Slovenija

Se v ozadju sklepajo nova politična zavezništva? 'Ta vlada danes lahko je, jutri pa je ni'

Ljubljana, 21. 11. 2019 18.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Aleksander Pozvek/L.Š./STA
Komentarji
591

Po tednih burnih razprav in preobratov sta rekordna, več kot 10- milijardna proračuna za prihodnji dve leti potrjena. Usodo vlade, ki zaradi proračuna še vedno visi na nitki, pa zdaj rešuje Zmago Jelinčič. Ob težavah aktualne koalicije pa se znova krepijo tudi ugibanja o zakulisnih pogovorih glede oblikovanja morebitne druge vlade, v kateri naj bi sodelovale SDS, NSi, SMC in SNS.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Poslanci o proračunu
    03:11
    Iz SVETA: Poslanci o proračunu
  • Iz SVETA: Kakšne so napovedi?
    01:38
    Iz SVETA: Kakšne so napovedi?
  • Iz SVETA: Presenečenja so možna
    01:24
    Iz SVETA: Presenečenja so možna

Pred današnjim glasovanjem je moral včeraj predsednik vlade Marjan Šarec na kosilu s šefi koalicijskih strank poenotiti predvsem koalicijske vrste. V prepričanju, da mu je to uspelo, predsednik vlade na sprejetje proračuna ni vezal zaupnice. Kar pomeni, da je bil prepričan, da bo temeljni dokument za delovanje vsake vlade, ne glede na velike politične napetosti v zadnjih tednih in izstopu Levice iz sodelovanja z manjšinsko Šarčevo vlado, dobil potrebno podporo poslancev. In jo je. 

Usodo vlade, ki zaradi proračuna še vedno visi na nitki, s štirimi glasovi zdaj rešuje Zmago Jelinčič. "Pomagal bomo Sloveniji, ne vladi. Je pa trenutno ta vlada, če bi bila pa katera druga, bi pa pomagal kateri drugi," je danes v državnem zboru povedal predsednik stranke SNS.

Koalicijo pri glasovanju o proračunu rešuje Zmago Jelinčič.
Koalicijo pri glasovanju o proračunu rešuje Zmago Jelinčič. FOTO: Kanal A

Ravno o tej drugi možnosti, ki jo je izpostavil Jelinčič, pa se je danes po parlamentarnih hodnikih znova veliko govorilo. In sicer, da se koalicijska SMC že nekaj časa pogovarja s strankami SDS, NSi in SNS o sestavi nove koalicije in s tem o novi Janševi vladi brez novih volitev.

"Mi ne vemo za kakršnokoli drugo koalicijo," je o tem, ali ti pogovori resnično potekajo, spregovoril vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič. Na vprašanje, ali bi osebno šel v takšno potencialno koalicijo, pa je odvrnil: "Ampak če ne vemo, o kakšni koaliciji govorite." Predsednik SNS pa je k temu pripomnil: "Zdaj govoriva, ali bo padel Haleyjev komet na Zemljo." Ali je tako neverjetno, da bi Janša sestavil novo koalicijo? "Janša je imel priložnost, pa ni prevzel mandatarstva," je dejal Jelinčič.

V takšne scenarije ne verjamejo tudi v Novi Sloveniji. Kot je povedal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, je očitno včerajšnje kosilo z menijem, na katerem je pisalo ’discipliniranje’, uspelo. "Obžalujem, da bodo moji kolegi iz koalicije danes zgolj in samo glasovalni stroj."

Polnar ne bi imel nobenih težav s prestopom v drugo koalicijo

Razen predsednika odbora za finance Roberta Polnarja iz stranke DeSUS. "Danes bom glasoval proti amandmaju, ki ga je predlagala koalicija." Na vprašanje, ali pričakuje težave zaradi svojega glasovanja, je odgovoril: "Kar zadeva koalicije, ne vem. Slišim, da so določeni ljudje malo jezni name. S tem se pretirano ne ubadam."

