Slovenija

Pokojninska reforma 'šla skozi'

Ljubljana, 14. 12. 2010 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Poslanci so z 49 glasovi za in 35 proti podprli pokojninsko reformo, s katero želi vlada zvišati dejansko upokojitveno starost na 65 let. Koalicijski DeSUS je bil proti, so pa za glasovali v opozicijski SLS.

Poslanci in poslanke so z 49 glasovi za in 35 proti sprejeli pokojninsko reformo, s katero naj bi podaljšali dejansko upokojitveno starost in hkrati postopno tudi delovno aktivnost.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo Anja Kopač Mrak je opozorila, da je treba sistem reformirati zaradi demografskega stanja, ki je "neizprosno". "V tem trenutku iz državnega proračuna plačujemo v pokojninsko blagajno že več kot 1,3 milijarde evrov," je opozorila.

Izid glasovanja je za ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika "malo presenečenje". Kot je dejal po izglasovanju reforme, so bili občasno v dvomih, ali bo podpora dovolj velika, a se je izkazalo, da so prevladali razum, preudarnost in skrb za socialno državo, tako da so nekateri pozabili na trenutne politične delitve.

Pojasnil je še, da so DeSUSu predlagali rešitev, ki bi bila za upokojence veliko ugodnejša kot polovično usklajevanje pokojnin, a DeSUS tega ni sprejel. Na vprašanje, ali DeSUS še lahko ostane del koalicije, pa Svetlik pravi, da bo o tem odločala stranka in predsednik vlade, čeprav bo "nerodno, če glavnih projektov koalicijski partner ne bo podpiral".

Starec
Starec FOTO:

Predsednik SLS Radovan Žerjav je poudaril, da niso reševali koalicije ter da te vlade ne podpirajo, podprli pa so dober predlog reforme. Ta sicer po njihovi oceni res ni idealna, a je ob trenutnem stanju javnih financ odgovornost ne samo koalicije, ampak tudi opozicije, "da ljudem povemo tisto, kar je prav, in ne tisto, kar od nas pričakujejo".

V stranki SD so z izidom zadovoljni. “To je dokaz, da so med slovenskimi parlamentarci vendarle prevladali preudarnost in razum in velika odgovornost ter skrb za socialno državo. Obenem nas veseli dejstvo, da so poslanke in poslanci pozabili na trenutne politične delitve ter delovali državotvorno in s tem Sloveniji zagotovili večje možnosti za uspešnejši razvoj v globalnem svetu."  Verjamejo, da jim bo na koncu uspelo in bodo ljudje zakon sprejeli z razumevanjem, saj bo le ta "Sloveniji omogočil hitrejše približevanje klubu najrazvitejših držav sveta".

Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik je še pred glasovanjem o zakonu izrazil prepričanje, da je predlagani zakon nujen. Odkar je bil konec leta 1999 sprejet do zdaj veljavni zakon, so se razmere pomembno poslabšale, je poudaril. "Zavedamo se, da je ta reforma ena od pomembnih strukturnih reform, ki jih je treba opraviti," je dejal.

Po drugi strani so v koalicijski stranki DeSUS napovedali glasovanje proti zakonu. Ne strinjajo se namreč s tem, da se pokojnine v prihodnjem letu ne bodo usklajevale polovično, temveč le četrtinsko, je dejal Franc Jurša. Proti zakonu so poleg DeSUS glasovali tudi poslanci opozicijske SDS in SNS, v poslanski skupini nepovezanih poslancev pa je bil proti Andrej Magajna. Ob glasovanju je bilo navzočih 85 poslank in poslancev.

Semolič napoveduje veto in referendum

Za predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušana Semoliča je bilo sprejetje pokojninske reforme pričakovano. "Večina, ki se je oblikovala v DZ, podpira tudi sicer strukturne reforme, ki so v bistvu usmerjene proti zniževanju delavskih pravic. Varčevanje na račun teh pravic in preko tega reševanje proračunskega primanjkljaja je bilo za nas pričakovano," je poudaril. Opozoril je, da slovenski politiki sledijo trendom v državah EU, ki želijo z varčevalnimi ukrepi na račun zmanjševanja delavskih in socialnih pravic ter s strukturnimi reformami hitro znižati proračunske primanjkljaje. Napovedal je vložitev veta v državnem svetu in tudi referendum.

Po besedah generalnega sekretarja Združenja delodajalcev Slovenije Jožeta Smoleta so od samega začetka podpirali cilje pokojninske reforme. "Dejstvo je, da se je predlog zakona spremenil po tem, ko so bila usklajevanja na Ekonomsko-socialnem svetu zaključena. Takrat so sprejeli dopolnila, ki jih združenje ni podpiralo. A kasneje je večino teh dopolnil minister ali umaknil ali spremenil," je pojasnil in dodal, da je bil zadnji predlog v drugem branju dosti bližje ciljem, ki jim je sledilo združenje.

