Slovenija

Mezek: Dlje ko bomo odlašali z rešitvijo bolnišnic, več denarja bo potrebnega

Ljubljana, 27. 07. 2017 08.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Štiri bolnišnice želijo pri državni zakladnici najeti posojilo v višini 7,4 milijona evrov. Gre za Bolnišnico Topolšica, Porodnišnico Kranj ter Splošni bolnišnici Celje in Nova Gorica, z denarjem pa želijo poravnati obveznosti do dobaviteljev. Kolar Celarčeva: Ministrstvo bo do konca avgusta pripravilo načrt za stabilizacijo poslovanja bolnišnic in plačilo zapadlih obveznosti.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Zakaj so bolnišnice v rdečih številkah?
    01:45
    Iz SVETA: Zakaj so bolnišnice v rdečih številkah?
  • Iz SVETA: 'Dolg se bo še povečal'
    01:27
    Iz SVETA: 'Dolg se bo še povečal'
Na ministrstvu za finance so po seji vlade pojasnili, da pričakujejo dodatne podatke glede finančnega stanja javnih zavodov v zdravstvu in pripravo kredibilnega načrta sanacijskih ukrepov. Dodali so, da ne nasprotujejo reševanju težav v zdravstvu, vendar menijo, da morajo biti ukrepi javnofinančno vzdržni, ustavno skladni in zamišljeni tako, da bodo zagotavljali stabilno finančno poslovanje javnih zavodov na dolgi rok, da ne bo treba čez nekaj let spet reševati podobnih težav.

Vlada je danes podprla analizo o vzrokih za primanjkljaje bolnišnic, prav tako je soglasno sprejela sklep, da bo ministrstvo do konca avgusta pripravilo oz. da bo vlada sprejela načrt ukrepov za finančno in poslovno stabilnost javnih zdravstvenih zavodov ter za poplačilo zapadlih obveznosti, je povedala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Zneska, koliko bo potrebno za stabilizacijo poslovanja bolnišnic, ministrica za zdravje po današnji seji vlade ni navedla. Je pa dejala, da je iz analize razvidno, da bodo imele bolnišnice ob koncu leta za okoli 200 milijonov evrov neporavnanih obveznosti.

Kolar Celarčeva noče špekulirati in ugotavljati, od kje bo vlada vzela denar za pomoč bolnišnicam. "To bo v sklopu teh ukrepov in tudi vlada bo poiskala vire," je dejala.

Vse bolnišnice so za posojilo zaprosile z namenom plačila zapadlih neporavnanih obveznosti do dobaviteljev.
Vse bolnišnice so za posojilo zaprosile z namenom plačila zapadlih neporavnanih obveznosti do dobaviteljev. FOTO: Thinkstock

Z ministrstvom za finance bodo nadaljevali z iskanjem rešitev in kompromisov v naslednjem tednu, Kolar Celarčeva pa je prepričana, "da bomo za to našli rešitev, saj je nujno potrebna".

Tako verjame, da bodo septembra že imeli sprejet načrt za reševanje finančne zagate bolnišnic in denar za poplačilo vsaj tistih najbolj kritičnih obveznosti oz. bo zahtevala, da bodo septembra vsaj začeli izvajati te ukrepe.

Ministrica je dejala, da finančnemu ministrstvu še niso mogli posredovati želenih konkretnih računovodskih in finančnih podatkov o poslovanju bolnišnic, ampak jih bodo posredovali takoj, ko jih bodo prejeli od bolnišnic in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Po njenih besedah gre za podatke o roku zapadlosti obveznosti bolnišnic, za združevanje podatkov po obveznostih glede na posamezne dobavitelje itd.

Pojasnila je, da želijo skupaj celovito reševati probleme bolnišnic, ki so nastale v preteklih letih. Po ministričinih besedah je slabo finančno stanje slovenskih bolnišnic posledica ne dovolj premišljenih in neselektivnih varčevalnih ukrepov v preteklosti. Ob začetku mandata te vlade so imele bolnišnice skupaj za 132 milijonov evrov akumuliranih izgub in nekaj manj kot 100 milijonov evrov neporavnanih obveznosti.

Ministrica Kolar Celarčeva
Ministrica Kolar Celarčeva FOTO: POP TV

V letu 2015 so sicer poslovale razmeroma dobro, ker so se prispevki v zdravstveno blagajno povečevali, kar je pomenilo zadosti prihodkov za tekoče pozitivno poslovanje. A so se lani in letos pogoji poslabšali, saj "ni bilo možnosti niti začasno dvigniti cen zdravstvenih storitev", poleg tega so se lani in v prvih petih letošnjih mesecih povečala izplačila za nadomestila bolniških, daljših kot 30 dni, za 76 milijonov evrov.

Poleg tega ima zdravstvena blagajna za 124 milijonov evrov neporavnanih zapadlih prispevkov, izvajalci pa od leta 2010 do leta 2016 niso dobili plačanih za okoli 580 milijonov evrov storitev, ki so jih opravili.