Še več, Polnar prav tako ne bi imel nobenih težav s prestopom v kakšno drugo koalicijo. "Nisem prepričan, da bi takšna vlada, kot je zdaj, s tako šibko podporo v parlamentu lahko obstala, in če bi bila kakršnakoli možnost za sodelovanje v kakšni drugi vladi v okviru tega mandata, ki bi bila zmožna zagotoviti več mandatov, potem bi bil pripravljen sodelovati," je poudaril. Tudi z Janševo SDS? "Da, res je," je odvrnil Polnar.

Po navedbah Polnarja bo DS zanesljivo izglasoval veto na zakon o izvrševanju proračuna in kolikor ve, bo seja 28. novembra. Ob tem je spomnil, da je tudi pri sprejemanju sprememb zakona o dohodnini glasoval proti prav z namenom, da se dodatno ne jemlje sredstev za temeljni finančni vir financiranja občin. Tako je presenečen nad tem, da je bil kdor koli presenečen nad njegovo odločitvijo na odboru za finance.

Zatrdil je, da deluje po načinu, zaradi katerega je prišel v DZ. "Sem predstavnik vsega ljudstva, delujem po svoji vesti in po svojem prepričanju," je pojasnil. Tako je na odboru DZ za finance, ki mu tudi predseduje, minuli petek podprl občutno zvišanje povprečnin za občine in pri tem tudi vztraja. Glasoval bo proti dopolnilu koalicije, s katerim povprečnino vračajo na vladni predlog. Če bo slednje sprejeto, pa bo nasprotoval zakonu o izvrševanju proračuna. Podporo mu bo odrekel tudi v primeru ponovnega glasovanja o zakonu.

Zanimivo, Polnar danes domuje v isti pisarni, ki jo je leta 1996 zasedal najbolj znani parlamentarni prestopnik, ki je s svojim glasom pomagal ustoličiti Drnovškovo vlado, Ciril Pucko.

Janša: Ta koalicija ne bo zdržala do konca

Kar zadeva okrepljenih ugibanj o pogovorih za morebitno oblikovanje druge vlade, v kateri naj bi sodelovale SDS, NSi, SMC in SNS pa je predsednik stranke SMC Zdravko Počivalšek potrdil, da se je na to temo sestal s prvakom SDS Janezom Janšo, navaja Radio Ognjišče.

Janša je prepričan, da aktualna koalicija ne bo zdržala do konca njenega mandata.
Janša je prepričan, da aktualna koalicija ne bo zdržala do konca njenega mandata. FOTO: Miro Majcen

Janša pa je ob robu kongresa Evropske ljudske stranke v Zagrebu za Radio Ognjišče danes za smešno označil sredino izjavo Šarca, da so se koalicijski partnerji na srečanju dogovorili, da padec vlade nikomur ni v interesu. Janša je tudi ugotavljal, da imamo sedaj, po odhodu Levice v opozicijo, res prvič v zgodovini samostojne Slovenije manjšinsko vlado. To po njegovem mnenju pomeni, da ta vlada danes je, jutri pa je ni več.

"Se pravi, ne vemo, ali se bo to zgodilo jutri ali čez eno leto ali leto in pol. Ampak zgodilo se bo. Ta koalicija ne bo zdržala do konca. Ali bo prej prišlo do rekonstrukcije vladne koalicije ali drugačne prerazporeditve sil v parlamentu ali pa do predčasnih volitev. Po mojem mnenju pa bo verjetno prišlo do obojega po tem istem vrstnem redu," je dejal.

Predsednik NSi Matej Tonin pa je v izjavi za Radio Ognjišče dejal, da je v politiki vse mogoče: "Pogovori ves čas tečejo. NSi je takšen tip stranke, da pušča odprto komunikacijo z vsemi strankami."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (591)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

