Slovenija

Šoferji pod pritiski delodajalcev so tempirane bombe na naših cestah

Ljubljana, 22. 07. 2014 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
364

Vozniki tovornjakov ter sindikat opozarjajo, da mnogi šoferji zaradi pritiskov delodajalcev kršijo predpise glede omejitev vožnje in vozijo tehnično neustrezna vozila. Takšni šoferji so tempirane bombe, pravijo. Na GZS odgovarjajo, da je prav, da se delodajalce, ki izvajajo nelojalno konkurenco, sankcionira.

Se še spomnite tragične nesreče na štajerski avtocesti pri viaduktu Preloge, v kateri so umrli trije pomurski policisti? Takrat so pristojne inštitucije obljubile, da bodo zagotovile poostren nadzor nad vozniki tovornjakov, da bi šoferje, ki vozijo neustrezna vozila, ne upoštevajo z zakonom določenih počitkov ter vozijo prehitro, izločile iz prometa in s tem poskrbele za varnost vseh udeležencev v prometu.

Kako dolgo bo še trajala morija na cestah?
Kako dolgo bo še trajala morija na cestah? FOTO: Thinkstock

Na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), kjer se ukvarjajo s problematiko mobilnih delavcev, opozarjajo, da se kljub številnim obljubam zadeve ne premaknejo s kritične točke. Nadzora, kakršen bi moral biti, še vedno nimamo. Prav tako je še vedno premalo prometnih inšpektorjev, ki bi lahko nadzirali tako veliko območje.

Šoferji pod pritiski delodajalcev so tempirane bombe

Policisti so junija nadzirali hitrost, ta teden pa poteka mednarodno usklajen nadzor nad vozniki tovornih vozil in avtobusov. Vse, kar je bilo do sedaj narejeno, je premalo, opozarjajo na ZSSS. Morija na naših cestah se nadaljuje, sprašujejo pa se, koliko jih bo še moralo umreti na naših cestah, da bomo končno dobili nadzor, kot se spodobi in ki bo z naših cest odstranil preutrujene šoferje in njihova tehnično neustrezna vozila. "To so tempirane bombe," opozarja nekdanji šofer tovornjaka in zaposleni na zvezi Boris Perš.

Odgovornost se prelaga na šoferje, avtoprevozniki iščejo luknje v zakonih

Na ZSSS opozarjajo, da Slovenijo obvladuje lobi avtoprevoznikov, ki je tako močan, da mu nobena od inšpekcijskih služb ne more priti do živega. Avtoprevozniki vso odgovornost prelagajo na svoje šoferje, svojega dela odgovornosti pa ne nosijo, so prepričani. Z razmerami, v katerih delajo poklicni šoferji, so na zvezi dobro seznanjeni. Zadnja leta se je nanje po pomoč obrnilo že veliko šoferjev, ki so izkoriščani, poniževani in prisiljeni delati v nemogočih razmerah. Šoferji ne tvegajo le svojih življenj, pač pa življenja drugih ljudi in le redki se tega zavedo.

Inšpektorjev za promet imamo premalo, inšpektorji za delo se utapljajo v papirologiji. Na teren so se podale carinske enote, ki pa po Perševem mnenju nimajo dovolj izkušenj. Na ZSSS so kritični tudi nad delom policistov, ki po njihovem mnenju nimajo dovolj znanja in opreme, da bi odkrili goljufive šoferje.

Boris Perš, ki ima veliko izkušenj, saj je nekdanji šofer, je zgrožen, ker se odgovorni ne streznijo in začnejo ukrepati. Boji se, da se bo morala zgoditi nova krvava tragedija na naših cestah, da se bo končno nekdo zganil. Opozarja na močne lobije avtoprevoznikov, ki izkoriščajo delavce in jih silijo v prekrške, na luknje v zakonodaji, ki avtoprevoznikom to omogočajo, na preobremenjene prometne inšpektorje ter na zamudne postopke, prav tako je problem, ker ekipe, ki skrbijo za nadzor, niso ustrezno izobražene in jim manjka izkušenj. Tisti, ki želijo goljufati, so vedno korak pred nadzorniki, opozarja. Po mnenju Perša bi na avtocesti potrebovali večja in ustreznejša počivališča, na katerih bi bilo dovolj prostora za šoferje, da se ustavijo in dejansko opravijo počitek. "Če prideš na počivališče v Murski Soboti po 6. uri zjutraj, ne boš več dobil prostora, pa čeprav je že nastopil čas za počitek," opozarja Perš. Tak šofer bo pot nadaljeval proti Mariboru in Celju, glede na število nesreč pa je najbolj problematičen prav avtocestni odsek od Maribora proti Celju in naprej proti Ljubljani.

