Slovenija

Še vedno niso izbrali izvajalca gradbenih del za prenovo hotela Brdo

Brdo pri Kranju, 03. 03. 2020 16.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.P. / STA
Komentarji
7

Deset mesecev po tem, ko je hotel Brdo zaradi prenove zaprl svoja vrata, izvajalec gradbenih del še vedno ni izbran. Generalni sekretariat vlade se je v ponovljenem postopku odločil, da javnega naročila ne odda, saj vseh pet ponudb presega zagotovljena sredstva. Sekretariat bo sedaj predvidoma izvedel postopek s pogajanji.

Nov razpis je bil po težavah s prvim razpisom objavljen oktobra lani. Do roka za oddajo ponudb, ki se je iztekel 12. decembra, je prispelo šest ponudb. Podali so jih Strabag, Kolektor Koling, CGP, VG5, Makro 5 Gradnje in Riko, njihove vrednosti pa so se skupaj z davkom na dodano vrednost gibale od skoraj 42 milijonov evrov do skoraj 48 milijonov evrov.

Po pregledu celotne ponudbene dokumentacije, pridobitvi potrdil in preverjanju navedb se je izkazalo, da vse zahtevane pogoje izpolnjuje pet ponudnikov gradbenih in obrtniških del, in sicer Strabag, Kolektor Koling, CGP, VG5 in Makro 5 Gradnje, medtem ko Riko ni predložil ustreznih dokumentov.

Vendar so ponudbe presegale zagotovljena sredstva naročnika. 13. februarja je tako sekretariat povabil ponudnike k elektronski dražbi, ki je potekala 19. februarja. Ponudniki so na dražbi ceno svojih ponudb znižali. Najnižjo ponudbo je s 40,8 milijona evrov podal Kolektor Koling, sledili so Makro 5 Gradnje z 41,4 milijona in VG5 ter Strabag z 41,6 milijona evrov. Najvišja v višini 42,8 milijona evrov je bila ponudba CGP.

Natečaj za obnovo in dozidavo hotela Brdo so objavili leta 2018, strokovna žirija pa je izbrala idejno rešitev Ark arhitekture Krusec.
Natečaj za obnovo in dozidavo hotela Brdo so objavili leta 2018, strokovna žirija pa je izbrala idejno rešitev Ark arhitekture Krusec. FOTO: JGZ Brdo

Vse ponudbe so bile še vedno predrage, zato se je generalni sekretariat vlade odločil, da javnega naročila ne odda. Naročnik bo predvidoma izvedel konkurenčni postopek s pogajanji, pri čemer bo v postopek vključil vse ponudnike iz tega postopka, ki izpolnjujejo pogoje za sodelovanje in zanje ne obstajajo razlogi za izključitev ter so bile njihove ponudbe v skladu s formalnimi zahtevami za postopek javnega naročila, je zapisano v danes objavljeni odločitvi o neoddaji javnega naročila.

Z izbiro izvajalca in začetkom del, ki so bila ocenjena na 26 milijonov evrov, se sicer vse bolj mudi. Po terminskem planu je bilo predvideno, da bo pogodba podpisana do 1. marca. Druga polovica prihodnjega leta, ko bo Slovenija predsedovala Svetu EU, se hitro bliža. Prav na posestvu Brdo pa bo potekal precejšen del dogodkov v okviru predsedovanja.

Namen investicije sta popolna prenova in širitev hotela v sodoben hotel. Premajhne zmogljivosti hotela in neustreznost glede na zahteve organizatorjev srečanj na najvišji ravni so bile namreč že v času predsedovanja Slovenije Svetu EU leta 2008 glavni razlog za manjšo uporabo hotela v namene namestitve gostov. Povečanje zmogljivosti bi odprlo nove možnosti prodora na mednarodni trg tudi z vidika trženja kongresnega centra.

Otvoritev hotela je bila sprva predvidena za januar 2021.
Otvoritev hotela je bila sprva predvidena za januar 2021. FOTO: JGZ Brdo

Aktivnosti v zvezi s prenovo so se pričele v letu 2017 s pridobivanjem dokumentacije. Gradbeno dovoljenje je postalo pravnomočno aprila lani. Vse odtlej je hotel zaradi prenove tudi zaprt. Prvi postopek javnega naročila za izbiro izvajalca gradbenih del pa je padel v vodo septembra lani, ko je državna revizijska komisija razveljavila del razpisne dokumentacije.

Komisija je tedaj ugodila revizijskemu zahtevku avstrijske gradbene družbe Strabag zaradi kršitev zakona o javnem naročanju in naročnika napotila na objavo sprememb razpisne dokumentacije. Ker je bil postopek začrtan kot dvofazni, pa se je naročnik odločil, da ne gre v spremembe razpisne dokumentacije, pač pa postopek ustavi in objavi nov, enofazni razpis.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enxx
04. 03. 2020 15.58
Za začetek je jodlarje za nagont čez Karavanke!
Perrun
04. 03. 2020 13.18
+2
tako zdaj za predsedovanje nimamo niti starih objektov niti novih, pravi Generalni sekratirat Vlade :))) res mojstri.
miha900
04. 03. 2020 10.29
+1
Spet stiskanje in cenkanje. Potem bo vse površno narejeno in cel kup reklamacij in bo spet jok in stok. Banda
Lumpx
03. 03. 2020 21.26
+4
Hvala bogu. Ce je res potrebno naj to uredi nova vlada. Levaki bi tak ukradli vec kot bi stala gradnja novega dvorca.
Nikdar več
03. 03. 2020 17.35
+10
Podret pa novga postavt. Bo cnej.
Nimasmisla
03. 03. 2020 17.20
+0
za malo.denarja malo muzike
felix59 drugič
03. 03. 2020 16.49
+12
Ha ha ha luzerji lopovski , a ga vam jaz adaptiram zastonj ??!!!