Slovenija

Sedem ključnih vprašanj za bodoče študente

Ljubljana, 12. 02. 2015 18.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
122

Na informativne dneve se morajo študenti dobro pripraviti, če želijo dobiti čim več koristnih informacij. Kaj so ključna vprašanja, ki jih morajo postaviti na informativnih dnevih?

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Bodoči študentje in dijaki pozor, jutri gre zares
    02:09
    Iz SVETA: Bodoči študentje in dijaki pozor, jutri gre zares
  • Iz SVETA: Kam naprej?
    01:28
    Iz SVETA: Kam naprej?
  • Iz SVETA: Kako bo med informativnim dnem poskrbljeno za prevoze?
    00:32
    Iz SVETA: Kako bo med informativnim dnem poskrbljeno za prevoze?
  • Iz SVETA: Kje pričakujejo največ dodatnih potnikov?
    02:22
    Iz SVETA: Kje pričakujejo največ dodatnih potnikov?
Na informativne dneve se odpravite z veliko vprašanji.
Na informativne dneve se odpravite z veliko vprašanji. FOTO: Blaž Garbajs
Čeprav informativni dnevi potekajo dva dni, je število fakultet oziroma šol, ki si jih lahko študent v tem času ogleda, omejeno. Zato je zelo pomembno, da si oglede načrtuje in se na informativne dneve dobro pripravi tudi s primernimi vprašanji. Z Gabrijelo Fidler, psihologinjo in šolsko svetovalko z Gimnazije Velenje, smo pripravili nekaj najpomembnejših vprašanj, o katerih naj se na informativnih dnevih pozanimajo študenti.

Kakšni so pogoji za vpis?
Na začetku je najbolj pomembno, da dijaki vedo, ali sploh imajo možnosti priti na želen program. Pozanimati se je torej treba, ali ima fakulteta omejitev vpisa in kaj se od kandidatov pričakuje v primeru omejitev. Ali morajo morda imeti kakšno dodatno znanje? Če razmišljajo o študiju jezikov, je dobro vedeti, ali je znanje jezika, ki bi ga radi študirali, pogoj. Na fakultetah, ki imajo sprejemne izpite, je dobro vprašati, kaj ti zajemajo in ali so plačljivi. Nekatere smeri imajo obvezen tudi zdravniški pregled, ki je lahko tudi specialističen in drag.

Pozanimajte se o vseh morebitnih stroških in pogojih študija.
Pozanimajte se o vseh morebitnih stroških in pogojih študija. FOTO: POP TV
Je študij plačljiv?
Na zasebnih visokošolskih zavodih, ki jih je pri nas že precej, je pomembno, da preverijo, ali je študijski program koncesioniran ali ne. Če ni koncesioniran, to pomeni, da ni financiran s strani države in je zato v celoti plačljiv. Če ima študij šolnino, se je treba pozanimati, kakšna je. Kolikšna je višina vpisnine na študiju, ki ga financira država?

Kakšni so še drugi stroški študija?
Pozanimati se je treba, če je treba za študijske vaje kupiti še kakšna posebna oblačila ali opremo. Študenti se lahko izognejo morebitnim kasnejšim neprijetnim presenečenjem, če se o vseh nujnih stroških študija pozanimajo vnaprej.

Ima program veljavno akreditacijo?
Pomembno je tudi vedeti, ali dobijo študentje ob koncu študija javno veljavno izobrazbo. Lahko se namreč zgodi, da če študij nima koncesije, da tudi ni akreditiran. To lahko pomeni težave kasneje, saj takšna izobrazba ni javno priznana.

Kako poteka študij in kakšen je predmetnik?
Na fakultetah se je dobro pozanimati o možnosti izbire predmetov. Denimo, če se na študiju ekonomije lahko specializirajo za različne smeri. Študentje naj tudi vprašajo, kako potekajo predavanja: so obvezna, so morda na različnih lokacijah? Koliko izpitov morajo opraviti, da lahko napredujejo v višji letnik in kakšne so možnosti za prepis na drugo smer znotraj fakultete? Študenti lahko že v času študija pridobijo dragocene izkušnje, če se vključijo v kakšen mednarodni program. Zato je dobro, če imajo študentje na izbrani fakulteti možnost izmenjave v tujini. Povprašajte, ali je fakulteta vključena v kakšne mednarodne programe.

