Slovenija

Se vam mudi na morje? Ne hitite, saj bo tudi ta konec tedna gneča na cestah

Ljubljana, 24. 07. 2015 10.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
0

Pred nami je še en prometno zelo obremenjen konec tedna. Gneča bo na mejnih prehodih s Hrvaško ter na cestah iz smeri Avstrije proti Hrvaški, že popoldan pa lahko zastoje pričakujete na cestah proti turističnim krajem. Tako pač je v času turistične sezone, zato se oborožite z veliko strpnosti in hladne vode.

Pred nami je še en prometno zelo obremenjen konec tedna. Policisti tudi tokrat pričakujejo povečan promet na mejnih prehodih ter na cestah iz urbanih središč proti turističnim krajem. Po podatkih prometnoinformacijskega centra je za danes popoldan napovedana visoka gostota prometa, še več pločevine pa bo na naših cestah v soboto dopoldan, in sicer iz smeri Avstrije proti Hrvaški.

Se tudi vi sprašujete, ali je bolje, da greste na pot v petek ali soboto? Policisti opozarjajo, da bo gneča ves konec tedna, zato vozite strpno.
Se tudi vi sprašujete, ali je bolje, da greste na pot v petek ali soboto? Policisti opozarjajo, da bo gneča ves konec tedna, zato vozite strpno. FOTO: POP TV

Kot so sporočili novomeški policisti, ta konec tedna pričakujejo povečan promet na mejnih prehodih na meji s Hrvaško. Promet bo gostejši na izstopu iz države, saj se v nekaterih delih Nemčije pričenjajo počitnice. Zgostitve prometa pa pričakujejo tudi na vstopu v državo, številni potniki se namreč že vračajo z dopusta. Možni so občasni zastoji na cestah, ki vodijo do mejnih prehodov. Na območju PU Novo mesto pričakujejo povečan promet na mejnem prehodu Obrežje, pa tudi na mejnih prehodih Metlika in Vinica. Kot dodajajo policisti, v času turistične sezone ob koncih tedna na mejnem prehodu Obrežje potniki običajno izstopajo v sedmih ali osmih kolonah, dnevno pa mejo prečka tudi do 25.000 vozil.

Upoštevajte te nasvete:
Na pot se odpravite s tehnično brezhibnim vozilom, naspani in spočiti, v vozilu imejte dovolj tekočine za pitje, najbolje vodo, svetujejo na Darsu. Poskrbeti morate tudi za varen prevoz prtljage, med postanki na počivališčih pa nadzirajte vozilo in predmete v njem.

Gneča bo, zato pravočasno na pot in strpno za volanom
Voznike ponovno opozarjajo, da se na pot odpravijo pravočasno in pred odhodom na dopust preverijo veljavnost dokumentov za prestop državne meje, torej osebnih izkaznic oziroma potnih listov. Prav tako prilagodite hitrost vožnje omejitvam in razmeram na cesti. Vozite previdno in strpno.

Vozniki osebnih avtomobilov in tovornih vozil naj bodo še posebej pozorni na motoriste, kolesarje in pešce. Vozijo naj po svojem smernem vozišču in ob prehitevanju ali zavijanju dosledno uporabljajo smernike. Ob prehitevanju naj se tudi s pogledom v vzvratno ogledalo prepričajo, če to lahko storijo varno, svetujejo na PU Novo mesto in dodajajo, da se na pot vedno odpravite le spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju.

Še veste, kako se razvrstiti v primeru zastoja?

V primeru zastoja na avtocesti se morate nemudoma pravilno razvrstiti, in sicer tako, da pustite dovolj prostora za morebitno vožnjo intervencijskih vozil. Gasilci, reševalci, policisti in delavci družbe Dars bodo do kraja nesrečnega dogodka najhitreje in najlažje dostopili, če boste pustili med kolonama vozil na prehitevalnem in voznem pasu dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil; vozila na voznem pasu se morajo razvrstiti na desno stran do robne črte, vozila na prehitevalnem pasu na skrajno levo do robne črte, še opozarjajo na Darsu.

Več o prometu na straneh prometnoinformacijskega centra.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.