Slovenija

Šega zanikal, da bi Šrotu svetoval pri prodaji delnic Istrabenza

Ljubljana, 09. 04. 2013 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na sojenju zaradi domnevno sporne prodaje delnic Istrabenza, ki jih je leta 2007 prodala Pivovarna Laško, je pričal nekdanji član uprave pivovarne Robert Šega. Zanikal je Šrotove besede, da bi mu on priporočil prodajo svežnja delnic. "Pričanje Šege je pokazalo, da je bil posel popolnoma veljaven," je na to dejal Bavčar.

Nekdanji član uprave Pivovarne Laško Robert Šega je na ljubljanskem okrožnem sodišču pričal na sojenju zaradi domnevno sporne prodaje delnic Istrabenza, ki jih je leta 2007 prodala Pivovarna Laško. Zanikal je, da bi nekdanjemu predsedniku uprave Bošku Šrotu priporočil prodajo svežnja delnic.

Šrot je v svojem zagovoru sredi marca dejal, da mu je prodajo svežnja delnic priporočil Šega. Kot je dejal, je bila Pivovarna Laško dolgo časa v izgubi, nato pa mu je v drugi polovici leta 2006 Šega predlagal, da te delnice proda.

Pivovarna Laško-2
Pivovarna Laško-2 FOTO: Damjan Žibert

Šega je danes izpostavil, da mu je Šrot omenil, da želi nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar kupiti njihove delnice Istrabenza. Šega je nato poudaril, da je imel glede te prodaje decembra 2006 razgovor z nekdanjim Istrabenzovim svetovalcem Kristjanom Sušinskim.

Šrot je na zagovoru dejal, da je leta 2007 izvedel, da se družba Microtrust zanima za nakup delnic Istrabenza. Z družbo so sklenili opcijsko pogodbo.

"Kot sem razumel, sta bila Šrot in Bavčar obveščena o tem pogovoru s Sušinskim," je danes še pojasnil Šega, ki trdi, da se je z izvornimi opcijskimi pogodbami seznanil avgusta 2007. "Bil sem zunanji svetovalec in sem pri določenih poslih svetoval. Kolikor sem razumel, je imel Šrot namen te delnice prodati. Tudi Sušinski mi je to v pogovoru omenil. Pri prvi opcijski pogodbi nisem sodeloval, pri drugi pa sem slišal le nekaj osnov po telefonu," je poudaril Šega.

Ob tem je dejal, da je dejansko opcijske pogodbe videl šele avgusta 2007 ter da takrat v njih ni opazil nekih nepravilnosti. Težava pa da je bila le v tem, da izvedba pogodb ni bila opredeljena. Pojasnil je še, da mu ni znano, da bi s temi posli Pivovarni Laško nastala kakšna škoda.

Bavčar: Pričanje je pokazalo, da ni bilo napeljevanja

Bavčar je po koncu pričanja Šege novinarjem povedal, da je bilo to pričanje namenjeno konstruktu tožilca, da naj bi za celotnim poslom stal prav on, da naj bi napeljeval Šrota, da naj bi odrejal vse ključne točke. "Pričanje Šege je potrdilo nasprotno. Pokazalo je, da ni bilo napeljevanja, da je bil posel popolnoma veljaven," je še dodal Bavčar.

Igor Bavčar
Igor Bavčar FOTO: B.G.

Kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo delnic, so poleg Šrota obtoženi še Igor Bavčar, nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski, lastnik Sportine Bahtijar Bajrović in kranjski odvetnik Branko Lipovec. Nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski pa je bil zaradi poškodbe začasno izločen iz postopka, a se je danes udeležil obravnave in je zavrnil vse obtožbe.

Do kaznivih dejanj naj bi prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin (za 23 milijonov evrov), nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
09. 04. 2013 18.18
+1
"Do kaznivih dejanj naj bi prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin (za 23 milijonov evrov), nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov." ----- Če je to res, je to že skoraj samo po sebi zadosten razlog za državljansko vojno. ---- Tipi se pa zajebbavajo na sodišču in norčujejo iz ljudstva, ki dobi za plačo škatlo makaronov. ---- Keša, ki so ga ukradli pa verjetno nikjer več. Sami siromaki. Še sreča da dobijo na sodišču potne stroške v kešu, da imajo za kruh ....