Da je pokojninska reforma potrebna, sploh ni vprašanje, pravi Smole, ki je sicer v dvomih, ali bo reforma zaživela 1. januarja 2011. V Združenju delodajalcev Slovenije bodo po njegovih besedah počakali na reakcijo sindikatov.

Kaj prinaša pokojninska reforma?

Z zakonom, ki naj bi začel veljati 1. januarja 2011, želi vlada zvišati dejansko upokojitveno starost. Po predlogu, ki pa predvideva prehodna obdobja, bo treba imeti za starostno upokojitev 65 let.

Denar
Denar FOTO: Reuters

Pričakovana življenjska doba se vsako leto podaljša za tri mesece, obstoječi sistem pa ne dohaja demografskih sprememb, je uvodoma dejal Svetlik. Začetne pokojnine se bodo zvišale, delovno aktivni prebivalci pa bomo postopno delali tri leta dlje, je poudaril.

Vojaški rok se ne bo štel v dobo

Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju bo treba po prepričanju predsednika SDS Janeza Janše tudi v primeru končnega uspeha sedanje pokojninske reforme znova spreminjati, še preden bo reforma ploh začela delovati v praksi. Sicer pa vidi le 15-odstotno možnost, da tokratna reforma sploh začne veljati.

Poslanci so še pred glasovanjem o zakonu v celoti sprejeli tudi dopolnilo SLS, po katerem se državna pokojnina za tiste, ki so že pridobili pravico do nje, ohranja. Za je glasovalo 85 poslancev, proti pa ni bil nihče.

So pa zavrnili dopolnilo SLS, po katerem bi obvezno služenje vojaškega roka s prehodnimi obdobji vštevali v pokojninsko dobo. Proti je glasovalo 46 poslancev, za pa jih je bilo 35.

