Slovenija

Drenikova se je izmuznila ključnim vprašanjem, Sekolec naj bi se opravičil

Ljubljana, 29. 05. 2019 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Suzana Perman/N.Š./M.V./STA
Komentarji
345

Komisija državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb se je sestala na zaprti seji, na katero je na pogovor v zvezi s prisluškovalno afero povabila slovensko agentko in arbitra v arbitraži o meji s Hrvaško, Simono Drenik in Jerneja Sekolca, ter nekdanjega direktorja Sove Andreja Rupnika.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Afera prisluhi
    02:46
    Iz SVETA: Afera prisluhi
  • Iz SVETA: Kaj sta povedala Drenikova in Sekolec?
    02:51
    Iz SVETA: Kaj sta povedala Drenikova in Sekolec?
  • Iz 24UR: Drenikova ne v bran - ne proti Erjavcu
    04:31
    Iz 24UR: Drenikova ne v bran - ne proti Erjavcu
Simona Drenik je prišla v spremstvu odvetnika.
Simona Drenik je prišla v spremstvu odvetnika. FOTO: Damjan Žibert
Če smo pričakovali, da bo danes kaj bolj jasno, kaj se je v resnici dogajalo v aferi prisluhi, smo se pošteno ušteli. Vprašanj je samo še več. Nekdanja agentka Simona Drenik je na tajno zaslišanje na Knovs prišla z odvetnikom in že ob prihodu sporočila, da nanjo ni nihče pritiskal in da nima veliko povedati.

A je kljub temu pred poslanci odsedela dve uri, da bi končno razjasnila, zakaj sta se z arbitrom Jernejem Sekolcem nedopustno in še nezaščiteno pogovarjala ter s tem močno ogrozila nacionalni interes, ter kdo, če kdo, stoji v ozadju. Jima je tako naročil minister Karl Erjavec, kdo tretji? A Drenikova nekdanjega zunanjega ministra ni ne pokrila ne izdala.

Skupaj je seja trajala kar štiri ure in pol. Na koncu je bilo predvsem jasno, da se je Drenikova izmuznila odgovorom, s katerimi bi "pokrila ali razkrinkala Erjavca". In sicer z odgovorom, da ta komisija ni pristojna za postavljanje vprašanj, ki nimajo nobene zveze s tem, kako naj bi varnostne in obveščevalne službe njeno komisijo opremile z vedenji o možnosti prisluškovanja, in da ji na takšna vprašanja ni treba odgovarjati. 

Je pa izrazila upanje, da se bodo "po seji vse razprave o že razsojenih dokončnih zadevah prenehale v dobrobit Republike Slovenije". Arbitražno sodišče je namreč že dokončno odločilo o mejnem sporu s Hrvaško.

S takšnim manevrom je v vodo padel načrt SDS in NSi, da politično obračunata z Erjavcem. Računala sta namreč, da bosta pričanji Sekolca in Drenikove pokopali politično kariero nekdanjega zunanjega ministra.

Predsednik Knovs Matej Tonin (NSi) je v izjavi dejal, da če kaj, je jasno, da se je pričanje Drenikove o tem, kako naj bi varnostne službe izobraževale agentko in njeno skupino, ki naj bi nas zastopala v Haagu, precej razlikovalo od pričanja, ki ga je le uro in pol prej dal nekdanji šef Sove Andrej Rupnik.

Andrej Rupnik ob prihodu
Andrej Rupnik ob prihodu FOTO: Damjan Žibert

Jernej Sekolec, ki se je ves dan uspešno izogibal kameram, naj bi se pokesal, se opravičil za storjeno napako. Prav Sekolec je bil tisti, ki je poklical Drenikovo na nezaščiteno linijo, stacionarni telefon. Celo priznal naj bi, da ni bil dovolj varnostno ozaveščen in da naj bi bila tudi sicer mednarodna praksa – čeprav prepovedana, da se arbitri in mednarodni pravniki, tudi agenti, med seboj vsake toliko časa slišijo in posvetujejo. 

