Slovenija

Se odpravljate na dopust? Preverite veljavnost dokumentov!

Ljubljana, 26. 06. 2013 14.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred potovanjem v tujino pravočasno preverite veljavnost potnega lista oziroma osebne izkaznice. Vlogo za izdajo novega dokumenta vložite vsaj 14 dni pred potovanjem. Če dokument izgubite ali vam ga ukradejo, to sporočite na upravno enoto.

Upravna enota - 15
Upravna enota - 15 FOTO: Blaž Garbajs

Čas poletnih dopustov je tu. Na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) opozarjajo, da pred potovanjem v tujino pravočasno preverite veljavnost potnega lista oziroma osebne izkaznice.

Vlogo za izdajo potnega lista ali osebne izkaznice lahko vložite na kateri koli upravni enoti. Vlogo za izdajo novega dokumenta je priporočljivo vložiti vsaj 14 dni pred potovanjem, pravijo na MZZ, lahko pa jo vložite tudi pred datumom dejanskega poteka starega dokumenta.

Slovenski državljan lahko z veljavno osebno izkaznico vstopi in prebiva (do 90 dni) v vseh državah Evropske unije, na podlagi dvostranskih sporazumov pa lahko potuje tudi v Albanijo, na Hrvaško in v Švico. Prav tako se s slovensko osebno izkaznico lahko potuje v Bosno in Hercegovino, Črno goro, Makedonijo in Srbijo. Za obisk drugih držav morate imeti veljaven potni list.

Če urejate dokumente za otroka ...

Otroku do dopolnjenega tretjega leta starosti se izdata potni list oz. osebna izkaznica z veljavnostjo tri leta, otroku od tretjega do 18. leta starosti pa z veljavnostjo pet let. Pri tem pa na ministrstvu staršem priporočajo, naj bodo pozorni na veljavnost listin otrok, saj te potečejo v krajšem času kot njihovi dokumenti. K vlogi za izdajo potnega lista ali osebne izkaznice za otroka je treba v uničenje predložiti star dokument in fotografijo otroka v velikosti 3,5 x 4,5 cm oziroma ustrezno potrdilo fotografa o izdelani e-fotografiji. Otrok, ki je starejši od 8 let in se praviloma že zna podpisati, mora biti zaradi preverjanja istovetnosti in zaradi podpisa navzoč ob vložitvi vloge. Ob izdaji biometričnega potnega lista po dopolnjenem 12. letu starosti otroku odvzamejo tudi dva prstna odtisa.

Otrok, ki potuje v tujino, potrebuje za prehod meje svoj potni list oz. osebno izkaznico (če se v državo lahko potuje tudi z osebno izkaznico).

Prijavite krajo dokumenta

Če izgubite ali vam ukradejo potni list ali osebno izkaznico, morate to čim hitreje sporočiti na katero koli upravno enoto, najpozneje pa v osmih dneh oziroma v osmih dneh po prihodu v Slovenijo, če vam dokument ukradejo v tujini. Če tega ne prijavite, gre za prekršek, za katerega je predpisana globa, in sicer od 50 do 200 evrov za osebno izkaznico in od 125 do 400 evrov za potni list.

Če pa ostanete brez dokumenta v tujini, se lahko obrnete na najbližje diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Slovenije.

Če dokument, ki so vam ga ukradli ali ste ga izgubili, ponovno najdete, ga ne uporabljajte več, saj boste imeli pri prehodu meje težave. Zaradi zaščite pred zlorabo identitete s strani tretje osebe, ki bi morebiti želela uporabiti ukraden, pogrešan ali izgubljen potni list ali osebno izkaznico kot svojo, se Interpolu dnevno posredujejo podatki o serijskih številkah takšnih neveljavnih listin. Morebitno najdbo je zato treba sporočiti upravni enoti.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odpisan2x
26. 06. 2013 21.13
nikamr se ne odpravljam pa osebna mi je že potekla pa ne vznemirjajte se
Karletto
26. 06. 2013 16.32
+3
No ja, "rok uporabe" je vedno dobro preverit. Po mojih izkušnjah v Afriki je priporočljivo tudi, da je vaša slika v dokumentih najnovejša! Na špansko - maroški meji se je policaj "spotaknil" na moji sliki v potnem listu. Torej bila je stara cca 5 let in me ni prepoznal... al pa je hotel samo bakšiš - napitnino. Kdo ve. Tačas ko si je on ogledoval moj prelepi obraz, pa je 20 maročanov prebegnilo po strehi carinarnice na špansko stran. Ironija a?