Zavrnili so tudi dopolnili DeSUS. Proti dopolnilu, po katerem bi pokojnine v prihodnjem letu s spremembo zakona o interventnih ukrepih zaradi gospodarske krize usklajevali polovično in ne le četrtinsko, kot je že sprejeto v interventnem zakonu, je glasovalo 43 poslancev, za pa 36. Proti dopolnilu, po katerem bi se pokojnine tudi v obdobju od leta 2012 do 2015 usklajevale v 70 odstotkih z rastjo plač in v 30 odstotkih z rastjo inflacije, pa je glasovalo 44 poslancev, medtem ko jih je bilo 38 za. Ostaja torej besedilo, po katerem se bodo pokojnine v omenjenem obdobju usklajevale tako, da bo rast plač upoštevana v 60 odstotkih in rast inflacije v 40 odstotkih.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (533)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nicor
17. 12. 2010 18.50
Mladi na zavodu za zaposlovanje, stari na delu, dobra taktika, da se penzije izplačujejo čim manj časa. Samo, kdo pa imel zaposlene starejše, že zdaj je problem dobiti delo po 45 - 50 letu? In ne nepomembno - učinkovitost in inovativnost pri delu, na kom že svet stoji? A na starih po Svetlikovo inc ? Delo do 65 leta, da ima to vsa Evropa? De jure že, de facto pa imajo kar nekaj stranskih izhodov in ljudje čakajo na tistih 65 let in prejemajo "stempelgeld" kot pravijo po domače. Seveda pa nekateri čisto zares delajo do 65 let, pa ne tisti, ki so vse življenje vstajali sredi noči, da so prišli pravi čas do svojega stroja, kakršen koli že bil. Tega od naših reformatorjev seveda ne boste slišali, oni so brali tabele v zakonih, živlenje so namerno spregledali. ZATO SINDIKATI NA REFERENDUM, GREM Z VAMI, ČETUDI SEM V PENZIJI!!! Naj raznim zidarjem, bavčarjem, šrotom, gantarjem, horvatom in kar je te zalege sedanje in bodoče, poberejo, kar ni njihovo, pa bo problem veliko manjši. A da ne morejo, da ni pravih dikazov, so nezakonito pridobljeni ? Me nič ne briga, njihova rabota je tudi daleč mimo zakona!! Da niso vsi preveč prepleteni in v SLO ni več kompetentnih in neobremenjenih, ki bi stvari uredili?!
bdso1
17. 12. 2010 16.57
Ti že nisi krepko delal!!?? Ker vsak,ki je krepko delal ,ni niti minute delal dlje kot je bilo potrebno !!! Ja,krepko si delal po tvojih merilih,ker pravega krepkega dela nisi sploh probal .Zato so tvoja merila glede "krepko" zelo plehka!! Poglej samo župana Jankovičča,je izjavil ,da dela po18 ur dnevno? To sploh ni res,laže!!? Mu pa verjamem,da je v SLUŽBI vse te ure,če šteje zraven tudi vsa službena kosila ,večerje ,bankete,sprejeme..... TODA TO NI DELO,TEMVEČ SLUŽBA!!! LP
pikador
17. 12. 2010 11.46
Liberalno turbokapitalistično jenkijevsko skrpucalo se podira. Po vsem setu iščejo svoje valpte, da bi ohranili status quo.
scaniaR
16. 12. 2010 22.24
kuča poso poso britof
resslovenka
16. 12. 2010 08.23
prašek 15.12.2010 20.45 Pridružujem se tvojemu mnenju. robba 15.12.2010 18.51 Trdim, da so moji trije nasledniki vzgojeni v pravičnem in moralnem duhu in to se izkazuje tudi v njihovem življenju. Ne lapajo v prazno, zavedajo se lastne odgovornosti in odgovornosti do svojih družin ter imajo privzgojen socialni čut do šibkejših. V nasprotju z lapači in kvazi dušebrižniki, ki jih gledamo in poslušamo na politični sceni.
Jurek Jurek
15. 12. 2010 22.32
VLADAJOČA GARNITURA VAM "PLAČUJE" GLASOVE. JELINČIČ IMA PRAV, KO PRAVI, DA SLOVENSKI FOLK ŠE NI SPREGLEDAL.
prašek
15. 12. 2010 20.57
Ja in robba je že eden od njih !
saintjozef
15. 12. 2010 20.53
prašek, eni sploh ne vedo, kaj se pravi delat.
prašek
15. 12. 2010 20.45
robba 15.12.2010, 19:29 Staršev nimam več živih ! Ja 42 let sem delal, veliko tudi fizično. Vstajal sem okrog 2-3 zjutraj in se peljal v službo z avtom ! Nisem bil ne rudar, ne železar, ne zidar , kaj sem bil te pa čisto nič ne briga. Veš, nekateri smo morali za pokojnino krepko delat :
Lowrater
15. 12. 2010 19.59
robba: Ti nisi na realnih tleh, povej kdaj v komunizmu je bilo 100.000 ljudi brezposelnih,.. ? ne pravim da je bil komunizem super. Ni bil. Ce bi bil ne bi nosili posledic se danes. za primerjavo, pa lahko recem da so v povprecju ljudje ziveli bolje... Ne mores zanikati da sistem ni poskrbel za vse , ceprav ni bil luksuz, ampak je bilo za zivet, se ne spomnim da bi kdo omenil klosarjev in postalih revezev ki so na ragu prezivetja takrt. To je sedaj nekaj cist normalnega, da ne recem kaj bo v prihodnje. Cilj kapitalizma je max prihodke in min. odhodke. Si ze slisal za teorijo 1/5 druzbe ?? mal se pozanimaj pa bos videl kaj te caka. amerika je odlicen pokazatlelj tega. 1/5 ljudi je v ideal kapitalisticni druzbi dovolj da preskrbi za vse potrebe.. povej kam bi slo ostalo 4/5 ?? Amerika ima 1/5 ljudi na pragu revscine in po podatkih je ta 1/5 brez zavarovanja, torej brez osnovne zdavstvene oskrbe ker si tega ne morejo privosciti ?? Torej povej in argumentiraj svoje zblodnje ki jih tukaj pises, kaj je boljsega... imeti malo manj dobrin pa ziveti dostojno, ali imeti na voljo vse pa si tega ne mores privosciti.. ??