Je pa poudaril, da mora vse, o čemer so govorili, ostati "strogo tajno", saj da bi koristilo zgolj Hrvaški. In da lahko močno škodi slovenski tožbi pred sodiščem v Luksemburgu. Tudi zato bodo vsi sklepi te komisije, ki bodo predvidoma šele julija – Tonin namreč namerava zaslišati tudi še nekatere prejšnje direktorje Sove, pa tudi nekdanja zunanja ministra Erjavca in Samuela Žbogarja, tajni, javnost pa o njih ne bo seznanjena.

Zakaj seja?

Sklicatelji so upali, da bosta Drenikova in Sekolec članom komisije predstavila, kako je lahko prišlo do pogovorov med njima, čeprav jih ne bi smelo biti, in predvsem, kako jima je lahko nekdo prisluškoval. Aprila so v javnost prišli dokazi, da so prisluškovanje izvedli hrvaški obveščevalci, predsednik Knovsa Tonin pa je nato napovedal obuditev preiskave Drenikove in Sekolca.

Delegacija Knovsa pod vodstvom Tonina je 10. aprila že obiskala sedež Sove in si ogledala dokaze v povezavi s hrvaškim prisluškovanjem, tudi slovenskim novinarjem. Med drugim je Tonin tedaj pojasnil, da so imeli že 14. decembra 2016 – torej še v prejšnjem sklicu parlamenta – dokaze, da je prisluhe pogovorov med Drenikovo in Sekolcem izvedla hrvaška obveščevalna služba SOA. Kakšna so bila navodila Sove, pa naj bi članom Knovsa pojasnil tudi Rupnik, ki je bil direktor Sove med letoma 2007 in 2010.

Posnetki pogovorov Drenikove in Sekolca so leta 2015 povzročili precejšnje zaplete v arbitražnem procesu za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško. Sosednja država je nato sporočila, da izstopa iz procesa, ker da je "nepovratno kompromitiran".