Dejala je tudi, da imajo danes bolnišnice za okoli 10 milijonov evrov kratkoročnih posojil pri državni zakladnici, s čimer rešujejo likvidnostne težave. Pred nekaj dnevi je podpisala soglasja pod zahteve za nekaj dodatnih posojil bolnišnicam. Komisija pri ministrstvu za finance, ki o tem odloča, bo odločitev predvidoma sprejela v avgustu, Kolar Celarčeva pa pričakuje "pozitiven pristop ministrstva za finance".

Glede vladnega sklepa, da bodo podaljšali rok za pripojitev Bolnišnice Topolšica k celjski bolnišnici do konca leta, pa je dejala, da so se za to odločili, ker gre za zahteven projekt in je treba pravilno izvesti vse potrebne korake. "Da bi odstopili od tega projekta, pa nikakor ne drži," je zatrdila.

Mezek: Dlje ko bomo odlašali z rešitvijo bolnišnic, več denarja bo potrebnega

Direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Metod Mezek opozarja, da bolj kot se bo odlašalo z rešitvijo finančnega problema bolnišnic, več dodatnih sredstev bo potrebnih za zagotovitev delovanja sistema. Zdravstveni zavodi ne pričakujejo nič dodatnega denarja, le tisto, kar jim je bilo odvzeto v času krize, je dodal.

Vlada namreč danes ni odločila o konkretnih sredstvih za iskanje finančnih težav bolnišnic, pač pa so sprejeli sklep, da bo ministrstvo do konca avgusta pripravilo oz. da bo vlada sprejela načrt ukrepov za finančno in poslovno stabilnost javnih zdravstvenih zavodov ter za poplačilo zapadlih obveznosti.

V Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije so razočarani nad takim odnosom vlade do zdravstva, je v odzivu povedal Mezek. Opozoril je, da se zaradi likvidnostih težav pri državni zakladnici zadolžuje vse več bolnišnic, zdaj so dodatno posojilo zahtevale še štiri bolnišnice. Tudi ostale bolnišnice, ki še nimajo posojil, so po Mezkovih navedbah tik pred tem, da zaprosijo za posojilo.

"Zdravstveni zavodi ne pričakujejo nič dodatnega denarja, le tisto, kar jim je bilo odvzeto v času krize in kar jim ni bilo priznano kljub jasnim zakonskim določilom o oblikovanju cene zdravstvene storitve. Ve se, kakšna je struktura cene, da so njen pomemben delež stroški dela," je dejal in opozoril, da so morali zdravstveni zavodi svojim zaposlenim po ukinitvi zakona za uravnoteženje javnih financ priznati napredovanja, izplačati so morali tretjo tranšo odprave plačnih nesorazmerij, dvignil se je DDV.

