Slovenija

Na bolniško namesto na dopust

Ljubljana, 01. 10. 2009 12.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Evropsko sodišče pravi, da bodo imeli zaposleni, ki bodo zboleli na dopustu, pravico do dodatnega dopusta, kar lahko pomeni, da bo z odprtjem bolniškega staleža delavec lahko koristil manj dni dopusta.

Bo zdaj lažje "izkoriščati" bolniški stalež, da prihranimo pri dopustu?
Bo zdaj lažje "izkoriščati" bolniški stalež, da prihranimo pri dopustu? FOTO: iStockphoto

Slovenci smo po številu dni na bolniškem dopustu med rekorderji v Evropi, saj imamo v povprečju na zaposlenega med državami EU27 največ dni odsotnosti iz zdravstvenih razlogov (8,6 dneva), pred nami pa od drugih držav prednjači le ena kandidatka za vstop v EU, to je Hrvaška. Zaradi zdravstvene odsotnosti (absentizma) so stroški delodajalcev in zavarovalnic ocenjeni na neverjetnih 750 do 800 milijonov evrov, zmanjšanje bolniških staležev za 10 odstotkov pa bi v zdravstveni blagajni pomenilo prihranek v višini okoli 50 milijonov evrov.

Delavci, ki zbolijo med svojim dopustom, vse bolj pogosto zahtevajo izostalo koriščanje dopusta. Bomo zdaj res lahko med svojim počitnikovanjem sporočili, da smo zboleli, s tem odprli bolniško ter tako koristili manj dni letnega dopusta?
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mineka
01. 10. 2009 14.09
Zakonodaja je eno, realnost je pa drugo. Za podjetja ta enormna količina bolniških v Sloveniji pomeni enormne stroške, ki si jih marsikatero ne more več privoščiti (javna uprava je tu izvzeta, tam je pač možno vse), rezultat pa je ta, da podjetja ne zaposlujejo več za nedoločen čas oz. sploh več ne zaposlijo, ampak greš lahko delat za preko s.p. In to se širi kot epidemija. Najbolj so tu prikrajšani ravno zaposleni, ker nimajo več nobene socialne varnosti. V teoriji se to sicer lepo sliši, na papirju zgleda kot da imajo delavci nove pravice, v praksi pa to drastično poslabšuje socialno varnost. Pa še ena stvar je za Slovenijo bistvena: nikakor ni verjetno, da smo Slovenci tako strašansko bolan narod, zaradi tega je logičen sklep, da je veliko bolniških namišljenih, ker se ljudem iz raznoraznih razlogov ne da delati. Potrditev te moje trditve je tudi v tem, da velika večina delavce dobi s strani zdravnikov potrjeno bolniško točno za 30 delovnih dni. 30 delovnih dni je namreč mejnik, ko bolniško še v celoti krije delodajalec, po 30. dnevu pa država. In mene zelo težko kdo prepriča, da je človek bolan natanko 30 delovnih dni, 31. dne pa je ponovno zdrav. Če si bolan, si najbrž lahko bolan tudi 20 ali pa 40 dni, mar ne? Res bi bilo zelo fino, če bi javno objavili podatke, koliko bolniških pri nas je natanko 30 delovnih dni. Vsi bi bili šokirani. Tega seveda ne morejo narediti, ker bi z objavo teh podatkov uradno potrdili to, kar večina delodajalce že itak ve, namreč, da je ogromno bolniških pri nas namišljenih.