V Sloveniji prekrškar dobi plačilni nalog, v Italiji zaplenijo tovornjak

A pomanjkanje počivališč in infrastrukture ni edini razlog, da šoferji nimajo vseh predpisanih počitkov. Žal so pritiski delodajalcev tako močni, da šoferji vozijo preutrujeni in tehnično neustrezna vozila. Za goljufanje uporabljajo magnete, dvojne kartice, ali pa jim delodajalec piše potrdila o tem, da so bili dan prej na dopustu, pa čeprav so cel dan vozili. Med tujimi šoferji Slovenija velja za El Dorado - deželo, kjer se splača goljufati, saj ti v najhujšem primeru grozi plačilni nalog. Če te dobijo v Italiji, da si vozil dlje od dovoljenega časa, ali pa, da nimaš vseh dokumentov, ti vzamejo ključe od tovornjaka in ti jih ne vrnejo, dokler ne plačaš kazni. Podobno je tudi v Nemčiji, Avstriji in Franciji, opozarja Perš in dodaja, da so v Sloveniji kazni dovolj visoke, žal pa imamo premalo prometnih inšpektorjev, ki bi odkrili in kaznovali kršitelje. Razlika med Slovenijo in tujino je tudi v tem, da si šoferji v Sloveniji ne upajo prijaviti tehničnih pomanjkljivosti na vozilu, saj so takoj kaznovani. "Če slovenski voznik v Nemčiji ustavi pred policijsko patruljo in jim pove, da ga delodajalec sili, da vozi tehnično neustrezen tovornjak, bo policist takoj urgiral in globo napisal delodajalcu in ne vozniku."

V avto prevozništvu se obračajo veliki zneski, opozarja Perš, ki je prepričan, da je zato tudi tako močen lobi, ki ščiti goljufive prevoznike. Imamo zakonodajo, hkrati pa ne skrbimo za njeno dosledno izvajanje, opozarja. Nad šoferji se izvaja mobing, ne izplačujejo jim plač in prispevkov, jih silijo v prekrške in s tem v usodne napake. Perš znova opozarja, da vodilni s tem, ko ne poskrbijo za ustrezen nadzor nad tovornjakarji in s tem, ko dovoljujejo luknje v zakonih, ki delodajalcem dajejo možnost izkoriščanja delavcev, nosijo odgovornost za varnost prometnih udeležencev. Z vsako prometno nesrečo in z vsako smrtno žrtvijo imajo bolj krvave roke.

Je res za vse kriv šofer?

Ko poročamo o novi prometni nesreči, ki jo je povzročil šofer tovornjaka, najprej pomislimo na brezobzirnost in neodgovornost šoferja, ki se ni držal predpisov in ubil človeka. A treba je pogledati širše in se vprašati, zakaj je ta šofer prepozno odreagiral, zakaj je vozil z magnetom in prekoračil čas vožnje, zakaj je imel neustrezno vozilo ali zakaj je bil preveč naložen. Kdo pritiska nanj? V čigav žep gredo zaslužki? Kakšne so njegove možnosti?

Zgodba šoferja, ki se je uprl pritiskom, a ostal brez službe
Pogovarjali smo se s šoferjem, ki je od oktobra 2012 do začetka julija letos vozil tovornjak pri slovenskem avtoprevozniku. Ta ga je zaposlil za nedoločen čas, že na začetku pa se je do njega obnašal poniževalno. Prvi mesec je vozil tovornjak skupaj s sodelavcem kot drugi šofer. Na poti sta bila dlje časa, tovornjak pa je imel zgolj eno ležišče. Več tednov je moral spati na tleh kabine, ko se je vrnil v Slovenijo, pa je ugotovil, da mu delodajalec prvi mesec sploh ni plačal. Ko je začel voziti samostojno, je ugotovil, da so mu dali tehnično neustrezno vozilo. Ves čas je delodajalca opozarjal, da ima tovornjak težave, a ga nihče ni jemal resno. "Trpel sem poniževanja. Želel sem delati in verjel sem, da bo bolje," pravi sogovornik.