"Če to ni priznano v ceni, potem je jasno, da to najeda substanco bolnišnic in je njihova edina možnost, da se zadolžujejo, tudi tako, da ne plačujejo dobaviteljem," je dejal. Ta dolg presega že 150 milijonov evrov, poleg tega imajo bolnišnice še akumulirane izgube iz preteklih let.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marker1
28. 07. 2017 20.33
Rešitev bo taka, kot je v navadi, kadar je levica na oblasti. Uspešno bomo izdali nove obveznice, kar se lepše sliši od najetja novega državnega kredita. Primite se (spet) za denarnice.
BUONcaffee
28. 07. 2017 15.39
+1
Rdeča barva-rdeča zvezda mnogim najljubše, zato redeče številke.
sinhron
28. 07. 2017 18.00
ooResnicA
28. 07. 2017 11.49
+3
......zaščitnica lopofov koliko časa boš še pr'korit?
sinhron
28. 07. 2017 10.39
-3
Ta vlada čisti napake za vsemi vladami do sedaj , ki niso delale drugega kot rezale resorjem denar od zdravstva , vojske , policije , znanosti in kulture in sedaj pa prav ti zahtevajo od te vlade , da v enem mandatu reši vse njihove anomalije in svinjarije ! Največ se imajo za zahvalit vladi 2004 do 2008 ( Janševa vlada - SDS , NSI , SLS inDESUS ), ki je Slovenijo uničila finančno , moralno in etično !) , da so se morali zadolževati in jemati resorjem , čeprav bi lahko nekaj prihranili tudi z zmanjšanjem državnega aparata !
staridida
28. 07. 2017 12.05
+2
Ta vlada je neligitimna in začela je vladat brez programa...
sinhron
28. 07. 2017 14.50
To trdijo tisti , ki so uničili Slovenijo !
staridida
28. 07. 2017 09.48
+4
Kolarko bi morali takoj odstraniti-ne čakat interpelacijo...ta stara kokoš ni sposobna prav nič....
Mejduš
28. 07. 2017 09.39
+4
Kateri je dober zdravnik,ni lačen na denar,tako da so bol slabi zdravniki,požrešni na denar,Kolar ministrica nič vredna,tudi samo na denar gleda kaj se pa dogaja okoli zdravstvu če je ne sposobna ali tudi požrešna na denar.
staridida
28. 07. 2017 09.42
+1
ROSINANT
28. 07. 2017 08.09
+4
Treba je poseči po bolečih rezih. Kar nekaj bolnišnic v Sloveniji je potrebno zapreti, ali vsaj nekaj oddelkov. Dopovedujejo si, da so specializirani a opravijo le nekaj posegov na leto, vzdržujejo pa cel tim. S porodnišnicami je enako. Lobi je močan in potrebno ga je streti. Podobno je tudi z lokalci.
bojer
27. 07. 2017 20.48
+6
"Kr "denar na denar, kje so oprijemljivi predlogi vodstev bolnišnic o boljšem poslovanju. To naj ministrica doseže in nato spremlja rezultate in zatem "odplokliče" s položaja katerega od direktorjev ali direktoric. Lahko začne s KCLJ. "Kr" denar na denar....
Finfer
27. 07. 2017 20.40
+12
Kolikor denarja so nakradli razni posredniki in birokrati na ministrstvu za zdravje in denar skrili v davčne oaze bi lahko reševali bolnišnice samo je potrebno denar dobiti nazaj iz davčnih oaz kar pa ni sposoben nihče v tej državi !!
blazter
27. 07. 2017 20.19
+6
Naročanje, plače, podlupovanje. Urediti.
johanca123
27. 07. 2017 18.50
+11
A zakaj so bolnišnice v rdečih številkah? Preprosto! Zato, ker jih vodijo rdeči priviligiranci, ki lastnih številk nimajo v rdeči!
blazter
27. 07. 2017 20.19
-5
A beli pa bi not nosili? Daj daj . Vsi so pa zrasli v katerem obdobju, se izšali v katerem sistemu?
bossanoga
27. 07. 2017 18.24
+5
Milojka Kolar Celarc = kaj ko bi enostavno napisali "prc Milojka".
maajde
27. 07. 2017 17.23
+12
Dokler bodo imele bolnišnice dogovore z določenimi dobavitelji o dobavi dotičnih dragih materialov bo tako.....
Jožajoža
27. 07. 2017 16.00
+9
sicer pa bolnice potrebujejo samo 7,4 milijona evrov, kar je malo, če vemo, da za socialarje država mesečno nameni 300 milijona evrov.MESEČNO. in ti so tudi največji in najdražji koristniki zdravstvenih uslug.
malimoz2012
27. 07. 2017 19.13
+2
godzila
27. 07. 2017 14.44
+14
seveda je denar za poplačilo dobaviteljem ,sam sem se pred leti ukvarjal s posredništvom pri prodaji medicinskih pripomočkov in lahko vam iz prve roke povem ,da na primer aparat za merjenje krvnega tlaka,ki smo ga imeli v prodaji mi in ki so naprodaj tudi v lekarnah je bila nabavna cena njega 30€ ,mi in pa tudi lekarne smo jih pa prodajali po 170€ in tako je z vso medicinsko opremo ,ki je na tržišču in ja ,da se zaslužiti ogromno denarja,da pa so v minusu je pa totalni nateg ker ta denar je šev nekomu v žep ,plačali pa ga bodo zopet navadni ljudje in temu ne bo konca ,da ne govorim o provizijah ,ki jih pokasirajo posamezniki za te posle ,ki so zopet astrnomske,,,,,,,,,
maajde
27. 07. 2017 17.23
+4
ooResnicA
27. 07. 2017 13.09
+12
....zamaške bi morali zbirati ta poslanske plače pa za plače direktorjem javnih ustanov ne pa v 21.stoletju za reveže brez nog pa rok.....
ooResnicA
27. 07. 2017 13.09
+4
....za razno opremo pa drage operacije....
gremnamorje
27. 07. 2017 12.57
+8
Seveda niste razočarali. Naslovna slika skrajnje neprimerna, neokusna in zavajajoča! Denar je za poplačilo dolgov dobaviteljem, ne pa za to kar vi pompozno namigujete.
Skunk Works
27. 07. 2017 12.34
+19
Če imate socialiste, imate vse bolj po "socailistički", čemu se sploh čudite, se sprašujem.........volilcem, bolnikom in bodočim bolnikom pa: če volite jugo-kontinuiteto, dobite jugo-kvaliteto........če vam torej ni mar za vaše zdravje in potencialno potrebno zdravljenje, potem je to vaš problem.......
trumpet2018
28. 07. 2017 12.30
itak, pa če jim še desetkrat ponoviš, verjetno ne bodo razumeli. takšnim je treba vlivati v glavo.
Jožajoža
27. 07. 2017 12.20
+5
za plače gre ta denar, ne za dobavitelje.
.jest
27. 07. 2017 12.11
+18
Bolnišnice v minusu, Triglav, Vzajemna in Adriatic, ki zbirajo dodatno zdravstveno zavarovanje pa v lepem plusu.