Slovenija

Še razvojni zakon za Belo krajino?

Črnomelj, 10. 11. 2009 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Tudi belokranjsko gospodarstvo je na robu preživetja, veliko je brezposelnih, povprečna plača je krepko pod republiškim povprečjem, trdi črnomaljski župan. Predlaga sprejem razvojnega zakona.

Črnomaljski župan Andrej Fabjan je pripravil predlog zakona o razvojni podpori Beli krajini v obdobju od 2010 do 2015, ki ga je poslal vladi, premierju Borutu Pahorju, predsedniku republike Danilu Türku, predsedniku državnega zbora Pavlu Gantarju in predsedniku državnega sveta Blažu Kavčiču. Prepričan je, da bi morali ''k reševanju razvojnega zaostanka in položaja Bele krajine pristopiti čim prej in brez odlašanja, po vzorcu Zakona o razvojni podpori Pomurju''.

Vrata je v Črnomlju zaprla tudi Beti, ki je nekoč nudila delo številnim domačinom.
Vrata je v Črnomlju zaprla tudi Beti, ki je nekoč nudila delo številnim domačinom. FOTO: POP TV

Opozarja, da je ''belokranjsko gospodarstvo na robu preživetja. Stopnja registrirane brezposelnosti se giblje od 12,3 odstotka v občini Metlika do 14,8 odstotka v občini Semič. Na stanje gospodarstva in splošne blaginje v Beli krajini opozarja tudi povprečna plača, ki je krepko pod republiškim povprečjem.''

Po Fabjanovih trditvah so vsi trije belokranjski župani, torej tudi metliška županja Renata Brunskole in semiški župan Ivan Bukovec, na vlado že 26. oktobra naslovili protestno pismo z zahtevo, da se Belo krajino v slovenskem prostoru obravnava enakopravno. ''Torej, da se jo glede na njen težak položaj obravnava enako kot Pomurje in se ji s posebnim zakonom dodeli razvojno podporo v obdobju od 2010 do 2015.'' Fabjan pričakuje, da bo – kot za Pomurje – v čim krajšem času v državnem zboru sprejet tudi razvojni zakon za Belo krajino.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

8JASMIN
10. 11. 2009 13.56
LE KDO JE TO BLOND BRUSKOLE VOLIL, SAJ ONA GOVORI NEKE BREZVEZNE STVARI V PARLAMENTU, A SPLOH IMA OSEMLETKO? VERJETNO SE JI GRE SAMO ZA PLAČO, DA BI PA KAJ POSTORILA ZA SVOJE LJUDI OZ. OBČINO PA NE, JA TAKE RABIMO, OSTANI BRUSKOLA ZA ŠTEDILNIKOM JE BOLJŠE, KOT PA TVOJE BEDARIJE POSLUŠAT KADAR SE OGLASIŠ.