Dali so mu tovornjak s pokvarjenimi zavorami

Na ZSSS opozarjajao, da nadzora, kakršen bi moral biti, še vedno nimamo.
Na ZSSS opozarjajao, da nadzora, kakršen bi moral biti, še vedno nimamo. FOTO: Thinkstock

Že po prvem mesecu dela je spoznal, da so zahteve delodajalca nerealne, zato si je začel pisati svoj dnevnik dela. V majhno knjižico si je beležil vsa nakladanja, razkladanja tovora, ure voženj in stroške poti. Prav tako je zabeležil vse zahteve delodajalca in opozorila, ki jih je sporočil delodajalcu glede tehničnih neustreznosti vozila ali glede zahtev po kršenju zakonskih omejitev. Na vprašanje, ali ga je bilo kdaj strah voziti tovornjak, ki ima tehnične težave, naš sogovornik pritrjuje. "Vsakič, ko sem šel na pot, sem verjel, da so težavo odpravili," pravi. Spomni se spusta na avtocesti proti Gorici, ki ga je zvozil čisto po sreči. "Videl sem vozilo, kako divja, pa ga nisem mogel umiriti. Hvala bogu sem se uspel še prav čas ustaviti. Ko sem se vrnil, sem sporočil, da mi ne delajo zavore, pa mi niso verjeli. Tudi preverili niso," pripoveduje naš sogovornik.

Ob misli na to, kaj vse bi se lahko zgodilo, da bi lahko ubil sebe ali koga drugega, se zdrzne. Šele čez čas so tovornjak vendarle popravili, a so se začele druge težave. Delodajalec je zahteval, da vozi dlje od dovoljenega časa in da ne naredi vseh potrebnih odmorov. Kot opozarja, tega delodajalec ni nikoli neposredno zahteval, pač pa so zahteve prišle prek dispečerja. In takšnih zahtev je bilo veliko, opozarja. Pritisk delodajalca na šoferja, postavljanje nemogočih rokov in zahtev, siljenje v kršitve, vse to so stvari, ki jih je doživljal in ki jih doživljajo mnogi šoferji.

Zaradi predolgega tovornjaka dobil 1320 evrov kazni, delodajalec pa nič

Nekoč ga je na primorski avtocesti ustavila policija in mu izmerila vozilo, ki je bilo kar 30 centimetrov daljše od navedenih tehničnih podatkov. Lastnik tovornjaka je vozilo priredil po svoje, za takšno dolžino, pa bi moral imeti urejene papirje in posebne oznake za izredni prevoz. Tega pa lastnik tovornjaka ni uredil. Kar je v tem primeru ironično, je dejstvo, da kazni v višini 1320 evrov policija ni izstavila lastniku tovornjaka, pač pa šoferju. "Kako je možno, da niso kaznovali lastnika vozila, ki izigrava pravila," se sprašuje naš sogovornik. Še več. Policija mu je prepovedala nadaljevanje vožnje, direktor pa mu je, kljub temu, da je vedel, da vozilo nima vseh potrebnih papirjev in oznak, ukazal, da mora takoj naprej na pot, ker jih preganjajo roki.

Šoferja izsiljujejo z roki, odgovornost pa je povsem na njegovih plečih

Enkrat je podjetje od njega zahtevalo, da gre po raztovarjanju takoj na novo pot brez potrebnega počitka. "Bil sem izmučen. Moj delovni čas se je iztekel, vožnje pa je bilo še nekaj pred mano. Ne bi smel sedeti za volanom, kaj šele voziti. Ustavil sem se na počivališču in dispečerki sporočil, da se je moj odmor začel," pripoveduje. Direktor je od njega zahteval, naj vozi naprej do nove destinacije. "Po kazni za predolgo vozilo sem začel bolj jasno razmišljati. Rekel sem mu, naj mi iz svojega telefona pošlje svoje zahteve, tudi to, da naj prekinem odmor in vozim dalje. Sporočila ni bilo, direktor pa je izklopil telefon," pravi naš sogovornik, ki ima poniževalnega odnosa in izsiljevanja s strani delodajalca dovolj.

Naš sogovornik je začel pisati dnevnik dela, v njem pa si je beležeil tudi neupravičene zahteve svojega delodajalca.
Naš sogovornik je začel pisati dnevnik dela, v njem pa si je beležeil tudi neupravičene zahteve svojega delodajalca. FOTO: 24ur.com

Enkrat se mu je zgodilo, da so ga med vožnjo v Avstrijo na prvi kontrolni točki ustavili, ker je naprava izmerila, da je vozilo previsoko. Zaradi tega so od njega zahtevali plačilo kazni v višini 100 evrov. Tudi te kazni delodajalec ni poravnal, opozarja naš sogovornik. Z istim tovornjakom je moral nato naprej v Italijo, kjer so ga spet ustavili policisti, saj so imeli že od avstrijskih kolegov podatek, da je vozilo previsoko. A tu je zgodba drugačna. Za šoferje boljša, opozarja. Policija mu je zaradi previsokega tovornjaka naložila 772 evrov kazni, ki pa jih je moral plačati takoj, saj je policija zadržala prometni od vlačilca in prikolice ter vozniško od šoferja naslednjih 15 dni. Podjetje mu je bilo tako prisiljeno nakazati denar za kazen, kazen pa je zaradi previsokega tovornjaka končno dobilo tudi podjetje.

