Slovenija

Milijonska škoda na cestah

Ljubljana, 20. 09. 2010 06.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Zaradi poplavljenih vozišč, plazov in nanosov so zaprte številne ceste. Na terenu odpravljajo posledice, zato se razmere vseskozi spreminjajo. Škodo štejejo v milijonih. Če je cesta zaprta, se nikar ne peljite po njej!

Zaradi poplavljenih vozišč, zemeljskih plazov in nanosov so še vedno zaprte številne ceste. Cestni delavci na terenu odpravljajo posledice vodne ujme, zato se razmere na cestah vseskozi spreminjajo. Na prometnoinformacijskem centru, kjer informacije dobivajo od voznikov, policistov, obveščevalnoinformacijskega centra in cestnih služb, prosijo za razumevanje. Voznike sicer najbolj zanima, kako lahko pridejo v službo, zato je največ vprašanj glede prevoznosti najbolj obremenjenih cest.

Poplave v Šmarju Sap na izvozu Škofljica iz smeri Novega mesta
Poplave v Šmarju Sap na izvozu Škofljica iz smeri Novega mesta FOTO: Krajanka
Plaz je odnesel cesto do dela Zidanega Mosta.
Plaz je odnesel cesto do dela Zidanega Mosta. FOTO: Boštjan Breznikar, štab Civilne zaščite za Zasavje

Največ težav zaradi zaprtih ali delno prevoznih cest je sicer v Zasavju, pa tudi na Igu in v Ljubljani. Najdlje bodo predvidoma zaprta udrta vozišča in cestišča, na katerih je zemlja ali nanos. Na prometnoinformacijskem centru še opozarjajo, naj vozniki nikar ne poskušajo prevoziti zaprte ceste, temveč naj se držijo cestnih označb in se vozijo po obvozu. Več o razmerah na slovenskih cestah ...

Škodo štejejo v milijonih

Obilne padavine minuli konec tedna so povzročile ogromno škodo na državnih cestah, ugotavljajo tudi na državni direkciji za ceste. Za natančno oceno škode je še prezgodaj, po sedaj zbranih podatkih pa bo trajna odprava posledic škode na cestah stala 15 milijonov evrov.

Nadzorniki Direkcije RS za ceste so že od petka na terenu, kjer skupaj z vodji koncesionarjev usklajujejo delo in zbirajo podatke o povzročeni škodi. "Trenutno je škodo zelo natančno težko oceniti, saj do nekaterih delov porušenih cest ta trenutek niti ni možno priti," pojasnjujejo na direkciji. Trenutno pa stroške vzpostavitve prevoznosti ocenjujejo na sedem milijonov evrov, stroške za trajno odpravo posledic pa na 15 milijonov evrov.

Na direkciji pojasnjujejo, da so ob nastopu škode vsi pogodbeniki nemudoma pristopili k izvajanju potrebnih ukrepov. Poškodovana mesta so zavarovali, na mestih, kjer promet ni bil več mogoč ali bi odprtje takega dela ceste pomenila nevarnost za udeležence, pa so postavili zapore. Vodotoki so sicer na nekaterih mestih že začeli trgati cestno telo. V Dragonji je na primer odneslo 120 metrov, na območju Predmeje pa 600 metrov ceste.

Če imate fotografije ali videoposnetke posledic vodne ujme v Sloveniji, jih prosimo pošljite na 24ur.com@pop-tv.si. Pripišite, da dovolite brezplačno objavo in kako naj vas navedemo kot avtorja.

Več odsekov cest, ki so bili zaprti med intervencijo, ostaja zaprtih, pravijo na direkciji. Tam, kjer so bile ceste samo poplavljene, bodo zapore odstranjene takoj, ko ne bo več nevarnosti. Kjer so deli cest odtrgani, pa bodo pristopili k takojšnji sanaciji na način, da bo zagotovljena vsaj zasilna prevoznost, kjer bo to mogoče. Na nekaterih delih takih cest se ta dela že izvajajo. Poseben problem pa predstavljajo tisti odseki cest, ki jih ogrožajo zemeljski plazovi, zaradi česar je nevarnost na prvi pogled zelo težko oceniti. Med takšnimi je na primer plaz na cesti Logatec - Žiri v obsegu 10.000 kubičnih metrov. "Na vse te lokacije so ali še bodo poslani geologi in geomehaniki in kjer je možno, bodo vzpostavljeni obvozi," še pravijo na direkciji.