provni
22. 11. 2019 19.37
+5
Ta koalicija danes obstaja, SDS pa v koaliciji ne bo več obstajala. Jasno pa je, da se črnoglede napovedi JJ-ja nikoli ne uresničijo.
nnanna
22. 11. 2019 19.20
+10
kdaj se jajo vrne v zagreb, kjer ima več prijateljev kot v sloveniji?
anakondabox
22. 11. 2019 16.25
+6
Če Plemeniti ni mogel rešiti zakona, bo pa vsaj vlado. #dobra poteza
Amasakul
22. 11. 2019 16.04
+15
Janša je prepričan, da aktualna koalicija ne bo zdržala do konca njenega mandata. Jaz pa na veliko upam, da boš prej šel v pokoj , ker te je že folk sit - naveličan v teh letih.
MamaRezi
22. 11. 2019 15.53
+4
Strici iz ozadja
Karantanija
22. 11. 2019 14.50
+11
Tudi njegova vlada je nekoč bila, a je ni več in je nikoli več ne bo. Tako je to, nihče ni nenadomestljiv.
Razumnež
22. 11. 2019 14.35
-1
Janša tukaj se pa motiš.... Vlada bo zdržala do naslednjih volitev pa naj se zgodi karkoli. Dobro namreč vedo, da jih v primeru predčasnih čaka hud hud poraz. No razen morda Šarčeve stranke. Ostale bi pa pogrnile na celi črti.
Levcekk
22. 11. 2019 13.34
-3
Sklepajo nove kraje!
Transformerji
22. 11. 2019 12.09
+1
Če bi našli čisto vse poštene SLOVENCE, bi pa mogoče lahko sestavili vlado, brez vseh dosedanjih. To pomeni, da bi odpadli tudi poslanci.
ArkaMast
22. 11. 2019 11.41
+11
Tudi Janševa vlada je bila. Nastala povsem enako kakor ta Šarčeva, nastala ker zmagovalec volitev (Jankovič) ni sestavil koalicije. A je njegovo vlado narod spodil po 4 mesecih. ... A je pozabil? Bi rad ponovil vajo? Želi politično krizo? A Sloveniji ne privošči političnega miru.?! Narod je naveličan volitev in referendumov. Pa itak nima večje podpore kot LMŠ.Raje naj bo enkrat, vsaj pred penzijo konstruktiven. Se ga bo narod vsaj po nečem spominjal v dobri luči.
Transformerji
22. 11. 2019 13.07
-4
Janševo vlado je odstavil javni sektor - pa ne , da ste na to pozabili ?? Veliki shod na trgu pred parlamentom, ko je stara, pijana baba, v krznenem plašču, delila vrtnice in se drla na vse pretege. Lepo bi bilo, če bi vam ostalo kaj v spominu, ali pa ogled starih posnetkov. Kar pa ne pomeni, da Janšo podpiran, kar pomeni, da tudi nikogar od levih ne podpiram, pa tudi sredinskih ne..... skratka, za mene je vse ena sama slovenska greznica, ki je vedno bolj polna. Okrog pa stojijo zaposleni, ki zaradi minimalnih plač smrdijo po dreku.
ArkaMast
22. 11. 2019 13.21
+12
Ne, zamešal si. Pijana ženska je bila na shodu proti migrantom in je s Slovensko zastavo udrihala po tleh..... Na VseSlovenskem shodu (ProFestivalu) proti Janševi vladi so bili pa mladi ljudje in srednjih let. Študenti, delavci, intelektualci in mnogi drugi. Vse živo profila. Še desničarji. Prikupna mlada dekleta so prepevala domoljubne pesmi in delila nageljne ubogim policistom. .... Bila pa je skupina neonacistov z samo enim namenom. Oblatiti shod. Namreč samo oni so delali nemire in škodo v okolici, češ da so to naredili organizatorji shoda, levičarji.
Razumnež
22. 11. 2019 14.36
-9
Spodil narod??? Par opranoglavcev, katerim je vsaj v večini danes žal.
Transformerji
22. 11. 2019 15.55
-8
Ti si zamešal-a ..... shoda proti migrantom še videl nisem.
reakcionar
22. 11. 2019 11.31