Grožnje s smrtjo in poniževanja

Opozarja, da mnogi šoferji tiho trpijo pritiske svojih delodajalcev. Nekateri zato, ker so v hudi socialni stiski, drugi morda zato, ker se niti ne zavedo, da lahko s svojimi dejanji ubijejo sebe ali koga drugega. "Verjel sem, da bo enkrat bolje. Konec lanskega leta pa sem od direktorice zahteval, naj mi plačajo 1320 evrov kazni, ki sem jo dobil po njihovi krivdi. Direktorja je zagrabila nervoza in mi je zagrozil s smrtjo. To je sodu zbilo dno," pripoveduje.

Njegov sedaj že bivši delodajalec ima kar 80 tovornjakov in približno toliko šoferjev. Ključno vprašanje pa je, koliko od teh šoferjev se uspešno brani pritiskov delodajalca ter siljenju v prekrške in se zave odgovornosti, ki jo nosi.

V začetku julija je naš sogovornik dal izredno odpoved. Dovolj je imel pritiskov delodajalca, dovolj je imel prevar in poniževanja. Opozarja, da ni dovolj nadzora nad poslovanjem avtoprevoznikov in se sprašuje, kje so vsi tisti, ki bi morali skrbeti za nadzor. Obrnil se je na ZSSS, kjer so mu ponudili pomoč. Njegov primer so prijavili na prometni in delovni inšpektorat, na njihove povratne informacije pa še čakajo. Vse skupaj nato roma na delovno sodišče, kjer pa se lahko zadeve vlečejo tudi do dve leti.

"Grem do konca, pa četudi dobim metek v glavo"

Naš sogovornik ni edini zaposleni pri tem delodajalcu, ki se je po pomoč obrnil na sindikat, a je trenutno edini, ki si upa iti do konca. Šoferje je namreč strah, saj jim delodajalci grozijo, opozarja. "Enkrat sem slišal direktorja, ki je nekomu grozil. Rekel mu je, da ima v Bosni in Srbiji človeka, ki ga bo našel in da se mu ne more skriti. Jaz sem pripravljen sprejeti metek, zato grem do konca," je odločen naš sogovornik, ki je prepričan, da je to edini način, da se prepreči tragedije na naših avtocestah.

GZS: Delodajalce, ki izvajajo nelojalno konkurenco, naj se sankcionira

Odziv tolminske prevoznice

V uredništvo nam je pisala tolminska avtoprevoznica, ki je prepričana, da razmere niso takšne, kot jih opisuje naš sogovornik in takšne, kot jih opažajo na ZSSS. Pravi, da v njenem podjetju delajo pošteno. "Težko bi bilo verjeti, da se v svetu oziroma Evropi, kjer ni nobenih ostankov več, ampak se vsi borimo zgolj za plačo, v avtoprevoznitvu cedita med in mleko," opozarja.

Odzvali so se na Gospodarski zbornici Slovenije, kjer so zapisali, da si že dlje časa prizadevajo za ureditev razmer na delovno-pravnem področju v prevozništvu. Ustanovljena je bila delovna skupina za pripravo ukrepov zoper nelojalno konkurenco na področju cestnih prevozov, v kateri sodelujejo predstavniki ministrstva kot tudi predstavniki prevoznikov iz vrst GZS, OZS in Avtoprevozniške zbornice. Skupno si prizadevajo za izboljšanje kvalitete izvajanja nadzora nad prevozi v cestnem prometu.

Opozarjajo, da je v interesu prevozniških podjetij in GZS, da nadzorni organi ali pristojni organi opravijo svoje delo in take delodajalce, ki kršijo predpise in se jim dokaže, da izvajajo nelojalno konkurenco, ustrezno sankcionira.

Navedbe, da vozniki, zaposleni pri slovenskih delodajalcih, delajo v nemogočih razmerah, so označili za pavšalne. "Ne moremo jih podpreti, ker to enostavno ne drži. V Sloveniji in drugod po Evropi se zlorabe in nemogoče delovne razmere najdejo v številnih gospodarskih panogah, vendar zaradi tega ne more biti na slabem glasu panoga kot celota," opozarjajo.