Pozanimajte se o predmetniku, predavanjih in zaključku študija.
Pozanimajte se o predmetniku, predavanjih in zaključku študija. FOTO: Thinkstock

Kako se študij zaključi?
Včasih za dokončanje študija zadostuje zgolj diplomski zagovor. Nekatere fakultete pa imajo tudi preddiplomske ali podiplomske izpite. Mnogi študiji zahtevajo pred dokončanjem študija tudi določeno število praktičnega usposabljanja ali celo pripravništvo. Pametno se je pozanimati, ali fakulteta takšno prakso študentom omogoča, ali pa so prepuščeni lastni iznajdljivosti.

Kakšne so možnosti za zaposlitev?
Diploma ima pravo veljavo šele, če študentu omogoči zaposlitev. Zato je vprašanje o možnostih zaposlitve po končanem študiju pomembno, vendar pa na to vprašanje težko dobimo pravi odgovor. Je pa dobro vedeti, kje vse se lahko zaposlimo z določeno izobrazbo in kakšne so napovedi za prihodnja leta.

Fidlerjeva svetuje, da so dijaki na predstavitvah fakultet čim bolj radovedni. Doma naj se pripravijo in razmislijo o tem, kaj želijo izvedeti o določenem študiju. Izbira študija je namreč predvsem stvar dijaka, čeprav Fidlerjeva opaža, da imajo pogosto starši prevelik vpliv. Starši ne smejo biti tisti, ki iščejo informacije in jih "servirajo" svojim otrokom, temveč naj otroka spodbujajo, da se bo sam spraševal o stvareh, ki so mu pomembne, še dodaja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nataya
13. 02. 2015 10.38
+1
Važen je glavarina ti bi še mrtve vpisal, pa nepokretne in Ajzhajmerje..ni da ni.. sam da je....To je GRČIJA na kvadrat..
Lucrezia
13. 02. 2015 10.18
+3
Ko se vpisujete na fakulteto, razmislite predvsem katera stvar vas tako močno veseli, da ne boste nikoli obupali. Ker na vsakem programu se najde kakšen predmet, ki ti lahko povzroča težave in se zgodi da potrebuješ precej učenja in časa, da ga opraviš. Morda moraš pisati izpit trikrat ali še večkrat, da ga na koncu opraviš... pa vendar ne smeš obupati. Pomembno je samo vztrajati in vedeti, zakaj študiraš. Predvsem na naravoslovnih smereh je še več takšnih predmetov.
Mejduš
13. 02. 2015 10.03
+1
Če je visoko izobražen lahko dela različno delo če pa ni pa nemore vsekakor pa visokim izobraženim ovirajo dosti tisti ki imjo že polna leta da lahko gredo penzijo pa nočejo tukaj je potrebno nujno da se uredi,pa tudi danes se vse tako hitro spreminja da tisti stari ki še sedijo na štolčkah ne več kapirajo zakaj se slpoh gre,zato je tudi bolše da gredo penzijo,to je tudi kultura.
zimerman
13. 02. 2015 12.44
To pa je čista resnica, če si dosegel starostno upokojitev, nimaš več kaj prckat. Če želiš in si sposoben še naprej delat, pa odpri svoje podjetje, zaposli ljudi in bo še bolje. Je veliko, ki želijo biti še naprej ustvarjalni in to je samo pohvalno, takšnim bi se moralo omogočiti da še naprej delajo in tudi kaj zaslužijo ampak po drugi poti. Vendar pa je žal veliko več takšnih priseskov, kjer je delo bolj na izi in lepo vlečejo plače, haska pa več nikakršnega kar je seveda logično saj pri 65 letih pač nisi več mladostnik.
Lovetake(24.nejasnosti.com)
13. 02. 2015 09.36
-1
Ja no, komentarje pisete vecina fizicni delavci, z najvec srednjo solo...malo se umirte. Sola je pomembna, tudi ce ne dobis takega dela takoj...bos ga za nekaj let ko bo un nad tabo sao v pokoj..malo razmislite, ne pa nekaj na pamet ponavljate, kar vecina govori..
zimerman
13. 02. 2015 12.32
-1
