Slovenija

Še zadnja priložnost za pustne norčije

Ljubljana, 04. 03. 2014 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Torkove pustne prireditve so še zadnja priložnost za uganjanje pustnih norčij. Marsikje bodo potekala pustna rajanja, v sredo pa se pustovanje zaključuje s pokopom pusta. Izkoristite priložnost in se posladkajte s krofi, saj v sredo sledi post.

V sredo, ponekod pa že nocoj, se bodo po vsej Sloveniji zvrstili pokopi oziroma sežigi pusta. S pokopom pusta in vrnitvijo oblasti županu se bo že danes zaključilo tradicionalno, 54. kurentovanje na Ptuju, kjer je zadnje dni prestoloval princ karnevala.

Pustni torek je še zadnja priložnost za pustne norčije.
Pustni torek je še zadnja priložnost za pustne norčije. FOTO: Reuters

Na pustni povorki v Celju pa bo na pustni torek sodelovalo več kot tisoč otrok iz celjskih vrtcev in osnovnih šol. V okviru Istrskega karnevala bodo v Izoli pripravili povorko kar 600 otrok iz tamkajšnjih osnovnih šol. Pust v Slovenski Istri se bo sicer poslovil v sredo, ko bodo na Belem križu že 53. uprizorili pokop pusta.

V Mariboru, kjer pustovanje danes pripravlja Zveza prijateljev mladine, bodo dopoldanski del prav tako posvetili najmlajšim z rajanjem za male šeme na Trgu Leona Štuklja. Popoldne pa bo sledila pustna stand up zabava z Vinkom Šimekom.

Pustovanja danes pripravljajo še v Ormožu in Kamniku, kjer bosta potekali tradicionalni povorki, veselo pa bo tudi v Ajdovščini in Postojni.

Pust preganja zimo in kliče pomlad. Letos gre maškaram delo dobro od rok, saj že prav lepo diši po pomladi.

V nekaterih krajih so na pustni torek zjutraj šli po vasi kosci in orači, po navadi so bili to otroci, ki so šli nato v šolo. Tradicijo oranja in sejanja bodo tako na primer v okviru tradicionalne Šelmarije in programa Prforcenhausa obnovili v Kostanjevici na Krki ter tudi v Dobovi.

Naj bo pust varen

Policisti tudi v času pustovanj opozarjajo na spoštovanje pravil. Eno od teh je tudi pravilo, da vozniki med vožnjo ne smete nositi pustnih mask. Vsem, ki boste maškaram odpirali vrata svojega doma, pa opozorilo, da to počnite s previdnostjo in ne puščajte torbic in denarnic na vidnih mestih brez nadzora.

Pust je predvsem zabava, nekateri pa ta čas izkoristijo za kritiko aktualnih oblasti. Tako je med maškarami na pustnih povorkah veliko političnih mask, letos pa je marsikatero pustno povorko 'začinila' tudi živalska maska pobegle rise.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odpisan2x
04. 03. 2014 18.36
+1
umijte se pa vas nihče ne bo prepoznal
Miki777--
04. 03. 2014 10.27
+3
Predkrščanski Slovenski duh je močan z letom v leto bolj. To se vidi v praznovanjih starih, že skoraj pozabljenih tradicijah; tu in onkraj meja (glej Borovo gostuvanje v Porabju, po več kot 40 letih spet obujeno)... Stari bogovi in polbogovi se vračajo. Duhovi prednikov so v nas...Pust in Post sta ena redkih tradicij, ki ju ni popolnoma uničila Cerkev in ju absorbirala v svojo religijo.
santamaura
04. 03. 2014 11.49
+2
Najlepša maska je bila škof , ki je bil našemljen v škofa
Nyokiy
04. 03. 2014 10.05
+3
Larfe v pravosodju, Parlamentu , bankah, nadzornh svetih uganjajo Pustne rdeče norčije že 22. let na 45 let podlage. In največje pustne šeme Potrate še ni so pokopal.
mbslo
04. 03. 2014 09.57
+1
Naše lorfe ne bodo nikdar snele mask.
binmister
04. 03. 2014 09.28
+1
Kje so pa naše maškare ki bi naj vodili državo ?