Za posamezna podjetja verjamemo, da se najdejo med kršitelji, zato je potrebno, da v takem primeru nadzorni organi oziroma inšpekcijski organi pri teh podjetjih opravijo nadzor in podjetje v primeru dokazanih kršitev tudi ustrezno sankcionirajo. Igor Sep z GZS

Po njihovem mnenju se veliko nepravilnosti da preprečiti z ustreznim nadzorom in izrečenimi sankcijami, tudi zadeve, kot je siljenje v kršenje pravil in zagotavljanje tehnično ustreznih vozil. Opozarjajo, da vozni park v Sloveniji velja za enega izmed novejših v Evropi, zato trditve o tehnični neustreznosti vozil vsepovprek zavračajo. "Posamezni primeri, kot že rečeno, lahko obstajajo, vendar si slovenski prevozniki, ki si s svojim delom služijo kruh v tujini, tega, da bi opravljali prevoze v zahodnoevropskih državah s tehnično neustreznimi vozili in starim voznim parkom, ne morejo privoščiti. Po eni strani so kazni velike, po drugi strani so pa popusti pri cestninah za ekološko naprednejša vozila toliko stimulativni, da prevozniki vseskozi obnavljajo in posodabljajo svoj vozni park," še pojasnjujejo na GZS.

V primerih, ko šoferji in sindikati govorijo o kršitvah, jih podpiramo v tem, da te kršitve podajo in predajo ustreznim nadzornim organom v Sloveniji, za katere verjamemo in upamo, da bodo ustrezno ukrepali.

Očitke ZSSS, da Slovenijo obvladujejo lobiji avtoprevoznikov, na GZS zavračajo. "GZS, Združenje za promet, Sekcija za prevoz blaga v cestnem prometu svoje pobude, predloge uveljavlja oziroma bolje rečeno poskuša uveljaviti preko zato določenih in uveljavljenih postopkov, zaradi česar še zdaleč ne moremo trditi, da bi zaradi tega obvladovali Slovenijo."

OZS: Večina prevoznikov posluje v skladu s pravili

Na OZS so prepričani, da večina slovenskih cestnih prevoznikov blaga in potnikov posluje v skladu s pravili in predpisi, ki veljajo na ozemlju Slovenije in EU – tako glede delovnega in voznega časa. "Če tega prevozniki ne zagotavljajo, so objektivno odgovorni za delo voznikov in tudi kaznovani z najmanj trikrat večjo globo, kot jo dobi voznik. Če bi vozniki vozili tehnično nepopolna vozila, je to zopet kršenje predpisov, prevoznikova globa je za tak prekršek 2.000 evrov, za voznika samo 100 evrov," opozarjajo na OZS, kjer se z izjavo, da Slovenijo obvladujejo avtoprevozniški lobiji, ne strinjajo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (364)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