A misliš? Nisem fizični delavec, ker nočem biti, pa ne zato ker ne bi hotel delati, pač pa ker so/ste fizično delo kot doprinos družbi popolnoma razvrednotili. Šola je lahko pomembna(bistvo je na lahko) vendar verjemi, če človek nima potrebnih kompetenc in predvsem želje po samoizobraževanju(in takšnih je kar 60-70% z šolami), ne bo nikoli naslednjik za stolček. V realnem svetu se ceni kar znaš, kako si do tega prišel nikogar ne zanima. Če nimaš šole, boš verjetno pač moral narediti samo večjo pot, do željenega položaja. Seveda ne govorim o vseh poklicih, sploh o kakšnih zdravnikih in podobnih poklicih. Jasno da ne moreš kot človek brez šole in nekega predznanja in predvsem večletne prakse, ki jo lahko dobiš samo preko šole postati zdravnik. Vprašaj samega sebe; imaš podjetje v prvi vrsti ker bi rad nekaj zaslužil in na razpolago za neko višje dolovno mesto imaš na razpolago tri osebe. Dve z visoko izobrazbo in eno z nižjo. Vse tri osebe delajo v podjetju že vsaj 5 let, torej jih poznaš in veš koliko so sposobne, koliko znanja imajo. In če veš da oseba, ki ima nizko izobrazbo obvlada stvar veliko bolj potem ni nobenih dvomov več. Konec konce se gre za denar in tukaj ni pravil kar se tiče nazivov. Zraven tega pa lahko manj izobraženo osebo porineš v nižji plačilni razred, torej je denarni izkoristek za lastnika podjetja še večji, In danes praktično vsi delodajalci stremijo k temu, da dobijo k sebi človeka z čim nižjo formalno izobrazbo in ki hkrati veliko zna ter obvlada zadeve. Seveda pa je to dvorezen meč za takšnega delavca, ampak to je potem že druga tema.
tantadruj1
13. 02. 2015 09.10
+4
DOKLER SE BO V SLOVENIJI ZAPOSLOVALO PO VEZAN, JE VSEENO KAJ ŠTUDIRATE.
OPUSDEI
13. 02. 2015 08.14
+10
Vsi študirat , pol pa rabim majstra za elektriko pa ga ne morm dobIt 2 mesca. Vrli študenti pa v tisočih na zavodu....
dinamitek
13. 02. 2015 08.25
+5
in to sami FDV, ker jih kao rabmo v nedogled
Sputnik
13. 02. 2015 08.45
-3
ti bo inženir elektronike povedal kako ti boš pa naredil :))) uni itak ne bo imel za burek ko bo v prakso prišel. fakultete pozabljajo da dela se s prakso ne s teorijo. teorija je za une ki ne znajo delat in potem dalje predavajo
Sputnik
13. 02. 2015 08.03
+6
če že potem naj gre folk v tujino študirat ker naše fakultete prodajajo jabolke za hruške. ko sem se sam vpisoval na fax so skozi nabijali kako delajo veliko z prakso in da 90% študentov po končani diplomi v roku pol leta dobi delo. my ass. prakse nič delo pa še manj. ko sem videl kako lepo so me izigrali sem pustil vse skupaj in šel delat
Kukulkan
13. 02. 2015 08.02
+6
Neka ženska dostkrat komentera" ja...mam končano šolo...mam veliko plačo....v šolo je treba it....mam veliko plačo..." Poznam tud jaz šolane in sposobne ljudi ki delajo kot fizikalci in nesposobne šefe katere nimam pojma kakšno so šolo končali
hotchilipoper
13. 02. 2015 07.53
+10
Odsvetujem študij,ker to pri nas ne pomeni nič. Imeti moraš teto ali strica,potem pa ni problema za službo tudi če nimaš diplome
Novorazodetje
13. 02. 2015 08.01
-3
Včlani se v SDS, če bodo še kdaj vodilna stranka v parlamentu, ti bo stric Ivan zrihtal službo.
blokirani
13. 02. 2015 08.37
+3
Janković je bolj radodaren..... Vpraš drugorazrednega in Maslenega.
Kukulkan
13. 02. 2015 07.51
+2
Škart se be zaposlil pri nas prek veze če ma končan študij ali ne ostalo bo šlo v tujino ostale države razvijat
cilb
13. 02. 2015 07.25
+5
Biti poklicni vojak- to je najbolj sigurna služba- s še vedno vsemi možnimi privilegiji.
mary6123
13. 02. 2015 05.12
+10
Odštudirajte in se izselite v tujino.
blokirani
13. 02. 2015 07.40
+5
In mi naj jim plačujemo študij? Naj si ga plačajo sami, če imajo namen iti.
tantadruj1
13. 02. 2015 09.12
sej to že delajo zato pa imaš bogatega neizobraženca, ki se praska po prašnikih, vrta po nosu, pljuva po tleh in šteje denar. in ga ima res dosti. običajno opravlja poklic ki ne more propast.
zimerman
13. 02. 2015 00.49
+16