Največ poškodb na dolenjski avtocesti

Zaradi poplav v prejšnjih dneh je prišlo tudi do določenih poškodb na posameznih odsekih avtocest in hitrih cest, so povedali v Družbi za avtoceste RS (Dars). Vzdrževalci sicer poškodbe še popisujejo, zato je ta hip še prezgodaj za kakršno koli oceno stroškov sanacije.

Največ poškodb je utrpela dolenjska avtocesta na odseku med Drnovim in Obrežjem, kjer so narasle vode poškodovale zadrževalnike, lovilce olj, varovalne ograje in sistem odvodnjavanja. Škodo pa so do zdaj zabeležili še na območju avtocestnih vzdrževalnih baz Vransko, Postojna, Ljubljana in Kozina.

Težave tudi v železniškem prometu

Močno deževje je preglavice povzročalo tudi v železniškem prometu. Največ težav je bilo na progi Ljubljana–Koper in Ljubljana–Zidani Most. Na odseku Rižana–Koper se je namreč Rižana v soboto zvečer razlila čez progo v višini enega metra. Zato je bila proga med postajama Divača in Koper skoraj cel dan zaprta, za potnike pa je bil organiziran nadomestni prevoz z avtobusi.

Na isti progi se je sprožilo tudi okrog 20 manjših plazov na odseku Črnotiče–Hrastovlje. Veliko je bilo tudi zamašenih jaškov, prepustov in podobno. Ekipe so plazove očistile, uredile pa so tudi progo, ki jo je načela razlita Rižana. Zaradi narasle reke je bila v nedeljo izklopljena tudi napetost na tovorni postaji Koper. V večernem času so se razmere umirile in tovorni vlaki so po spet odprti progi lahko začeli voziti proti notranjosti.

Ob 12.20 se je utrgal zemeljski plaz v Dobrijah v občini Ravne na Koroškem, ki je zasul železniško progo Ravne na Koroškem–Dravograd in cesto Ravne na Koroškem–Dravograd. Nanos zemljine je dolg približno 30 metrov in visok en meter. Železniški promet na tej relaciji in cesti ni mogoč, obvoz za cestna vozila je  urejen na Kotlje. Plaz so si ogledali gasilci, policisti, ki so kraj tudi zavarovali (plazišče, železniško progo in cesto), predstavniki Slovenskih železnic, cestnega podjetja, pristojne službe občine ter zaščite in reševanje. Ker je plaz aktiven, bodo železničarji z odstranjevanjem začeli jutri. Za potnike so organizirali nadomestni avtobusni prevoz, medtem ko je tovorni ustavljen.

Na progi med Ljubljano in Zidanim Mostom pa sta bila zaradi plazu v nedeljo ob 13. uri zaprta oba tira odseka Kresnice–Laze. Delavci so desni tir usposobili za promet slabe štiri ure zatem, levi tir pa je bil spet odprt danes ob 10.30. Zaradi dokončne sanacije plazu sicer tudi danes nastajajo zamude na progi med prestolnico in Zidanim Mostom, predvidoma že danes pa naj bi promet stekel običajno. Do takrat so sicer zaradi verižnega učinka možne manjše zamude tudi na drugih progah. 

Poplave v Krškem
Poplave v Krškem FOTO: Miro Majcen

Popolne zapore zaradi poplavljenih cestišč:

- na dolenjski avtocesti izvoz Šmarje Sap(Škofljica) iz smeri Novega mesta,
- v Ljubljani Fajfarjeva ulica(tik pred križiščem s Tržaško cesto), Peruzzijeva(med Jurčkovo cesto in križiščem pri AC) ter proti TC Rudnik,
- (LC)Podpeč - Črna vas, na odseku Lipe - Črna vas,
- (R3-742)Borovnica - Podpeč pri Goričici in relacija Notranje Gorice - Podpeč,
- (LC)Sadinja vas - Javor,
- (LC)Podgrad - Janče podvoz pod železnico,
- (LC) Senožeti - Jevnica,
- (LC) Lipovec - Dolenja vas,
- (R1-222)Zagorje - Most čez Savo pri Mostu čez Savo,
- (G1-108)Hrastnik - Zidani most,
- (LC) Hrastnik - Kal,
- (LC) Mošenik - Sava,
- (LC)Čeče - Svine - Knezdol,
- (LC) Hrastnik - Radeče ob desnem bregu Save,
- (LC)Izlake - Zabreznik,
- odseka Dolena - Sela ter Videm Šturmovec,
- (R2-420) Brežice - Dobova - Rigonce,
- (LC)Trnovec - Poklek,
- (R1-213)Stari trg pri Ložu - Iga vas pri Podubu,
- (LC)Fara - Dol - Petrina - Osilnica,
- (LC) Trnovec - Poklek,
- (R2-419)Šentjernej - Kostanjevica na Krki pri Sajovcu,
- (R2-419)Prekopa - Kostanjevica na Krki,
- (R3-671)Križaj - Podbočje - Šutna,
- (LC)Miren - Vrtoče - Kostanjevica;
- R3-669 Dobruška vas - Šentjernej,
- (LC) Laze - Telče - Malkovec,
- (R3-655)Dolenja vas - Gotenica - Kočevska Reka,
- (LC)Prigorica - Lipovec,
- (LC)Lipovec - Dolenja vas,
- (R3-647)Mlačevo - Rašica pri Mali Račni,
- (R3-648)Kompolje - Struge pri Kompoljah,
- (G2-106) Ljubljana - Kočevje, pri Ložinah,
- (G2-102)Godovič - Kalce pri Hotedrščici in Kalcah,
- (R3-621)Kalce - Col,
- (LC)Laze - Planina,
- (LC)Vrhnika - Mirke,
- (LC) Logatec - Žibrše,
- (LC)Blatna Brezovica - Sinja Gorica in Bevke - Sinja Gorica,
- (RT-913)Postojnska jama - Predjama,
- (LC)Črni Vrh - Zadlog - Kot,
- (G1-11)MMP Dragonja,
- (R3-676)MP Rakovec.
V Istro je možno preko mejnih prehodov Sečovlje in Sočerga, za voznike tovorni vozil priporočamo MP Jelšane oz. Starod.

Poplavljena cesta na Viču
Poplavljena cesta na Viču FOTO: Boštjan Pilej

Zemeljski plazovi in nanosi:

- (R2-408)Logatec - Žiri je pri Rovtah zaprta,
- (R3-609)Ajdovščina - Predmeja je zaprta, obvoz je urejen;
- (R3-642)Borovnica - Podpeč pri Pakem zaprta;
- (LC) Sadinja vas - Javorje - poškodba vozišča;
- (G2-112) Ravne - Dravograd pri Dobrijah, zaprta; obvoz Slovenj Gradec.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hrcekmuri
21. 09. 2010 11.00
POLITIKI ČE OBVLADATE SLUČAJNO KAKŠEN TUJ JEZIK POVEJTE SVETU DA POTREBUJE SLOVENIJA ZARADI POPLAV POMOČ
asdoasa
21. 09. 2010 09.49
Mogoče res nimamo najboljših cest, imamo pa zato najdražje. Pa letno nadomestilo za uporabo cest mi vsakič zaračunajo, pol je pa polovica cest zaprtih. Ali kaj delajo, ali je plaz, poplava, ali pa kakšna prireditev, demonstracije, tovornjakarji in podobno. Pošteno, ni kaj.
ostrostrelka
20. 09. 2010 23.30
Politiki ne bojo nič dal. kao 18 miljonov Eurov mamo za sanacije to je kaplja v morje namest da smo dal Grkom bi ta keš fajn pršov doma. Tisti ki še zdaj nimajo dnarja bodo še večji reveži.
stajerka30
20. 09. 2010 22.27
Ko si bodo politiki odtegnili od svoje place najmanj visino osnovne place, ko bodo z delovnimi mesti vrnili dostojanstvo lacnemu in zmeraj bolj obupanemu narodu, poskrbeli, da se zdravstveno zavarovanje placuje glede na financni polozaj posameznika, ko bodo vso solstvo ponovno vrnili na kvalitetno raven, ko bodo kazensko sankcionirali vsak poizkus korupcije, tudi vseh vpletenih sorodnikov, ko bodo koncno znali pritegnit pozornost z vidnimi spremembami na boljse in zaprositi za pomoc Drzavo Evropsko Unijo in reci ne, nesmiselnemu razsipavanju drzavnega denarja, ...na koncu tunela zmeraj uvidimo svetlobo...ja, ampak tega tunela ni kopal Zidar
timering
20. 09. 2010 22.26
Milijonska škoda na cestah???? ne a res????mislim da je že pred poplavami bla milijonska škoda na cestah..zdej je pa kr krepko čez !!!!!!!!!!!!
neza27
20. 09. 2010 20.09
>Dragi politiki in neodvisne stranke ter kandidati! Glede na dejstvo, da vsem ostalim evropskim državam z našim denarjem (pri naši brezposelnosti mladih itd...)-in tako "visokem" standadu, da osnovna plača znaša še manj kot 500 EUR (položnice pa vsi vemo, kolišna je njihova višina...)- IN ŠE VEDNO SMO ZMOŽNI IZŽETI DOMAČE LJUDI-PA ČETUDI STRADAJO- Le za to, da se pokažemo in pomagamo "ubogi Grčiji"..Me sedaj- v volilnem letu zanima, naši dragi,vrli poltiki....Koliko bo dobila SLO za škodo, ki so jo utrpeli- in ševedno jo trpijo (saj evakuacie še vedno potekajo....)....naši ljudje... Kje je sedaj kak poziv naši "materi" evropski uniji,v katero ste si tako močno želeli priti.... Ali je zgodba le v tej smeri: Drugi so ubogi zaradi recesije- dragi politiki in njeni privrženci- kdaj ste si nazadnje ogledali SLO statistiko Zavoda za zaposlovanje? 2. Če ste "pokleknili" EU in smo zmožni SLO- (naj spomnim-avkljub brezposelnosti, mladini brez dela in delavcem brez plač)fiunancirati druge države- ker smo pač del EU...Za koliko sredstev ste sedaj Vi prosili EU za pomoč naši državi,(ki je poleg recesije-ki nas je "na veliko prizadela", poleg Vaših odločitev, da se še za pomoč drugim-kar je še dodatno breme slovencev, ki imajo srečo, da imajo zaposlitev..."PARDON" in še večjo SREČO- da za svoje delo celo dobijo plačilo!!!!!)..... Se pravi: Koliko sredtev bo SLO dobila od "ljubeče matere evrope" za sanacijo poplav in nastale škode naobjektih (konec koncev smo ista družina skupaj z Grčijo in ostalimi članicamiEU...)?
sbolci88
20. 09. 2010 18.16
sej na predmeji je plaz odnesel samo kilometer ceste zaradi katere je 1000 ljudi ostalo brez povezave v dolino in odneslo nam je samo daljnovod do črpališča ki nas napaja z pitno vodo... =)
Aleš Duh
20. 09. 2010 16.58
@puma: maš prau. sam kje pa jaz naj pridem do patrie, da bi se z njo pelal?!
pumall
20. 09. 2010 15.15
@gostlnaIVAN: S Patrijo se da super vozit po takem terenu, tako da ne klobasaj.
LaFe88
20. 09. 2010 14.14
Ta Hilda že po imenu zveni pokvarjena, videz pa to samo še potrdi !!!!
gigi39
20. 09. 2010 14.06
ja sej Zidar Duško in Hilda si že manejo roke ....spet bodo kasirali na račun bogih
civitasstain@gmail.com
20. 09. 2010 10.34
yerbas-- Pst........... V Nemčiji je ena prominentna oseba eno nesrečo, ki je terjala več mladih ljudi imela za božjo kazen, pa so jo tako malo napravl, da se je morala javno opravičit..
tacamaca
20. 09. 2010 10.24
Ne hecajte se in ne vozite na lastno odgovornost.Bankine so uničene ali jih ni.Po vodi ,tudi na poplavljenih cestah plava vejevje,hlodi,odtrgani deli vseh mogočih stvari,tudi kontejnerji in podobno.Na lastne oči videno,kako je avto,ki je šel čez poplavljeno cesto,zgrešil vozišče.ker ne vidiš,kje poteka.Pod avto ujameš vse mogoče stvari,tudi avtomobilske plastične in kolotečne plastike.
totnhem
20. 09. 2010 10.13
Sedaj pa prodajte Patrije pa dajte za sanacijo Slovenije.
Niko_K
20. 09. 2010 09.08
..če hočete tja.. NE MORETE!
yerbas
20. 09. 2010 09.01
Spet se je bog zjokal nad slovenijo