knivar
24. 07. 2014 20.53
+3
ENA NAJHUJŠIH AVTOPREVOZNIŠKIH PODJETIJ V SLOVENIJI JE DOBRAVC TRANSPORT D.O.O DOB PRI DOMŽALAH.VOZIJO DIREKT ITALIJA-ŠVEDSKA,ALI SLO-ŠVEDSKA NJIHOVI ŠOFERJI SO TEMPIRANE BOMBE NA CESTI
Klavdij Volk
23. 07. 2014 16.03
POOSTREN NADZOR NA MEJNIH PREHODIH..ZRAVEN INŠPEKTORJEV PA NAJ BO KAKŠEN ŠOFER KI NE VOZI VEČ,NAPRIMER JAZ IN POZNA VSE O TAHOGRAFIH IN BI SE RAZMERE NA CESTAH TAKOJ POZNALE.....
Darko Ka
23. 07. 2014 12.32
+5
čisto enostavna rešitev, na cesto poslati za mesec dni inšpektorje -ampak takšne , ki vedo kaj je tahograf, kje se nastavi magnet in koliko vozniških kartic je v tovornjaku........ takšne, ki svoje delo opravljajo za to da bo red na cesti ne pa za denar, takšne ki niso podkupljivi, lastnike podjetij , ki kršijo pravilnike o urah vožnje in delu pa kaznovat in firme zapret.....in folk ne pametujte če nimate prevoženega enega kilometra z 40t ......ko tovor naložiš, si že prepozen za razklad, kaj šele da ga pripelješ do tja....truckerji srečno pot...sem bil voznik in vem kako to zgleda....
bu?er
07. 09. 2015 21.14
Pustu je zato ker je to delo eno najslabše kar je možno,jz še vstrajam sam kolk dog še pa ne vem,..
hedgas
31. 03. 2016 09.17
vse ze vedo cariniki in policaji...samo zakaj pa bi ukrepali proti dobro oranizirani prevozniski mafijii?? na koncu mafijskie lovke segajo v sam vrh potike..da obrazlozim..kako lahko neovirano prevozniki izpacujejo nezakonite place,nezakonite izracune plac,zakaj ne izplacujejo nadurnega dela,zakaj vsi ovrednotijo dan bolniske 20-25 E..ali dan dopusta 25E..mislim da je to vse politicna odlocitev,pa ne samo politicn ampak mafijska odlocitev vsaka ura dela MORA biti placana, vsak naklad mora biti doplacan ,vsako delo mora biti placano...ne pa da nas delodejalci silijo da nakladamo kamion ali opravljamo kako drugo delo na postelji ,kar pomeni kaznivo dejanje..samo nasa policija spi in jo nezanima zakon!!Res pa je tudi kaj pa policaj lahko naredi ce mu sef zabica kaj naj dela in kako??vemo pa kako tudi policija odpusca svoje delavce..vse je politika vrha!! ko bo vrh politike odlocil da Slovenija noce suzenstva ,bomo prijatelji sele takrat zadihali,prej ne!! zato molimo Pahorju in ne Bogu,Allahu ali Budi
santamaura
23. 07. 2014 12.05
-1
Vsakemu šoferju tovornjaka, ki krši predpise glede omejitev vožnje in vozi tehnično neustrezno vozilo, odvzeti vozniško dovoljenje in pobrati registrske tablice. Po vozniško in tablice lahko čez najmanj 24 ur prideta voznik in delodajalec. Voznik plača kazen nekaj 100 evrov, delodajalec pa nekaj 1000 evrov pa bo mir
Vse strokovnjak
23. 07. 2014 09.22
-2
Rešitev je preprosta. Kamione pošibat na vlake, kjer se tudi šoferji lahko spočijejo. In seveda pošteno kasirat. Na AC pa tujcem prepovedat vožnjo s kamioni.
srebrnibreg
23. 07. 2014 09.51
+3
Najprej moramo infrastrukturo zgraditi da bo zmožna prenesti ta šrevoz kamionov. Sicer pa je tudi po drugih Evropskih državah na avtocestah prepolno kamionov. pri nas manjkajo takšne kontrole kot jih imajo tam pa bo tudi pri nas bolj mirno na cestah.
jaka
23. 07. 2014 07.25
-27
Nihče pa ne pove, da ti šoferji vlečejo po 2500 € plače in več..... Za ta denar pa je treba malo več narediti, mar ne?
Menes
23. 07. 2014 08.03
+10
Svetec 2021
23. 07. 2014 08.17
+13
Jaka mene zanima kateri slo prevoznik plača 2500€????
zibertmi
23. 07. 2014 08.18
+8
ni ti pa znano ,da tudi če dobi toliko ,da je po več dni od doma ,koliko ur naredi na mesec in koliko je od tega nočni .nenazadnje pa sigurno zaradi zdravja ne bo v tovornjaku dočakal panzije,kot delovni invalid pa tako ne bo sposoben za kako službo
pietro
23. 07. 2014 10.02
+2
mi imamo 2000-2600eur pa se nič pritožujemo
roten
23. 07. 2014 10.43
+5
kolega je bil 24 dni v kamionu od danske do španije za 1600 eur in sem ga vprašal če je nor jaka tudi tebe sprašujem če si nor
asdfghjklqwertz
23. 07. 2014 05.04
+5