Arbitražno sodišče se je sicer po zamenjavi slovenskega in hrvaškega arbitra, ki sta odstopila, leto dni pozneje odločilo, da je Slovenija s temi pogovori sicer storila prekršek, a ne takšne narave, da sodišče ne bi moglo zaključiti dela. Konec junija 2017 je nato izdalo končno razsodbo o poteku meje med državama, ki pa jo priznava le Slovenija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (345)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tornadotex
30. 05. 2019 12.11
+4
Ta dva naj bi bila pogajalca....amaterja,včasih so take dali na ko l.
lahunin
30. 05. 2019 10.58
+2
IN TO NAJ BI BILA PRAVNA DRZAVA ZE 28 LET KRADETE GOLJUFATE SMO SLOVENCI VAM ZAUPAL VODSTVO ZA VZOR POGLEJTE AVSTRIJO KAJ SE PRAVI ZAUPANJE SPOSTOVANJE
jozefStefan
30. 05. 2019 10.43
+2
Lutka je umetno izdelana figura, ki večinoma, ne pa nujno - predstavlja osebo ali žival v okviru različnih prestavitev. Obstajajo številne vrst lutk, ki so uporabljene v okviru (lutkovnega) gledališča, televizijske ali filmske produkcije, kot krojaške lutke v izložbah trgovin (model človeškega trupa za pomerjanje oblačil), itd. Lutke so lahko premične ali nepremične. Premične se delijo na ročne lutke (nataknejo se na prste roke), senčne lutke (vidna je samo njihova senca na platnu), marioneta ali viseča lutka (lutka na nitkah) vir :sl.wikipedia.org/wiki/Lutka Simona kaj si pa ti?
jozefStefan
30. 05. 2019 10.34
+1
Če že hočemo biti Ameriški.. zakon za izdajo države imajo pa dober... no kitajci, rusi... imajo neuradno manj človeškega ampak pustimo to. Zato pa srečno ga. Siomona.
lahunin
30. 05. 2019 10.34
+3
ERJAVC DA SE SPOKAS HVALA GOSPODOM ZA VODENJE STE RES LUBADARJI
muci007
30. 05. 2019 10.28
+11
V normalni državi bi bila Drenikova za zapahi zaradi veleizdaje-1
ti?2
30. 05. 2019 10.24
+3
Živimo še vedno v komunizmu. V niste sud da bi mi sudili. Politike tako izbira narod, ki je prišel v slovenijo po vojni in zato je kot je. Poden. Narod pa je naiven, ko misli da se bo samo po sebi nekaj spremenilo. Nič se ne bo.
mackon08
30. 05. 2019 10.22
+15
Halo, res smo butale, Drenikova se je izmikala vprašanjem? Saj niso normalni. Zdavnaj bi morala oba biti na Dobu
mallonge
30. 05. 2019 08.43
+25
Aroganca kriminalcev je slovenska posebnost.
Nimasmisla
30. 05. 2019 08.38
+5
mislim da sta direktor sove in jj kriva
roten
30. 05. 2019 08.04
+7
eh ja Jožko bi za vse vpletene že vplačal počitnice na otoku naši pak sanjajo ko kake Barbapape
direstraits
30. 05. 2019 08.01
+27
Me zanima, če so v Butalah tud imel takšnega zunanjega ministra, da se tri tedne pred razglasitvijo arbitražnega postopka hvali, da je SLOVENIJA veliko pridobila ,se pravi, da je Hrvaška izgubila ..... Pa da tole izjavi Erjavec, ki je bil že na skoraj vseh ministerskih foteljih in ima izkušnje.... pa me težko prepričajo, da tale izjava NI BILA NAMERNA IN PREMIŠLJENA SABOTAŽA, DIRIGIRANA IZ NASPROTNE STRANI.
frigulefragule
30. 05. 2019 07.47
+37
Res je za tako veleizdajo bi morala sedet na dobu
direstraits
30. 05. 2019 07.46
+33
Naveza Drenik - Erjavec, se pa iz Slowenistana orng norce brije... pa še lepe plače in službe imata na breme davkoplačevalcev.
Centurion
30. 05. 2019 07.45
+25
Naj bo levak, desnak, kdorkoli ukrade 100evrov ni vreden da ga pes pošč.. in žalostno vsak tukaj brani svoje kriminalce. Slovenija je leglo nepotizma korupcije, in hobotnica ima že toliko lovk da to po politični poti ni šanse da se reši. Med tem Slovenija drvi v prepad, vedno manj nas je, gospodarstvo zdravstvo propadata vi pa še vedno branite svoje "barve". Slkvencimsi na žalost ne zaskužimo svoje države :(
Centurion
30. 05. 2019 07.48
+34
V urejeni državi se o tem sploh nebi pogovarjali, ta gospa bi bila že pod ključem, če ne zaradi drugega zaradi svoje nesposobnosti. Pogovarjati se o takih stvareh po nezavarovani liniji? Sreča za njo da ni delala v Mosadu, no pa saj tam je še za čistilko nebi vzeli.
direstraits
30. 05. 2019 07.44
+19
Al je bila Drenikova tista, ki bi jo lahko Hrvaška obveščevalna služba, pridobila na SVOJO STRAN...... Je sedaj vprašanje... kdo jo je nastavil.. Türk, ali Erjavec....
gor300
30. 05. 2019 07.39
+44
Najprej stori veleizdajo, nato pa se izmuzne odgovorom in predvsem odgovornosti. Čestitke, res!
Nimasmisla
30. 05. 2019 07.34
+11
ne samo opozicija tudi levaki ki vlačijo na obisk ruse
krmeki
30. 05. 2019 07.14
-27
Naivnost in škodoželjnost Tonina in Mahniča se je pokazala v vsej svoji luči. Državi pa sta žal s tem povzročila nepopravljivo škodo v mednarodni skupnosti. Neverjetno kako opozicija dela v nasprotju z interesi države
direstraits
30. 05. 2019 07.22
+38
Zanimivo.... kako Levaki zagovarjate nonšalantno in porogljivo osebo, ki je s svojimi dejanji, naredila Sloveniji ZGODOVINSKO GLEDANO. NEPOPRAVLJIVO IN ZA VSE BODOČE RODOVE, NEPOPISNO ŠKODO. Vedno sem mnenja, da so LEVAKI rak rana Slovenije.
brigajsezase
30. 05. 2019 07.13
+48
in kako se je ta šunka v ovitku lahko "izmuznila" ključnim vprašanjem????