Slovenija

Še štiri mesece časa za zaključek Balkanskega bojevnika

Ljubljana, 05. 07. 2012 16.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

17 obtoženih preprodaje kokaina je zadnjič pred sodnimi počitnicami sedlo na zatožne klopi ljubljanskega sodišča. Sojenje se nadaljuje avgusta, zaključiti pa se mora do konca novembra. V nasprotnem primeru bodo morali tiste, ki so priprti, izpustiti.

17 obtoženim sodijo v največji dvorani ljubljanskega okrožnega sodišča.
17 obtoženim sodijo v največji dvorani ljubljanskega okrožnega sodišča. FOTO: Damjan Žibert

Na zadnji obravnavi pred sodnimi počitnicami v zadevi Balkanski bojevnik, ki zahteva zaradi velikega števila obtoženih od uslužbencev ljubljanskega okrožnega sodišča nemalo logističnih spretnosti, je spet tekla beseda o izločitvi dokazov, kar zahteva obramba, ki si zelo prizadeva, da bi sojenje trajajo čim dlje. Med obtoženimi, kar 17 jih je, je tudi Dragan Tošić, ki naj bi vodil slovenskih del narkokartela Darka Šarića, domnevnega balkanskega kokainskega kralja.

Maja je sicer minilo leto dni od začetka sojenja, enega največjih pri nas doslej. V zadnjih mesecih je sodišče med drugim zaslišalo italijanskega kriminalista ter nekdanjega in sedanjega direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Iztoka Podbregarja in Damirja Črnčeca. Slednja sta po poročanju medijev pojasnjevala pristojnosti obveščevalnih služb pri preiskovalnih dejanjih.

Obramba zahteva izločitev dokazov

Obramba namreč zahteva izločitev vseh listin iz spisa razen obtožnice zaradi po njihovem mnenju nedovoljenih dokazov oziroma prisluhov iz Srbije. Prisluškovanje po oceni obrambe ni potekalo v skladu z ustavno zagotovljenimi človekovimi pravicami in svoboščinami, saj je prisluškovala srbska varnostna agencija BIA, ki da ni pooblaščena za prisluhe. Po navedbah odvetnikov iz dokumentov Sveta Evrope izhaja, da varnostno-obveščevalne službe ne smejo imeti nikakršnih pristojnosti pri pregonu kriminalitete.

Do konca sojenja pa sta pred strankami v postopku vsaj še dve zaslišanji. Kot priči naj bi nastopila nekdanja sodelavca kriminalnih združb, eden iz Italije, drugi iz Srbije, ki pa sta se po prijetju pokesala. Prav tako morajo prebrati še nekaj dokumentacije.

Konec novembra bosta sicer potekli dve leti od vložitve obtožnice. Obsodilna sodba, ki je vsekakor želja tožilstva, pa mora biti po zakonu o kazenskem postopku izrečena v roku dveh let, sicer se pripor odpravi. V priporu ali hišnem priporu je več kot polovica obtoženih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BTE
06. 07. 2012 02.37
+1
Mislim da smo edina drzava na svetu kjer se v vseh odmevnih primerih iscejo napake v postopku in se ne dokazuje nedolznosti obtozencev. Zal.
n2226
05. 07. 2012 22.43
+1
tko bo kot je zmer v odmevnih primerih,brez dokazov........zastaran primer...... in spet nebo nobene obsodbe
ljubljanatv
05. 07. 2012 18.58
+4
Čista nesposobnost tožilstva in policije . A jih bo kdo naučil ali pa zamenjal
radimammilko
05. 07. 2012 18.42
+2
ja super...se spustijo nej jih ja...
Rde?iAlarm
05. 07. 2012 17.57
+10
Kolikor je meni znano ne bo nobene obsodbe
JANZELJ
05. 07. 2012 17.40
+12
To bojo šele mastne odškodnine!