Takim delodajalcem onemgočiti delo za mesec dni, potem pa bo začel misliti! Veliko pa je tudi takih šoferjev, ki sami hočejo, da dlje vozijo, še posebej, če se bližajo vikendi ali pa kakšni prazniki. Moj brat je tako neumen, da včasih ob praznikih, ko je še nekje v belgiji neprestano žjavi domov s tovornjakom, da mu ni treba tam biti dva dni na primer. Tak da ni vse na delodajalcih, tudi šoferji so taki, ki nalašč prekršijo zakon. Obojne kaznovati pa tako kazen dati, da bo takrat zadnjič to naredil. Če delodajalec sprejme neko pošiljko v prekratkem času, potem boljše, da se ne gre biznisa in z njegovimi delavci ne ogroža ostale udeležence v prometu ... če pa šoferju ni všeč, da bo mogel dan ali dva dlje biti od doma zaradi praznikov ali vremenskih razmer, pa si naj poišče drugo službo.
hotchilipoper
23. 07. 2014 07.22
+4
Še dobr,da te ne ukradejo,ker si tko pameten
ggzz
22. 07. 2014 23.11
+6
o moj bog, koliko časa že trobimo,da nas je vsa ta tovornjaška pločvina zadušila in da nas mori na vsakem koraku? Ste se le zbuuili? nič bolje ne bo, dokle rse ta vzhodnjaški tovornjaški tranzit ne bo zmanjšal in preusmeril na oprtne vlake.
Ivan Orlac
22. 07. 2014 23.06
+0
Pietro(res bedast vzdevek)pa vozi sam,če te šofer preveč stane,saj to ni prepovedano ali pa delaj kaj drugega lahko si policaj ali še boljše žopnik...nič ne delaš,pa kasiraš...
Ivan Orlac
22. 07. 2014 23.01
+17
Če nemoreš delavcu plačat za njegovo delo,delaj sam ali pa zapri firmo,konj delodajalski,gdaj ti bo to jasno,zastonj je pomoč,staršev,udarniško delo,slidarnost,humanitarnost,kar nima nobene zveze z delovnim razmerjem,kaj briga delavca za tvoje probleme z državo itd.on je svoje delo opravil...boste razumeli,ko bo nekomu počil film,čist malo še manjka.....
Draža
22. 07. 2014 22.21
+4
Res je,v Avstriji in Italiji se državi gre za varnost in ne za denar,našim samo za denar,plačaj in pelji naprej,čeprav je voznik še vedno zelo nevaren kot tempirana bomba.
NejcPircMusar
22. 07. 2014 22.34
+2
Vsepovsod se gre za denar, vendar do take mere, da si ljudje preveč ne pogruntajo oz. da ne začnejo delati nereda. Pri nas se na to ne ozirajo, glavno da se denar pobira, 1/2 folka niti ne nagrunta, da se samo molze, druga polovica pa ve, pa ne upa nič narediti :D DA TAKO JE!
Klavdij Volk
22. 07. 2014 21.51
-2
POJTE SPAT ŠOFERJI,JUTRI ALI PONOČI PA SPET ZA VOLAN,PA POSLUŠAJTE PESEM OD DOMICELJA..KDOR PA NOČE BITI ŠOFER NAJ GRE ZA ŽUPNIKA,JIH PRIMANJKUJE,ŠE POSEBNO SEDAJ,KO SO ZAĆELI LJUDJE PLAČEVATI SVETE MAŠE ZA JANŠO....PA LAHKO NOČ ENA ŠEST ENA ŠEST...
kokicas
22. 07. 2014 21.22
+15
Ena težjih služb je biti voznik tovornjaka, pritiski, nenaspanost, sam nisem voznik tovornjaka, ampak vozim kombi po sloveniji in včasih se zamislim nad vozniki tovornjakov, kako zdržijo vozit vseskozi z isto hitrostjo, oziroma ni neke dinamike, jaz z kombijem vozim kar se dapo predpisih 130km/h včasih malo pritisnem, da se tempo malo spremeni in tudi prehitevanja ja dosti, tako osebnih kot tovornih vozil, z šleparjem pa take dinamike ni in za moje živce je to najtežje, kako zdržijo več ali manj isto hitrostjo vozit za neko stranico prednjega tovornjaka več kilometrov oz. ur.
MarjanBor74
22. 07. 2014 21.00
+41
Takoj ko preberem komentarje vidim da največ komentirajo ljudje,ki nimajo pojma o transportu in delu voznika.Sam sedim že kar nekaj let za volanom in ta poklic zelo rad opravljam.Dobro poznam kaj se dogaja pri nas in po drugih državah v evropi in verjemite mi,da v sloveniji imamo vozni park med najboljšimi in tudi naše plače se kaj dosti ne razlikujejo od voznikov v avstriji in nemčiji,je razlika v osnovni plači,tu nastopi pa naša država,ki je zatajila v vseh pogledih glede izplačil delavcev,ne samo v prevozništvu.verjamem,da je tudi kakšna izjema med prevozniki,ki izkorišča delavce,jih sili v prekrške itd,a zaradi tega niso vsi isti in za v isti koš,ker tudi šoferjev je več vrst,ogromno dobrih,sposobnih in poštenih a nekaj tudi takih ,ki si ga noben prevoznik ne želi.smo tranzitna država,policija hoče izvajat totalno kontrolo glede ur in počitka-kako če imamo v celi sloveniji parkirišč za 150 kamionov in en tuš od Lendave do Gorice?treba je videt celotno sliko ne samo tisti del ,ki nam odgovarja.glede na gostoto prometa niti ni veliko nesreč pri nas,a takoj ko je udeležen tovornjak je to na vseh portalih.
