Slovenija

Še vedno živijo med ščurki

Ljubljana, 22. 01. 2008 14.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mesec dni po tem, ko so prebivalci delavskega doma na Poljanski opozorili na nevzdržne razmere, se ni dosti spremenilo.

Po mnenju prebivalcev doma je izvedba ukrepov, ki jih je obljubila Snaga, prvi korak k izboljšanju razmer v domu na Poljanski, vendar dejansko naj bi Snaga ukrepala selektivno.
Po mnenju prebivalcev doma je izvedba ukrepov, ki jih je obljubila Snaga, prvi korak k izboljšanju razmer v domu na Poljanski, vendar dejansko naj bi Snaga ukrepala selektivno. FOTO: Dare Čekeliš

Sredi decembra je zavrelo med prebivalci delavskega doma na Poljanski cesti v Ljubljani. Zaradi nevzdržnih stanovanjskih razmer so pripravili protest, sestali pa so se tudi z vodstvom Snage, ki je lastnik bloka. Oboji so se strinjali, da so razmere resne, vodstvo Snage pa je tudi obljubilo, da bodo poskrbeli za boljše bivanjske pogoje.

A po več kot mesecu dni se stvari niso dosti izboljšale. Tako vsaj trdijo v gibanju Nevidni delavci sveta (IWW), kamor so se stanovalci doma na Poljanski povezali skupaj s stanovalci drugih delavskih domov in aktivisti Socialnega centra Rog. Kot trdijo v gibanju, vsi ukrepi, ki jih je Snaga obljubila, še niso bili izvedeni. Tako v domu ob stanovalcih še vedno živijo tudi ščurki, prav tako pa je težava tudi redno in temeljito čiščenje ter neurejeni toaletni prostori.

IWW: Rasistični govor Snage

Snaga je po decembrskem srečanju s prebivalci doma pripravila uradni odgovor, v katerem je med drugim napisala, da morajo v boju proti ščurkom in podganam aktivno pristopiti tudi prebivalci sami, tako da sami zagotavljajo primerno čistočo. V gibanju IWW to vidijo kot očitek, da so za nastalo situacijo krivi stanovalci sami, ker ne posvečajo dovolj pozornosti higieni. "To izhaja iz povsem neutemeljenih predsodkov in rasističnih stereotipov," menijo v gibanju.

V gibanju tudi opozarjajo, da Snaga obljubljene ukrepe - med njimi dezinsekcijo, deratizacijo in čiščenje prostorov - izvršuje selektivno. "Prednost se daje stanovalcem, ki so zaposleni v podjetju Snaga d. o. o. Na podlagi tega sklepamo, da Snaga namerno obravnava stanovalce neenako z namenom, da bi jih razdelila, zlomila odnose solidarnosti med njimi in ustvarila ozračje, v katerem bi se medsebojno nadzorovali," so prepričani v IWW.

Delavski dom predviden za rušenje

Prebivalci delavskega doma so na svoje težave opozorili že decembra.
Prebivalci delavskega doma so na svoje težave opozorili že decembra. FOTO: Dare Čekeliš

Snaga je sicer v svojem odgovoru delavcem decembra lani tudi zapisala, da bo na objektu kljub dotrajanosti izvajala le nujna vzdrževalna dela, večje obnove oziroma prenova pa ni predvidena, saj je objekt predviden za rušenje. "V prostorskih aktik mesta je zemljišče, na katerem stoji Samski dom, predvideno za stanovanjsko gradnjo, objekt Samskega doma pa je predviden za rušenje," so pojasnili v Snagi.

Nad grožnjami o rušitvi so v gibanju Nevidni delavci sveta ogorčeni. "Stanovalci, ki opozarjajo na grozljive razmere v domu, naj bi tako ravnali v lastno škodo, ker bo tako treba dom še prej zapreti," razumejo pisanje Snage v gibanju in poudarjajo, da pravica do ustreznega bivališča zajema tudi koncept gotovosti bivališča. V Snagi sicer obljubljajo, da bodo po zaprtju delavskega doma skušali zagotoviti nadomestne kapacitete.

Snaga o razmerah v delavskem domu na Poljanski
IWW odgovarja Snagi
Opozorilo ZSSS

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.