Slovenija

Še vedno borba za Markovec?

Ljubljana, 26. 10. 2009 13.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na Darsu zagotavljajo, da predlog za stečaj družbe CPM ne bo vplival na gradnjo predora Markovec, čeprav bo s sklenitvijo pogodbe počakal do odločitve sodišča. V CPM napovedujejo tožbo zoper Avtoprevoz Gramet trade, ki predlaga stečaj.

Postopek sklenitve pogodbe za gradnjo predora Markovec na hitri cesti Koper–Izola z izbranim izvajalcem, družbama v skupnem nastopu Cestnega podjetja Maribor (CPM) in Alpine Bau, je v teku. "CPM in Alpine Bau sta skladno s pogodbo solidarno odgovorna za izvedbo predmetnega javnega naročila," so sporočili z Darsa.

Gradnja predora Markovec
Gradnja predora Markovec FOTO: Dare Čekeliš
Gradnja predora Markovec
Gradnja predora Markovec FOTO: Dare Čekeliš

Predlog za stečaj družbe CPM, ki jo je v četrtek vložilo mariborsko prevozniško podjetje Avtoprevoz Gramet trade, naj tako ne bi vplival na samo izgradnjo predora Markovec. Kot so pojasnili na Darsu, je njihova pogodbena stranka podjetje v skupnem nastopu in ne CPM. "Razmerja med CPM kot vodilnim partnerjem in Alpine Bau kot partnerjem v skupnem nastopu so urejena skladno z medsebojno pogodbo."

Dars bo počakal na bančno garancijo

Po sklenitvi pogodbe mora izbrani izvajalec naročniku dostaviti bančno garancijo za dobro izvedbo del. Pogodba postane veljavna šele ob predložitvi bančne garancije za dobro izvedbo del, ki znaša 10 odstotkov pogodbene vrednosti, to je 6,45 milijona evrov. "Glede na sedanje dolgotrajnejše postopke v bankah ta hip težko točneje napovemo, kdaj bi izbrani izvajalec po sklenitvi pogodbe lahko predložil bančno garancijo za dobro izvedbo del," poudarjajo na Darsu.

Zaradi vložene zahteve za stečaj družbe CPM bo Dars s sklenitvijo pogodbe počakal do odločitve sodišča. Graditev predora Markovec se lahko začne po sklenitvi pogodbe, ko mora izvajalec naročniku dostaviti še bančno garancijo za dobro izvedbo del. Potem nadzorni inženir (na tem projektu je DDC svetovanje inženiring) uvede izvajalca v delo; po oceni inženirja bi izvajalec lahko začel delati na terenu v roku dveh mesecev po dostavi garancije.

CPM dolguje 668.651 evrov?

O neplačanih terjatvah podjetju Avtoprevoz Gramet trade, podizvajalcu družbe NGR, ki je v stečaju, ter o vložitvi predloga za začetek stečajnega postopka za CPM, ki je večinski lastnik NGR, je bil Dars obveščen s strani pravnega pooblaščenca podjetja Avtoprevoz Gramet trade. Pooblaščencu so že odgovorili na dopis, so pojasnili na Darsu.

Podjetje Avtoprevoz Gramet trade je predlog za začetek stečajnega postopka CPM vložilo v četrtek. Avtoprevoz Gramet trade je opravljal dela na avtocestnem programu kot podizvajalec družbe NGR, ki mu je poroštveno izjavo izdala družba CPM, ki je bila sicer večinski lastnik in obvladujoča družba NGR, zakoniti zastopnik obeh pa je bil isti, je navedeno v predlogu za začetek stečajnega postopka. Terjatev družbe Avtoprevoz Gramet trade do NGR znaša skupaj z obrestmi 668.651 evrov.

CPM: Gre za poskus diskreditiranja in izsiljevanja

Na podlagi devetmesečnih računovodskih izkazov imamo 137 milijonov evrov sredstev in zaposlujemo 946 delavcev. Ne mislimo popuščati pred tovrstnimi diskreditacijami. CPM

V CPM medtem ugotavljajo, da ''se nekateri nikakor ne morejo sprijazniti s tem, da lahko še nekdo drug pridobi kakšen posel v tej državi. Zaradi tega nas takšni poskusi diskreditiranja in ne nazadnje tudi izsiljevanja ne presenečajo. Predlog za začetek stečajnega postopka je popolnoma neutemeljen, saj CPM ni prezadolžena, predvsem pa predlagatelj nima dospele terjatve zoper CPM. Podjetje Avtoprevoz Gramet Trade je pred časom že vložilo tožbo, ki ji je CPM nasprotoval in glede tega teče spor pred Okrožnim sodiščem v Mariboru.'' Po mnenju CPM navedeno podjetje nikoli ni izkazalo utemeljenosti svojih zahtevkov, prav tako pa je zamudilo rok za uveljavljanje svojih morebitnih terjatev iz naslova poroštva.

Poudarili so, da so Darsu že pred tem predložili vse zahtevane podatke o stanju družbe. ''Že ves čas pa se soočamo z osebnimi in drugimi povezavami, ki delujejo proti naši družbi v smeri, da ne bi prišlo do podpisa omenjene pogodbe. Najprej smo bili deležni očitkov, da je naša cena prenizka in da se za ta denar ne da zgraditi predora. Ko pa sta dve nevtralni inštituciji ugotovili, da je naša cena korektna, se je začelo močno lobiranje, da do podpisa pogodbe ne bi prišlo.''

Prepričani so, da bo sodišče ''zavrnilo neutemeljen predlog za začetek stečajnega postopka. V nadaljevanju pa bomo zoper podjetje Avtoprevoz Gramat trade vložili odškodninsko tožbo zaradi po našem mnenju zlorabe procesnih pravic in zoper tiste, ki širijo laži o naši družbi,'' so še napovedali v CPM.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ivan Jurkovi?
30. 10. 2009 22.28
Na prvi sliki ni gradnja predora, sa se ta sploh ni začela, kot lahko izvemo v članku.
ACEG
26. 10. 2009 18.55
Izvesti kolektivno ustavitev delovnih aktivnosti v celi državi. VSI naj poravnajo VSE svoje obveznosti. Kdor bo še živ, naj dela naprej!
hot125
26. 10. 2009 18.46
Kdo še sploh zaupa tem Mariborskim šalebajzarjem,saj sploh ne znajo vzdrževati ne lokalnih in ne magistralnih cest in ti bi radi še gradili tunele, saj to je možno samo v Sloveniji.
est
26. 10. 2009 17.30
Zidar zlepa ne odneha.
Marija Demec
26. 10. 2009 14.34
a se boste sedaj tožarli ;al začel delat..??????