hotchilipoper
23. 07. 2014 07.23
+3
chevapchichi
23. 07. 2014 10.06
+1
Tudi z moje strani miljon +. Osnovno plačo se dopolnjuje z dnevnicami in tako ali tako Končno nekdo, ki ve, o čem govori. Pa srečno na cesti.
funi
22. 07. 2014 20.56
+0
znal sem ,99% delodajalcev je solidnih od kot izhaja tist procent pa vem0
funi
22. 07. 2014 20.55
-13
Te umazance z juga ne vzamte v kabino pa bo mir,samo izsiljujejo noben Slovenc te ne sili v prekršek
KOPITES
22. 07. 2014 20.58
+1
floredith
22. 07. 2014 22.33
+4
Oprostite..vi ste bedak....pa sm cistokrvni gasilec...
jimi62
22. 07. 2014 20.52
+3
a kaj bo naredila proti temu država in policija. za zdaj slabo kaže ,da karkoli. še naprej bodo taki in podobni ubijali-morili po naših cestah. takim delodajalcem bi morali zaračunati vse stroške vsake nesreče in tudi zaporne kazni.
haaaahahahaha
22. 07. 2014 20.44
+16
Hahaha ker butast članek.Prvič šoferji kamijonov smo najbolši šoferji .Drugič ,šoferji kamijonov povzročijo najmanj prometnih nesreč .tretjič ne poznate cele zgodbe s tistim romunom četrtič če men delodajlc zagrzozi kokr kol mu razbijem kolena in zažgem cel par ,petič največja grožna na cestah ste glupače s telefonćki in 100 let stari fosili k ste že z eno nogo v krsti in pa pijančki zafustrirani k si nabirate energijo ob kelnarci
united666
22. 07. 2014 20.51
-6
pameten revcek si...ti bos koga zlomil rad bi te videl
johanca123
22. 07. 2014 20.35
+3
Zanimiv prispevek, ki pove veliko o izkoriščevalskih prevoznikih. Zanimivo pa tudi, da je konkurenca med vozniki velike - verjetno je to posledica kupljenih vozniških
chevapchichi
22. 07. 2014 20.26
+39
Trosite neumnosti! Kazni so previsoke za naš standard. Avstrijc ima za identičen primer 4× manjšo kazen. Nihče se ne zahvali tem delodajalcem kot tudi šoferjem, da imaste vsak dan na mizi svež kruh, paradižnik, krompir, karkoli! Pa ne mi zdej tu z nekimi forami, da si nekateri tega ne morejo privoščit. Kaj ti pomaga, če dobi delodajalec ~20.000€ kazni, če njegov voznik vozi s tujo kartico? Tak delodajalec lahko takoj ugasne podjetje. Roki so vsepovsod, včasih je potrebno raztegniti kakšen zakon, da se te roki izpolnjujejo. Niso vsi vozniki taki. Kako lahko ljudje, ki nikoli niste v kamionu sedeli, veste v kakšni situaciji se nagaja voznik in v kakšni delodajalec? Italjani zaprejo kamion v žico, Poljak ti računa stojino, dokler ne plačaš kazni...pa to so neumnosti! Naj se uredijo počivališča, naj se uredi cesta, oživet gospodarstvo, skrajšati roke plačila...da bo vsem lažje, tako delodajalcem, kot tudi delavcem, ki bodo dobili višjo plačo! Bosanc pride sem delat, ker v Bosni nima KAJ delat. In VSAKA plača tukaj je sigurno višja, kot plača dol. To so spoštovanja vredni ljudje, ki pustijo družine, da le-te dobijo vsak dan na mizo topel kruh! Pa to se jočeš, ko bereš komentarje. Sem se moral registrirat in to povedat! In večina Vas tukaj verjetno niti v službi ni (ja, ker je ne morete dobit, sigurno! Normalno, da ne! Na forumu še nihče ni službe dobil! ). ADIJO PAMET!
_Piki_Jakob_
23. 07. 2014 00.12
-2
Daj ne hvali se pretirano. To mi je sploh smešno ... "DA imate to na mizi" ha ha ha ha
chevapchichi
23. 07. 2014 09.56
+3
Gospod, gospodič Jakob. O kakšni samohvali je tukaj govora? Sem mogoče zadel bistvo, boleče bistvo? Govorim iz izkušenj namreč, za razliko od marsikaterega ostalega uporabnika. Kaj pa ti veš o transportu, da si vzemaš pravico komentirati?
chevapchichi
23. 07. 2014 09.58
+3
In ja, tudi Slovensko hrano je potrebno dostaviti. Naslednjič, ko boš prihajal iz kakšnega kluba zjutraj domov, se ozri po cesti. Srečal boš zgolj majhna dostavna vozila za kruh in zelenjavo. Pa niti hvala ne rečeš. Pa veš kako je to naporno delo? Vsako noč prebedeti za volanom? Vsekakor premalo cenjeno delo in tebe bi moralo biti sram!