sivi sokole, prijatelju stari, Daj mi krila, sokole da preletim planine !!!!
svegel
29. 08. 2011 19.43
ta bo pa se to zapravil kar imamo
enadve
29. 08. 2011 19.29
moelmol 29.08.2011, 19:26 jelinčič bi mogel bit arbiter to bi bla meja! ----------------------------------------- ... pa se potem ni prijavil? Le prijavo bi moral izpolniti in jo poslati. Lp
rudra
29. 08. 2011 19.27
Človek mi izgleda verodostojen in vreden zaupanja!!
Desktop.Messiah
29. 08. 2011 19.27
Škoda, da do realizacije arbitraže ne pride že za časa Pahorjevega mandata in bodo zasluge za slovenski triumf na mednarodnem sodišču poželi drugi. Vsekakor pa upajmo, da arbiter ne bo zavzel pretrdih stališč do PRIJATELJSKE Hrvaške.
moelmol
29. 08. 2011 19.26
jelinčič bi mogel bit arbiter to bi bla meja!
moelmol
29. 08. 2011 19.26
jelinčič bi mogel bit arbiter to bi bla meja!
FolkloraS
29. 08. 2011 19.02
Imamo človeka, ki bo vsaj vedel kaj počne. Strokovnjak poznan v mednarodni skupnosti, in kar je pomembno je cenjen.