-2
Janša je kot Terminator "I'll be back" haha.
nnanna
22. 11. 2019 15.29
+5
SDS_je_poden
22. 11. 2019 10.27
+11
Me pa veseli, da je Zmago povedal okoli Ivaničija tako kot je zared bilo..... imel je možnost sestavljanja vlade, pa ni prevzel mandatarstva.
jg57
22. 11. 2019 11.04
-14
Zanimivo! Dr. Igor Lukšič v Temi dneva: V SDS imajo tri leta časa, da prepričajo Slovence, da niso “bav-bav”, kot jih predstavljajo dominantni mediji: "Kljub temu, da je Lukšič kot nekdanji predsednik stranke SD odkrit podpornik levice, pa je priznal, da je predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša realno edini, ki ima politično kredibilnost za vodenje slovenske vlade". In dr. Lukšič to ni rekel kar tako. On brez dvoma ni politik, ki bi podpiral Janšo!
SDS_je_poden
22. 11. 2019 14.24
+10
jg57: Slovenci smo občutili vladavino despota Ivaničija in si ga ne želimo NIKOLI več na oblasti. Je naredil več škode kot koristi. Lukšič je bivši politik in kot tak ne podpira nikogar, brez da bi on sam osebno nekaj pridobil. Mene ni treba prepričevati, da SDS ni bav bav, ker sem doživel njihovo vladavino na lastni koži in to v najbolj kriznih časih. Je skupaj spacal nek zmazek od ZUJF-a, ki je bil nezakonit v marsikaterem delu, poleg tega pa je po žepu udarin najbolj ranljivo skupino - mlade družine.
ina5785
22. 11. 2019 17.11
+9
ProtiSDSu - +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Še bolj TRAGIČNO je, da je INVALIDOM vzel vse - tudi 100% !!!!! Potem je Cerarjeva vlada tem revežem ta denar vrnila!!!!
Nimasmisla
22. 11. 2019 10.18
+7
jaz tudi ko grem k sosedu na kosilo ga hvalim na vse pretege . nisem levičar toda to kar sedaj dela jj samo utrjuje levake na oblasti ker ljudje ne marajo hrvatov on pa govori da ljudje v sloveniji mislijo isto kot on
srebrnibreg
22. 11. 2019 10.25
+12
Najhuje pa je to, da se je na veliko slinil pri arbitraži kakšna velika škoda je nastala. Sam je pa podpornik Hrvatov ne nas Slovencev.
srebrnibreg
22. 11. 2019 09.45
+14
Še sreča, da ni na vladi, ker bi danes Hrvati že bili v šengenu. Barabin pljuva po arbitraži katero je sam zakuhal in nič krivih arbitrih sedaj bi pa Hrvatom že rad podaril šengen. Dvolični pokvarjenci hinavski izdajalski.
puspan
22. 11. 2019 13.54
+8
Srebrni, v vsem, kar si napisal, se v celoti strinjam. Upam, da nekega dne pride vsa resnica na dan, kakšen barab in je Janša.
ArkaMast
22. 11. 2019 09.07
+15
Janša je v obupu in zaostanku. Pritiska na rdeči gumb "VEM"..... A odgovora ne ve. In ni rešitev, prej obratno...... Tako kot je štajerska Varda kot košček salotelpa na strelni rani. V napote, ne pa v pomoč.
ina5785
22. 11. 2019 08.55
+16
Sicer pa vsi poznate knjižno delo; DANES CELJSKI GROFJE IN NIIIIKDAR VEČ!! ivan tvoj čas je mimo, NE more ti NIKOLI več uspet v SLO, NORMALEN narod te je do konca spregledal, samo še ovce, ki potrebujejo bič te malikujejo !!!!!
Recenzor
22. 11. 2019 09.56
-14
A spadaš ti med normalne ko vedno znova nasedeš na nove obraze?
srebrnibreg
22. 11. 2019 10.09
+10