Ti informativni dnevi so nekaj najbolj brezveznega in neuporabnega, sploh pa v času interneta. Nikoli ne izveš bistvenih stvari, ki se bodo dogajale na bodoči poti. namesto da bi soočili dijake, študente z čisto resnico, kaj in kje lahko kaj pričakujejo, kaj bo moral žrtvovati, koliko dela bo potrebnega, kaj točno ga čaka, mu to prikazati na primerih, mu dati jasno vedeti, da bo verjetno v 90% zaposlitev iskati v tujini, kako bo to izgledalo, kaj vse ga čaka itd., skratka kruto in čisto resnico, da potem dijaki in študenti dobijo tisti pravi realen občutek, kaj jih čaka in ne da se vsi zasanjani vpisujejo nekam, ker so se besede ravnateljice ali ravnatelja tako lepo slišale, ker so se dali videt zanimivi predstavitveni izdelki ipd.
rugo.LJ
13. 02. 2015 00.04
+12
Ni res, da so vse naštete smeri fakultet dobre (kvaliteta, zaposlitev), moje mnenje je, da so boljše fakultete (njihove smeri) v Sloveniji: FRI (Računalništvo-UN in multimedija-UN), FE (elektrotehnika-UN), FFA (farmacija), FKKT (kemija-UN in biokemija-UN...in ne nekakšne še smeri kot so kem.tehnologija-VS, kem.inženirstvo-UN in bla bla), FMF (fizika-UN, pedagoška matematika, finančna matematika-UN, ) in FS (strojništvo-UN). Sicer pa, če koga veseli družboslovje, ni razloga da ne bi bil uspešen. Kar ima človek rad in to z veseljem počne (tudi FDV, FF), je lahko tudi na takšnem področju uspešen. Kjer je volja, tam je pot.
Worker of the year
13. 02. 2015 06.19
+4
očitno neveš s kakšnim področjem se ukvarja Kemijska tehnlogija in inženirstvo, da si lahko ignoranten do le teh.
mulc-slo
13. 02. 2015 07.11
+6
Mladikuzek, v Lek je zelo težko pridit, veliko raziskovanja v SLO pa ni, lahko pa boš pipetiral do konca smrti.
blokirani
13. 02. 2015 07.42
+8
Na FDV in FF bi morali najmanj prepoloviti število vpisnih mest.
rugo.LJ
13. 02. 2015 10.40
+2
Se vidi, da si še mladi kužek, boš s časoma sam lahko odgovoril na vprašanje. Te 3 smeri (tehnologija in inženirstvo, ter varnost), so pač primer, kako mora/si želi fakulteta zvišat število študentov in tako pridobiti več denarja. Zato so to nižje lige (oprosti izrazu).
gorgoroth
12. 02. 2015 23.39
+0
Naj se raje primejo lopate bo vsaj kaj koristnega od njih.
marker1
12. 02. 2015 23.37
+10
Mladi bodoči dijaki in študentje, če hočete sami sebi in svojim staršem dobro, se vpišite na srednje šole in fakultete naravoslovnih ved. Na družboslovno smer raje kar pozabite, ker boste s to diplomo zelo težko dobili službo doma, v tujini pa sploh ne.
I_LOVE_FOOTBALL
12. 02. 2015 23.46
+11
Ja, samo problem, da te ne poslušajo. Oni raje verjamejo profesorom na informativnih, ki jim govorijo, da so dobre možnosti zaposlitve kot direktor zavarovalnice, kot evropski sodnik, poslanec v evropskem parlamentu...
blokirani
13. 02. 2015 07.43
+5
S tem si profesorji ohranjajo dobro plačane službe. Briga njih kaj bo z mularijo, ko konča študij.
Iniesta
12. 02. 2015 23.22
+1
Danes je studij potrata casa, visoka izobrazba je prej breme kot korist. V veljavo zopet stopajo poklicne sole oz da clovek zna nekaj z rokami narediti ne pa samo meglo mesati in z jezikom opletati ... Solski sistem je pri nas kot mnoge ostale stvari v totalni buli, tako da se je potrebno samo jezike uciti in cimprej spiz... v tujino ... Zal je tako ...
zimerman
13. 02. 2015 00.55
+3
Če si maher, potem tako ali tako nobene šole ne potrebuješ,
blokirani
13. 02. 2015 07.44
+2
DonMiltonFriedman
12. 02. 2015 22.54
+16
Vsi na fdv pa po 4 jurcke direkt v parlament.
Ka pa mislis
12. 02. 2015 22.31
+24
Ce ti gre jezik kr v tujino. Tam bos zasluzil z bilokaksno solo. Studirat v slo je potrata casa in denarja.
Komunyereadio
12. 02. 2015 22.30
+20
Nasvet za študente, ki niso tajkunski zarod ..... poleg vašega študija, najbolje naravoslovnega, naštudirat čimveč tujih jezikov, potem pa čimprej ven iz tega komunističnega bordela. Ker tu ima prihodnost kvečjemu kakšna Fajsa, za katero je minimalc nepojmljivo bogatstvo