robba
15. 12. 2010 19.29
prašek 15.12.2010, 06:41 -7 refren 14.12.2010, 22:27 Ti bom pa povedal, ni blema ! 42 let delovne dobe, ogromno fizičnega dela, otroka imata pa oba akademske naslove !! Te še kaj zanima ?? jaoj, kaj je napisal ta model. pa saj papir vse prenese. 42 let težkega fizičnega dela!?pa dej farbi ti svoje stare če jih še imaš. in kolk časa si že v zasluženem pokoju?kaj si bil, rudar, zidar, vskao jutro vstal ob pol petih in odšel v uro oddaljeno železarno?!ma kolk eni tu bluzijo
tooomuch
15. 12. 2010 19.20
Pa čimprej si rezervirajte parcelo na britofu, da ne bo prej placa zmanjkal!!
tooomuch
15. 12. 2010 19.16
Dobrodošli v republiki banana!!! Samo vam lahko povem, da se nam še opice smejejo..
robba
15. 12. 2010 19.12
Kaplanos Robert 15.12.2010, 08:33 -4 Zdej pa referendum,...pa djte no ne ga srat! Pokojninska reforma se mora izpelat!!!! Sj vemo da se bo še 10x obnovila! Sprejet jo treba, ka drgač bomo sami sebe v drek zarinl še bol ko smo! Kater ma vsaj kanček možganov je za pokojninsko reformo! In če pogledamo realno!!! do 70ga leta bomo na šiht hodil,... tko da,...prebivalstvo se stara,...
robba
15. 12. 2010 19.06
bnd 15.12.2010, 09:14 a si se slučajn prehladil v tem mrazu, pa ti mozag ne funkcionira več. pa kdo ti vzgaja to razvajeno mularijo?pa kake ideale imajo, kake vrednote?komunizma oz. komunistov baje ni več, pa ti so imel neke vrednote. cerkev vztrajno zatirate, katera ima vrednote. in kaj je opcija?kaj jim ponujaš?in janša ti je strašno na želodcu, pazi da ne dobiš čira.in a ti ni čudno, da so skoraj vsi tajkuni in privatizatorji iz vrst levice. torej je po tem janša pravzaprav vaš. pa ne mi sedaj da ti nis opredeljen, ker si vse povedal
robba
15. 12. 2010 18.51
prašek 15.12.2010, 17:32 0 resslovenka 15.12.2010, 17:20Tudi meni so se usta raztegnila do ušes, ko sem pomislil na današnje mladce, lopate, samokolnice, krampe, etc. V tvojem naštevanju pa si pozabila še na eno stvar : samoprispevki !!! Pomisli, če bi danes samo predlagal samoprispevek za izgradnjo ......vrtca ! kakor si vzgojil naslednike, taki so.torej!?
robba
15. 12. 2010 18.50
Lowrater 15.12.2010, 17:16 1 jankoinmetka1:.... Izracun je finofajn, ce bi demografska slika bila taka da bi 2 zaposlena bila na 1 upokojenca. Ker pa je priblizno 1:1 pa je potrebna sprememba. Mi delamo sedaj zase ter za upokojence, ker v casu nasih starsev in starih starsev ki so ziveli super, kakor pravijo se jim je fuckalo za prihodnost. a se ti hecaš, da ne rečem kaj drugega. morda so živel super če so bli komunisti pa na partijskih položajih.al pa si še tolk mlad, pa so se tvoji stari študiral po lj in se zapijal pa cvetke nabiral.pa kaj je blo tko super?ko si mlad je vedno super. drgač pa je bla, razen nekaj let skor beda.na avto čakat mesece, pol pa v makedonijo ponjga.pralni prašek, kava, kavbojke-v italijo.cement, ploščice- v italijo al avstrijo. bencin-par-nepar.v tujino s sto markami?!sicer ni blo vse črno, ampak bodimo realni-med in mleko tud nista bla
robba
15. 12. 2010 18.43
faconi 15.12.2010, 11:42 0 janša je bil zmeri za delovne brigade ali ukope ,.....takrat ko je bil v komunistični partiji ,....on je prvi ki bo peljal svojo hordo SDS ovcev na delo železnic !!! faconi, fak yo.zdej ni na oblast janša,in ga nimaš kaj kritizirat. če pa bo in bo take pokal bom s tabo.sedaj pa raj obmolkn...
kawboy
15. 12. 2010 18.11
Vsi tisti ki zagovarjate pokojninsko reformo lahko delate do smrti zaradi mene samo ne v foteljih ampak fizična naporna težaška dela v gospodarstvu. Ne pa, da samo pametujete in govorite v mojem imenu. Ne morem in ne bom podpiral medgeneracijske solidarnosti, ker ne bom od tega imel jaz nič koristi, razen stroške. Najprej naj ukinejo vse tiste penzije raznim priviligirancem pa sploh niso upravičeni do njih, ker niso plačevali v ta sklad, potem naj močno zmanjšajo javno upravo, ker jih je že več kot pa je delavno sposobnih ljudi v gospodarstvu. In ne more se podpirati več fotelirjev kot pa je fizičnih delavcev v Sloveniji. Vsak bi bil že rad direktor, nadzorni in ne vem kaj še ne in po možnosti prejemati denar iz državnega proračuna. Po drugi strani pa ne delujejo pristojne državne institucije in pravna država, zato so vsi po vrsti neuspešni in neučinkoviti? Zato je potrebno pri njih narediti RESET, ker očitno niso sposobni opravljati svojega posla v skladu z Evropskim pravnim redom (vladavino prava) in mednarodnimi predpisi ter spoštovati zakonodajo? In vse kršitelje takoj sankcionirati, ter zamenjati z sposobnimi in bolj odgovornimi od njih.
prašek
15. 12. 2010 17.32
resslovenka 15.12.2010, 17:20Tudi meni so se usta raztegnila do ušes, ko sem pomislil na današnje mladce, lopate, samokolnice, krampe, etc. V tvojem naštevanju pa si pozabila še na eno stvar : samoprispevki !!! Pomisli, če bi danes samo predlagal samoprispevek za izgradnjo ......vrtca !