Pa menda ni tako b le sava, da bi podpirala neke stare komuniste kateri so se iz komunista prelevili v izdajalca naše domovine in nas Slovencev. Izdal nas je v Bruslju s svojimi poslanci in sedaj v Zagrebu kjer podpira tujo državo ne našo. Kar na Hrvaško se odselite skupaj z njim vred in nas pustite živeti kot zavedne državljane.
Malinha
22. 11. 2019 10.17
+6
Recenzić, lahko pojasniš tvoj citat: "Tudi partizani so tako začeli kot Varda!" Če seveda misliš na partizane druge svetovne vojne.
nnanna
22. 11. 2019 08.39
+11
janši se je spet podaljšal ksiht za kak cm. brivec mu bo povišal ceno.
Kaktus111
22. 11. 2019 08.26
+22
tegale Janeza moram že 40 let gledat kako se preriva pri koritu. A je res totalka nesposoben za kakšno delo razen mešanja megle, živi pa naš račun. Diktatorja se je težko znebiti.
mpk2
22. 11. 2019 08.32
-17
poserjemsenavas
22. 11. 2019 08.45
-11
Janša je na sceni prisoten od 1989, to je 30 let in ne 40. Zdaj pa že dolgo časa nima nekega vpliva na državo, razen na takšne prebivalce kot si ti( beri žival z plašnicami)
HorstWiesel
22. 11. 2019 08.59
+11
Janša je na sceni še iz časov komunistične mladine, torej 40 let
INAZ
22. 11. 2019 09.17
-7
maršal Broz
22. 11. 2019 11.41
+8
Kučan ni na sceni od 2002, se pravi že 17 let.
Viejo cabron
22. 11. 2019 08.20
+5
Naj mi nekdo pove alternativo za Janšo in Kučana, ko teh dveh več ne bo na tem svetu? Ja kaj boste Slovenci potem imeli za prežvekovati? Sedaj pa gre na dobro kavico brez sladkorja, brez mleka, kratko in močno....pa lepi dan želim vsem "neodvisnim" državljanom R Slovenije.
vinogradnik33
22. 11. 2019 12.59
+6
Za Janšo ni problem , na Dobu jih je veliko , Kučan pa je eden in edini !
antikomi
22. 11. 2019 08.18
-14
Naj vlada tisti, ki je dobil največ glasov na volitvah, čist enostavno.
felixkp
22. 11. 2019 08.21
+17
JJ? Ne more, ker imajo drugi skupaj večino. Z JJ pa noče bit nihče, razen tisti poslanec iz Desusa.
antikomi
22. 11. 2019 08.35
-8
Kje pa je potem problem, če imajo večino, pol pa naj vladajo, ne pa samo jamrajo in se ukvarjajo s samim sabo in vsako glasovanje trepetajo, če bo, bo, če ne bo pa janša prišel.
srebrnibreg
22. 11. 2019 09.09
+9
Ja pa zakaj ne vlada? Imel je čas cel mesec, da sestavi vlado pa je ni. Sicer je pa po zadnjem vladanju že po štirih mesecih vladanja dobil brco od državljanov zato naj izgine iz političnega prizorišča skupaj s svojo sekto in svojimi sektaši.
antikomi
22. 11. 2019 09.18
-12
Ne bo šlo srebrnjak, smo v demokraciji in ne več v enoumnem komunizmu, da bi kar izjavljali, da naj nekdo izgine, dokler bo na volitvah dobival prek 20 procentov bo prisoten, pa če bo vladal ali ne.
srebrnibreg
22. 11. 2019 09.43
+9
Saj ravno to ti pišem komi. Demokratično ga je NAROD brcnil v rito in mu jasno povedal, da ga NOČE za svojega predsedenika.
antikomi
22. 11. 2019 10.20
-11
In mu isti narod na volitvah dal 25 poslancev.
srebrnibreg
22. 11. 2019 10.27
+6
Isti ne ampak njegovi zaslepljeni sledilci kateri podpirajo celo s svečami v rokah njegove svinjarije in podpirajo izdajstvo naše domovine in nas Slovencev.
WAUKA
22. 11. 2019 12.38
+6
15% ovac, samo v Grosuplju in v Rovtah je 100%. Zakaj to čudo od človeka ne kandidira v Ljubljani ali v Velenju,kjer je blizu doma ????
SLObunkeljn
22. 11. 2019 12.52
+5
Samo mimogrede, večina je 50% plus, in ne 24,92%.